- Home
Bekijk via Netflix
Bekijk via Disney+
Bekijk via SkyShowtime
Plot Back to the Future
"He was never in time for his classes. He wasn't in time for his dinner. Then one day...he wasn't in his time at all."
Marty McFly (Fox) reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van Doc Emmett Brown (Lloyd). Hij zorgt er per ongeluk voor dat zijn moeder verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader. Om ervoor te zorgen dat hij nog geboren zal worden, moet hij ze weer verliefd op elkaar laten worden. Ondertussen moet hij ook nog met hulp van de Doc. Emmett Brown uit 1955 een weg terug naar de toekomst vinden.
- Trailer (YouTube)
- Back to the Future (BoekMeter)
- Back to the Future (MusicMeter)
- Back to the Future (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Linda McFly
Sam Baines
Stella Baines
xMilennx
Fantastische film! Dit is toch zeker een van mijn favorieten aller tijden.
De eerste keer dat je hem ziet, is natuurlijk altijd de beste. Het verhaal is toch wel bijzonder, met zeker geen gebrek aan fantasie en spanning en het geheel zit vooral goed in elkaar. Daarna is hij nog steeds de moeite om te herbekijken, maar dan weet je natuurlijk al wel hoe alles zit.
Gelukkig heb je dan nog genoeg aan de mooie beelden en de personages die elk met een duidelijke, eigen persoonlijkheid naar voren komen.
De film wordt ingedeeld bij sf / avontuur, maar eigenlijk zit er van alle genres wel iets in. Voor elk wat wils, zoals ze zeggen.
Voor de rest wil ik nog kwijt dat de film nu nog steeds niet verouderd overkomt, ook al is hij ondertussen wel ongeveer 25 jaar oud. Dat zal natuurlijk vooral aan het sf-gehalte te danken zijn.
En toch; normaal ben ik niet zo voor van dat futuristisch gedoe, maar daar heb je bij deze geen last van; alles komt nog steeds enigszins realistisch over.
BTTF I wordt vaak in één adem besproken met zijn opvolgers, maar dat vind ik niet helemaal juist. De andere delen zijn toch een stuk anders en zijn naar mijn mening op alle vlakken iets minder sterk dan deze ene. Zo precies alsof ze wegens succes in een sneller tempo (dus minder nauwkeurig) er vervolgen aangebreid hebben...
TMP
Heerlijke film, met prima acteerwerk van vooral Fox en Lloyd. De personages worden nogal als standaard-types neer gezet, maar dat is natuurlijk prima. Fijne soundtrack en een fijn sfeertje, zowel in de jaren '50 als '80. Hoewel je eigenlijk weet dat het goed zal aflopen, zat de spanning er toch wel in. Leuke humor en een (zeker voor die tijd) origineel verhaal. Een aanrader.
Sergio Leone
Erg leuke film waar meer dan één genre van toepassing op is.
Eerst en vooral is het verhaal erg origineel. Het hele idee om zowaar naast je ouders te leven is erg boeiend. Nu hoor je al die verhalen van toen dit en toen dat, maar wat zou het geweldig zijn om het met eigen ogen te aanschouwen.
De makers houden het ook allemaal vrij simpel zodat het een groot publiek kon aanspreken. Een betere keuze hadden ze niet kunnen maken. De eenvoud werkt, de film neemt zichzelf niet te serieus, maar blijft lekker luchtig.
Michael J Fox zou hier de acteerprestatie van z'n leven hebben neergezet, volgens Humo. Wel, dan moet ik niet meer zien van hem. Niet dat hij slecht was ofzo, zeker niet, hij acteert best goed, maar dat stemmetje van hem werkt van tijd tot tijd nogal op de zenuwen.
Christopher Lloyd is uiteraard perfect gecast als Doc Brown. En ook Lea Thompson vond ik erg goed. Haar scènes met MJ Fox waren komisch, genant en zelfs spannend tegelijkertijd.
