Midnight Special (2016)
Met onder meer: Michael Shannon, Joel Edgerton en Jaeden Martell
Releasedatum: 12 mei 2016
Plot Midnight Special
"He's not like us."
Roy (Michael Shannon) is een vader, die wanhopig probeert om zijn achtjarige zoon Alton (Jaeden Lieberher) te beschermen, die beschikt over speciale gaven. Samen met een paar vrienden probeert hij Alton naar een geheime locatie te brengen, terwijl ze ondertussen achterna worden gezeten door zowel een extreem religieuze sekte, als een speciale eenheid van de regering. De uitkomst van de achtervolging zou de wereld weleens kunnen veranderen.
- Trailer (YouTube)
Agent Miller
kathmandu
Precies. Zo goed was ie
John Milton

Didn't catch the sarcasm, dacht dat je misschien mis had geklikt. Gebeurt mij nog wel eens.
Flat Eric
Een spannende en mysterieuze sci-fi vluchtroadtrip.
Gaandeweg kom je steeds iets meer te weten over het ventje met de 'goggles'.
Door de dreigende soundtrack en veelal donkere nachtelijke scènes wordt de spanning versterkt. Religieuze gekkies, de overheid, bezorgde ouders, iedereen heeft een belang om Goggle Boy in handen te krijgen. En dat gaat soms ver.
Hoewel een onderhoudende film was het einde dan wel weer een beetje een bummer. Want voorspelbaar.
wwelover
Hele fijne film weer van Nichols, waar wederom sterk geacteerd word door een jonge acteur en ook de rest van de cast. En de sfeer is top, in dit opzichte redelijk vergelijkbaar met Mud. Al vond ik Mud in die opzichten wel nog steeds wat sterker. Een kind met speciale gave, heb we wel vaker gezien maar ik vond het erg interessant uitgewerkt. Special effects waren niet altijd geweldig, maar voor zo'n 'kleine' film is dat geen ramp. Verder is de cinematografie en vooral de muziek heel toonaangevend.
johnhendrikos
Super trage saai film. Heel het gebeuren had in 20 min gedaan kunnen zijn. De rest is enkel rekken rekken rekken. Very Boring.
filmkul
Redelijk sterk sci fi drama. De film kabbelt lekker voort zonder saai te worden. Het houdt je aandacht erbij omdat het beetje bij beetje prijsgeeft wat er nu precies aan de hand is. Daar zit de kracht van de film. Verwacht geen bombastisch sci fi spectakel. Deze film smaakt wat naar de jaren 80 met dito special effects en kent tevens een heerlijke sfeer met fraaie soundtrack. De acteurs zetten prima werk neer. Het einde had wat beter uitgewerkt kunnen worden. 3.5/4.0
Zeriel
Ik hou wel van dit soort films, alleen wordt het mysterie niet in stand gehouden tot het einde helaas, eenmaal ingevuld blijft er weinig mysterie over...
wibro
Ik houd doorgaans wel van mystery maar dit filmpje liep voor mij toch uit op een grote teleurstelling. De spanning werd er wel enigszins ingehouden want je wist niet wat er stond te gebeuren maar toen de film eenmaal afgelopen was had ik toch het gevoel van 'waar ging het nu eigenlijk over'. Heb ik hiervoor 111 minuten lang zitten kijken. Neen, deze film is geen schaduw van "Take Shelter", voor mij altijd nog Jeff Nichol's beste film.
DragQueen
Mysterieuze Sci-fi Film, die mij de gehele speelduur kon boeien en op sommige momenten best spannend was. Het tempo van de film ligt wat aan de lage kant weliswaar, maar dat heb ik niet als minpunt ervaren. Verder steekt het verhaal prima in elkaar en is onderhoudend uitgevoerd. Het acteerwerk van de cast is overtuigend. 3,5 Ster.
arno74
Laat ik maar de eerste zijn die met een negatieve recensie komt over deze film. Allereerst geef ik nooit punten voor een film omdat het door een of andere regisseur is gemaakt, maar geef ik punten voor de film zelf. Van Jeff Nichols was Take Shelter (2011) heel aangenaam, maar dit was niks dus krijgt het een waardering die daarmee overeenkomt.
