• 9.380.948 stemmen

Der Untergang (2004)

Historisch / Oorlog | 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Historisch / Oorlog

Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Downfall / The Downfall

Oorsprong: Duitsland / Italië / Oostenrijk

Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel

Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch

Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Der Untergang

"April 1945, a nation awaits its... Downfall"

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Adolf Hitler

SS-Gruppenführer Hermann Fegelein

Reichsführer SS Heinrich Himmler

Gerda Christian

Reactie op KnarfKenobi

Scherp gereageerd, ben het ook met je eens dat een 15 jarige heel goed het besef kan hebben wat er in die tijd is gebeurt, maar zou het misschien zo kunnen zijn dat jij niet in de film kwam omdat je onbewust jezelf wat afsloot voor deze film, ik bedoel SVPR en Schindler daar heb je onmiddelijk symphatie voor de hoofdpersonen in de film, terwijl ook ik moeite had om, in deze film, Hitler als een mens van vlees en bloed te zien. De misdaden van deze man en zijn trawanten kon ook ik niet los zien van de "mens"Hitler. Daarom heb ik ook de film een paar keer gezien. Naar mijn mening geeft der Untergang een waarheidsgetrouw beeld van de laatste dagen van Hitler en het derde rijk, daarom is deze film alleen al uit geschiedkundig oogpunt belangwekkend, maar dat sluit niet uit dat je natuurlijk een eigen mening over de film mag hebben.

Ik heb de film nu ook twee keer gezien, en mijn mening is nog steeds hetzelfde gebleven. Ik snap wat je bedoelt met je afsluiten voor de personages, en daar heb je misschien ook wel gelijk in. Je hebt niet echt iemand waarmee je je kan indentificeren in de film, of beter gezegd: niet wil identificeren. En zoals ik al had gezegd in mijn vorige stukje zal ik ook niets gaan zeggen over de historische waarde van der Untergang. Vandaar dat het voor anderen misschien ook zeker interessant is om deze film te kijken. Maar als film zelf vond ik hem niet echt goed. Het feit dat je gewoon niet er echt bij betrokken word is voor mij een groot gemis. Misschien hadden ze dan wat op moeten geven aan visuele stijl om het zo te maken alsof de kijker er zelf bij is. Ik weet het nu zo op de vroege ochtend nog niet heel goed onder woorden te brengen, maar ik hoop wel dat mensen begrijpen wat ik bedoel. Maar in Schindler's List bijvoorbeeld. In het begin was Oscar Schindler een arrogante zak die alleen voor eigenbelang ging. En toch greep de film me helemaal. Dat mis ik een beetje in Der Untergang. Maar ja, zoals je ook al zei, meningen verschillen. Sommige zullen me hier voor gek verklaren en andere mensen zullen zich weer (in ieder geval een beetje) kunnen vinden in mijn standpunt. Maar ja, als iedereen het met elkaar eens zou zijn, dan zou er ook geen bal aan meer zijn

waidman

Je mag dan 15 zijn, je hebt een duidelijke mening en weet die te onderbouwen, gelukkig verval jij niet in die oppervlakkige opmerkingen als ; vet of saai of cool zonder daarbij een uitleg te geven en dat is wat we willen op deze site.

avatar van Scratt

Scratt

Ijzingwekkende acteur...

avatar van kiriyama

kiriyama

Mooi drama dat wel een beetje overrated is, en het viel me een klein beetje tegen. Toch nog 4* maar geef mij the pianist maar.

avatar van The Oceanic Six

kiriyama schreef:

Waarom overrated? Je krijgt in details de laatste dagen in de fuhrerbunker mee, gefilmd op een schitterende manier en waar je echt merkt hoe het er aan toe ging. Dit is geen stereotype oorlogsfilm en zo moet je het dus ook niet beoordelen. Overigens heb ik The Pianist nooit gezien, dus daar kan ik niet over oordelen.

avatar van Flipman

Flipman

Ik wil deze film eigenlijk ontzettend graag hebben!

