Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Seung-Yun Lee, Hee Jae en Hyuk-ho Kwon
Gesproken taal: Koreaans
Releasedatum: 10 maart 2005
Plot Bin-jip
"Nothing is what it appears to be."
Tae-suk zoekt op zijn motor naar leegstaande huizen waarin hij een tijdje kan verblijven. Hij steelt niets, maar gebruikt wat uit de koelkast, repareert kapotte spullen en doet zo nodig de was. Hij legt zijn bezoeken vast door zichzelf in andermans interieur te fotograferen. Dit eigenaardige maar kalme leven wordt onderbroken wanneer hij op een dag insluipt in een luxueus huis, waar de jonge vrouw Sun-hwa zich in het donker verschuilt. Zij zit gevangen in een ellendig huwelijk met een man die haar mishandelt...
Sun-hwa
Sung-hyuk
Jee-ah
Hyun-soo
aegron
Mijn eerste Ki-duk. Een erg mooie film, knap zoals er zoveel gezegd wordt zonder ook maar iets te zeggen. Het citaat op het eind is alleen wel een enorme afknapper 4,5 * voor de film, min 0,5 voor het citaat is 4*
Daser
Hele mooie film, bracht mij in soort van trance. 4,5 * Ligt nu voor 9 euro bij bijenkorf amsterdam
flash_gordon
...Het citaat op het eind is alleen wel een enorme afknapper...
Ik vond de hele film eigenlijk een afknapper : ik zat te wachten op mooie beelden maar ze kwamen niet. Ik zat te wachten op aardige grappen, maar ze waren er bijna niet. Het verhaal boeide echt voor geen meter, gewoon een flauw liefdesverhaal van een vrouw die een beetje te slecht behandeld wordt en daarna een betere minnaar vindt. Op goede conversaties of woordgrappen hoef je sowieso niet te rekenen : de hele film door wordt er gezwegen. 1* voor de moeite.
aegron

Waarom zou je in vredesnaam goede grappen verwachten?
tovenaar
ik zat te wachten op mooie beelden maar ze kwamen niet.
fruitvlieg

Ik ben ze ook niet tegengekomen in deze film om je de waarheid te vertellen. Verder inderdaad een nietszeggend verhaal met erg oninteressante karakters. Dat de hoofdpersonen daarbij hun mond ook al niet open willen doen maakt deze film voor mij een enorme teleurstelling. 0,5*
Daser
Als je meer films van Kim Ki-Duk hebt gezien weet je wat je van zijn film kan verwachten. Hele mooie beelden, stiltes, iets magisch.
Vond dit wel een van zijn betere.
@aegron Kim ki-duk films staan niet echt bekend om hun goede verhaal of grappen... Gaat om sfeer en schoonheid..
zephyr
Hele mooie beelden, stiltes, iets magisch.
Vond dit wel een van zijn betere. ..
Deze film is maar een vreselijk gekunsteld gedrocht wat mij betreft.
Daser
@zephyr: "Dan zou jij eens naar 'The New World' moeten gaan kijken dan weet je pas wat mooie beelden zijn en over stilte gesproken"
Nee dank je, heb geen zin om Collin Farrel's lieve puppy blikken te zien. Vast heel mooi zo'n herschreven geschiedenisverhaal.
>_<
De stilte geeft de film volgensmij juist een meerwaarde hoor. Ze zeggen zo weinig, maar toch zoveel (als je oplet).
Kijk dit gewoon niet als je je even verveelt, je moet er echt voor gaan zitten en erin opgaan.
Ik geef de film 4 sterren.
fruitvlieg
Don Gertus
Dat doen gewoon acterende acteurs/actrices normaal ook al, alleen dan let jij er dus niet op dat zij naast het praten ook hun mimiek nog hebben. Eigenlijk gewoon zwak dit.
Maar als je het geluid uitzet in vrijwel iedere andere film (en uiteraard ook de ondertiteling) heb je nauwelijks een idee van wat de personages doormaken en denken en zijn de woorden noodzakelijk, in Bin-Jip daarentegen hoeft de hoofdpersoon niets te zeggen voor een goed begrip.