Qua stijl ziet de film er anno 2011 - 26 jaar later toch al- nog steeds erg goed uit. Slechts weinig scènes zagen er gedateerd uit, en de SE zijn nog steeds oerdegelijk.
Dat in combinatie met het geweldige uitgangsidee, een paar komische situaties en een boeiende sfeer maken dit tot een zeer geslaagde film.
jumpstylemovie
Dit is echt zo'n film die helemaal perfect had gevonden toen ik jong was. Nu is ie nog steeds wel leuk en ik denk dat ik hem nog wel vaker kan kijken met andere mensen. Ik denk niet dat het verhaal uit dit deel nog verbeterd zal worden door de 2e of 3e BttF film. Soms was het trouwens ook best grappig, scenes met Marty en zijn moeder in het verleden
Leuk verhaal, vaak erg mooie setting en gewoon een leuke sfeer in het algemeen.
Heerlijk filmpje dit, met een erg luchtig sfeertje en een hoog eighties gehalte.
Michael J. Fox is echt perfect gecast voor deze film en ik zou geen ander iemand weten die de rol van Mary McFly zo goed zou kunnen invullen. Ook Christopher Lloyd doet het leuk en zet lekker overdreven een soort van menselijke Willie Wortel neer, die er lekker op los experimenteert. Het samenspel tussen Fox en Lloyd mag er zijn.
Back to the Future is eigenlijk een soort van komedie, science fiction en avonturenfilm tesamen. De film heeft een klein beetje tijd nodig op los te komen, maar zodra het tijdreizen begint, gaat de film helemaal los. Het verhaal en de personages in het verleden zijn nogal standaard en overdreven, maar de vlotte humor en het heerlijke luchtige sfeertje maakt bijna alles goed. Dat komt mede ook door de muziek van de film. Die past perfect bij de tijden waarin de film zich bevindt.
Back to the Future is een zeer originele film, die een paar minpuntjes heeft, maar door al zijn pluspunten blijkbaar ook na vijf kijkbeurten nog steeds niet verveelt.
Kr!kke
De film heeft een leuk verhaal, dat goed in elkaar steekt (of zeg maar uitstekend) met de nodige aandacht voor detail. Verder zijn ook de acteerprestaties meer dan goed, waarbij zowel Michael J. Fox als Christopher Lloyd hun rol schijnbaar met veel plezier vertolkten. Ook het feit dat ze simpelweg amusante personages moesten vertolken, zal daar misschien toe hebben bijgedragen. Samenvattend een zeer vermakelijke film!
Dee Al
Redelijke Back To The Future-film. Tijdreizen blijf ik altijd een interessant onderwerp vinden. Het is in deze trilogie ook wel goed uitgewerkt, maar in deze film wordt het minder leuk uitgewerkt dan in deel 2. Dat is ook wel begrijpelijk. Het is niet voor niets de opener van een trilogie.
Er zaten wel leuke details in, zoals die klok die opeens begint te luiden terwijl hij in 1985 niet meer kon luiden. Ook grappig hoe ze in elk deel van BTTF een paar grappen herhalen. Marty verteld aan iemand dat hij in de tijd gereisd heeft en diegene zegt dan 'wees maar gerust, je bent weer veilig terug in .......). Normaal ben ik niet zo'n fan van vaak herhaalde grappen, maar hier werkt het wel. Ook dat stuk met die foto die vervaagd is goed verzonnen. Over het algemeen een vermakelijke film met vermakelijk acteerwerk.
De gevolgen van Marty's vader die Biff bewusteloos slaat, vond ik wel een beetje ongeloofwaardig. Of een slag echt zo tekenend kan zijn dat Biff de rest van zijn leven in dienst is van de familie McFly? Ik betwijfel het. Dit stoort niet heel erg, maar ik moet het toch even opmerken.
Over het algemeen een aardige film. Deel 2 zou beter zijn.
Dreiecke
Een erg komische film, vaak hilarisch zelfs, bomvol met grappen en luchtig verteld.
