• 9.372.303 stemmen

Back to the Future (1985)

Sciencefiction / Komedie | 116 minuten

Genre: Sciencefiction / Komedie

Alternatieve titel: Terug naar de Toekomst

Geregisseerd door: Robert Zemeckis

Met onder meer: Michael J. Fox, Christopher Lloyd en Lea Thompson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.433.114)

Releasedatum: 12 december 1985

Plot Back to the Future

"He was never in time for his classes. He wasn't in time for his dinner. Then one day...he wasn't in his time at all."

Marty McFly (Fox) reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van Doc Emmett Brown (Lloyd). Hij zorgt er per ongeluk voor dat zijn moeder verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader. Om ervoor te zorgen dat hij nog geboren zal worden, moet hij ze weer verliefd op elkaar laten worden. Ondertussen moet hij ook nog met hulp van de Doc. Emmett Brown uit 1955 een weg terug naar de toekomst vinden.

avatar van serpico

serpico

hwwtje schreef:

Zo, jij laat je leiden door je emoties!!! Er zijn mensen die vloeken echt niet tof vinden en dat kun je vreemd vinden of niet mee eens zijn, maar een reactie zoals die van jou is een beetje triest. Jammer dat de reacties hier min of meer anoniem zijn, het is lachen hoe rationeel mensen opeens worden als hun naam er bij komt te staan.

Ach, Adrenal heeft echt wel een punt hoor. Er wordt echt amper gevloekt in deze film, écht amper (in feite gewoon helemaal niet), en die ene keer dat het in de film wordt genoemd is het onderdeel van een grap. Als je de film daarop gaat afrekenen ben je wel een beetje, ehm, snel op je teentjes getrapt

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

hwwtje schreef:

Best tegenstrijdig. Aangeven dat iemand zich door zijn emoties laat leiden (en insinueren dat dat niet goed is), en dan zeggen dat er mensen zijn die niet tegen schelden kunnen...

Mensen die schelden niet fijn vinden, zijn juist bij uitstek de mensen die zich laten leiden door emoties.

avatar van The Oceanic Six

Back to the future, wie kent het eigenlijk niet he....ik dus haha.

Daarom werd het hoog tijd dat ik de trilogie eens ging kijken en heb dus de 1e gezien.

En ik moet zeggen, het is echt een erg leuke film om te kijken. Er zit genoeg spanning in, maar het is tegelijk luchtig en ontspannend gehouden. Michael J. Fox zet als Marty echt een erg sterke rol neer. Overtuigend gespeeld, net als Lloyd die de professor speelt. Het verhaal zit goed in elkaar, je kan op zich wel een beetje alleen verwachten hoe de film gaat eindigen. Het was jammer dat een aantal personages wel erg cliche werden gemaakt zoals de nerdy vader en de schoolbullebak. Maar goed, dat was natuurlijk ook nodig om de film op het einde een positieve wending te kunnen geven. Voor een film uit 1985 zien de special effects er trouwens behoorlijk uit. Je hebt vaak bij oudere films dat het door de neppe effecten wat tegenvalt, maar dat had ik niet bij deze.

Alles bij elkaar, uitstekende avonturenfilm. Aanrader om te zien en ik ga snel eens de 2e en 3e kijken.

avatar van CTK

CTK

Gisteren nog eens gezien

Hij blijft toch geweldig goed.

Ik ga mij de trilogie ook eens aanschaffen.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Goede film met een goed verhaal, prima acteerwerk (vooral Christopher Lloyd zat fantastisch in z'n rol vond ik), en een goede soundtrack. Al met al een welverdiende 4 sterren.

avatar van Adrenal

Adrenal

Erg leuke film, Zemeckis hield het luchtig en maakte het niet moeilijker dan nodig. Er zaten erg leuke momenten in zoals wanneer Marty Johnny B. Goode speelt en dat die gast naar zijn neef Chuck Berry belt.
Het is een erg origineel verhaal, met een goed script.
De personages zijn helemaal niet diepgaand en tamelijk stereotiep maar het blijft toch een leuke film die nu toch al 20 jaar oud is en zeker niet uit de tijd is.

avatar van ArthurDEZUTTER

ArthurDEZUTTER

ik heb hem gisteren nog eens uit de kast gehaald, het blijft een ijzersterke film en mijn lievelingsfilm.

i love back to the future

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Fijne eighties-klassieker.

avatar van BronxTale

BronxTale

vinden jullie niet dat deze film in de top 250 hoort?

avatar van gotti

Ja, maar wie vertelt het alle anderen?

avatar van Pantoffel

Pantoffel

Erg leuke film.

