• 9.378.517 stemmen

Met onder meer: Shane Carruth, Casey Gooden en David Sullivan

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 2 juni 2005

Plot Primer

"What happens if it actually works?"

Vier mannen in een garage. In de avonduren zijn ze bezig met een ingewikkelde constructie. Ze spreken bevlogen over een mogelijk patent, maar eerst moet het prototype stabiel worden. Het is niet geheel duidelijk wat hun uitvinding behelst. Misschien weten ze het zelf ook niet zo goed, want ze lijken verrast door de bijwerkingen van hun apparaat. Maar die bijwerkingen wijzen in de richting van iets veel groters dan ze ooit hadden kunnen vermoeden. Ineens wordt de inzet van hun werk exponentieel verhoogd en komt de vriendschap onder druk te staan.

avatar van Skrean

Skrean

Wel goede film, maar aan tegen einde van de film werd het me net iets te onduidelijk.

Kan wel indenken wat het moet zijn maar vond het niet duidelijk uitgebeeld.

Misschien kan iemand me het vertellen?

Verder is de film kwa dialogen heel anders dan wat ik gewend ben kwa hollywood producties.

3.5 sterren voor deze brain-breaker

avatar van Finisterra

Finisterra

Een fascinerende film. Na Onderhond's positieve commentaar voelde ik mij genoodzaakt deze toch eens te bekijken. Het lage gemiddelde deed echter anders vermoeden. En godver, wat is de meerderheid van de stemmen hier weer fout.

Deze film is volgens mij niet 100% te begrijpen, maar dat is helemaal niet nodig. Leuk dat er weer eens een goede sf-film is, die over tijdreizen handelt. En het moest zeker niet uitgelegd worden op het einde, dit laat juist ruimte voor eigen interpretatie.

Want ikzelf ben er ook nog zeker niet uit, het werd naar het einde toe wel bijzonder vaag en ingewikkeld. Maar het boeide, het nodigde uit om nog eens te bekijken. Wat ik in de toekomst zeker zal doen.

Voorlopig 4*, met kans op verhoging na een nieuwe kijkbeurt.

Het zal allemaal wel.

Het zal allemaal wel perfect in elkaar zitten. Wil ik best geloven en knap dat de meneren met zo weinig middelen zoveel hebben bereikt.

...maar wat een saai nerdgeneuzel zeg.

Zo'n beetje de meest oninteressante en bordkartonnen personages die ik in tijden heb gezien. Kleurloze types in hersengymnastiekporno.

Het kon me geen snars schelen wat ze meemaakten. En steeds weer hetzelfde nikserige gedoe. Oneindige monologen over debiele probleempjes die op hun pad kwamen.

Ik heb de film plichtmatig uitgekeken, maar wat zonde voor m'n tijd zeg.

Tijdmachinefilms moeten vanaf nu verboden worden. Het wordt almaar erger. Donnie Darko volstaat.

avatar van draai285

draai285

rare saaie film je weet niet waar het over gaat.

deze vage film krijgt niet meer dan 1,5 ster

hersengymnastiekporno...

Wordt tijd dat ik weer eens ga scrabblen; kan ik zulke woorden gebruiken.

Eens met kapp overgens. Quasi-intellectueel geneuzel dat écht nergens over gaat. Geeks in een garage, die 78 minuten lang praten over schroefjes en printplaatjes...

Heb het niet zo lang volgehouden. Kwam maar tot 30...

0.5

gotti schreef:

Wordt tijd dat ik weer eens ga scrabblen; kan ik zulke woorden gebruiken.

Eens met kapp overgens. Quasi-intellectueel geneuzel dat écht nergens over gaat. Geeks in een garage, die 78 minuten lang praten over schroefjes en prinplaatjes...

Heb het niet zo lang volgehouden. Kwam maar tot 30...

0.5

Ja?

Onomkeerbaar

Beetje tegenstrijdig dat je in jou recenssie schrijft dat er 78min over schroefjes en printplaatjes wordt gesproken, aangezien je maar 30min gezien hebt.

avatar van gotti

Kan me nauwelijks voorstellen dat er nog iets boeiends ging gebeuren.

Eigenlijk wel.

Onomkeerbaar

Dan had je het misschien zo moeten verwoorden in je eerdere post. Nu lijkt het alsof je je stem baseerd op andermans verhalen.

Ik interpreteer jou stem nu als volgt: 30 min gezien (dus geen goed beeld van de film) + commentaar van andere personen (78min lang praten over schroefjes en printplaatjes) = 0.5.

Daarbij vind ik het knap dat je na 30min kunt concluderen dat het "qusi-intellectueel geneuzel" nergens over gaat (jij zult nooit weten of de inhoud van dat "geneuzel" een daadwerkelijke bijdrage levert aan de film).

Net zoals bij Pi vormt het "quasi intellectueel geneuzel" hier meer een sfeerelement wat de kijker langzaam onderdompelt in een wereld die ons verstand te boven gaat.

't Is jammer als je je daar op kapot staart.

