• 9.371.658 stemmen

Back to the Future (1985)

Sciencefiction / Komedie | 116 minuten

Genre: Sciencefiction / Komedie

Alternatieve titel: Terug naar de Toekomst

Geregisseerd door: Robert Zemeckis

Met onder meer: Michael J. Fox, Christopher Lloyd en Lea Thompson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.432.901)

Releasedatum: 12 december 1985

Plot Back to the Future

"He was never in time for his classes. He wasn't in time for his dinner. Then one day...he wasn't in his time at all."

Marty McFly (Fox) reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van Doc Emmett Brown (Lloyd). Hij zorgt er per ongeluk voor dat zijn moeder verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader. Om ervoor te zorgen dat hij nog geboren zal worden, moet hij ze weer verliefd op elkaar laten worden. Ondertussen moet hij ook nog met hulp van de Doc. Emmett Brown uit 1955 een weg terug naar de toekomst vinden.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Chimpz schreef:

Elisabeth Shue (Jennifer Parker)

Pas in deel twee. Hier werd Jennifer nog gespeeld door Claudia Wells.

Heerlijke film!

De hele film is voorzien van enorm leuk acteerwerk van o.a. Fox, Lloyd en Glover. Het script zit goed in elkaar en is erg grappig. Er zitten veel goede nu-toen grappen in, wat altijd leuk is (overeenkomsten tussen vader en zoon, dezelfde dialogen als in 1985, etc.) Ook de regie is zeer goed; mooie shots en mooie special-effects (zelfs nu nog!)

Op naar deel 2!

AddictedToMovies

Alleen had ik mijn vraagtekens bij wat tijreisfeitjes: Marty heeft de toekomst verandert, maar als hij terug is ziet hij zichzelf weer naar 1955 gaan. Dus begint het verhaal opnieuw, dus is het een loop, dus kan hij de toekomst niet veranderen. Toch? En Chuck Berry die gebeld werd (wat erg grappig was), zonder Marty had hij zijn song niet geschreven

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

HarmJanStegenga schreef:

Dit hoort dus afgerond te worden naar 4*.

ik bedoel daarmee dat ik dus nog twijfel tussen 3,5* en 3,75*... Hij blijft nog op 3,5* staan, maar er is grote kans op verhoging naar 4*.

AddictedToMovies schreef:
Hij kán het wel veranderen, maar dat is in het geval van dit detail (dat hij op die manier terug in de tijd reist) niet gebeurt. Andere dingen zijn wel veranderd, zoals zijn thuissituatie. Dus hij kan het wel degelijk veranderen.

serpico schreef:

Dus als hij zijn andere zelf in 1985 terug ziet gaan naar 1955, dan gaat die 'andere zelf' gewoon een weekje relaxen in 1955? Nee, want hij weet niet (en Doc ook niet) dat hij alles al heeft veranderd...?

HarmJanStegenga schreef:

Vooruit dan maar!

Verhoogd naar 4*

AddictedToMovies schreef:

Oeh, zo had ik er nog niet over nagedacht! Slim van je Zo zie je maar hoe ongelofelijk onmogelijk het begrip tijdreizen is.

Maar je moet het anders zien. Om het verleden te kunnen veranderen, moet de andere Marty (die hij zelf terug ziet gaan naar 1955) wel eerst daadwerkelijk teruggaan. Als hij nooit terug was gegaan, was er nooit iets veranderd in het verleden. De Marty die terug naar de toekomst is gereisd heeft inderdaad alles al veranderd, maar toch moet de andere Marty teruggaan, anders zou hij dat alles nooit veranderd hebben...

Ik hoop dat je het een beetje begrijpt

Ik hoop dat je het een beetje begrijpt

Maar als de Marty die nu teruggaat naar 1955 in 1955 is, gaat hij het hele avontuur weer beleven. En als hij eindelijk terug is in 1985, ziet hij zichzelf weer vertrekken naar 1955. En dan is het een loop, maar volgens deze tijdreis regels is het geen loop, want je kan het veranderen.

AddictedToMovies schreef:

Dat moet natuurlijk tussen 3,5* en 4,0* te zijn.