Een keigoede klassieker die eigenlijk tijdloos is, omdat het gros van de film zich toch weer in een andere/oudere tijd afspeelt (de fifties). Een erg goede performance van Michael Fox.
Meerdere dingen riepen vragen op bij mij, waardoor ik de film ook wel als droomsequence zou kunnen beschouwen, naast dat het als SF te boek staat.
Het is in elk geval een erg leuke avonturenfilm.
Madeliefje
Dat ik deze nog nooit eerder gezien heb is me een raadsel, maar na het bekijken kan ik niet wachten op de rest van de delen. Wat een film! Heerlijk humor, leuke personages en een fijn verhaal. Beetje voorspelbaar op sommige punten, bijvoorbeeld dat zijn hele gezin er anders uitziet als hij terugkomt uit de toekomst, maar dat maakt het niet minder leuk. Wat leuke one-liners en heerlijke scènes zoals Marty met z'n elektrische gitaar maken de film fantastisch om naar te kijken.
*4,5
orrymain
5,0
Wat kun je hier nog over zeggen deze film moet je gewoon gezien hebben classic movie.Fox en Loyd zijn geweldig in deze film
Insignificance
Doorbraak van de skateboard. Blijft toch een schat van een film. Met de klok op rock dendert Zemeckis voort en deelt onderweg nog heel wat rake grapjes uit. Er gaat wel eens wat mis, maar verspreid over de gehele speelduur heeft het tal van momentjes die goud waard zijn.
Neem alleen al de ontmoeting op de boerderij of de smachtende blikken van Lea Thompson. Michael J. Fox is al een licht neurotisch mannetje, maar Doc Brown (1.21 jigawatts!) spant de kroon. Lloyd steelt de film met z'n uitzonderlijke mimiek en niet te temperen enthousiasme.
Wanneer The Starlighters het even zonder de neef van Chuck Berry moeten doen en steun krijgen van een dikke gitaarsolo die z'n tijd vooruit is, is er helemaal geen houden meer aan. Een hartverwarmend ritje door de jaren heen die met meerdere snaren speelt. This is heavy.
baspls
"Last night, Darth Vader came down from Planet Vulcan and told me that if I didn't take Lorraine out, that he'd melt my brain."
Geweldige film! Gister weer een keer gezien en heb me net zo vermaakt als de keer ervoor. Een geweldige Spielberg-productie van regisseur Robert Zemeckis.
Je moet altijd erg goed opletten in dit soort tijdreis-films. Hier is het echter alleen om dat je er dan om kan lachen. Bijvoorbeeld vertelde Doc. Brown over een kerel die pijnbomen kweekte en laat Marty dan toevallig over een van die pijnbomen heen rijden.
Erg goed geacteerd door Michael J. Fox. Christopher Lloyd was ook erg goed en een en al komisch. Lea Thompson, Crispin Glover, Claudia Wells en James Tolkan waren ook erg goed. Het acteerwerk krijgt een ruime voldoende.
Erg goede effecten, verzorgd door George Lucas' ILM.
Leuk verhaal, dan af en toe erg komisch en dan weer iets serieuzer word.
Goede muziek van Alan Silvestri. Ook de nummers The Power of Love, Johnny B. Good en Earth Angel waren erg leuk en gaven een soort sfeertje bij de tijd waar het zich afspeelde.
Erg goede film!
StevenMighty
Leuke, tijdloze film die nooit verveeld.
Net dit eerste deel nog eens gekeken en heb weer zin om de anderen ook te kijken.
Alweer een hele tijd geleden dat ik hem zag en ik herkende nu voor het eerst Huey Lewis hierin die een kleine cameo maakt en wiens nummers The power of love en Back in time de film tussendoor extra opleuken.
Black Math
Een film die enigszins gered wordt door de nostalgie.