Bin-Jip lijkt ook helemaal niet origineel. Misschien voor sommigen, die alleen maar blabberende personages gewoon zijn.
Verder ben ik het eens met Don Gertus.
kort0235
Ik vond het wel een bijzondere film en hij boeide me wel.
Maar om nu te zeggen, fenomenaal, nee, dat ook weer niet.
Wel een rustgevende, mysterieuze film met prachtige muziek!
zephyr
…die alleen maar blabberende personages gewoon zijn
…
Bin-Jip lijkt ook helemaal niet origineel.
...in Bin-Jip daarentegen hoeft de hoofdpersoon niets te zeggen voor een goed begrip.
Freud
Simpelheid ligt niet in het aantal verrassende plotwendingen en de hoeveelheid flashbacks maar in wat je te vertellen hebt met je film. Als je het daar niet mee eens bent dan heb je inderdaad niks aan deze film en is deze discussie nogal uitzichtloos.
Geen idee. Ik had het over blabberende personages. Pesonages die veel praten dus.
Niet zozeer een remake, gewoon een film met typische stijlkenmerken van een Aziatisch drama. Zwijgende personages (hoewel Ki-duk het iets verder doordrijft) zijn schering en inslag in die films.
flash_gordon
Bak ze nu maar helemaal bruin; Meneer gaat ons even vertellen wat wel of geen simpele films zijn en welke criteria wij volgens hem alleen mogen gebruiken. Dit is gewoon een bloedsimpel verhaal, ben ik met zephyr en anderen eens, daar hoeft niet zo geweldig arrogant en intelligent over te worden gedaan. Wel zou het inderdaad zoals Onderhond zegt een stijlkenmerk kunnen zijn van deze regisseur. Mwah... wat mij betreft kan ik de films van deze regisseur beter links laten liggen, maar dat mag ieder voor zich uitmaken, er zijn genoeg fans van. Ik zou zeggen : ga gewoon door met genieten van de films van deze regisseur als je daar van houdt.
Freud
Sorry hoor, ik had je tenen niet zien liggen. Als jij deze film simpel vindt en ik vind dat niet dan hoop ik dat ik dat mag zeggen zonder direct voor arrogant uitgescholden te worden. Ik zie in dit simpele verhaal geweldig veel betekenissen en daarom vind ik het een meesterwerk, als je dat er niet in ziet so be it, dan hoef je de film ook niet goed te vinden. Ik vind deze film superieur aan een hoop andere en daarom geef ik hem ook zoveel sterren, moet ik dan in elk bericht over de grond gaan kruipen en me verontschuldigen bij de mensen die dat niet vinden?
flash_gordon
… Als je het daar niet mee eens bent dan ….
Dit vindt ik anders aardig arrogant, of je moet je beter leren uitdrukken. Of in jouw terminologie te spreken, ja hier kun je inderdaad beter 'kruipen' als jij dat al kruipen wilt noemen. Sommige gebruikers zijn hier zo zelfverzekerd (of hoe je het ook wlilt noemen..) als wat, en gewoon zeer onterecht.
Wat is daar nu arrogant aan
Kunnen we het svp bij de film houden ipv te zitten bakkeleien.
Wat is daar nu arrogant aan
Ik vindt het best wel arrogant trouwens dat gedoe van Freud dat als je niet met me eens bent dan discussieer ik niet meer met je. Daar mag de crew hier ook wel eens op letten. Daar was moviemeter toch voor bedoelt, dunkt me? Even over de film trouwens : als meneer Freud hier diepzinnige dingen ziet prima (uitleg?), ik vindt het zelf nogal een goedkope film om reeds niet weerlegde redenen. Laten we deze discussie daarmee dan afsluiten.
tovenaar
Ik geef jouw user ID ook 4* ! (wellicht meer na herziening)
>_<
Ja sorry, je hebt volkomen gelijk. Ik bedoelde eigenlijk wat Don Gertus later toevoegde. Dat je deze film kunt kijken zonder geluid.
