Primer (2004)
Met onder meer: Shane Carruth, Casey Gooden en David Sullivan
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 2 juni 2005
Plot Primer
"What happens if it actually works?"
Vier mannen in een garage. In de avonduren zijn ze bezig met een ingewikkelde constructie. Ze spreken bevlogen over een mogelijk patent, maar eerst moet het prototype stabiel worden. Het is niet geheel duidelijk wat hun uitvinding behelst. Misschien weten ze het zelf ook niet zo goed, want ze lijken verrast door de bijwerkingen van hun apparaat. Maar die bijwerkingen wijzen in de richting van iets veel groters dan ze ooit hadden kunnen vermoeden. Ineens wordt de inzet van hun werk exponentieel verhoogd en komt de vriendschap onder druk te staan.
Aaron
Man On Couch #2
Hostess
Rachel Granger
rikrik
Ik heb overigens gelezen dat Shane bezig is met een ander project, ik ben benieuwd.
goed nieuws, ben ook benieuwd!
nognooit
Een ingewikkelde, ontoegankelijke film.
Althans, dat laatste gaat vooral op als je erg veel aan een begrijpbaar verhaal hecht.
Zelf hecht ik daar redelijk wat aan, maar de stukjes die ik begreep van het verhaal, gepaard met de mooie cinematografie en muziek kom ik dan toch uit op een drie. Ik zal 'm zeker eens herbekijken nadat ik de wikipedia pagina eens heb doorlezen, want deze film valt niet in één kijkbeurt goed te snappen.
De film heeft trouwens ook een mooie aftiteling, weer eens wat anders dan dat wit op zwart.
Jawaddedadde
Wie zegt PRIMER in één keer door te hebben is een genie of een leugenaar.
Dat prijkt op de hoes van de DVD, en wat blijkt: ik ben geen genie
Begint alleraardigst, een aantal kerels die met iets mysterieus bezig zijn in hun garage en termen gebruikt die je alleen in de gespecialiseerde vakbladen leest. Doordat hoofdpersonages schijnbaar zelf niet altijd weten waar ze het over hebben of wat die machine nu juist kan, blijf je ook als kijker in het ongewisse en dat draagt wel bij tot de spanning. Kon het in begin ook nog redelijk volgen (al is het principe van die machine me niet duidelijk). Maar ergens halfweg verliest de film me...Kreeg een aantal scènes te zien die ik ab-so-luut niet kon plaatsen. Jammer. Want daardoor was de spanning bij mij wel weg. Had stiekem nog gehoopt op een (beetje) een verklarende uitleg, maar die kwam niet echt.
Toch schrijf ik deze film niet af. Heeft volgens mij geweldig veel potentieel, ben er zeker van dat als de puzzelstukjes vallen dit een overdonderde kijkervaring moet zijn. Heb me tijdens het kijken ook niet verveeld, mijn hersenen draaiden constant op volle toeren om proberen te begrijpen was er gaande was. Helaas is mijn hersencapaciteit te beperkt.
Zeker een film om te herbekijken, maar dan wel met wat meer achtergrondinfo (die ik hier op de site al gevonden heb, dank aan alle handige linkjes). Bij de volgende kijkbeurt ben ik gewapend!
Bla
Het idee is geweldig maar de personages komen zwaar tekort. Ik bleef de hele film geboeid maar meer om te zien waar het allemaal toe leidde en niet omdat ik wilde zien of het wel goed kwam met onze 2 hoofdpersonen. Het concept is in ieder geval goed, de uitwerking iets minder. Soundtrack was wel goed.
Revolt
Wie zegt PRIMER in één keer door te hebben is een genie of een leugenaar.
Dat prijkt op de hoes van de DVD, en wat blijkt: ik ben geen genie
Ik ben het zeker aardig met je eens over de film. Ik heb hem zelf ook net gekeken, en de film verloor mij ook doordat het allemaal net iets te chaotisch werd, en gemengd met alle wetenschappelijke praat erdoor en de vraagtekens wat nou precies die machine deed.