Ik vond dit altijd wel een aardige film, er wordt aardig gespeeld met het idee tijdreizen, maar helemaal consequent wordt het niet uitgewerkt, met name op het punt van het langzaam verdwijnen van het hoofdpersonage. Wat dat betreft liever een film als Bill & Ted's Excellent Adventure dat helemaal de draak steekt met tijdreizen. De personages zijn behoorlijk vlak, al is het grappig te zien dat hoe vlot het hoofdpersonage is, hij eigenlijk in wezen precies zijn vader is met betrekking tot de angsten om de stap te zetten naar het verwezenlijken van toekomstdromen. Leukste personage blijft toch Doc, waar Christopher Lloyd perfect voor gecast is met zijn maniakale blik. Ik ken verder alleen een rol van Lloyd in One Flew over the Cuckoo's Nest, waar die blik op een andere manier net zo goed werkt. Het einde is vrij typisch met Murphy-in-het-kwadraat-achtige taferelen, waarbij alles fout lijkt te gaan. Best wel clichématig.
Audiovisueel middelmatig. De beelden zijn niet spectaculair, er wordt vooral geregistreerd. Haast het leukste was in het begin de scene van de hondenvoer-automaat, iets dat me aan Micmacs à Tire-larigot van Jeunet deed denken, hoewel je daar een film lang met dit soort taferelen krijgt voorgeschoteld. Het jaren 50 gedeelte van de soundtrack beviel me wel, maar die jaren 80 hits zijn echt iets te cheesy.
Leuk om weer eens gezien te hebben, niet geweldig, maar wel vermakelijk. 2,5*.
John Barry
Back to the Future is een hele leuke en grappige film.
Een gekke professor vind uit hoe je moet tijd reizen .Als Marty McFly de tijdmachine uitprobeert gaat het faliekant mis. Marty McFly gaat 30 jaar terug in de tijd en heeft problemen om weer terug te komen. Maar dit is niet het enigste probleem voor Marty McFly.....
Back to the Future is op bepaalde momenten erg grappig. Ik heb meerdere keren tijdens het kijken moeten lachen. De film heeft een paar leuke personages die soms erg grappig zijn. Al moet ik zeggen dat ik de professor soms een beetje te flauw vond ,maar ook om hem kon ik wel lachen. Er word sterk in deze film geacteerd. Vooral Michael J. Fox als Marty McFly vond ik goed gecast.
De muziek van Alan Silvestri vond ik erg goed. De muziek paste heel goed bij de film. De special effects van deze film zijn ook erg goed.
4 sterren voor deze film.
Hatseflats89
Blijft mijn favo trilogie.
Heb de films al ontelbaar vaak gezien en kan er geen genoeg van krijgen.
Gisteren een leuke "shout out" gezien in de film A Million Ways to Die in the West. Die film vond ik overigens tegen vallen. Vond eigenlijk het inimini korte stukje met Doc Brown het leukste van de film en wilde meteen weer alle films kijken.
Gewoon geen woorden voor. Dikke 5 sterren!
Flavio
Leuke frisse film, zelfs na al die jaren nog- herziening viel me dan ook erg mee.
Het verhaal spreekt natuurlijk al tot de verbeelding, maar het script zit ook nog eens goed in elkaar, en tijdreizen wordt niet al te ingewikkeld voorgesteld: gewoon een flux capacitor opstarten met plutonium en klaar ben je. Leukst zijn de scenes met zn ouders in 1955, geinig ook zn rock-optreden, en de nodige aardige grappen.
Soms ligt het er iets te dik bovenop- dingen die letterlijk gezegd worden tegen pa McFly die de jonge Marty ook al te horen kreeg, van Biff, de rector e.d., maar goed het zij zo.
Nu naar deel 2, speelt zich af in 2015, altijd leuk hoe ze vroeger dachten dat de toekomst waarin we nu leven eruit zou zien. Of zo.
Proeneke
Een van mijn allergrootste favorieten, de hele trilogie trouwens. Al misschien wel 10 keer gezien en ik kan zo weer kijken. Echt geweldig.
Glennekeeeee
Ondertussen is Back To The Future een iconische film uit de filmgeschiedenis. Zeker niet onterecht maar voor mij persoonlijk is, zeker deze eerste, geen persoonlijke favoriet.