Onderhond schreef:

't Is jammer als je je daar op kapot staart.

En onderhond geeft hiermee de daadwerkelijke bijdrage van het "geneuzel" aan.

Misschien toch nog maar eens een poging wagen gotti.

avatar van gotti

Mijn god, wat een heisa; als dit bij een Chuck Norris film was getypt had niemand z'n mond open gedaan...

Vreemde vergelijking trouwens, die met Pi. Die was namelijk tig keer beter; visueel veel interessanter, gemaakt door een man met visie (zoals later ook wel bleek) die voelbaar is tot de laatste seconde.

• 11917 berichten

Geniale film dit: heb 'm nu inmiddels 3x gezien: twee keer zonder audio-commentaar, een keer met.

Nu moeilijk uit te leggen waarom: ik heb er een recensie over geschreven die binnenkort op deadline.nl verschijnt.

Het verschil met deze onbegrijpelijke film en de onbegrijpelijke films van die vage David Lynch is dat deze film wél te begrijpen is, en die van Lynch niet.

Trouwens indrukwekkend wat Carruth met de weinige middelen die hij voor handen had heeft bereikt.

avatar van james_cameron

Interessante no budget-film over tijdreizen en de gevaren ervan. Goed gemaakt en gespeeld, maar in het laatste kwartier ontspoort een en ander en het einde is onbevredigend. Tot die tijd zeker de moeite waard.

Goed... ik had na een uurtje pas door.. wat de werkelijke

werking van de machine was.. en toen snapte ik het nog

steeds niet haha.. Vond hem te ingewikkeld.

Kon trouwens de namen van de hoofdpersonen ook

niet onthouden.. Lag dat aan mij of meer mensen

last van?

Al met al.. 2,5*

Omdat ik wel van technische (futuristische) dingetjes hou..

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Oke dit vond ik dus werkelijk helemaal niks.

Ik heb 10 min gevolgd en toen was ik het al zat, ik had er echt niks mee.

Ik vond het saai, en totaal geen boeiende personages.

Plus het feit dat waar ze ook mee bezig waren, het mij echt niks boeide

Afgekeken dat wel, maar naar mijn mening absoluut geen aanrader.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Geweldige film.

De knowledge draagt bij aan de sfeer en is alles behalve genuzel te noemen. Wat begint als niets meer dan geneuzel voorde kijker ontpopt de informatie die op je afkomt een geheel dat teveel is om in één keer in je op te nemen. Wat zit het toch goed in elkaar. Ook het einde laat genoeg ruimte over voor eigen interpretatie.

Herzieningen zullen zeker komen, want over deze film raak je niet uitgepraat. 4,5* voorlopig.

avatar van Ramon K

Ramon K

Eens. Ik zit denk ik net tussen de kritieken hier in: ik vind het plot an sich leuk (ik kon de wendingen op het eind niet eens meer bevatten eerlijk gezegd), maar de karakters zijn verder zo leeg dat hun doen en laten me verder geen bal kon interesseren. Ook visueel deed 't me weinig. 3*

avatar van moviemike

moviemike

Ik had nog nooit van Shane Carruth gehoord, en wil hem nu zo gauw mogelijk weer vergeten!

Dat wordt geen probleem, want 'Primer' is datgene waarover 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' het had: als een slechte herinnering die zal gewist zijn tegen dat ik morgenochtend wakker word!

• 11917 berichten

Maar wat vond je er zo slecht aan dan???

gotti schreef:

Ik vond Primer veeeel leuker.

Aha. Ik niet...

avatar van moviemike

moviemike

BlueJudaskiss schreef:

Maar wat vond je er zo slecht aan dan???

Sorry, ik ben in de fase gekomen waarop ik dat alweer ben vergeten!

avatar van Reinbo

Beetje het thema van de film.

avatar van blondegod8

blondegod8

Wat een baggerfilm!! heel vaag verhaal, slecht acteerwerk, etc etc. Ik kan me voorstellen dat je hierbij in slaap valt. Dit is een van de slechtste films die ik gezien heb............1 *......

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Mmmmm, ik ben juist gek op dit soort films met tijdreizen. Ik heb er van genoten, sterker nog, ik heb een gedeelte meteen nog een keer bekeken om het nog beter te snappen. Ik zit nu op ongeveer 90% dat ik doorheb....

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Deckard schreef:

Begint veelbelovend maar verzandt al snel in een warrig en onduidelijk verhaal over een aantal mannen die iets ontdekt of uitgevonden hebben wat dat dan is wordt nooit echt duidelijk.

Dan heb je er echt heel weinig van begrepen.......

avatar van Smith

Smith

Ik vond het een gigantische kl##e film. Hij heeft me echt geen moment kunnen boeien. Hij was zo erg, dat ik m 20 minuten voor het einde heb uitgezet. Ik kon het niet meer opbrengen om die ook nog te kijken. Zonde van mn tijd geweest. Minder kan ik m niet geven. Dus een halve ster ! Bah !!