Aan het script is nauwelijks aandacht besteed, het rammelt van alle kanten en zit vol met clichés. Visueel heeft het ook helemaal niets te bieden, om maar te zwijgen over de vele zwarte schermen van de scenes in het donker. Wat is dan positief aan deze film? Geen idee... Nou ja, eigenlijk wel: je bent de film heel snel weer helemaal vergeten. Ik hou van een goede scifi en ben deze film daarom gaan kijken, maar goed is anders. Het doet wat aan de films uit de jaren '70 denken, toen het populair was om met ogen licht te stralen en zo, Jeff zou zich moeten afvragen waarom de filmindustrie dat concept al 40 jaar geleden heeft laten vallen. Ook het geluid laat te wensen over, elke keer als een auto optrekt of voorbijkomt (en dat gebeurt vaak) is het nodig om aan de geluidsknop te zitten om de volume tijdelijk te verlagen.
De film gaat over een jongetje waar licht uit zijn ogen komt (het jongetje is een alien), om onduidelijke redenen draagt hij soms een zwembril en soms niet
. De geloofwaardigheid komt het niet ten goede, ik zag heel de tijd geen alien maar een jongetje met een zwembril. De mannen die voor hem zorgen rijden soms zonder licht in het donker, en soms met licht
(dat zonder licht rijden doen ze vermoed ik alleen om ongelukken te krijgen in de film, waardoor er wat te beleven valt). Verder is het voor iedereen een raadsel waar de jongen is, ware het niet dat een of andere sektarisch groepje (spoilers!) in hun mis zijn coordinaten elke zondag verklappen door psalmen op te lezen waarvan de nummers overeenkomen met de coördinaten van waar het jongetje is. Dit vinden ze kennelijk leuk of zo. Toch kunnen ze hem zelf niet vinden
. Maar de FBI komt erachter dat die psalmen dus coördinaten zijn, en de FBI weet hem wel te vinden, ze zoeken hem vanwege staatsgeheimen of zoiets
. Als ze hem eenmaal vangen vraagt het jongetje ze vriendelijk om te vertrekken en hem alleen te laten, dit doen ze uiteraard braaf, en zo weet hij te ontsnappen
. Zoals elke goede alien wil ook dit jongetje terug naar huis gaan (alweer een cliché?), zijn thuiswereld is een soort van Tomorrowland (2015). De FBI zet keurig de omgeving van die plek af zodat je spannende scenes krijgt als het jongetje door die barricades doordringt, maar ze laten de plek zelf uiteraard onbeveiligd achter, zodat het jongetje uiteindelijk naar zijn eigen wereld terug kan. Dit doet hij door licht uit zijn ogen te stralen, dat heeft hij al eerder gedaan maar om het spannend te houden moet hij het op die lokatie doen en alleen op een bepaalde dag, alleen zo kan hij terugkeren. Het blijkt dat in de jongen een lichtwezentje uit Avatar (2009) schuilt die dan door andere lichtwezentjes wordt opgewacht en gelukkig weer naar huis kan. Voor de onoplettende kijker legt de moeder nog even uit dat ze het jongetje waarschijnlijk kwijt zullen zijn wanneer hij eenmaal naar zijn eigen wereld vertrekt. En uiteraard is het jongetje ernstig ziek maar kan hij niet naar het ziekenhuis. Spannend!!.
Slap aftreksel van een verstand-op-nulfilmpje, denken of jezelf vragen stellen niet toegestaan. Kennelijk heeft een goede film meer nodig dan een lelijke poster en een onzinnige titel. 1*
arno74
...dit filmpje liep voor mij toch uit op een grote teleurstelling ... 'waar ging het nu eigenlijk over'. Heb ik hiervoor 111 minuten lang zitten kijken.... 3.0*
Malick
Oei, je hebt er niet veel van begrepen ondanks dat de broer van Jeff Nichols zo'n prachtige muziek heeft geschreven voor deze film. Hint!
arno74
Dat moge dan helder zijn
. Misschien kan iemand mij uitleggen wat ik allemaal niet begrepen heb, en hoe het dan wel in elkaar steekt? Plot hierboven klopt trouwens niet, want de sekte werkt niet "als een speciale eenheid van de regering". Als dat zo was dan deed de FBI geen invallen bij hen, toch?