De film is zelfs anno 2015 nog redelijk sterk qua effects. De makers hebben het dan ook slim aangepakt hoe ze die effecten in beeld hebben gebracht qua camerastandpunten etc. Naast de effecten is uiteraard de cast éen van de pluspunten. Zowel Lloyd, J. Fox als Thompson zijn heerlijk en vooral de chemie tussen Fox en Lloyd is ongenaakbaar. Toch heeft de film ook enkele 'mindere' punten waardoor de film toch net niet voor mij die 10 waard is. Het verhaal is eigenlijk nogal traag. Het duurt wel even voor we terug in de tijd gaan en eens daar is het eigenlijk wachten tot de bliksem inslaat en word de tijd gevuld met een nogal simpel verhaaltje dat de nodige komische elementen bevat, zeker en vast, maar inhoudelijk toch nogal mager oogt en voorspelbaar is. De film blijft wel onderhouden en ook al is de finale (moment van bliksem) nogal langdradig, door de chemie van die 2 komt het nog nét goed.
Back To The Future is anno 2015 nog steeds een heerlijke blockbuster met dank aan een uitstekende cast en dito effecten. Hoewel het verhaal nogal mager is maakt de chemie tussen de personages en de setting veel goed.
Drie geweldige films waarin een uitvinder een tijdreismachine bouwt en vervolgens flink in de problemen komt. Een onderhoudend, avontuurlijk en origineel verhaal waarbij het tijdreis-aspect uitstekend is uitgewerkt vol met kleine, slimme en ook grappige verwijzingen en herhalingen. Een herkenbare melodie van Alan Silvestri en ook komen de special effects verre van gedateerd over.
Michael J. Fox, Christopher Lloyd en de DeLorean zetten iconische filmpersonages neer (maar ook de rest van de cast mag niet onvermeld blijven).
Wat mij betreft de meest vermakelijke trilogie die ik al vaak heb gezien, maar iedere kijkbeurt genieten geblazen is (zeker in de bioscoop vandaag met een gelijkgestemd publiek).
pvl63
Gisteravond na 30 jaar weer BTTF 1 en 2 gezien. Deel 1 steekt er ver boven uit, de verrassing zit er nog in, de decors van de jaren 50 zijn mooi weer gegeven. Het verhaal is vooral leuk omdat Marty erg onbevangen overkomt.
Ste*
- 2071 berichten
Heb deze reeks altijd links laten liggen, omdat ik niet zoveel heb met al die typische 80's producten. Allemaal net voor mijn tijd, en ze leken me altijd knullig en niets voor mij.
Nu Back to the Future laatst in het nieuws was was ik toch wel benieuwd geworden.
En het viel me best goed mee. Natuurlijk zitten er momenten in die nu knullig zijn, maar het amusante overheerst toch wel. Het hele verhaal zit leuk in elkaar, met dingen die best geinig uitpakken.
Ik ga deel 2 ook nog kijken, maar vooral omdat ik benieuwd ben naar hoe ze de toekomst vormgeven.
Richard_Voorhees
Een trilogie die ik nog steeds eens wilde zien. Gisteren dit eerste deel bekeken en ik moet zeggen dat ik het uitstekend vermaak vind van begin tot eind. Het verhaal is goed geschreven en de heerlijke jaren '80 feel doet het ook goed.
De lat is hoog gelegd, dus ik ben benieuwd naar de twee opvolgers.
Kondoro
Back to the Future
Ik ben dan eindelijk eens begonnen aan het kijken van de Back to the Future trilogy, waar ik erg veel zin in had. De film sprak me erg aan en daardoor heb ik ook wel genoten van Back to the Future. Danku Netflix dat jullie deze hebben toegevoegd, pluspuntje.
