• 9.377.700 stemmen

Met onder meer: Shane Carruth, Casey Gooden en David Sullivan

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 2 juni 2005

Plot Primer

"What happens if it actually works?"

Vier mannen in een garage. In de avonduren zijn ze bezig met een ingewikkelde constructie. Ze spreken bevlogen over een mogelijk patent, maar eerst moet het prototype stabiel worden. Het is niet geheel duidelijk wat hun uitvinding behelst. Misschien weten ze het zelf ook niet zo goed, want ze lijken verrast door de bijwerkingen van hun apparaat. Maar die bijwerkingen wijzen in de richting van iets veel groters dan ze ooit hadden kunnen vermoeden. Ineens wordt de inzet van hun werk exponentieel verhoogd en komt de vriendschap onder druk te staan.

avatar van Yak

Yak

GEWELDIGE film! Laten we duimen dat deze in Nederland ook de filmhuizen aandoet. Voorlopig hou ik het op 4,5* - misschien omdat er door gebrek aan ondertitels een aantal dingen onduidelijk bleven. Maar sowieso is dit een film om vaker te zien. Zéér intrigerend.

Erg aardig idee en best wel interessant uitgewerkt... tot ik op 3/4de van de film volledig de weg kwijt raakte en er van alles gebeurde wat ik niet kon plaatsen.

Hopelijk dat herziening de stukjes wat beter op hun plaats brengt, want ik heb het idee dat er nog minimaal een half uur aan vastgeplakt moest worden.

Het zal allemaal wel.

Het zal allemaal wel perfect in elkaar zitten. Wil ik best geloven en knap dat de meneren met zo weinig middelen zoveel hebben bereikt.

...maar wat een saai nerdgeneuzel zeg.

Zo'n beetje de meest oninteressante en bordkartonnen personages die ik in tijden heb gezien. Kleurloze types in hersengymnastiekporno.

Het kon me geen snars schelen wat ze meemaakten. En steeds weer hetzelfde nikserige gedoe. Oneindige monologen over debiele probleempjes die op hun pad kwamen.

Ik heb de film plichtmatig uitgekeken, maar wat zonde voor m'n tijd zeg.

Tijdmachinefilms moeten vanaf nu verboden worden. Het wordt almaar erger. Donnie Darko volstaat.

avatar van gotti

hersengymnastiekporno...

Wordt tijd dat ik weer eens ga scrabblen; kan ik zulke woorden gebruiken.

Eens met kapp overgens. Quasi-intellectueel geneuzel dat écht nergens over gaat. Geeks in een garage, die 78 minuten lang praten over schroefjes en printplaatjes...

Heb het niet zo lang volgehouden. Kwam maar tot 30...

0.5

avatar van james_cameron

Interessante no budget-film over tijdreizen en de gevaren ervan. Goed gemaakt en gespeeld, maar in het laatste kwartier ontspoort een en ander en het einde is onbevredigend. Tot die tijd zeker de moeite waard.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Oke dit vond ik dus werkelijk helemaal niks.

Ik heb 10 min gevolgd en toen was ik het al zat, ik had er echt niks mee.

Ik vond het saai, en totaal geen boeiende personages.

Plus het feit dat waar ze ook mee bezig waren, het mij echt niks boeide

Afgekeken dat wel, maar naar mijn mening absoluut geen aanrader.

avatar van Jordy

Jordy

Herzien en verhoogd.

Wat is het ongelofelijk knap hoe deze film met minimale middelen zo'n ongelofelijk wow-gevoel teweeg brengt. En ondanks dat ik weer de weg kwijt raakte 20 minuten voor het einde, vind ik dat (inderdaad) geen minpunt aan deze film omdat je de verwarring met de hoofdpersonen deelt.

De eerste tijdreis is een rollende knikker die een totale lawine aan exponentieel toenemende chaos teweeg brengt, heerlijk Ga voor de grap eens de Wikipedia-pagina over deze site lezen, ook op papier raak je de weg finaal kwijt

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Bijzonder dat de meeste lovende woorden hier telkens worden gewijd aan datgene wat voor mijn gevoel juist ontbreekt aan Primer: chemie en sfeer. Overigens wordt ook de audiovisuele kant lichtelijk overroepen.