Zeker een film die het probeert en in een onnavolgbare manier geniaal is, maar zo onnavolgbaar is dat het, zeker mijn eerste kijkbeurt, niet meer mijn interesse kon aanhouden. Daarnaast vond ik dat de film wat inleverde qua sfeer.
Het feit dat band tussen de film en de kijker, mijzelf dus, uitbleef, zorgt ervoor dat ik niet al te positief kan worden over deze film, hoewel ik het meesterwerk in de verre verte wel kan zien. Maar dat is gewoon niet dichtbij genoeg.
6,2/10
Madecineman (moderator films)
"What happens if it actually works?"
Nou inderdaad dat vraag ik me dus ook af... Vind het maar een matig boeiend filmpje. Ik vind films die zo vaag zijn dat je je eigenlijk al niet meer druk hoeft te maken of het überhaupt nog kan kloppen vaak geen succes. Door een hele hoop niet te verklaren zaken op een hoop te gooien creëer je nog niet per definitie een interessante film.
Zondagavond voor het eerst proberen te kijken maar toen in slaap gesukkeld dus gisteravond maar een nieuwe poging gedaan en wonderwel nu wel wakker gebleven.
Denk dat er het volgende ongeveer aan de hand is; De heren bouwen een soort van tijdmachine maar komen door het gespring in de tijd zichzelf weer tegen (wat dus niet kan maar goed) deze dubbelgangers gaan een eigen leven leiden en bouwen ook een tijdmachine boven de originele in hetzelfde gebouw en doen een greep naar de macht. Tegen het einde van de film kan niemand er nog een touw aan vast knopen hoe het nu zit of in welke versie van de werkelijkheid we zitten. Op zo'drie kwart van de film loopt het ook een beetje spaak er gebeurt ineens een hele hoop maar de samenhang of logica hiertussen ontbreekt nogal imo. Sterk de indruk dat het vooral interessantdoenerij is, vaagheid omwille van de vaagheid zelf.
Daarnaast is Primer nogal droog. De hoofdpersonen zijn totaal oninteressant en het technische geneuzel wat ze uitkramen idem. saaie nerds die weinig inhoud geven aan het karakter wat ze spelen (en dat blijkt uiteindelijk, voor mij althans, het grootste minpunt te zijn). Vrij onopvallend en braaf ook in cinematografie.
Wat maakt de film dan nog enigszins kijkbaar? De korte speelduur en het feit dat ik als kijker toch naar een oplossing in de spaghettibrei die het plot is op zoek ga.
Magere 2.5*
Mochizuki Rokuro
Sterk de indruk dat het vooral interessantdoenerij is
Madecineman (moderator films)
Ben de tegenovergestelde mening toegedaan. Vrij pretentieloos en beetje plagerig. En ook al geef je aan juist bij deze films die toch niet te volgen zijn en niet kunnen kloppen ga je toch een poging doen om het te verklaren. Beetje vreemd - en dus juist niet nodig. Begin bij het begin zou ik zeggen (en dat is niet het begin van de film).
Het is volgens mij logisch dat je een film (hoe ingewikkeld of raar ook ) gaat proberen te verklaren. Of althans je probeert het doel van de film te zoeken. Het 'waarom' de film gemaakt is, wat de bestaansreden is, wat wil de regisseur zeggen met zijn film.
Soms zit dat in het plot, soms in de motivatie van de hoofdpersonen, soms in het audio-visuele. Bij Primer doet het me eigenlijk allemaal niet zo veel. Het grootste probleem is op zich niet eens het verhaaltje maar vooral dat de hoofdpersonages nogal saai en nietszeggend zijn. Als dat dan verhult moet worden met een bijna niet te volgen plot zie ik dat toch wel als een tekortkoming en het verhullen van minpunten door interessantdoenerij en het geheel onnodig ingewikkeld te maken.
Mochizuki Rokuro
Ben het met je eens hoor. Dat je altijd een verklaring zal zoeken en een motivatie. Heel herkenbaar. In dit geval is het niet het verhaal 'an sich'. Wel de tijd-thematiek. Maar zover was je ook al.