Waarbij ik dan toch echt dacht dat Steven Spielberg deze film(s) heeft geregisseerd was dat dan toch Robert Zemeckis. Ook niet ontevreden over want Robert Zemeckis heeft ook aardig wat goeie titels op zijn naam staan waar hij dan toch trots op mag zijn. Voor mij was Back to the Future een geslaagde film.
Het verhaal was leuk, Dr. Emmett Brown professor en nationale gek vind een tijdmachine uit, gemaakt via een DeLorean. Marty McFly is zijn 'hulpje' en samen gaan ze testen of de tijdmachine daadwerkelijk werkt. Tijdens de onderzoek worden ze op de hielen gezeten door libanezen waarvan de professor plutonium heeft gejat. Dr. word neergeschoten en McFly slaat op de vlucht. De DeLorean staat alleen nog ingesteld en McFly komt in het verleden terrecht, toen zijn ouders elkaar nog amper kenden. Zijn moeder word verliefd op Marty maar dat moet niet hij doet er alles aan om zijn ouders bij elkaar te brengen en ook nog de Dr. te waarschuwen voor dat gene wat gaat gebeuren.
Het concept was ook erg geslaagd en eindelijk eens een film wat dit concept bevat en dat het daadwerkelijk ook nog eens interessant word. Het acteerwerk was ook prima en ik heb me eigenlijk best vermaakt. Zeker het kijken waard voor een leuke middag met een komiek film, dan kun je best wel een keer BTTF aanzetten!
LuukRamaker
- 2020 berichten
Erg vermakelijk sciencefictionklassieker. De film is zeer 'toegankelijk' en het terug-in-de-tijdsverhaal geeft de film iets heel bijzonders mee. Vooral de rol van Christopher Lloyd is memorabel, maar ook de andere rollen worden erg goed ingevuld. Het zijn echter vooral de vormgeving en het geweldige verhaal die het allemaal zo leuk maken om naar te kijken. De tijd vloog als het ware voorbij tijdens het kijken van deze film.
sowhat
Back to the Future
Tijdje geleden deze 3-delige trilogie een keer gekeken. Ondanks dat het wat ouder toont, is de sfeer van de film zeer vrolijk.
De 3e film uit de reeks is de vreemde eend in de bijt, het speelt zich af in het Wilde Westen wat de setting toch sterk doet verschillen in vergelijking met deel 1 en 2. Toch maakt het de trilogie af op een bepaalde manier. Staat zeker in mijn top 5 van beste trilogiëen.
Woland
Nieuwe films kijken is leuk natuurlijk, maar ik heb nog een hele rits klassiekers staan die ik in al in geen jaren, en soms geen decennia heb gezien. Dus toen ik deze film op Netflix zag, werd het weer eens tijd om deze jeugdklassieker uit de kast te trekken. Om eerlijk te zijn: na het eerste kwartier vreesde ik met grote vrezen. Ik irriteerde me immens aan met name Marty die continu als het mannetje wordt neergezet, en toen zijn familie in beeld kwam moest ik helemaal even worstelen tegen de uitknop.
Maar gelukkig, en het zal John Milton goed doen, kwam de film redelijk op z'n pootjes terecht zodra Doc eenmaal ten tonele verschijnt, en Marty terugreist in de tijd en daar bijna, of eigenlijk helemaal als het een serieuzere film zou zijn, zijn eigen bestaan versjtiert door de relatie van zijn ouders te verstoren. En dan blijkt het toch wel een vermakelijke, lichtvoetige komedie te zijn met genoeg originaliteit en ontwikkelingen om leuk de film door te komen. Vooral de wisselwerking met de jongere Doc was best leuk gedaan. Zoals bijna elke tijdreisfilm rammelt het script een beetje, de sfeer is af en toe wel erg jaren tachtig-kazig, het acteerwerk is vaak storend overdreven, en Marty McFly blijft een vervelend mannetje met zijn muzikale escapades als tenenkrommend dieptepunt, maar desalniettemin is er toch nog wel ruim genoeg lol te beleven voor een voldoende. Ik laat m'n 3.5* gewoon staan, ondanks dat de film bijna net zo matig eindigt als dat 'ie begint.