Sterkste punt is voor mij de montage. Behoorlijk gedurfd, onder andere met veel jump-cuts. Het maakt de film aangenaam om te zien. Wat er dan getoond wordt is een beetje kleurloos, wel leuk gedaan overigens, maar ik heb weinig fraaie composities gezien. Qua muziek is die piano wel oke maar toch weinig bijzonder.

Grootste struikelblok, al eerder genoemd, zijn de personages. Of hoe je de figuren die een soort dialogendiarree uitbraken ook wilt noemen. Chemie m'n grootje, in die machine van ze zat nog meer leven. En sfeer wil dan ook niet echt lukken. De film is op zich wel boeiend maar totaal niet pakkend. Ik denk dan ook dat sfeer het beste gecreeerd kan worden om personages heen, niet als een losstaand ding. Verzuim je het dus om binding met de personages tot stand te brengen dan kan je echte sfeer ook wel vergeten.

Overigens heeft de film wel een eigen look, ofzoiets, voornamelijk door de montage, de fletse kleuren en de sobere setting. Maar dat zou ik toch geen sfeer willen noemen.

Ja, dan is er nog het verhaal. Zoals verwacht is daar geen straal van te begrijpen. Nu houd ik daar sowieso al niet zo van maar als het einde ook geen enkele nieuwsgierigheid oproept om de puzzel op te lossen gaat er toch iets mis. Zal ook geen seconde terugdenken aan Primer. Halve punt aftrek daarvoor brengt me op 2,5*.

avatar van Erwinner

Erwinner

Dit is een fraai staaltje van de spanning opschroeven, zonder de gevolgen in acht te nemen. De film weet het niet en de kijker moet maar afwachten.

Wat gebeurt er eigenlijk? We vermoeden wel iets, en eigenlijk lijkt het vrij simpel, dat is het ook, totdat het "ego" het overneemt.

Jammer dat het dan niet lekker doorgaat, want die spanning is apart en duurde te kort, vond ik.

Te weinig middelen las ik hier ergens? Dan hadden de makers sneller moeten handelen en niet te lang met het "uitvinden" van de box voor de proppen moeten komen. Compacter dus.

Jammer dat er te weinig gespeelt wordt met geluiden. Lekkere subtiele dreiging kon geen kwaad. Toch is dit een toffe film,

heb gewoon genoten. Beetje in de lijn van Pi. maar dan rustiger.

Niet alles hoeft duidelijk zijn, daavoor is het te experimenteel. Lekker genieten van de sfeer en de vraagtekens. Dus er wordt ook genoeg ontspannen. De shots zijn immers van een goed apart niveau! (Korrels afgewisseld met goed kleurgebruik) En de camera wisselt van rustig naar veel beweging.

3.5* (Zit een beetje met die minpunten in mijn maag), maar de film heeft me geen minuut verveeld.

avatar van Tayama

Tayama

Gisteravond gezien, en erg onder de indruk. Had hier eigenlijk nooit wat over gelezen tot een klein tijdje terug. Trok meteen wel mijn aandacht en interesse - dus op de gok gekocht en gekeken.

Vooral erg, erg genoten. Het vele werk dat hierin zit straalt er van af - en er is vooral goed te zien hoeveel deze mensen hebben genoten van dit 'project'. Als debuutregisseur is het sowieso vrij moeilijk een serieus project op te starten, zeker als het al niet van een te grote omvang is. Maar Shane doet het hier ongekend goed.

Kwam er pas achter bij het kijken van zijn audiocommentaar dat hij ook een van de hoofdrollen vertolkt. Erg knap. Blijkt ook dat Shane zowel camera, montage, geluid en special effects verzorgd heeft. Daarbij nog eens locatie scouting, hoofdrol, regie, script en storyboard. Ik zeg; diep respect.

Wat hij met Primer neerzet is een grote bron van inspiratie en een geweldig concept. Eindelijk een keer een stukje film dat tijdreizen neerzet als een serieuze business. Feitelijk weten deze gasten nog minder dan wij te zien krijgen; maar wat goed in beeld gezet.