Ik ben het echter niet met je eens dat er iets verhuld wordt met interessantdoenerij. Er is namelijk niet zoveel te melden, behalve een prikkelend gegeven. "that's all there is to it" zou ik willen zeggen. Dus ik interpreteer het toch als plagerig. De makers hebben zich al beperkt in tijd. Wees blij dat de film geen 140 minuten duurt - dat zou ik pas interessantdoenerij gevonden hebben.
Dat de hoofdpersonen niet de meest invoelbare zijn kan ik in komen. Al vind ik het idee van twee kantoorlulletjes ook wel weer grappig gekozen.
140 minuten had ik zeker niet volgehouden
Wellicht is interessantdoenerij niet de meest gelukkige term inderdaad.
Ik had liever gezien dat de regisseur zich wat meer had toegespitst op het uitwerken van de karakters. Uiteindelijk ligt er een menselijke thematiek onder het technische geouwehoer in de film (Wat zou je doen met je leven als er geen beperkingen waren? De 400 miljard dollar vraag. De hoofdpersonen zitten min of meer in deze situatie door hun uitvinding maar weten niet wat er mee te doen en verprutsen het zelfs ).
Op zich een interessant gegeven maar matig uitgewerkt omdat de personages dus niet aanspreken maw het kan mij niets schelen wat er met ze gebeurt. Wellicht een verkeerde prioriteitstelling van de regisseur imo althans.
Ik denk dan, leuk zo'n mindfuck maar hoe zit het met de rest....
Montorsi
Allereerst vond ik het vooral een (gezien het budget) knap gemaakte en goed doordachte film. Erg complex, maar kort samengevat komt het er volgens mij op neer dat de 'double' gebruikt wordt om de aandelenkoersen te gebruiken om daarmee winst te maken, maar buiten die kern zaten er nog wel wat dingetjes in die ik niet echt goed kon plaatsen.
Maar alleen een goed bedacht script redt een film nog niet. Vooral het eerste halfuur is erg vervelend te volgen. Acteurs die door elkaar praten en met veel onbegrijpelijke termen strooien in verder zouteloze dialogen. Visueel is het erg typerend voor een Amerikaanse Indie-film, en dat vind ik altijd wel een beetje wisselvallig, zaten knappe stukjes in, maar ook redelijk slecht uitgewerkte. Uiteindelijk werd het naar het einde toe wat te langdradig, voor een film die maar 75 minuten duurt geen al te best teken.
Artemis
Volgens David Sullivan zou hij ergens mee bezig zijn maar met dit tempo is hij over 5 jaar nog niet veel verder.
puckb96
Ik heb Primer gehuurd bij de videotheek. Het is geregisseerd en geschreven door Shane Carruth en dat is zijn debuut. Ik vond deze film echt fantastisch, nadat ik er interesse in de film had gekregen. Het is één van de meest realistische science-fiction niveau films die heb op dit moment heb gezien. De beste is dan Back To The Future, maar daar hebben we het nu niet over. Ik heb deze film ook af en toe even teruggespoeld op mijn Blu-Ray speler omdat het een film is die moeilijk te begrijpen is. Maar ik ben ECHT ECHT ECHT tevreden over deze film. Het is goed geschreven en het acteerwerk is ook heel erg goed. De dialoog was realistisch. De film helemaal bij elkaar was gewoon goed! Het einde is onvoorspelbaar, want ik had echt zo van: ik snap het niet. De film is moeilijk te begrijpen op sommige momenten, maar voor de rest is ie gewoon goed.
Ik zeg gewoon: wil je een makkelijke film kijken, kijk Primer dan niet. Wil je een film kijken waarbij je je hersens wel bij nodig hebt, moet je deze wel gaan kijken. Dat zijn mijn tips voor de kijkers van deze film. Voor de rest nog één keer: goede film en ik vind het vreemd dat ik toen die uitkwam hem niet heb opgemerkt. Maar ja, ik weet niet. Domme ik. Ik zeg gewoon: kijken die film!
sinterklaas
Ohja en dit is zijn 2de film in de wachtlijst: A Topiary (2013) - imdb.com
Word nog lang wachten.
startkabels
Tegenvaller!
