• 9.377.914 stemmen

Met onder meer: Shane Carruth, Casey Gooden en David Sullivan

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 2 juni 2005

Plot Primer

"What happens if it actually works?"

Vier mannen in een garage. In de avonduren zijn ze bezig met een ingewikkelde constructie. Ze spreken bevlogen over een mogelijk patent, maar eerst moet het prototype stabiel worden. Het is niet geheel duidelijk wat hun uitvinding behelst. Misschien weten ze het zelf ook niet zo goed, want ze lijken verrast door de bijwerkingen van hun apparaat. Maar die bijwerkingen wijzen in de richting van iets veel groters dan ze ooit hadden kunnen vermoeden. Ineens wordt de inzet van hun werk exponentieel verhoogd en komt de vriendschap onder druk te staan.

avatar van Diesel

Diesel

Hmm, interessant verhaal..

Yak

GEWELDIGE film! Laten we duimen dat deze in Nederland ook de filmhuizen aandoet. Voorlopig hou ik het op 4,5* - misschien omdat er door gebrek aan ondertitels een aantal dingen onduidelijk bleven. Maar sowieso is dit een film om vaker te zien. Zéér intrigerend.

avatar van pascal83

pascal83

Trailers (quicktime en wmv):

avatar van mayhem

mayhem

De film komt begin volgend jaar waarschijnlijk in de Nederlandse bioscopen.

Interessante denk film. 4,5 *

feanaro surion

En deze ga ik dus waarschijnlijk kijken op het IFFR, stond een heel groot stuk over trouwens in de IFFR bijlage van de Volkskrant

En een prachtige trailer ook nog... Helemaal zin in!

feanaro surion schreef:

Helemaal zin in!

Kan niet wachten om deze film nog een keer te zien. Toen ik de vorige keer weer buiten stond moest ik echt even bijkomen.

avatar van Goldfarb

Goldfarb

Er benieuwd naar deze film. Ga de film zien op IFFR

Al gereserveerd?

avatar van dreamscape

dreamscape

Vanavond gezien op IFFR. Geweldige film! Laat 'm alsjeblieft ook binnenkort in de Nederlandse filmhuizen gaan draaien. Maar hij werd vertoond met Nederlandse ondertitels, dus dat komt vast wel goed.

Geweldig om te zien wat je met 7500 dollar aan budget neer kan zetten. Oké, sommige shots zijn gewoon niet scherp, sommige stukken montage zijn niet helemaal lekker zuiver, maar daar kijk je eigenlijk vrij snel doorheen, dankzij het ingenieuze plot, wat chronologisch bepaald niet logisch is. Of misschien wel, maar daar moet ik eerst nog langer over nadenken.

Vergelijken bij Primer is zelfs Memento nog kinderlijk eenvoudig

avatar van titan

titan

Vernuftige thriller die je door het hoge tempo en het hoge (quasi) wetenschappelijke gehalte van het begin van de film (het leek toen wel een teleaccursus voor gevorderde wetenschappers) op het verkeerde been lijkt te zetten, maar als je er goed over nadenkt is het echt niet zo'n onoplosbare breinbreker. 3*.

feanaro surion

Ook gister gezien in de schouwburg bij het IFFR, spannende en raadselachtige film, heb het belangrijkste begrepen maar wil hem zeker nog een keer zien om te kijken of wat ik denk wel waar is. Goed geacteerd voor een amateur film en je blijft er de hele tijd bij. De leukste van de vier films die ik gister gezien heb. 4 sterren!

avatar van Zavo

Zavo

In april al op dvd. (Regio 1 neem ik aan.) Met commentaar van Carruth.

avatar van Mik

Mik

Voorlopig een 3,5.

Dit is zeker een film met potentie voor een hogere score. Helaas kan ik er na één screening niet meer van maken. Ik heb inimiddels al het één en ander gelezen en ik heb best zin om er nog is voor te gaan zitten (78 minuten, goed te doen).

Ik ben een beetje verloren gegaan in de vaagheid van het verhaal. Op zich wel lekker

avatar van ROOSKY

ROOSKY

Het lijkt me fantastisch als je alles snapt maar dat lukt mij totaal (nog) niet. Heb een uur op IMDB lopen lezen en het begint me nu een beetje te duizelen. Er staan veel dingen op die zouden kunnen kloppen, maar het fijne wordt me echt niet duidelijk...