Visueel over het algemeen echt knap. Vooral interessant om te horen dat ze voor veel locaties geen toestemming kregen om te filmen. Moesten daarom of heel vroeg of heel laat op de locatie aanwezig zijn. Of van een afstand filmen zonder toestemming. Of simpelweg een locatie compleet faken. Leuk ook om te horen hoeveel hulp hij kreeg van vrienden en zijn ouders. En dat locaties simpelweg zijn ouders huis zijn, of de straat waarin hij woonde. Daarbij gebruik maken van minimaal licht of zelfs de keuze maken om weinig licht te gebruiken (Zo zegt hij: Ik schiet 's nachts liever met weinig licht zodat het er echt als nacht uit ziet, dan dat ik veel belichting gebruik en je het totale gevoel kwijt raakt).

Punt dat aandacht mag krijgen is ook audio en muziek. Merkte bij het kijken af en toe dat het audiolevel van gesprekken schommelde. Bleek ook later dat de meeste dialogen gedubd zijn omdat hij tijdens het schieten te weinig aandacht besteedde aan audio opnames. Tijdens de twee jaar van zijn montage en nabewerking leerde hij deze les dan ook op pijnlijke wijze. Toch zeg ik opnieuw; grandioos gedaan.

Geweldig stukje film - waar ik vaak weinig van begreep. Algemeen verhaaltje is niet zo complex eigenlijk, maar uitvoering is meesterlijk.

4.0/5.0 Herziening komt binnenkort.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Eigenlijk fantastisch dat dit soort films het levenslicht nog zien, en zeker dat ze hier op MovieMeter zoveel aandacht krijgen . Primer is sfeervolle en eigenzinnige cinema die inderdaad complex is, maar voor mij dan toch ook weer meer dan "puzzeltje oplossen". Ik ben het wel met oa Ozarklynch eens dat de film "snappen" maar een deel van het geheel is. Visueel is Primer dik in orde (ik hou van die iets grovere korrel) om nog maar over de soundtrack te zwijgen: die melancholische toetsstrelingen doen de film echt goed en leveren extra punten op. Ook de hoofdrolspelers en al zeker "speler-trainer" Carruth zijn indrukwekkend.

Geen absolute topper in mijn ogen maar 'n heel fijn filmpje!

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik ben er nooit zo'n liefhebber van als een film zoveel moeite doet om onbegrijpelijk te zijn. Of het moet echt een hoger doel dienen en de magische sfeer bijstaan. Maar hier voelde het mij echt teveel als moeilijkdoenerij om niks. Het noopte mij in elk geval allerminst om hem nogmaals te bekijken.

avatar van Kraay

Kraay

Laat ik eerlijk wezen: Hoe het ooit kan werken snap ik geen zak van.
Maar waar het om draait werd voor mij al snel duidelijk, ondanks de korte speelduur een enorme inhoud, waar ik gerust een nachtje over door kan filosoferen. Om het vervolgens nog niet te snappen.
Als kijker werd ik zowat paranoide doordat steeds dezelfde dag op een andere manier werd beleeft, ik snap alleen niet hoe ze met al die dubbelgangers steeds weer om dezelfde tijd een lege hotelkamer kunnen krijgen? Zal wel aan mij liggen...

Visueel erg sterk, met een sterke soundtrack die mede door de geweldige voice-over de film net het laatste zetje geeft. Deze film gaat zeker aangeschaft worden, en als ik hem beter begrijp zal ik een top-10 notering overwegen. 4,5*

avatar van lykathea

lykathea

Hij beviel mij enorm, alhoewel ik tot mijn spijt moet bekennen er weinig van te "snappen".

Ik begreep na de onmogelijke eerste 5 minuten gelukkig wát er precies aan de hand was, en het verloop van het verhaal ging mij makkelijk af, maar toch bleef ik met veel vragen achter, vooral omdat ik de beweegredenen van de twee karakters vaak niet begreep. Ook het concept van de machine zelf begrijp ik, en sommige facetten zoals hoe het dubbelpersonage als het ware weer verdwijnt nadat z'n tijd op is, maar hoe die precies werkte, dat kreeg ik niet door. Dit hielp overigens wel enorm.