Ik heb hem gisteren pas voor het eerst gezien, maar wou hem al veel langer zien.

Het tijdreisgedeelte wordt in deze film niet te ingewikkeld, het blijft leuk om te zien

avatar van Zinema

Degelijke klassieker van de sublieme Zemeckis die helaas de tand des tijds minder goed heeft doorstaan dan gehoopt.

avatar van joeythebest

joeythebest

Dit vind ik echt wel leuke films. Kan al niet meer tellen hoeveel ik deze films gezien heb.

Top!

avatar van film_kaza

film_kaza

Geweldige film.

Back To The Future heeft een erg leuk verhaal, vol spanning, humor en goeie acteurs. Alles is goed neergezet en zodra je aan het kijken bent ben je niet meer bewust van de tijd.

Het is niet een film waar je in moet vallen. Want er gebeuren zoveel dingen die je voor de rest van de film moet weten, of terugzien.

4,5 voor het eerste deel. Moet de andere nog herzien.

avatar van serpico

serpico

Als mensen het over nostalgische gevoelens bij films hebben weet ik feitelijk slechts één enkele film te noemen: Back to the Future. Ik keek vroeger namelijk vaak dezelfde films (nog steeds eigenlijk, maar dat is een ander verhaal), en mijn rijtje kwam dan ook niet veel verder dan een hoop Disney's en deze. En geen enkele Disney is ook maar half zo fascinerend als Back to the Future was, en is. Ik weet niet eens zeker of ik de film vroeger ooit afgezien of zelfs maar volledig begrepen heb, maar ik was onvoorstelbaar geboeid door een jongen die terug in de tijd kon reizen en daar zijn ouders per ongeluk scheidde en voor zijn eigen bestaan moest vechten!

Gisteravond, toen ik na Annie Hall nog tijd zat had voor nóg een film en ik me opmerkelijk stilletjes voelde, schreeuwden mijn binnensten om een Back to the Future-herziening. En de beslissing om de film dan ook maar op te zetten was één van de besten in tijden.

Het is opvallend hoe goed de film de tand des tijds doorstaan heeft. De kapsels en kleren raken sowieso alweer in de mode, maar het charisma van de onsterfelijke, en tegenwoordig tragisch genoeg Parkinson-hebbende, Michael J. Fox is nog altijd fenomenaal. Hoewel ik hem slechts in 4 films (waarvan 3 Back to the Future's) heb zien spelen is hij één van mijn favoriete acteurs. Hij heeft het unieke talent om met iedereen met wie hij op het doek verschijnt een zekere chemie te hebben. En hier is hij op zijn best: piepjong, enthousiast, en iedere zin die hij uitspreekt weet hij te verheffen tot een wet met zijn onnavolgbare intonatie.
- You built a time-machine ... out of a DELOREAN?! -
Niet veel acteurs kunnen zomaar op de grond vallen en het ook nog grappig maken. Verder verdenk ik de dvd-distributeur van digitale restyling, maar voorzover de actuele status van de film. Want dat is slechts de vaagste omlijning van de film.

Hij is briljant. Het script is allicht het sensationeelste in de filmgeschiedenis: niet alleen wordt het krankzinnigste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp ooit, tijdreizen, in volmaakte vorm gegoten en van genoeg logica en universele humor voorzien, dat er nooit meer een andere film over het onderwerp gemaakt zou hoeven worden, ook als verhaal loopt het als een duizendpoot op speed. Ieder zinnetje, woordje, ideetje komt terug, álles krijgt een extra betekenis, álles staat in de zin van een traan of een lach, van een bulderlach of een nagelbijtende deciminuut van spanning. Niet normaal. Het is zelfs moraaltje-loos, op het If you put your mind to it, you can accomplish anything (vrij vertaald; als je nooit iets probeert maak je ook nooit iets mee) na. Dat er zoveel creativiteit in één film past!