Stuitte op deze films tijdens het zoeken naar SF films en wat meningen gelezen. Voelde me wel aangetrokken tot het concept.
De films was erg realistisch in beeld gebracht, op zich goed natuurlijk.
Echter waren de 2 hoofdpersonen nogal kleurloos en hun dialogen veel te ingewikkeld, erg veel wetenschappelijke termen waar de gemiddelde kijker niets van kan maken.
Nadat ze de machine hebben getest gaat het natuurlijk fout waardoor de verhaallijnen door elkaar gaan lopen wat in deze film niet makkelijke te volgen is.
Actie zit er niet tot nauwelijks in en spanning ook niet echt.
Zou hem niet kijken.
Nee, deze was het niet.
Ingewikkeld, langdradig, geen spanning, en hoofdpersonen boeien niet.
En echt Science-Fiction vond ik het ook niet.
Lord Flashheart
Vreselijk.
Lang geleden dat ik zo'n nutteloze, totaal onboeiende prul heb gezien.
Vroeger had je zo'n kookprogramma, Two Fat Ladies. Twee dikke vrouwen die, terwijl ze aan het koken waren, de meest oninteressante vrouwen onderwerpjes bespraken. Primer is de mannelijke variant hierop: Two Boring Nerds. Twee saaie nerds die, terwijl ze aan het knutselen zijn, de meest oninteressante nerd onderwerpjes bespreken.
Is er één argument om deze film wél te gaan kijken? Ik vind van niet. Tijdreizen? Tientallen films die dit onderwerp beter, pakkender en mooier in beeld hebben gebracht. Puzzelen? Los de Sudoku in het plaatselijke suffertje op. Geeft veel meer voldoening.
Tot slot lees ik hier regelmatig het argument: "Ja, maar het is voor zo weinig geld gemaakt". Ja, dus? Zoals mijn vader vroeger al zei: "Goedkoop is duurkoop". Met kwalitatief slechte waar komt men altijd bedrogen uit. Zo ook met Primer.
Verdiende 0,5*.
Primer is een interessant filmpje, waar je goed bij moet opletten, omdat je de draad anders wel enigszins kwijtraakt. Zelfs al let je goed op, dan is het allemaal nog zeer lastig te volgen, mede ook omdat de hoofdrolspelers zelf niet altijd helemaal door hebben waar ze nu mee bezig zijn. Het begin is niet zo heel bijzonder met een hoop wiskundig geblahblah, maar daarna wordt de film gelukkig wel beter. Grotendeels kwam het er voor mij op neer dat ze een tijdmachine hebben gemaakt en hun wetenschap van de beurskoersen gebruiken om terug te reizen om hier veel geld mee te verdienen.
Verder is de film soms best lastig te volgen. Ik had er idee dat er behoorlijk wat verschillende tijdlijnen zijn, waarbij ze elkaar en zichzelf op een gegeven moment ook in de weg lijken te zitten. Verder is het goed dat het geheel gewoon behoorlijk mysterieus blijft, omdat er anders waarschijnlijk meerdere plotgaten naar voren komen en de film hierdoor een stuk ongeloofwaardiger zou worden. Een minpunt is wel dat de personages niet echt boeien en nogal oppervlakkig blijven. Ook de muziekkeuze is verder niet heel bijzonder. Desondanks vermaakt het allemaal wel en duurt het gelukkig ook niet zo lang. Voldoende van mijn kant.
xeegen
Echt zoon film die je minstens twee keer moet kijken om een beetje door te hebben waar het over gaat. Maar ik vond deze helaas niet boeiend genoeg voor een tweede kijkbeurt.
Iemand had me een lijstje van 4chan gestuurd met allemaal zogenaamde "mindfuckfilms" maar de eerste is me dus nog niet echt goed bevallen.
Bottleneck
Die jongens kom op zeg.. twee pratende paspoppen met een stropdas. Natuur- en scheikunde zijn niet zo sexy maar een beetje charisma en wat minder geleuter had het geheel stukken boeiender kunnen maken, zie bijvoorbeeld Pi over wiskunde en beurskoersen.