Maar goed, een tweede en derde kijkbeurt zullen er zeker komen, want ik heb toch behoorlijk genoten van de film. Ik begon er wat huiverig aan omdat ik hier op moviemeter iemand echt stellig zag beweren dat het camerawerk verschrikkelijk zou zijn, maar daar ben ik het faliekant mee oneens, want één van de sterkste punten vond ik juist het camerawerk, vooral voor zo'n extreme low-budget film zag het er allemaal erg goed uit. - Shane Carruth moet meer films maken!

avatar van jipt

jipt

Ik ga hem zeker nog een keer kijken!

Aan het begin denk je: "waar zijn ze nou mee bezig".

Als het duidelijk is waar ze mee bezig zijn ontwikkelt zich een heel ingewikkeld plot. Ik vond de film moeilijk te volgen en had van mij wat langer en uitgewerkt gemogen.

Des alniettemin vond ik hem wel erg interessant. Soms raakte ik wel echt de draad kwijt en er zaten veel dingen in de film waar ik met m'n hoofd niet bij kon. Het was wel sterk gespeeld en erg fijne muziek onder. Het camerawerk was af en toe wel een beetje draaierig maar niet heel irrant.

Ik ga hem dus echt nog een keer kijken. Tot nu toe een 3*

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

Primer is nobudget film die ondanks een budget 3.000 keer zo klein als sommige hollywood blockbusters die ik heel wat lager aan sla toch vijf sterren van mij krijgt en een redelijk hoge top 10 plaats bij mijn favorieten.

De film gaat diep, heel diep. De film is niet in een kijkbeurt te snappen. Daarvoor zijn er veel te veel subtiele hints waar je niet op let, en niet eens altijd wijzen op iets in de film maar het verhaal daarbuiten.

Dat brengt me op het belangrijkste punt van Primer, het weglaten. De film was niks aan geweest als de film helemaal verteld was van punt a A tot punt Z. Vooral omdat punt B soms zo maar punt E kan zijn en je daar in de film eigenlijk niet kan achterkomen voordat je clues op het einde met hints uit het begint van de film te vergelijken.

De film doet niet onder voor 'een' Donnie Darko, maar is gefilmd in een totaal andere stijl. De camerahoeken zijn soms wat geforceerd, alsof ze zo origineel mogelijke camerapunten wilde invoegen op punten waar het totaal irrelevant is, maar soms ook briljant uitpakt.

De film is gemaakt met een crew van vijf mensen waarvan de hoofdpersoon director/producer/cinematograph/composer en editor was voor de film, en de andere hoofdpersoon de assistent producer. De andere drie leden van de crew deden het camerawerk (Hij kon natuurlijk moeilijk en filmen en spelen natuurlijk) De rest van de cast waren lokalen uit dallas waar de film is opgenomen of familie leden.

De film is dus het dichtste bij een amateurfilm die ik ooit heb gezien, en op hetzelfde moment verbleekt menig ander film bij Primer. Ik denk dat mijn versie van het verhaal achter Primer zelfs niet correct is, het precieze verhaal zal vast wel als theorie ergens rondgaan maar tot op heden heeft Caruth de lippen stevig op mekaar gehouden en dat is misschien maar goed ook om de mysterie achter de film in takt the houden.

5/5

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Hele bijzondere film. Ik heb deze ook namelijk gekocht vanwege de toch positieve reacties en omdat ik zelfs al geintereseert ben in zelfs de piepkleine beetjes SF. Primer was voor weinig geld gemaakt dat kon je al zo zien en helemaal alleen door Curreth gemaakt en ik denk zelfs ook dat dit een studentenproject had kunnen zijn. Maar toch, wel onbegrijpelijk dat een beginnende regiseur met zo weinig geld toch een film maakt dat toch heel ingewikkeld in elkaar zit voor beginners en maar de stukken van het verhaal bij elkaar moet zien te vinden. Een ding weet ik al zeker: Na 1 keer kijken is de puzzel van de hele film nog steeds niet compleet. Je vraagt je trouwens nog steeds af waar die lui mee bezig waren in die garage en wat het er nou precies tot toe heeft geleid. Ook krijgen we in de film meer te maken met 2 personen dan 4 zoals vermeld stond.

Daarnaast zit het camerawerk van de film toch ook erg goed inelkaar, en al helemaal voor een low-budgetfilm. Dat btw ook regelmatig transformeert. De ene keer is alles erg duister verfilmd en de andere keer gewoon erg zonnig en opgewekt. En op een een of andere manier is het echt op zo'n manier gefilmd dat Primer toch echt wel een lust voor het oog is. De meeste scenes zijn ook een beetje groenig in beeld gebracht. Het sfeertje zit er ook erg goed in en het acteerwerk is eigenlijk ook erg tof.

Eerst zal je wel denken: wat moet je der mee? Maar blijf maar gewoon kijken en je intresse word al groter. Mijn intresse was al wel groot toen ik de film ondekte op MoMe en de recensies las. En inderdaad: ik heb vanaf het begin tot het eind geboeit zitten kijken.

Zo zie ik toch dat 2004 wel een beetje het jaar is geworden van de gelukte Low-budget SF-films. Hiernaast heb je natuurlijk ook One Point O en eigenlijk in mijn ogen ook wel Pandora Machine (veel mensen vonden hem slecht maar toch had die ook wel iets met een heel vaag verhaal en uiteraard ook erg dizzy gefilmd)

Maar Primer was iig een zeer geslaagde debuut voor weinig geld maar een groot verhaal die je maar moet uit zien te vogelen. Misschien maar eens voor de tweede keer kijken om het verhaal beter te snappen. Maar voor de rest was Primer helemaal in orde. Laat Shane Curreth maar meer films maken.

4,0* Met eventueel kans op verhoging!

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

De eerste 15 minuten waren een hel. Mislukte, verwoede pogingen tot grappigheid soms. Bv. toen men op de werkvloer bezig was en de machines veel decibellen maakten, waarop een gast zei: moeten we geen brillen opzetten?. Terwijl oordoppen meer voor de hand lagen. De rest werd opgevuld met nogal wat technisch geblablabla.....blablabla die zich in de categorie wiskunde nerd gelul liet plaatsen.

Vlak erna werd het allemaal wat beter omdat het mysterie zich wat meer ontvouwde. Wel geboeid gekeken omdat de film weinig prijsgeeft van wat er nou precies gaande is en je soms alleen maar wat insinuaties kunt doen. Al is het ook niet zo bijzonder lastig om er tenminste een vinger op te leggen: de jongens hebben een tijdmachine gebouwd waarmee ze terug in de tijd gaan om te beleggen op de beurs, met de kennis die ze van het heden hebben. Zodat ze een fors geldbedrag buitmaken.

De film komt bij de finishstreep uiteindelijk ook veel tekort om echt te kunnen beklijven. Een leuk experiment, visueel wordt er wel wat getracht maar nooit echt verzilverd, net zoals het op muzikaal vlak ook wat anoniem en braaf was. 2 belangrijke elementen die falen, om de spanningsboog die de film langzamerhand wel degelijk op weet te bouwen absoluut niet ondersteunen, en dat is een pijnlijke constatering. Ik ben te weinig ondergedompeld in de sfeer van de film, die slechts bij vlagen raak schiet. 3*

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Gave film, al had ik daar bij de eerste 10-15 minuten nog mijn twijfels over. Extreem nerdy tech gewauwel, maar blijkt dat de vrienden zelf ook niet helemaal weten waar ze mee bezig zijn. Dit gevoel hield een hele tijd aan wel, waardoor het technisch gewauwel ook weer in perspectief gezien kon worden. Als zij het niet precies weten, dan hoeven wij het tenslotte ook niet te snappen.

Mooie, aparte kijk op spoiler]tijdreizen. Af en toe verwarrend, wat naar het einde toe alleen maar toenam. Vervelend was dat niet, want spannend was het wel en vooral sfeervol.