Fisico
BTTF is zo'n klassieker die steeds door de mazen van het net is geglipt. Nog nooit gezien tot voorbije weekend. Deel 2 en 3 volgen dra. Time travelling is een onderwerp dat steeds aanslaat bij de mensheid. Het geeft iets mysterieus en doet je wegdromen om je eigen lot te bepalen of te veranderen. Ook daarom is het vaak een geslaagd huwelijk wanneer dit ter sprake komt op het witte doek. Mits een degelijke plot kan je niet veel meer misdoen. BTTF beheerst dit perfect en omhult het tijdreizen (SF) met komisch romantisch sausje waardoor de film kan mikken op een ruim publiek. Niet in het serieuze genre, maar eerder bedoeld als luchtige familiefilm.
Het verhaal zit goed in elkaar en is eveneens niet te gecompliceerd. BTTF is zo'n film die op meerdere vlakken erg leuk is. De humor is fijn en ook de cast met Michael J. Fox en Christopher Lloyd is uitstekend. Ook de setting is lekker nostalgisch zoals bijvoorbeeld de openingsscène waarbij allerlei apparatuur in beeld komt met die mooie ouderwetse naamlabels van een Dymo labelprinter. De keuze voor the high school rock songs brengen eveneens het typische teenagergevoel naar boven uit de jaren 80 en 90.
De special effect zijn misschien lichtjes gedateerd, maar storen hoegenaamd niet. De elektriciteitsvonken of bliksemschicht is oud, maar de DeLorean blijft er goed uit zien. Die twee strepen vuur bijvoorbeeld blijven een leuke eye-catcher.
Hier en daar een mis hit zoals die Libiërs bvb, maar laat dat vooral de pret niet bederven. Ook de overige personages zijn wat karikaturen van zichzelf, maar het is net de chemie tussen Doc en Marty die de film op een hoog niveau houdt. Meer dan geslaagd! 4,0*!
Movsin
Begint heel belovend met een overzicht van de spitsvondige apparatuur van doc E. Brown en nadien zijn de discussies tussen hem en Marty best hilarisch maar wat de trip in het verleden betreft vind ik het teveel afgestemd op de kennismaking tussen Marty's ouders, terwijl er toch wel heel wat andere verrassingen in zo'n trip kunnen voorkomen. De terugkeer naar de future werd wel knap en inventief verfilmd.
'k Zag liever "About Time".
Vidi well
Back To The Future kijken voelt tegenwoordig al als een tijdreis: de onmiskenbare 80's sfeer is zo alom aanwezig dat je zelf even terug gaat in de tijd. Als je daar doorheen kunt kijken (of zoals ik: juist van kunt genieten) heb je met BTTF een film te pakken die tot het beste gerekend mag worden dat ooit op het witte doek is verschenen.
Het sterkste is wellicht de manier hoe de film in elkaar zit: Het spannende, en ook grappige verhaal wordt fantastisch verteld: hoewel er veel bijzondere dingen gebeuren, is voor de kijker altijd duidelijk wat er precies aan de hand is, waardoor spanning en humor nooit verloren gaan. Bijvoorbeeld: als Marty Doc voor het eerst treft is dat op de locatie Twin Pines Mall. Hier vertelt doc over Peabody en de pijnbomen die daar vroeger groeiden. Als Marty terug reist, komt hij in een landbouw gebied, rijdt langs de brievenbus van Peabody en rijdt ondertussen een pijnboom kapot, waardoor er nog slechts één pijnboom blijft staan. Als Marty aan het eind van de film wederom in de Mall aankomt, heet deze Lone Pine Mall.
Een grapje, een detail slechts eigenlijk, dat we volledig begrijpen doordat Doc die ene zin heeft gezegd over Paebody aan het begin van de film, en waarmee de link tussen heden en verleden mooi duidelijk wordt gemaakt.