De broer van Jeff Nichols wordt zo te zien niet gecredit voor de soundtrack, met de soundtrack was overigens niets mis.
mcdaktari
Ik heb de film nog maar eens een 2e kijkbeurt gegeven en het is zeker geen slechte sciencefiction film maar ik had er toch meer van verwacht. Maar ik kan het geen slechte film noemen.
msLynch
Inderdaad fijne soundtrack (erg Stars of the Lid zo nu en dan!), een aantal mooie scènes (cinematografisch gezien), maar verder niet echt een film om over naar huis te schrijven. Goed geacteerd, al had ik soms moeite met het verstaan van Lucas (gelukkig was er ondertiteling). Zelf vond ik aan het eind de scènes met de 'andere wereld' een beetje te lang duren.
Collins
Film die niet mikt op het oppervlakkig prikkelen van de zintuigen. Film die niet doelbewust de sensatie zoekt of overdreven wil inwerken op de emotie. Geen flitsende actiescenes. Geen opzichtig uitgemilimeterde polijsting in styling en enscenering. Gewoon aards gefilms. Strak en zonder fratsen.
De zinneprikkeling zit wat dieper, wat onderhuidser. Zit verborgen in de bedaarde traagheid van handeling, dialoog en beeld. En ja, uiteraard schiet er hier en daar een heftige zinneprikkelende oprisping doorheen. Dat wel, maar die zakt ook snel weer in en wordt nooit overdreven uitgespeeld. Heeft dus geen invloed op de onderhuidse spanning. Gelukkig.
De muziek heeft in de oprispingen alsook in algehele sfeer een behoorlijke invloed. Bombastisch effectief. Ik vind de muziek overigens niet bijster boeiend als het gaat om de muzikale waarde an sich. Het is muziek die als begeleiding en onderlijning van het beeldmateriaal echter prima voldoet.
De film kent een mooie opbouw met een voortdurende geboorte van details en invalshoeken die heel uitgekookt mysterie en bevreemding aan verhaal en sfeer toevoegen.
Het acteerwerk is koel met een occasionele niet koele uitbarsting. Het is vooral niet schreeuwerig of opgewonden en dus goed passend.
Toch enige irritatie bij de scenes die in het donker zijn geschoten. Het donker dient een doel, weet ik, maar de hoeveelheid tijd die wordt doorgebracht in het donker is te veel, naar mijn smaak. Ik betrapte mijzelf op zuchtende geluiden en dat is geen goed teken.
Het einde is ok. En ach, je kunt wat roepen over de graphics. Ik stoorde me er niet zo aan.
Fijne film, waarin het gaat om de intensiteit onder het simpele verhaaltje. Die genereert spanning en is boeiend. De overbrenging daarvan is, wat mij betreft, goed gelukt.
Redlop
Als M. Night Shyamalan Close Encounters of the Third Kind had geregisseerd krijg je zoiets. Jammer. Prima cast, sfeervol gefilmd, maar zwak plot. Ik had na Take Shelter en Mud een meer down to earth-film verwacht.
Bélon
Veel meer thriller/road movie dan Sci-Fi (helaas) en inderdaad geen sterk plot. Desalniettemin wel onderhoudend.
John Milton
Even los van de film (die moet nog bezinken): eerste keer dat mijn vriendin en ik samen in een verder lege bios zaten vanmiddag bij deze film van 16.45 uur.
Bélon
Tip: als je film wilt kijken én rust wilt ga dan vaker doordeweeks overdag
John Milton
Ja we doen dat sowieso vaak hoor, maar meestal zit je wel met 4,6 of 8 man. Echt compleet leeg was de eerste keer in Utrecht.