Visueel een zeer eigen stijl. Ik kan er niet echt de vinger op leggen, niet super mooi, maar het was zeer aangenaam en prettig om naar te kijken. Qua soundtrack ook erg sfeervol aanwezig.

Ik denk dat de film bij meerdere kijkbeurten wel beter wordt. De gelaagdheid geeft genoeg ruimte tot meerdere interpretaties en de volgende keer let ik vast weer op andere dingen. Die dvd komt wer dus nog wel een keer.

avatar van Shinobi

Shinobi

Poeh, wat een film zeg. Veel gepraat en weinig actie, op zich wel een film waar ik van hou. Ik moest me alleen wel even door het begin worstelen met al dat technische jargon.

Maar naargelang de film vorderde bleef het toch interessanter worden, al zag je daar bijna niks van terug. Het werd erg mysterieus gebracht.

Overigens wel petje af voor Shane Carruth die zo een beetje al het werk heeft gedaan voor deze film, zelfs de soundtrack. Ondanks dat het een hobby project was, ziet de film er toch wel professioneel uit. Ik stoorde me niet echt aan bepaalde dingen, alleen zagen sommige scènes er wat korrelig uit.

Voor nu 3, 5 sterren, maar dit is zeker een film die ik nog een keer ga bekijken om het beter te snappen.

Ik heb overigens gelezen dat Shane bezig is met een ander project, ik ben benieuwd.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Wie zegt PRIMER in één keer door te hebben is een genie of een leugenaar.

Dat prijkt op de hoes van de DVD, en wat blijkt: ik ben geen genie

Begint alleraardigst, een aantal kerels die met iets mysterieus bezig zijn in hun garage en termen gebruikt die je alleen in de gespecialiseerde vakbladen leest. Doordat hoofdpersonages schijnbaar zelf niet altijd weten waar ze het over hebben of wat die machine nu juist kan, blijf je ook als kijker in het ongewisse en dat draagt wel bij tot de spanning. Kon het in begin ook nog redelijk volgen (al is het principe van die machine me niet duidelijk). Maar ergens halfweg verliest de film me...Kreeg een aantal scènes te zien die ik ab-so-luut niet kon plaatsen. Jammer. Want daardoor was de spanning bij mij wel weg. Had stiekem nog gehoopt op een (beetje) een verklarende uitleg, maar die kwam niet echt.

Toch schrijf ik deze film niet af. Heeft volgens mij geweldig veel potentieel, ben er zeker van dat als de puzzelstukjes vallen dit een overdonderde kijkervaring moet zijn. Heb me tijdens het kijken ook niet verveeld, mijn hersenen draaiden constant op volle toeren om proberen te begrijpen was er gaande was. Helaas is mijn hersencapaciteit te beperkt.

Zeker een film om te herbekijken, maar dan wel met wat meer achtergrondinfo (die ik hier op de site al gevonden heb, dank aan alle handige linkjes). Bij de volgende kijkbeurt ben ik gewapend!

avatar van Revolt

Revolt

Jawaddedadde schreef:

Wie zegt PRIMER in één keer door te hebben is een genie of een leugenaar.

Dat prijkt op de hoes van de DVD, en wat blijkt: ik ben geen genie

Ik ben het zeker aardig met je eens over de film. Ik heb hem zelf ook net gekeken, en de film verloor mij ook doordat het allemaal net iets te chaotisch werd, en gemengd met alle wetenschappelijke praat erdoor en de vraagtekens wat nou precies die machine deed.

Zeker een film die het probeert en in een onnavolgbare manier geniaal is, maar zo onnavolgbaar is dat het, zeker mijn eerste kijkbeurt, niet meer mijn interesse kon aanhouden. Daarnaast vond ik dat de film wat inleverde qua sfeer.

Het feit dat band tussen de film en de kijker, mijzelf dus, uitbleef, zorgt ervoor dat ik niet al te positief kan worden over deze film, hoewel ik het meesterwerk in de verre verte wel kan zien. Maar dat is gewoon niet dichtbij genoeg.