Maar daar houdt het niet op! De film krijgt het ook nog voor elkaar om zo'n 6 genre's succesvol te bestrijken: een muzikale avonturen-komedie met sf-trekjes en een overduidelijk coming-of-age en romance-aspect. Spetterend. Exploderend goed. De sfeer is nog zoiets. Hoevaak kun je dezelfde grap maken?, vraag je je af, en Zemeckis en zijn team weten het precieze aantal. Het ingenieuze mijn-ouders-zijn-ook-tieners met bijhorende unieke situaties wordt precies tot de limit uitgebuit en de film blijft in evenwicht. Ook wordt er lustig op los gevloekt (uniek in familiefilms!) en weet de film zelfs een soort van herkenbaar en realistisch puber-gevoel mee te geven.

En als het perfecte script dan een deel van zijn finale heeft gevonden (wederom: hoe verzinnen ze het! Geniaal! Fantastisch!), Johnny B. Goode ons nog steeds in de oren klinkt en Doc. uitgebreid Damn'! heeft geroepen is daar plots een waanzinnig spannend slot dat óók nog de nodige onvoorziene plottwist in petto heeft!

Maar vergeet de aanmoediging voor de buitenste rand van de film die ik zonet heb gegeven maar, daar gaat het nog niet eens om. Het verhaal is namelijk zó universeel en ongezouten ingenieus dat iedereen zich zal kunnen identificeren. Onder Alan Silvestri's klassieke tonen verheft het zich tot een gevoelig epos dat de kern van cinema raakt. Met 'gevoelig' bedoel ik dat je je zo onwaarschijnlijk goed kunt inleven. In alles, in iedereen. De grootste actie-sequentie is een skateboard show-off die meerdere doelen dient zonder special effects en het romantisch hoogtepunt is het feit dat je ouders van elkaar houden. Aangevoerd door een onwaarschijnlijk niveau van al dan geen slapstick- humor waarvan in ieder zorgvuldig uitgedacht shot, iedere scène zoveel zit dat zelfs Forrest Gump erbij verbleekt. Dit is de top!

Hulde aan de overacting overigens, aan de Libanese terroristen, en aan vliegende auto's. Het heeft alles waarvoor je naar de film moet.

Verhoging naar 5*, een acute top 10-positie en een paar dagen fijn nagenieten voor mij in petto. Ohja, de film maakt je ook nog vrolijk!

I am Darth Vader, from the planet of Vulcan!

avatar van Larude

Larude

Dit is een van de films die ik in mijn leven al heel vaak gezien heb. En dat betekent dat het dus wel een zeer amuserende film moet zijn (wat het ook is bij het terugzien vandaag). Film verveelt geen moment, tuurlijk het is niet de geniale thriller met allerlei plotwendingen of een drama waarbij je je diep verbonden voelt met de personen. Maar waarom zou je een familiefilm/comedy/science fiction film niet ook hoog mogen beoordelen? Ik geef een 4,5, met name omdat de film vanaf de eerste tot de laatste minuut zo goed gevuld is dat er geen moment sprake is van verveling, overdaad of clichés.

avatar van Theunissen

Hele goede Science-Fiction / Avonturen film. Het verhaal is uitstekend en zeer origineel en Michael J. Fox acteerde prima. Vooral de Scene waar hij Chuck Berry limiteerde vond ik geweldig. Behalve een cience-Fiction / Avonturen film is het ook een komedie. De film is altijd wel leuk om te zien.

avatar van bitterzoet__

bitterzoet__

Leuke klassieker!

Als 'ie op tv komt betrap ik mezelf er toch elke keer weer op dat ik geboeit aan het kijken ben.

Geschikt voor een heel breed publiek vind ik.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

lichtjes verouderde 80s klassieker. Wat hem zo sterk maakt, vind ik, is dat er drie boeiende plots door elkaar lopen (de libiërs, de ouders van Marty en het teruggaan naar de toekomst). Ook de voortdurende situationele humor is best te smaken. Die humor zit niet steeds in de dialoog maar ook in visuele zaken (bvb wanneer hij een skateboard maakt in 1955 om van Biff weg te rennen), en dat maakt het allemaal zo goed.

Telkens je hem opnieuw bekijkt, vindt je nieuwe leuke details.

Laatste commentaar van het jaar voor mij, dus laat het spetteren vanavond en aan allen, belgische vrienden en nederlandse broeders en zusters, een prettig nieuwjaar met veel filmplezier

dit is een geweldige film net zoals deel 2 en deel 3, heb de trilogy gekocht vorig jaar naar dat ik de films meerdere malen had gezien

op tv, en ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik ze heb gezien. dit is echt een van de beste scifi movie's ooit gemaakt en zelf op de dag van vandaag krijg het nog nieuwe aanhang

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Een klassieker onder de klassiekers.