3* omdat het een ongelofelijk intrigerende film is, maar ook een puzzel van duizend stukjes die op dit moment nog voor 95% niet af is. Als het mij ooit lukt om de puzzel in elkaar te krijgen (al was het maar voor het grootste gedeelte) , zal mijn waardering voor deze film rap stijgen.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Kon hem helaas niet bekijken bij IFFR vanwege werk. Weet iemand wanneer dit in de bioscoop komt??? Wil hem absoluut zien.

avatar van Padd0

Padd0

Helaas heb ik enkel de eerste 30 min van de film meegekregen, ik viel op een gegeven moment in slaap . Dit lag niet aan de film zelf maar eerder aan de vijf films die ik daarvoor heb gezien . Het korte filmpje wat ervoor zat was gelukkig wel leuk, heb ik tenminste nog een beetje waar voor mijn geld gekregen .

avatar van gotti

predator schreef:

Zie enkele berichten hierboven. In April op dvd bij amazon.

avatar van starbright boy

Maar hij gaat ook gewoon draaien in Nederland. Het is alleen nog niet bekend wanneer.

avatar van pjotr

pjotr

Nou, ik vind het niet zo bijzonder allemaal.

Wel aardig camerawerk, niet bijster boeiende karakters, een eerste half uur waarin alleen maar semi-interessant aan de 'machine' wordt geknutseld...:Z

En het hele plot vond ik maar gebakken lucht: en dat vult niet zo op de nuchtere maag....:)

avatar van puck

puck

ROOSKY schreef:

Bij mij ging het precies andersom.

avatar van ROOSKY

ROOSKY

puck schreef:

Bij mij ging het precies andersom.

Als het achteraf een lelijke puzzel blijkt te zijn, kan mijn waardering inderdaad ook nog zakken.

avatar van Safri

Safri

iemand op de hoogte van een releasedatum?

Safri schreef:

iemand op de hoogte van een releasedatum?

Vanaf 2 juni te zien in de bioscoop.

Premièretheaters: Kriterion (Amsterdam), Haags filmhuis (Den Haag), Lantaren Venster (Rotterdam), Plaza Futura (Eindhoven)

Nederlandse site: www.primer-film.nl

YESSSSS!!!!!

Dank voor de info, Kapp!

avatar van replicator

replicator

Ik kan er niet veel van maken hoor. Nog maar eens een keer kijken met nederlandse ondertiteling.

avatar van Rio Negro

Rio Negro

Zwaar overschatte film. De onstaansgechiedenins van de film is nog het leukst. De regisseur zegt zijn baan op en maakt een film met een minimaal budget, speelt zelf de hoofdrol en wordt enthousiast onthaalt op de nodige filmfestivals.

Inhoudelijk vooral quasi intellectueel geleuter. Ik heb zelfs een paar minuten gemist doordat ik in een volle filmfestivalzaal in slaap ben gesukkeld. Met andere woorden: de film kon me niet boeien. Misschien heb ik net in die paar minuten de fantastische clue van het hele verhaal gemist, maar daar ga ik dan maar even niet vanuit. Eigenlijk 1 ster, maar vooruit: 1,5, omdat hij zijn baan heeft opgezegd.

avatar van Beetje

Beetje

had trouwens gelezen dat de regisseur expres de laatste scene heeft weggeknipt waarin aaron en abe uitleggen wat er met elkaar is gebeurt

en dat is precies wat ik eigenlijk wil weten...

nou van mij had die scene er lekker in mogen zitten, want nu blijf de hele tijd met vragen achter.

laatste 10 minuten vond ik zo verwarrend...

moet hem zeker nog een keer herzien

wel briljant hoe de film je hoofd loopt te fucken

hou het nu maar op 3*

Erg leuke film was dit.

Kort en vaag, al is het idee achter de film verre van moeilijk. Visueel was het aangenaam, de muziek maakte het vaak sfeervol, en het verhaaltje was erg aangenaam om volgen.

Verre van het indrukwekkend debut dat een Pi, Tetsuo of Eraserhead waren, maar gewoon een erg vermakelijk, en voor een keer serieus ogend tijdreisverhaal, waar sfeer primeert op onnozele volkswijsheden. 4*

avatar van Chr.s

Chr.s

Visueel had het van mij nog wel wat beter uitgewerkt mogen worden, verder inderdaad een leuke film. Dikke 3*

Yak

Volgens Primer-film.nl is de bioscoopdatum vervroegd van juni naar mei. De precieze datum wordt niet genoemd.

Over een kleine week komt de DVD uit, met een lelijke voorkant. Terwijl de poster nog wel zo gaaf was.