6,2/10

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

"What happens if it actually works?"

Nou inderdaad dat vraag ik me dus ook af... Vind het maar een matig boeiend filmpje. Ik vind films die zo vaag zijn dat je je eigenlijk al niet meer druk hoeft te maken of het überhaupt nog kan kloppen vaak geen succes. Door een hele hoop niet te verklaren zaken op een hoop te gooien creëer je nog niet per definitie een interessante film.
Zondagavond voor het eerst proberen te kijken maar toen in slaap gesukkeld dus gisteravond maar een nieuwe poging gedaan en wonderwel nu wel wakker gebleven.

Denk dat er het volgende ongeveer aan de hand is; De heren bouwen een soort van tijdmachine maar komen door het gespring in de tijd zichzelf weer tegen (wat dus niet kan maar goed) deze dubbelgangers gaan een eigen leven leiden en bouwen ook een tijdmachine boven de originele in hetzelfde gebouw en doen een greep naar de macht. Tegen het einde van de film kan niemand er nog een touw aan vast knopen hoe het nu zit of in welke versie van de werkelijkheid we zitten. Op zo'drie kwart van de film loopt het ook een beetje spaak er gebeurt ineens een hele hoop maar de samenhang of logica hiertussen ontbreekt nogal imo. Sterk de indruk dat het vooral interessantdoenerij is, vaagheid omwille van de vaagheid zelf.

Daarnaast is Primer nogal droog. De hoofdpersonen zijn totaal oninteressant en het technische geneuzel wat ze uitkramen idem. saaie nerds die weinig inhoud geven aan het karakter wat ze spelen (en dat blijkt uiteindelijk, voor mij althans, het grootste minpunt te zijn). Vrij onopvallend en braaf ook in cinematografie.
Wat maakt de film dan nog enigszins kijkbaar? De korte speelduur en het feit dat ik als kijker toch naar een oplossing in de spaghettibrei die het plot is op zoek ga.

Magere 2.5*

avatar van Montorsi

Montorsi

Allereerst vond ik het vooral een (gezien het budget) knap gemaakte en goed doordachte film. Erg complex, maar kort samengevat komt het er volgens mij op neer dat de 'double' gebruikt wordt om de aandelenkoersen te gebruiken om daarmee winst te maken, maar buiten die kern zaten er nog wel wat dingetjes in die ik niet echt goed kon plaatsen.

Maar alleen een goed bedacht script redt een film nog niet. Vooral het eerste halfuur is erg vervelend te volgen. Acteurs die door elkaar praten en met veel onbegrijpelijke termen strooien in verder zouteloze dialogen. Visueel is het erg typerend voor een Amerikaanse Indie-film, en dat vind ik altijd wel een beetje wisselvallig, zaten knappe stukjes in, maar ook redelijk slecht uitgewerkte. Uiteindelijk werd het naar het einde toe wat te langdradig, voor een film die maar 75 minuten duurt geen al te best teken.

avatar van 606

Nee, deze was het niet.

Ingewikkeld, langdradig, geen spanning, en hoofdpersonen boeien niet.

En echt Science-Fiction vond ik het ook niet.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Vreselijk. Lang geleden dat ik zo'n nutteloze, totaal onboeiende prul heb gezien.

Vroeger had je zo'n kookprogramma, Two Fat Ladies. Twee dikke vrouwen die, terwijl ze aan het koken waren, de meest oninteressante vrouwen onderwerpjes bespraken. Primer is de mannelijke variant hierop: Two Boring Nerds. Twee saaie nerds die, terwijl ze aan het knutselen zijn, de meest oninteressante nerd onderwerpjes bespreken.

Is er één argument om deze film wél te gaan kijken? Ik vind van niet. Tijdreizen? Tientallen films die dit onderwerp beter, pakkender en mooier in beeld hebben gebracht. Puzzelen? Los de Sudoku in het plaatselijke suffertje op. Geeft veel meer voldoening.