Hoewel de eerste reeks waar ik achteraan ga zodra ik weer geld heb "The Godfather Trilogy" is.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Aardige film, met goede acteerprestaties.

Jammergenoeg, vond ik de film soms pro-Duitsland, vraag me niet waarom.

Ik had wel iets meer verwacht, stelde een beetje teleur.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Intense film! Geweldige acteerprestatie van Bruno Ganz!

Één van de betere oorlogsfilms van de laatste paar jaar wat mij beteft. 4,5*

Knarf Kenobi schreef:

Hij is zelf twintig jaar...staat op zijn site

zal ik dan maar open inf. van zaken geven, over enkele dagen word ik 46

zal ik dan maar open inf. van zaken geven, over enkele dagen word ik 46

Hmm...heb ik dan bij een andere gekeken?

Afijn, heb ik je enigzins kunnen overtuigen dat ook vijftienjarige knulletjes deze films best kunnen begrijpen?

avatar van by_the_way

by_the_way

Hele sterke film maar vond deze toch wel erg langduren

Knarf Kenobi schreef:

Hmm...heb ik dan bij een andere gekeken?

Ik heb zelf twee kinderen, die ook 15 geweest zijn, geloof me sindsdien weet ik dat 15 jarigen een eigen gefundeerde mening kunnen hebben, in mijn reactie op jouw bericht komt dat trouwens ook naar voren. Hoop dat je nog meer van dergelijke gefundeerde meningen op dit forum zet.

avatar van Pvt. Sanders

Pvt. Sanders

Deze film vond ik echt top ik heb 'm op m'n 13e gezien in de bioscoop. ( Vraag niet hoe ) Maar hij was top mooie verhaal lijn en eindelijk een film waar je iets ziet aan de kant van de Duitsers

4.0

waidman schreef:

Dank je, ik zal ook zeker meerdere gefundeerde meningen erop zetten En ik had trouwens nog wel een vergissing gemaakt (niet te wijden aan mijn leeftijd ). Toen ze vroegen aan u hoe oud u was, dacht ik dat ze het hadden over degene die dacht dat ik het niet kon begrijpen. Diegene, Costa, is inderdaad twintig jaar. Geen kritiek van mijn kant dan op u, en ook geen gezeur over leeftijd of iets dergelijks. Alleen een klein misverstand. Ook al heeft het niets wereldschokkends teweeggebracht, leek het me wel zo netjes om even te melden.

Ben eigenlijk wel benieuwd naar een reactie van Costa himself, maar het lijkt mij het beste dat we gewoon verder gaan over Der Untergang i.p.v. vijftienjarige jongens 'ophemelen' over hoe gefundeerd hun mening kan zijn Ik wil niet naast mijn schoenen gaan lopen, als ik dat al niet doe met deze opmerking

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

DarkDuuvel schreef:

alles verborgen.. heb je soms een geheim?

Lieve schat, bij jou staat ook geen leeftijd vermeld....

Maar over de film. Ik heb hem 1 keer gezien en ik heb me daartoe moeten dwingen. Ik vind het heel moeilijk om films over die man te kijken. Maar ik vond het zeker een indrukwekkende verfilming.

Mijn geschiedenisleraar leerde mij vroeger dat Hitler dan wel een beest (minder nog zelfs) mocht zijn. Het schijnt dat hij inderdaad prive heel schuchter, sociaal en zelfs aardig overkwam. Hele rare tegenstelling. Dat vond ik in deze film ook best goed overkomen.

avatar van sevo

sevo

Ik weet niet precies hoeveel Oscars dat deze film won, maar ik vind het zeker veel beter dan de meeste films die ze nu in Hollywood draaien. Ik ben blij dat ik naar "der Untergang" gaan kijken ben ook al kan ik het ook niet altijd verdragen naar oorlogsfilms te kijken.

avatar van mikey

mikey

Aardige vertelling denk ik. Ik vind het moeilijk om een film te beoordelen met Hitler als hoofdrol. Uiteraard is de film dan al indrukwekkend. Wel onaangenaam cameragebruik en soms duurde hij te lang. Voordeel van de twijfel 3.5.

avatar van mikey

mikey

Na een nachtje slapen toch verlaagd naar 3 wegens sensatie- / stemmingmakerij, althans dat idee heb ik.

avatar van Livinovic

Livinovic

Enorm sterke acteerprestaties, vooral van Ganz dan.