Het is wel een loop, maar je kunt hem toch veranderen

Het is wel een loop, maar je kunt hem toch veranderen

Logisch!

avatar van xKattepiz

xKattepiz

serpico schreef:
Zo zie je maar hoe ongelofelijk onmogelijk het begrip tijdreizen is.

Zeg dat wel. Ook in Harry Potter (volgens mij was het in 'de Vuurbeker')reizen ze in de tijd en redt Harry zichzelf. Maar dat is dan ook magie.

avatar van roherium

roherium

5 sterretjes

dit is egt jeugdsentiment en ook nog eens een superfilm

ze zijn alle 3 geniaal trouwens

avatar van Artemis_fowl

Artemis_fowl

xKattepiz schreef:

Nee, de gevangene van Azkaban!

avatar van namingway24

namingway24

Hoewel je je twijfels kan hebben bij het verloop van het verhaal en de technische aspecten van tijdreizen is dit gewoon een leuk, spannend verhaal met goede komische momenten. De chemie tussen loyd en Fox is goed en Lea Thompson is beeldschoon.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Deze film heb ik al een paar keer gezien. De laatste keer was alweer een tijdje geleden dus ik heb weer gekeken. Maar het blijft gewoon een briljante film. Het verhaal is superspannend en zakt op geen enkel moment in. Het tijdreizen zelf was al superspannend want komt hij nu wel of niet terug. Maar ook dat hij zijn ouders bij elkaar moest brengen omdat hij anders niet meer zou bestaan. Het is gewoon zo goed bedacht allemaal.

Leuk ook om al die oude dingen uit de jaren 80 weer eens terug te zien. Het is een klassieker en voor mensen die de jaren 80 hebben meegemaakt extra leuk om naar te kijken vanwege het tijdsbeeld in de film. Maar het lijkt me dat iedereen deze film wel kan waarderen vanwege het spannende verhaal, het komische acteerwerk van Michael J Fox en het avontuuraspect in de film. Ik vind hem iedere keer weer heel erg leuk.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Deze film gisteren nogmaals op tv herbekeken.

Man wat is dit toch een geweldige klassieker! Na meer dan 20 jaar heeft deze film amper moeten inboeten aan kijkplezier. Het script is dan ook zo ongeloofelijk goed, het acteerwerk puur plezier, de settings en special effects nog altijd zeer mooi.

Een dikke 5 voor toch wel één van de meest geslaagde familiefilms ooit!

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Jaren geleden gezien, nu nog eens herbekeken. Wat een overhéérlijke film is dit! Misschien vindt de nuchtere MM-gebruiker dat ik nu wat kinderachtig doe, maar wat kan het mij schelen: dit is gewoon twee uur pure fun. Van dat typische jaren '80-sfeertje naar dat schitterende fifties-sfeertje, een feilloos script, hilarische humor, fantastische muziek (Johnny B. Goode van Chuck Berry! En dan die heavy gitaarriff!), goede acteerprestaties (met Lloyd en Glover op kop), knappe special effects, nagelbijtende spanning op het einde (je wéét gewoon dat dit goed afloopt, 't is Hollywood voor iets, maar toch blijft het spannend) , een uitstekende regie (ik herkende heel wat dingen uit Zemeckis' andere meesterwerk, Forrest Gump, dat 'bepalen van de toekomst'), ... De pret kan gewoon niet op in deze fenomenale oerklassieker. Eigenlijk een perfecte film, de volle 5 sterren meer dan waard. Gewoonweg briljant.

avatar van Anosmoos

Anosmoos

De film is me over het algemeen wat tegengevallen. Ik heb met plezier de hele film gekeken, daar niet van. Maar ik had er gewoon veel meer van verwacht.

Het was vooral leuk om eens een film van voor mijn tijd te zien. De film is qua special effects e.d. nog verrassend goed, zeker als je ziet dat hij al 24 jaar oud is.

Maar ik vond het verhaal verschrikkelijk voorspelbaar. Ik heb alles, maar dan ook alles van te voren al voorspeld. Dat zat me vooral tegen, want het nam de spanning toch voor een groot deel weg.

En dan nog, de eeuwige problematiek rond tijdreizen is ondertussen verschrikkelijk vaak gebruikt. Maar dat kan je deze film niet verwijten, aangezien het waarschijnlijk een van de eerste films daarover was. Toch stoorde het me wel hoe laks ermee werd omgegaan.

Dus over het algemeen een leuke film om volgen, maar geen hoogstaande film vol verrassende wendingen en diepzinnige elementen. Een 2.5.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Ontzettend leuke film met genoeg humor enige actie...heb de film al talloze keren gezien. Heb de trilogie ook thuis en die bekijk ik zo nu en dan ook nog met veel plezier.

Maar dit is voor mij gewoon een kei van een film...vandaar en de nostalgische gevoelens de 5*.!!!!

avatar van rep_robert

FransBosch schreef:

Volgens mij moet jij maar eens snel Time Changer gaan bekijken... Die film zegt al genoeg! "Stop this movie! You must stop this movie! The man on the screen blast the name of the Lord! There must be some mistake! Stop this movie this is an abomination!"

Enfin, ieder zo zijn eigen mening. En respect voor elkaar! Dus: Respecteer elkaars mening!

Helemaal mee eens!

Tsja, als je BTTF gaat beoordelen op vloeken...waar gaat het dan heen met deze wereld.

Er staat een 6 onderaan de dvd, weet je waar die voor staat? Dat ie geschikt is voor kids vanaf 6 JAAR, dan ga je mij niet vertellen dat er teveel in wordt gevloekt.

Dan krijgt elke film waarschijnlijk 1,5 punt aftrek bij jou.

Time changer nodigt trouwens niet echt uit om te gaan kijken..........

Tuurlijk moeten we respect voor elkaar hebben, maar je kan ook zeiken en van een mug een olifant maken

avatar van supermovieman

supermovieman

Gewoon een heerlijke film, vooral door de interactie tussen Fox en Lloyd! Blijft gewoon altijd leuk, hoewel ik deel twee eigenlijk iets leuker vindt!

avatar van stripeswhite

stripeswhite

Mijn favoriete jeugd film. Wel 100x gezien (net als deel II & III). Natuurlijk had het realistisch kunnen zijn en ja er zaten kleine foutjes in het plot. Maar dit is ook geen puur science fiction maar meer comedy. De film is er vermakelijk en kijkt heel erg fijn weg. Ook zitten er zelfs nog een enkel spannend moment in. Heel erg leuke film 5 sterren.

avatar van RuStY NaiL

RuStY NaiL

een zeer goede film,echt een origineel idee.

verder vind ik dat michael j fox en de gekke professor

goed in hun rol zitten.

avatar van Deepdish

Deepdish

Er zijn na de reeks van back 2 the future nog maar weinig films gemaakt waaraan ik zo'n plezier heb beleefd als bij deze trilogie.

De lol en plezier die de cast en acteurs hebben beleefd spat van het scherm en zie je alleen bij Oceans eleven nog terug.

Hoewel de druk tijdens het maken van deel 2 en 3 wel erg hoog lag is dat gelukkig niet ten nadele geweest van de kwaliteit.

Leuke goede en originele tijdreis film en tevens een stukje jeugdsentiment. 4.5****

avatar van SchinkenKäse

SchinkenKäse

echt een leuke film, goed verhaal. ook goede acteurs

Ik heb deze film ook heel vaak gekeken, en hij blijft gewoon mooi

echt een toppertje

Ook zitter en van die stukjes in waarvan je denkt... probeer het nou niet zo spannend te maken, want het gaat toch goed

4.0

avatar van MoviefreakRob

MoviefreakRob

Goeie film!

Erg grappig met Einstein, ennuh ja Michael J Fox kan zoiezo al goed acteren!

Net geen 4.0 want dat hou ik liever bezet voor Harry Potter en zoiezo vond ik een 3.5 een prima leuk getal!

Wel een beetje ''te'' veel fantasie, maarja het maakt het eigenlijk best leuk!

Hoe heet ookal weer de ene serie op Veronica waar Michael J Fox ook in speelt? Het is een comedy, alleen ben ik de naam kwijt.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

MoviefreakRob schreef:

Je zal Spin City wel bedoelen.