Tot slot lees ik hier regelmatig het argument: "Ja, maar het is voor zo weinig geld gemaakt". Ja, dus? Zoals mijn vader vroeger al zei: "Goedkoop is duurkoop". Met kwalitatief slechte waar komt men altijd bedrogen uit. Zo ook met Primer.

Verdiende 0,5*.

avatar van Spetie

Primer is een interessant filmpje, waar je goed bij moet opletten, omdat je de draad anders wel enigszins kwijtraakt. Zelfs al let je goed op, dan is het allemaal nog zeer lastig te volgen, mede ook omdat de hoofdrolspelers zelf niet altijd helemaal door hebben waar ze nu mee bezig zijn. Het begin is niet zo heel bijzonder met een hoop wiskundig geblahblah, maar daarna wordt de film gelukkig wel beter. Grotendeels kwam het er voor mij op neer dat ze een tijdmachine hebben gemaakt en hun wetenschap van de beurskoersen gebruiken om terug te reizen om hier veel geld mee te verdienen.

Verder is de film soms best lastig te volgen. Ik had er idee dat er behoorlijk wat verschillende tijdlijnen zijn, waarbij ze elkaar en zichzelf op een gegeven moment ook in de weg lijken te zitten. Verder is het goed dat het geheel gewoon behoorlijk mysterieus blijft, omdat er anders waarschijnlijk meerdere plotgaten naar voren komen en de film hierdoor een stuk ongeloofwaardiger zou worden. Een minpunt is wel dat de personages niet echt boeien en nogal oppervlakkig blijven. Ook de muziekkeuze is verder niet heel bijzonder. Desondanks vermaakt het allemaal wel en duurt het gelukkig ook niet zo lang. Voldoende van mijn kant.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Die jongens kom op zeg.. twee pratende paspoppen met een stropdas. Natuur- en scheikunde zijn niet zo sexy maar een beetje charisma en wat minder geleuter had het geheel stukken boeiender kunnen maken, zie bijvoorbeeld Pi over wiskunde en beurskoersen.

Het concept is wel leuk en het is een goede keuze om het zo mysterieus te houden, maar wat een enorme bak geouwehoer. Staat imo ook haaks op de less-is-more-look en -idee van de film, waar me ook weinig van zal bijblijven.

Het script zal vast vernuftig in elkaar zitten maar als de rest me niets doet heb ik daar weinig aan. Kon ik mezelf maar 78 minuten terug de tijd inwerpen om een ander filmpje te starten.

avatar van Black Math

Black Math

Deze wilde ik al een tijdje zien, maar bleef altijd maar op de stapel liggen. Toen vorige week een vriend erover begon, en de dag erna een andere vriend, heb ik de knoop doorgehakt: zo snel mogelijk kijken.

Door beiden gewaarschuwd: je snapt er pas na de derde herziening iets van, en het budget is laag. Een beetje hetzelfde soort opmerkingen die ik hier verder ook lees.

Ik moet zeggen dat ik het ook niet helemaal heb gevolgd, maar dat zorgt ervoor dat het verhaal me niet zal vervelen bij herziening. Over het lage budget kan ik het volgende zeggen: ik heb het totaal niet meegekregen. Okee, geen special effects, maar het ziet er niet amateuristisch uit. Sterker nog, ik heb ontzettend genoten van de belichting, de camerastandpunten, het oog voor details en de sfeervolle soundtrack. Ligt helemaal in mijn straatje.

Je gaat je haast afvragen wat sommige high-budget regisseurs soms doen met het geld als je ziet dat het met een laag budget blijkbaar ook mogelijk is een audiovisueel interessant product af te leveren.

De tijdlijnen die op internet te vinden zijn bekijk ik nog even niet. Ben benieuwd of ik zelf wat verder kom bij herziening. Ik heb in ieder geval begrepen van één van die vrienden dat het wel allemaal klopt.

4* voor nu, puur voor de sfeer en het audiovisuele. Mocht het verhaal nog wat duidelijker worden, is er zeker ruimte voor meer.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Dit is de saaiste film die ik ooit heb gezien. De setting, de personages, de sfeer die er in de film hangt is zo ongelooflijk saai. Zelfs 72 minuten is te lang voor deze film.