Het concept is wel leuk en het is een goede keuze om het zo mysterieus te houden, maar wat een enorme bak geouwehoer. Staat imo ook haaks op de less-is-more-look en -idee van de film, waar me ook weinig van zal bijblijven.
Het script zal vast vernuftig in elkaar zitten maar als de rest me niets doet heb ik daar weinig aan. Kon ik mezelf maar 78 minuten terug de tijd inwerpen om een ander filmpje te starten.
Pistons
Een goed geschreven, strakke film. Maar voor mijn smaak ook wat te kil en gevoelloos. Dat is ook de bedoeling geweest van deze wetenschappelijke film, maar op deze statische manier voerde het míj niet mee.
ikkie01
vaag gedoe met tijdreizen en paradoxen. wel uit gekeken maar snap er nog steeds niet veel van
Black Math
Deze wilde ik al een tijdje zien, maar bleef altijd maar op de stapel liggen. Toen vorige week een vriend erover begon, en de dag erna een andere vriend, heb ik de knoop doorgehakt: zo snel mogelijk kijken.
Door beiden gewaarschuwd: je snapt er pas na de derde herziening iets van, en het budget is laag. Een beetje hetzelfde soort opmerkingen die ik hier verder ook lees.
Ik moet zeggen dat ik het ook niet helemaal heb gevolgd, maar dat zorgt ervoor dat het verhaal me niet zal vervelen bij herziening. Over het lage budget kan ik het volgende zeggen: ik heb het totaal niet meegekregen. Okee, geen special effects, maar het ziet er niet amateuristisch uit. Sterker nog, ik heb ontzettend genoten van de belichting, de camerastandpunten, het oog voor details en de sfeervolle soundtrack. Ligt helemaal in mijn straatje.
Je gaat je haast afvragen wat sommige high-budget regisseurs soms doen met het geld als je ziet dat het met een laag budget blijkbaar ook mogelijk is een audiovisueel interessant product af te leveren.
De tijdlijnen die op internet te vinden zijn bekijk ik nog even niet. Ben benieuwd of ik zelf wat verder kom bij herziening. Ik heb in ieder geval begrepen van één van die vrienden dat het wel allemaal klopt.
4* voor nu, puur voor de sfeer en het audiovisuele. Mocht het verhaal nog wat duidelijker worden, is er zeker ruimte voor meer.
Number23
Als je m in een keer snapt ben je een genie zeggen ze, nou dat is lekker veel druk om een film te gaan kijken. Ik denk dat ik the big picture wel door heb, maar sommige scenes kan ik zeker niet plaatsen. Bijv. als ze die Thomas Granger tegenkomen, erachter komen dat hij ook dubbelgangt, achtervolgen en plat op de grond aantreffen.
kauwstaaf
Heel erg sterk Blair Witch gevoel bij deze film, maar dan wetenschappelijk. Dit voelt aan als een zeer low-budget film, of filmprojectje van een aantal scholieren.
Getracht deze film na middernacht zonder ondertitels te kijken. Wonder boven wonder bleef ik wakker, maar men praat vaak zacht en onduidelijk. Was daarom dus soms niet te volgen wat ze zeiden. Hierbij het grootste probleem van de film, iedere uitleg wordt per audio aan de kijker overgebracht. Een visuele uitleg (zoals heel simpel in Back to the future op krijtbord) had deze film veel geholpen. Uiteindelijk is het wel duidelijk wie wat waar en waarom, maar gedurende de film zit je soms achter je oor te krabben.
Ik miste verder echt morele kwesties, totaal geen uitwerking van personages. Je maakt mee wat ze beleven en meer niet. Eigenlijk een actiefilm zonder actie. Maar ik bleef wakker en het ging over technische uitvindingen vandaar toch de hoge score van 2,5.

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

El Norte
Drama, 1983

Låt den Rätte Komma In
Drama / Horror, 2008
distrustgarageidentity crisistijdreizentime machinemathematicsonafhankelijke filmparadoxmechanical engineering