Ditzelfde gebeurt bijvoorbeeld met de folder over de klokkentoren: ogenschijnlijk onbelangrijk in 1985, maar later van cruciaal belang om terug te keren naar dat jaar.. Ook Marty's succesvolle optreden in 1955 krijgt extra glans omdat we hem al eerder in 1985 zagen falen voor de jury.
De toekomst beïnvloedt in deze film ook het verleden, met burgemeester Goldie Wilson, waarvan we eerst in 1985 al zien de hij burgemeester is, waarna Marty de schoonmaker Wilson op het idee brengt om burgemeester te worden. Het gebeurt ook met de muziek van Chuck Berry: Marty gebruikt wederom kennis uit de toekomst en introduceert het in het verleden.
Dit is tijd-technisch natuurlijk niet mogelijk. Deze kleine grapjes zijn echter totaal ondergeschikt aan het grote verhaal, dus ik kan hier wel doorheen kijken, ook omdat deze kleine knipoogjes de film nu juist zo lekker luchtig houden.
Het grappige romantische verhaal waarbij Marty zijn ouders moet koppelen, speelt zich af een romantische versie van de jaren '50. Jukeboxen, klassieke auto's en swingende rock 'n roll... De hoogtijdagen van modern Amerika worden hier prachtig neergezet. Hoewel het ook weer niet allemaal perfect was.. Pesterijen, racisme, aanranding en geweld kwamen ook in de jaren '50 voor, zoals we zien.
De hele film oogt als een soort Truman-show achtige versie van de jaren '50. Alles ziet er wat filmset-achtig uit, alsof het decors zijn. De personages acteren ook vrijwel allemaal behoorlijk karikaturaal, en gaan regelmatig over de top. Het geeft het geheel een wat onwerkelijk gevoel, als een droom bijna. Maar dat past perfect in de snelle sfeer van deze film, waarbij het nooit te zwaar wordt, en het kinderlijke enthousiasme bewaard blijft. Met name Doc heeft een fantastische rol, en is erg grappig als het wereldvreemde genie: "Please excuse the crudity of this model. I didn't have time to build it to scale or paint it." Geweldig!
Pluspunten ook voor de muziek die een mooi contrast laat zien tussen de relaxte jaren '50 en de rockende jaren '80. Ook de muziek van Silvestri is belangrijk voor de spanning, met name in de climax naar het einde toe. Het is letterlijk een race tegen de klok en dat wordt hier met zoveel spanning gebracht, dat ik het elke keer nog voel als ik de film zie. Iconische beelden ook: Doc die aan de klok hangt (net als in Safety Last, en in het begin van de film wanneer we alle klokken zien), en natuurlijk de DeLorean die weg flitst en alleen twee brandende sporen nalaat.
Een film die alles doet wat een film maar kan doen: spanning, humor, science fiction, memorabele personages, mooie decors, sfeervolle muziek, actie, romantiek en een mooie positieve boodschap om meer naar huis te nemen. Kan het vollediger?
Dit eerste deel van de trilogie is gewoonweg perfect. 5*

Back to the Future Part III
1990

Back to the Future Part II
1989

Netflix verwijdert binnenkort de geliefde 'Back to the Future'-trilogie

'Back to the Future' komt in de zeer nabije toekomst naar Netflix: 'Het is gewoon zo goed bedacht allemaal'

Netflix verwijdert deze maand tientallen films: dit zijn de best beoordeelde

Michael J. Fox vindt 'Back to the Future'-reboot een slecht idee: "Ik denk niet dat het nodig is"

The Shawshank Redemption

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995

Gladiator
Historisch / Drama, 2000
clock towerflying carautoraceterroristdelorean lightninggitaarplutoniumsports caruitvinderjourney in the pastinventiontijdreizenrace against timepestenpartnerliefdeprofanitymisfitgekke wetenschappervis op het drogeterrorismetienerliefdedestinyhidden identityodd coupleescapadedisorderchases and raceslove and romance teenage lifemisfit partners changing the past or futuregetting home jaren 50profanityamorcientifico loco