Chr.s
Herzien, en die 5* blijven zeker staan. Enige minpuntje voor mij is dat de film bij herziening een beetje indut bij die boxer en dat opatje ongeveer, wellicht een huisje teveel afgegaan? gelukkig is dit maar eventjes en is de rest perfect. De scénes in de cel, de ontmoeting, het einde
echt fantastisch.
Erg jammer dat de dvd cover van de NL versie zo'n gedrocht is, snap niet waarom ze niet het postermateriaal (die op deze site staat) gebruikt hebben.
JoBe74
Was zeer verrast door deze film, weinig dialoog maar o zo geweldig beeldspraak!
Ik geef hem een dikke 4!
jordybeukeboom
Ik vind het jammer dat ik hem niet goed vind, ook omdat ik Seom wel erg mooi vond. In die film wordt ook weinig gesproken, maar daar werd ik erg geboeid door de gebeurtenissen, hier helaas niet. De twee zitten elkaar maar wat apathisch aan te kijken, en dan gebeurt indirect door hun rare gedrag ook nog een vreselijk ongeluk. Nee, ik zat me het eerste uur echt te irriteren, ik vond het ook weinig grappig, terwijl bepaalde dingen volgens mij wel zo bedoeld waren.
Het laatste half uur ging dan nog wel. Het spelletje in de cel tussen de hoofdrolspeler en zijn bewaker is vreemd maar best grappig. Ook het 'dubbele' ontbijt deed mij glimlachen.
Maar als geheel kan ik er weinig tot niets mee, ook omdat ik hun 'verhouding', 'liefde', wat moet je het eigenlijk noemen, zowel ongeloofwaardig, storend als zelfs belachelijk vind. Dat gezwijg de hele tijd.
1,5 ster
djelle
Romantische films... zelden kan ik er iets mee. Terwijl de Amerikanen hartstochtlijke epossen vertellen waarbij de emoties tot op het scherm spatten, krijg je bij de Aziaten doorgaans 'een bijzondere relatie tussen 2 mensen' voorgeschoteld die zich zo ingetogen mogelijk gedragen, gewikkeld in een bizarre verhaallijn met dito gebeurtenissen. Beiden extremen die me niet vaak kunnen bekoren, maar er zijn uitzonderingen. Bin Jip is 1 van die meevallers.
Allereest moet gezegd dat The Asian Way (ik weet het: nogal generaliserend) telkens wel het voordeel biedt dat we allemaal lekker zelf het verhaal en zijn betekenis bijna helemaal kunnen invullen. Nu, als dat "verhaal" een mooie audiovisuele omkadering heeft en inderdaad een zekere sfeer kan losweken ben ik er dan ook helemaal van weg. Zoals het het eerste kwartier verliep in Bin Jip, vreesde ik echter het ergste (geen bijster interessante scenes, geen vormgeving, geen muziek...), toen werd ik plots getrakteerd op iets moois en sindsdien kwam het wat los. Mooie composities begeleid door de prachtige score weten de prent met vlagen te versieren, en dragen veel bij aan de sfeer.
Toch heb ik het gevoel dat Ki-duk zich anderzijds nog teveel inhield op dat gebied. Camera-effecten zijn beperkt, montage vaak iets te snel om rustig van de scene te kunnen genieten en een audiovisueel vuurwerk wordt het nooit echt.
Bovendien zijn dit soort "bijzondere relatieschetsen waarin weinig gezegd wordt" iets dat al ik zo vaak aanschouwd heb (de avonden dat ik op Holland 3 zat de kijken naar weer maar eens zo'n Aziatisch filmpje in deze stijl is niet te tellen) en me intussen wel een beetje begint de keel uit te hangen. In dat opzicht lijkt de inspiratie wel een beetje zoek, daar bij die Oosterlingen.
Verder wel een sympathiek bovengemiddelde filmpje, maar nog iets te 'stijfjes' naar mijn smaak. 3*

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod