• 9.371.015 stemmen

Back to the Future (1985)

Sciencefiction / Komedie | 116 minuten

Genre: Sciencefiction / Komedie

Alternatieve titel: Terug naar de Toekomst

Geregisseerd door: Robert Zemeckis

Met onder meer: Michael J. Fox, Christopher Lloyd en Lea Thompson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.432.685)

Releasedatum: 12 december 1985

Plot Back to the Future

"He was never in time for his classes. He wasn't in time for his dinner. Then one day...he wasn't in his time at all."

Marty McFly (Fox) reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van Doc Emmett Brown (Lloyd). Hij zorgt er per ongeluk voor dat zijn moeder verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader. Om ervoor te zorgen dat hij nog geboren zal worden, moet hij ze weer verliefd op elkaar laten worden. Ondertussen moet hij ook nog met hulp van de Doc. Emmett Brown uit 1955 een weg terug naar de toekomst vinden.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Jullie kunnen zeggen wat jullie willen, maar BTTF is een van de allerbeste films ooit gemaakt, bar none! En dat hoor je mij niet vaak zeggen

5 sterren.

avatar van gotti

Ik sta in de Huls (een grote plaatstelijke winkel) en ik sta de dvd bakken door te lopen. Ik kijk even naar boven naar een bord waar op staat: alle dvd's me een rode prijssticker krijgen 50% korting. Opeens zie ik daar de BTTF trilogie op dvd staan voor €44,= met een rooie prijsticker. Dus ik heb nu de trilogie in huis voor nog geen €25,=!

Heb gister al het eerste deel gekeken en het blijft gewoon een erg leuke, spannende en grappige feel goodmovie. 4*

avatar van otherfool

otherfool

Geweldig amusante film van Zemeckis met een glansrol voor Lloyd. Een klassieker uit de jaren 80.

4*.

Was ooit wel aardig, is het nog steeds, maar om andere redenen.

Toch vooral geschikt voor jeugdigere kijkertjes en mensen die nog eens een filmpje uit hun jeugd willen meepikken. De typetjes zijn redelijk vreselijk cliché, de humor eigenlijk niet te pruimen, het verhaaltje zo ongelooflijk makkelijk en doorzichtig.

Plotelementjes als langzaam verdwijnende toekomsten (erm ) en simplistische A->B effecten zorgen ervoor dat dit het vermaak/onzin script niet overstijgd. En uiteindelijk is de hele kolder nog best vermakelijk ook, alleen duurt het weer minstens 20 minuten te lang. Na anderhalf uur wist ik het wel weer en kwamen de Suske & Wiske achtige kapriolen alweer m'n oren uit.

Licht vermakelijk, maar kluchtig niemendalletje van een film. Begrijp niet waar al die positieve berichten vandaan komen.

avatar van The One Ring

The One Ring

Deel 3 had ik een aantal jaar terug al eens gezien, maar deel 1 en 2 nog niet. Bij deze deel 1 dus wel.

Ik had eerlijk gezegd moeite om door het eerste half uur heen te komen. Ik had wel een luchtige, komische film verwacht, maar niet de stijl die helaas in zoveel cheesy '80 highschoolfilms voorkomt. Ik heb daar altijd een gruwelijke hekel aan gehad en dat zal wel nooit weggaan. Sommige momenten in de film leken dan ook zo uit een John Hughes film te komen.

Het acteerwerk is dan ook veels te dik aangezet, met name wat betrefd de rol van Crispin Glover en van die pestkop. Ik kan er maar moeilijk naar kijken zonder me te ergeren. Ik weet dat het komisch bedoelt is, maar ik vond het te overdreven om nog leuk te zijn. Christopher Lloyd acteerd ook niet bepaald subtiel, maar zijn rol wist me toch wel te vermaken. Fox is perfect gecast.

Zodra het tijdreizen eenmal begint, wordt de film gelukkig ook leuker. Het overdreven acteerwerk blijft en het jaren '80 gevoel gaat ook niet weg, maar door de leuke avonturen en het vermakelijke verhaal stoort het minder. De film wist dan ook regelmatig een glimlach te bezorgen. Avonturen met dergelijke tijdreizen vallen mij vaak tegen, ondanks dat het een boeiend onderwerp is. Dat komt omdat dergelijke films vaak niet lijken te kloppen. Back To the Future is misschien ook soms niet helemaal logisch, maar het goede is dat de film zichzelf niet serieus neemt en dat maakt het acceptabeler en vermakelijker.

Best een leuke film dus, maar het had dus wat minder dat cheesy jaren '80 gevoel mogen hebben. Dan was hij wat mij betrefd tijdloos geweest. Eigenlijk jammer dat ik hem niet in mijn kinderjaren gezien heb. Dan had ik hem waarschijnlijk fantastisch gevonden.

Ik denk trouwens niet dat als de film tegenwoordig gemaakt zou worden de makers weg zouden komen met rollen voor terroristische Libiërs

avatar van SilverGun

SilverGun

Ik vind het begin van de film wat te gescript. Alles staat een beetje geforceerd in het teken van wat Marty later gaat meemaken in 1955. Daarnaast heerlijk jeugdsentiment maar ook een super degelijke sprookjesfilm. Het verhaal steekt buitengewoon slim in elkaar en de personages zijn ontzettend leuk. De soundtrack is subliem. Verder heeft BttF hetzelfde spontane enthousiasme als Star Wars IV. Ideaal om dit op DVD te hebben. Typisch herzieningsmateriaal.

De film zit wel vol onlogica trouwens. Stoort totaal niet vanwage de lichtvoetige aard van de film, maar wanneer velen beweren dat het plot nagenoeg waterdicht is... Waarom zou de situatie op de parkeerplaats zich weer precies hetzelfde afspelen op het einde van de film wanneer Doc al weet wat er gaat gebeuren na het ontmoeten van Marty en het lezen van de brief in '55, bijvoorbeeld?

avatar van killerfreak

killerfreak

schitterende film die gewoonweg perfect in elkaar zit, met bijhorende droge humor en acteerprestaties die wel redelijk zijn. Blijft toch een van m'n favorietjes.

avatar van Shinobi

Shinobi

Een zeer vermakelijke film om te zien met een zeer passende rol van Fox. Verder zijn de special effects echt goed, ook nu nog.

Ik geef 'm 4, 0 sterren.

avatar van arnodw

arnodw

Gisteren heb ik voor de zoveelste maal naar Back to the Future gekeken, en ik blijf erbij dat hij van het begin tot het einde briljant is.

Het verschil met sommige andere verhalen over tijdreizen, is dat hier alles ook daadwerkelijk lijkt te kloppen. Ieder keer ontdek ik weer nieuwe elementen die allemaal mooi ineen passen. Volgens mij is er echt wel lang nagedacht over het scenario.

Behalve de magnifieke plot, heeft BttF natuurlijk nog heel wat andere troeven. De muziek bijvoorbeeld (That's the power of love!), of de voortreffelijke acteerprestaties (Fox en Lloyd zijn natuurlijk subliem, maar bijvoorbeeld ook Crispin Glover vind ik meer dan behoorlijk spelen), en eigenlijk spreekt de hele 50's-80's-sfeer mij enorm aan.

En verder zit de film natuurlijk ook vol met hilarische situaties en briljante oneliners, te veel om op te noemen.

5*****, en ik zet 'm nog een plaatsje hoger in mijn top 10.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Geweldig, wat heb ik genoten zeg! Vandaag voor het eerst de film in zijn totaliteit mogen bewonderen en hoe, echt grandioos. Alles klopt gewoon. Heerlijke humor, geweldig verhaal, klasse personages, coole muziek - Huey Lewis & The News - en een heerlijk sfeertje. Ik had veel verwacht, maar dit had ik niet mogen dromen. Fox en Lloyd zijn geweldig, maar ook de rest van de cast doet het bijzonder goed. De film gaat in een rap tempo voorbij en weet vanaf de eerste seconde te boeien. Ik heb me geweldig vermaakt met dit meesterwerk. Natuurlijk de volle score!

* * * * *

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Goede film met een goed verhaal, prima acteerwerk (vooral Christopher Lloyd zat fantastisch in z'n rol vond ik), en een goede soundtrack. Al met al een welverdiende 4 sterren.

avatar van serpico

serpico

Als mensen het over nostalgische gevoelens bij films hebben weet ik feitelijk slechts één enkele film te noemen: Back to the Future. Ik keek vroeger namelijk vaak dezelfde films (nog steeds eigenlijk, maar dat is een ander verhaal), en mijn rijtje kwam dan ook niet veel verder dan een hoop Disney's en deze. En geen enkele Disney is ook maar half zo fascinerend als Back to the Future was, en is. Ik weet niet eens zeker of ik de film vroeger ooit afgezien of zelfs maar volledig begrepen heb, maar ik was onvoorstelbaar geboeid door een jongen die terug in de tijd kon reizen en daar zijn ouders per ongeluk scheidde en voor zijn eigen bestaan moest vechten!

Gisteravond, toen ik na Annie Hall nog tijd zat had voor nóg een film en ik me opmerkelijk stilletjes voelde, schreeuwden mijn binnensten om een Back to the Future-herziening. En de beslissing om de film dan ook maar op te zetten was één van de besten in tijden.

Het is opvallend hoe goed de film de tand des tijds doorstaan heeft. De kapsels en kleren raken sowieso alweer in de mode, maar het charisma van de onsterfelijke, en tegenwoordig tragisch genoeg Parkinson-hebbende, Michael J. Fox is nog altijd fenomenaal. Hoewel ik hem slechts in 4 films (waarvan 3 Back to the Future's) heb zien spelen is hij één van mijn favoriete acteurs. Hij heeft het unieke talent om met iedereen met wie hij op het doek verschijnt een zekere chemie te hebben. En hier is hij op zijn best: piepjong, enthousiast, en iedere zin die hij uitspreekt weet hij te verheffen tot een wet met zijn onnavolgbare intonatie.
- You built a time-machine ... out of a DELOREAN?! -
Niet veel acteurs kunnen zomaar op de grond vallen en het ook nog grappig maken. Verder verdenk ik de dvd-distributeur van digitale restyling, maar voorzover de actuele status van de film. Want dat is slechts de vaagste omlijning van de film.

Hij is briljant. Het script is allicht het sensationeelste in de filmgeschiedenis: niet alleen wordt het krankzinnigste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp ooit, tijdreizen, in volmaakte vorm gegoten en van genoeg logica en universele humor voorzien, dat er nooit meer een andere film over het onderwerp gemaakt zou hoeven worden, ook als verhaal loopt het als een duizendpoot op speed. Ieder zinnetje, woordje, ideetje komt terug, álles krijgt een extra betekenis, álles staat in de zin van een traan of een lach, van een bulderlach of een nagelbijtende deciminuut van spanning. Niet normaal. Het is zelfs moraaltje-loos, op het If you put your mind to it, you can accomplish anything (vrij vertaald; als je nooit iets probeert maak je ook nooit iets mee) na. Dat er zoveel creativiteit in één film past!

Maar daar houdt het niet op! De film krijgt het ook nog voor elkaar om zo'n 6 genre's succesvol te bestrijken: een muzikale avonturen-komedie met sf-trekjes en een overduidelijk coming-of-age en romance-aspect. Spetterend. Exploderend goed. De sfeer is nog zoiets. Hoevaak kun je dezelfde grap maken?, vraag je je af, en Zemeckis en zijn team weten het precieze aantal. Het ingenieuze mijn-ouders-zijn-ook-tieners met bijhorende unieke situaties wordt precies tot de limit uitgebuit en de film blijft in evenwicht. Ook wordt er lustig op los gevloekt (uniek in familiefilms!) en weet de film zelfs een soort van herkenbaar en realistisch puber-gevoel mee te geven.

En als het perfecte script dan een deel van zijn finale heeft gevonden (wederom: hoe verzinnen ze het! Geniaal! Fantastisch!), Johnny B. Goode ons nog steeds in de oren klinkt en Doc. uitgebreid Damn'! heeft geroepen is daar plots een waanzinnig spannend slot dat óók nog de nodige onvoorziene plottwist in petto heeft!

Maar vergeet de aanmoediging voor de buitenste rand van de film die ik zonet heb gegeven maar, daar gaat het nog niet eens om. Het verhaal is namelijk zó universeel en ongezouten ingenieus dat iedereen zich zal kunnen identificeren. Onder Alan Silvestri's klassieke tonen verheft het zich tot een gevoelig epos dat de kern van cinema raakt. Met 'gevoelig' bedoel ik dat je je zo onwaarschijnlijk goed kunt inleven. In alles, in iedereen. De grootste actie-sequentie is een skateboard show-off die meerdere doelen dient zonder special effects en het romantisch hoogtepunt is het feit dat je ouders van elkaar houden. Aangevoerd door een onwaarschijnlijk niveau van al dan geen slapstick- humor waarvan in ieder zorgvuldig uitgedacht shot, iedere scène zoveel zit dat zelfs Forrest Gump erbij verbleekt. Dit is de top!

Hulde aan de overacting overigens, aan de Libanese terroristen, en aan vliegende auto's. Het heeft alles waarvoor je naar de film moet.

Verhoging naar 5*, een acute top 10-positie en een paar dagen fijn nagenieten voor mij in petto. Ohja, de film maakt je ook nog vrolijk!

I am Darth Vader, from the planet of Vulcan!

avatar van Theunissen

Hele goede Science-Fiction / Avonturen film. Het verhaal is uitstekend en zeer origineel en Michael J. Fox acteerde prima. Vooral de Scene waar hij Chuck Berry limiteerde vond ik geweldig. Behalve een cience-Fiction / Avonturen film is het ook een komedie. De film is altijd wel leuk om te zien.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

lichtjes verouderde 80s klassieker. Wat hem zo sterk maakt, vind ik, is dat er drie boeiende plots door elkaar lopen (de libiërs, de ouders van Marty en het teruggaan naar de toekomst). Ook de voortdurende situationele humor is best te smaken. Die humor zit niet steeds in de dialoog maar ook in visuele zaken (bvb wanneer hij een skateboard maakt in 1955 om van Biff weg te rennen), en dat maakt het allemaal zo goed.

Telkens je hem opnieuw bekijkt, vindt je nieuwe leuke details.

Laatste commentaar van het jaar voor mij, dus laat het spetteren vanavond en aan allen, belgische vrienden en nederlandse broeders en zusters, een prettig nieuwjaar met veel filmplezier

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Een van de beste komedies die ik de laatste tijd gezien heb. Ook geweldig dat ik een dag na het zien van deze film een referentie in LOST tegenkom, toch grappig.
Over de film: gewoon prima. Hij is grappig, en ook het einde is leuk. Het zien dat alle rollen omgedraaid zijn is leuk, behalve dat hij niet echt veranderd is.

avatar van Chimpz

Chimpz

Eén van de meest legendarische en complete film-trilogieën aller tijden! Het grootste succes van Michael J. Fox (Marty McFly), de perfecte rol voor Christopher Lloyd (Dr. Emmett Brown) en de prachtige bijrollen van Thomas Wilson (Biff Tannen), Elisabeth Shue (Jennifer Parker), Lea Thompson (Loraine Baines) en Crispin Glover (George McFly). De films konden onmogelijk beter gecast worden. In dit eerste deel ligt de nadruk op de interpersoonlijke relaties en de nieuwigheid van het tijdreizen. De tijdmachine die op een nogal chaotische wijze wordt voorgesteld en brengt Marty McFly naar het jaar 1955, waar hij de oorspronkelijke ontmoeting van zijn vader en moeder verhindert en bijgevolg wordt zijn moeder smoorverliefd op hem. Het leuke aan de film is dan ook dat het tijdreizen een excuus is om het verleden als omgeving te gebruiken, verder handelt het verhaal vooral over Marty die zijn ouders terug bij elkaar moet krijgen. Verhaalgewijs gezien de beste van de drie, waar de tijd-gimmick nauwelijks gebruikt wordt.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Deze film heb ik al een paar keer gezien. De laatste keer was alweer een tijdje geleden dus ik heb weer gekeken. Maar het blijft gewoon een briljante film. Het verhaal is superspannend en zakt op geen enkel moment in. Het tijdreizen zelf was al superspannend want komt hij nu wel of niet terug. Maar ook dat hij zijn ouders bij elkaar moest brengen omdat hij anders niet meer zou bestaan. Het is gewoon zo goed bedacht allemaal.

Leuk ook om al die oude dingen uit de jaren 80 weer eens terug te zien. Het is een klassieker en voor mensen die de jaren 80 hebben meegemaakt extra leuk om naar te kijken vanwege het tijdsbeeld in de film. Maar het lijkt me dat iedereen deze film wel kan waarderen vanwege het spannende verhaal, het komische acteerwerk van Michael J Fox en het avontuuraspect in de film. Ik vind hem iedere keer weer heel erg leuk.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Jaren geleden gezien, nu nog eens herbekeken. Wat een overhéérlijke film is dit! Misschien vindt de nuchtere MM-gebruiker dat ik nu wat kinderachtig doe, maar wat kan het mij schelen: dit is gewoon twee uur pure fun. Van dat typische jaren '80-sfeertje naar dat schitterende fifties-sfeertje, een feilloos script, hilarische humor, fantastische muziek (Johnny B. Goode van Chuck Berry! En dan die heavy gitaarriff!), goede acteerprestaties (met Lloyd en Glover op kop), knappe special effects, nagelbijtende spanning op het einde (je wéét gewoon dat dit goed afloopt, 't is Hollywood voor iets, maar toch blijft het spannend) , een uitstekende regie (ik herkende heel wat dingen uit Zemeckis' andere meesterwerk, Forrest Gump, dat 'bepalen van de toekomst'), ... De pret kan gewoon niet op in deze fenomenale oerklassieker. Eigenlijk een perfecte film, de volle 5 sterren meer dan waard. Gewoonweg briljant.

avatar van stripeswhite

stripeswhite

Mijn favoriete jeugd film. Wel 100x gezien (net als deel II & III). Natuurlijk had het realistisch kunnen zijn en ja er zaten kleine foutjes in het plot. Maar dit is ook geen puur science fiction maar meer comedy. De film is er vermakelijk en kijkt heel erg fijn weg. Ook zitten er zelfs nog een enkel spannend moment in. Heel erg leuke film 5 sterren.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Zááálige film! Heerlijk sfeertje en het hele tijdreisgebeuren blijft me altijd fascineren.

avatar van powerman

powerman

Uiterst charmante fantasie over tiener, bevriend met een excentrieke uitvinder, die door omstandigheden per ongeluk terugreist naar het jaar 1955. Daar ontmoet hij zijn vader en zijn moeder, die prompt op hem verliefd wordt. Daarmee wordt zijn eigen bestaan in gevaar gebracht en dus moet hij alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat zijn pa en ma toch verliefd op elkaar worden.

Christopher Lloyd is hilarisch als de bizarre uitvinder, Crispin Glover aandoenlijk als George McFly en de vertolking van 'Johnny B. Goode' is een hoogtepunt. Een energieke komedie voor de hele familie, waar het enthousiasme vanaf spat. Gevolgd door twee sequels.

avatar van decicco

decicco

Gisteren eindelijk deze fantastische film weer eens gezien!

Wat blijft deze film leuk en als je nagaat de special-effects zijn voor die tijd echt geweldig! De kwaliteit van de film was ook gewoon super mooi en het verhaal is heerlijk komisch en avontuurlijk.

Ik heb weer genoten.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Leuk om weer gezien te hebben. Dat skaten vond je vroeger natuurlijk helemaal 'vet', vooral dat achter de auto hangen

Lloyd speelt een heerlijke rol en Fox is ook onlosmakelijk verbonden met Back tot the Future. De hele experimentele opzet om de boel weer terug te draaien blijft wel iets hebben. Het verhaal is ouderwets/kinderlijk aandoenlijk maar een en ander oogt nu wel erg gedateerd moet ik zeggen, vrij logisch ook misschien.

3 - 3,5*

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Back to the Future maakt nauwelijks gebruik van het medium tijdreizen op zich en geeft tot op de koop toe veel te veel uitleg over hoe een tijdmachine nu kan functioneren, terwijl het per definitie fantasie is en er eigenlijk geen enkele verklaring afdoende is om tijdreizen reëel te maken. Waarom zou je er dan uberhaubt zoveel tijd in steken?!

Doc. Emmett Brown is een vervelende, verstrooide professor die weggelopen lijkt te zijn uit een kinderprogramma voor de allerjongsten onder ons. Marty wordt goed vertolkt door Michael J. Fox, die een jonge avonturier speelt die stuit op een tijdmachine en terug in de tijd gaat en per ongeluk zijn toekomst in de weg gaat zitten en er vervolgens alles aan doet om zijn moeder alsnog aan zijn vader te koppelen. De hindernissen die hij op zijn weg tegenkomt, zijn vermakelijk om te volgen maar zijn voor een tijdreisfilm betrekkelijk gewoon.

Anno 2010 is Back to the Future een grappige film, waarin een fijne rol voor een skateboard is weggelegd. Verder is het helder dat deze film drijft op een hoop jeugdsentiment en niet op geniale, groteske vondsten. De film zag er soms nogal goedkoop en gedateerd uit. 3*

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Back to the Future was een film waar ik echt al heel lang naar uitkeek. Het leek me zo'n mooie en leuke trilogie.. Ik heb afgelopen weekend de Box aangeschaft. Gisteren deel 1 gekeken.. En mijn verwachtingen werden waar gemaakt.

Het begin al met een leuk begin-stukje, het gaf meteen al een geweldige sfeer en de personage's leer je al snel kennen (geweldig uitgevoerd door o.a. Michael J. Fox en Christopher Lloyd). Ik vond de scene erg leuk toen Marty erachter kwam dat hij in 1955 was, en hoe hij zijn vader en moeder weerziet alleen dan rond zijn leeftijd. Op het moment dat Marty ervoor zorgt dat zijn vader niet wordt aangereden door zijn moeder's vader komen er ontzettend veel leuke, grappige en vermakelijke scenes. Ik was eerlijk gezegd ook erg benieuwd naar hoe Marty nou weer terug ging keren anno. 1985. De tijd-reis scenes zijn erg mooi in beeld gebracht en vooral de laatste stukjes (als Marty dus terug moet). Ik vond het geheel er zowieso goed uitzien voor zijn jaar waar de film in is uitgekomen. Het echte einde (hoe de vader van Morty er opeens uitziet en dat Biff niet meer de baas van George is).

De combinatie Steven Spielberg-Robert Zemeckis werkt blijkbaar prima want ik vond dit echt een geweldige film, zowieso een van de beste die ik in tijden heb gezien, misschien wel dé beste, dit is nu al zeker weten mijn favoriet. Gelukkig heb ik hier ook nog de twee andere delen liggen, inclussief een Bonus DVD want ik ben nog lang niet uitgekeken op Back to the Future.

* * * * *

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Geweldige leuke, sfeervolle en avontuurlijke film.

Prima rollen voor Fox maar vooral van Lloyd die met die maffe ogen van hem zo geweldig de maffe professor kan neerzetten. Een 4,0.

avatar van jimcarrey gek

jimcarrey gek

back to the future

Wat moet ik nog van deze film zeggen wat niet al duizend keer gezegd is het is een komische romatische actie tijdreizende avontuurlijke....en nog veel meer film

acteurs

ik vind dat micheal j. fox de prefecte acteur is voor de rol het is dan ook echt iemand wie ik me in de 80's voorstel

christofer loyd is wel geknipt voor de rol van gekke wetenschapper hij kan helemaal gek spelen en als zijn haren rechtop staan en een wit jasje aan heeft ziet hij er ook zo uit

thomas f. wilson is natuurlijk flinker (dik is onbeleefd ) en kan heel grof overkomen dat is perfect voor zijn rol ik vind het ook goed hoe hij op het begin van de film zo stoer is en op het einde een watje speelt

verhaalijn

de verhaalijn: hier draait back to the future nou helemaal (nou ja niet helemaal) om,marty gaat terug naar 1955 en voorkomt dat zijn ouders op elkaar verliefd worden,wat weer voor veel problemen zorgt en ene ding na het andere gebeurt en het is gewoon geweldig bedacht. natuurijk ik zou ook wel een naar 1980 willen gaan en kijken hoe mijn ouders waren toen ze jong waren iedereen wilt dat. het is gewoon een hele grote puzzel die onmogenlijk op te lossen is maar met de back to the future crew is het opgelsost

het is gewoon een prachtige film om te zien daarom geef ik 5*

*****

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

De eerste keer dat ik deze prent bekijk, dus jeugdsentiment speelt niet bij deze jongen. Voor velen is dat wel het geval en dus begrijp ik de vele positieve reacties ergens wel een beetje. Zo kan ik zelf nog steeds erg genieten van pakweg Indiana Jones. Deze Back To The Future doet het voor mij echter niet.

Best charmant bij momenten, maar vaak redelijk vervelend. Sommige personages werkten me namelijk enorm op de zenuwen. Zo'n stereotype pestkop als die Biff, dat gaat nog. In Stand By Me bijvoorbeeld is Kiefer Sutherland geen haar beter, en da's toch een mooi filmpje. Maar dan zo'n Christopher Lloyd als excentrieke professor of Crispin Glover, dat gaat me gewoon te ver. Het soort idioten dat je al eens ziet passeren in televisie voor peuters. Michael J. Fox daarentegen vind ik een geschikte gozer en ook Lea Thompson doet het hier prima.

Als je hier als kind gek van was, beleef je Back To The Future waarschijnlijk volledig anders. Een complete sof is het wat mij betreft zeker niet, maar de status van dit werkje verbaast me toch serieus.

avatar van Wheely5

Wheely5

Geweldig ! Een superfilm toen hij uit kwam, en nu nog steeds een genot om naar te kijken !

avatar van DVD-T

DVD-T

Herzien op Blu-ray, en het ziet er werkelijk prachtig uit. Beeld heeft een flinke oppepper gekregen, en ook het geluid is weergaloos.

Back to the Future is echt een film met een hoge herkijkwaarde. Het maakt niet uit hoe vaak je hem ziet, het blijft leuk. Script zit lekker compact inelkaar en staat bol van goede ideeën. Ook erg gaaf dat ze de tijdmachine van een DeLorean hebben gemaakt. Daarmee was deze auto uin een klap wereld beroemd, en een kenmerk in de filmgeschiedenis. De twee verschillende tijden zien er fraai vormgegeven uit, met veel details. De jaren tachtig ziet er wat rauwer uit, en is ook in de belichting wat feller en wat harder. De jaren vijftig zien er nog wel het mooiste uit. Het wat zwakkere/zachtere licht geven je echt dat onschuldig jaren vijftig gevoel. Erg mooi gedaan. Eigenlijk is Back to the Future maar een kleine film, veel visual effecten en wordt er met het tijdreizen niet heel veel gedaan. Alleen met de dingen die allemaal mis kunnen gaan wordt leuk gespeeld. Het is juist de muziek die de film het grootse/epische gevoel meegeven. Dat maakt het einde ook extre memorabel. Ook de liedjes van Huey Lewis & the News zijn een perfecte keuze.

Back to the Future geeft je tijdens het kijken een heerlijk gevoel en laat je de tijd even vergeten.