Uitstekende film. Verhaal is origineel, acteerwerk in orde en er zitten een aantal grappige momenten in.

4*.

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

dit is een PRACHTIGE film ,

deze film is gewoon te goed .

een 5 mag hij krijge !

avatar van marijnvdzaag

marijnvdzaag

Prachtige sfeer, lekker theatraal, misschien ietsje te, maar wel fantastische rollen van Fox en Lloyd. Geweldige muziek en spanning en toch nog luchtig. Een heerlijk verhaal om eventueel nog lekker lang over na te denken.

De vader en schoolbullebak vind ik net als 'Ajax&Litmanen1' wel een beetje over de top en o.a. die maken het wat mij betreft een beetje té luchtig en té ongeloofwaardig, maar dat mag de pret niet drukken.

avatar van RadioactiveMan

RadioactiveMan

Ik heb alle drie de delen al wel eens op TV gezien maar nu heb ik ze alle drie achter elkaar gezien in enkele dagen.

Het blijven leuke films waarvan dit eerste deel er toch nog wat bovenuit steekt.

avatar van Apster

Apster

Heerlijke trilogie, kijk dit nog altijd met veel plezier. De charme van deze films zijn gewoon de personages en het avontuur dat leest als een jongensboek.

4,5* voor het eerste deel.

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Een van de beste komedies die ik de laatste tijd gezien heb. Ook geweldig dat ik een dag na het zien van deze film een referentie in LOST tegenkom, toch grappig.
Over de film: gewoon prima. Hij is grappig, en ook het einde is leuk. Het zien dat alle rollen omgedraaid zijn is leuk, behalve dat hij niet echt veranderd is.

avatar van Resh

Resh

Onwijs goede film! De concept is zeer origineel en waarover ik me vooral verbaast hebt is over de ongelovelijke beeldkwaliteit en special-effects, en dat voor de jaren 80' !! De acteerwerk is sterk, vooral van Doc, en de film biedt alles waarvoor je een film gaat kijken. Een ijzersterke film dat heel goed in elkaar zit en toch echte pure entertainment. Ik heb geen enkel moment gedacht, dat iets niet klopte of dat iets onmogelijk en nep leek. Ech genieten! Top film. . Supertriologie .

avatar van movie fan

movie fan

zeer goede film , met ook wel redelijk goede special effects , micheal j. fox en christopher loyd acteren geweldig . deze film was zalig

avatar van Chimpz

Chimpz

Eén van de meest legendarische en complete film-trilogieën aller tijden! Het grootste succes van Michael J. Fox (Marty McFly), de perfecte rol voor Christopher Lloyd (Dr. Emmett Brown) en de prachtige bijrollen van Thomas Wilson (Biff Tannen), Elisabeth Shue (Jennifer Parker), Lea Thompson (Loraine Baines) en Crispin Glover (George McFly). De films konden onmogelijk beter gecast worden. In dit eerste deel ligt de nadruk op de interpersoonlijke relaties en de nieuwigheid van het tijdreizen. De tijdmachine die op een nogal chaotische wijze wordt voorgesteld en brengt Marty McFly naar het jaar 1955, waar hij de oorspronkelijke ontmoeting van zijn vader en moeder verhindert en bijgevolg wordt zijn moeder smoorverliefd op hem. Het leuke aan de film is dan ook dat het tijdreizen een excuus is om het verleden als omgeving te gebruiken, verder handelt het verhaal vooral over Marty die zijn ouders terug bij elkaar moet krijgen. Verhaalgewijs gezien de beste van de drie, waar de tijd-gimmick nauwelijks gebruikt wordt.

avatar van FransBosch

FransBosch

Adrenal schreef:

1.5* eraf omdat er teveel ge..VLOEKT??? wordt?

....

Hier wordt helemaal niet veel in gevloekt en het is al gek om er 0.5* voor af te trekken, maar als je er 1.5* voor aftrekt...

sorry, maar dan ben je wel écht ontoerekeningsvatbaar...

Volgens mij moet jij maar eens snel Time Changer gaan bekijken... Die film zegt al genoeg! "Stop this movie! You must stop this movie! The man on the screen blast the name of the Lord! There must be some mistake! Stop this movie this is an abomination!"

Enfin, ieder zo zijn eigen mening. En respect voor elkaar! Dus: Respecteer elkaars mening!

Helemaal mee eens!