MH040
Het verbaast me hier op moviemeter toch iedere keer weer dat sommige mensen 0,5/1,0/1,5 stemmen zoals hier. Dan ga je blijkbaar met totaal verkeerde verwachtingen een film kijken. Kijk in het vervolg vantevoren even naar de regisseur en de cast en trek vervolgens de conclusie dat dit niks voor jou gaat zijn, i.p.v. de film saai en langzaam te noemen en het stemgemiddelde te vervuilen.
arno74
NIet dat ik me aangesproken voel, het smijten met 0,5-jes vind ik ook niks, maar er mankeert toch wel het een en ander aan deze film, en daarvoor hoef je niet naar de cast of regie of wat dan ook te kijken. Moet ook niet zo zijn dat je bij elke film een uitgebreide voorstudie nodig hebt om die te gaan bekijken. Bovendien vind ik dat je films onafhankelijk moet beoordelen (ik heb er een hekel aan wanneer mensen films van een regisseur vanwege zijn roem keer op keer 5* toekennen, zelfs als de film tegenvalt). Nadat Verhoeven me via PM uitgelegd heeft dat het jongetje geen alien maar iets anders is heb ik het maar een halfje opgehoogd, ook omdat ik bij nader inzien wel zie dat dat kerkgroepje hem wel vond, bij de eerste kijkbeurt viel me dat niet op. Door die vele kerkgangers die voorbij komen blijven de gezichten niet hangen en viel het me niet op dat hij door enkelen van hen werd gevonden.
En weten anderen hier eigenlijk wel wat dat jongetje is? Ik hoor er niemand over, lijkt me ook een minpunt als de clue aan de meesten voorbij gaat... Mijn overige kritiekpunten over clichés, dat dat gedoe met licht uit de ogen achterhaald is, de random gebeurtenissen (soms wel bril, soms geen bril...), en het feit dat een serieus bedoelde jongetje met een zwembril er nogal maf uitziet, dat blijft gewoon staan.
Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan, iets wat ik bijvoorbeeld van Take Shelter helemaal niet kan zeggen. Dat was een prima film, dit haalt i.m.o. dat niveau bij lange na niet, dus vind ik mijn 1,5* voor deze film best op zijn plaats.
Redlop
...er mankeert toch wel het een en ander aan deze film, en daarvoor hoef je niet naar de cast of regie of wat dan ook te kijken.
Precies. Sterker nog, juist vanwege Jeff Nichols en zijn eerdere films had ik hoge verwachtingen.
leatherhead
Wat zou het een ontiegelijk saai forum worden moest iedereen dat doen. Daarnaast is een 5* zonder onderbouwing natuurlijk niet minder belachelijk dan 0,5*.
Pazmaster
Verwacht geen spectaculaire scifi/actiefilm met oogstrelende special fx want dat is dit niet. Wel een klein maar fijn filmpje met een kalme sfeer en een vleugje mysterie. Het moet allemaal even op gang komen maar uiteindelijk weet de film toch wel te boeien. Het einde is op zich wel aardig maar laat je toch ook beetje achter met een gevoel van; is dit het nou? Je blijft ook met een aantal vragen zitten waar je geen antwoord op krijgt. De cast speelt naar behoren maar ik had toch iets meer overtuiging verwacht, zeker van Shannon die ik wel eens sterker heb zien spelen dan in deze prent. Desalniettemin wel een redelijke film.
ricootje76
Had goede verwachtingen van deze film want het verhaal sprak mij wel aan. Helaas viel hij toch tegen. Te lange scenes waarin niks gebeurde waardoor de film erg langdradig werd. Op zich werd er wel oke geacteerd, vooral door de vader. Die vriend daarintegen acteerde als een slappe dweil. Effecten waren wel oke. matige film. 2,5 ster
Dropout
als mensen dit gaan doen krijg je Juist een vervuild stemgemiddelde omdat alleen maar fans van het soort film erop stemmen. Ik vond dit een saaie langzame film, terwijl ik wel fan ben vd cast. Deze quote slaat dus ook als een tang op een varken

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

James White
Drama, 2015

Hunt for the Wilderpeople
Komedie, 2016
helikopterouder-kindrelatiegas stationtexasgijzelaarfbimotelboerderijjachtmeteorregeringop de vluchtschietpartijlegerreligious cultontvoering van kinderenreligious sectgoggles