Heel sterke film, 4.5 *

avatar van SuuuuuS

SuuuuuS

Goed acteerwerk mooi in mekaar gezet erg realistische beelden........ alleen verdiep ik me al jaren in de holocaust en klopt er naar mijn mening weinig van het verhaal!

avatar van Stephan

Stephan

Leg uit...

avatar van The Oceanic Six

SuuuuuS schreef:

Ik volg WO 2 ook al jarenlang intensief en leg mij eens uit wat er niet waarheidsgetrouw aan deze film is dan...

avatar van jayytjee

jayytjee

Hele goede film met goede acteerprestatie's ( vooral van Bruno Ganz ) , 1 van de betere oorlogsfilms over duitsland die ik heb gezien

avatar van rens_1993

rens_1993

deze film spreekt mij heel erg aan.

avatar van jherb

jherb

es ist mein Wille!!!

geweldige prestatie van ganz. wereldfilm. ik heb 't gevoel dat dit een belangrijke toevoeging aan de tweede wereldoorlog films is. het is nu pas echt compleet, met de ondergang van hitler zo beeldschoon in beeld gebracht. 4,5

avatar van jherb

jherb

toch maar 5. die film galmt nog steeds door mijn kop. es ist mein Wille! indrukwekkend.

avatar van Costa

Costa

na het lezen van verschillende reacties moet ik toch maar terug reageren.

m'n vorige bericht was misschien niet realistisch t.o.v van knarf en daarom wil ik ook wel me spijt betuigen over hetgeen het "alles over 1 kam scheren" wat betreft over de 15 jarige. er zijn idd mensen (bijv knarf) die zeker een fundeerde mening hebben. het zegt ook wat dat jij VWO volgt (je zal wel wat in je mars hebben ). ik zelf zit op de HEAO CE.

alleen ik kom er helaas weinig mensen tegen zoals jij. en er zijn genoeg gasten die niet eens weten wie Hitler is waarbij zij ook niet eens weten wanneer de herdenkings- als bevrijdingsdag valt.

vandaar dat ik kortzichtig een bericht hebt achter gelaten zonder er veel bij na te denken!

en nu over het inhoud:

een vergelijking tussen 'Schindler's list en der untergang begrijp ik niet zo goed. het gaat wel over het onderwerp WOII maar de film Der untergang gaat toch vooral om het persoon Hitler. ik denk dat ook dat de essentie van de film niet zozeer is om met Hitler en z'n compagnonnen mee te leven maar meer een kijk wil geven op het eindperk van hitler's macht. Schindler gaat vooral over het jodendom rondom de WOII waarbij meneer schindler 1100 joden heeft beschermt. en daar ligt juist wel de essentie van emotie en het mee-leven met (hoofd)personen.

en een vraag: ken jij een beter acteur dan Bruno ganz die als Hitler heeft gespeeld. ik niet maar als jij een film kent waarbij dat wel zo is, hoor ik dat al te graag en mocht ik hem niet kennen, dan koop/bestel/huur ik die film meteen!

ps: ik kan ook niet helpen dat die bikkel met 1 bal verstrooid is. Zo was ie nou eenmaal

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

Heb deze in de bioscoop gezien en bij het einde bleef iedereen zitten tot de aftiteling was afgelopen en was het doodstil. Heb ik nog niet vaak mee gemaakt bij een film.

De film heeft veel indruk op mij gemaakt, mede doordat het nu vooral over de personen gaat en minder over de daden.

Bruno Ganz was echt super als Adolf Hitler (trillen met handje).

Dat de film in het Duits wordt gesproken is in dit geval een grote pré t.o.v. andere films over Hitler.

5 *