• 9.383.729 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

acquadigio schreef:

Toch is dit de APARTSTE film die ik OOIT gezien heb.

Lijkt me genoeg voor 5*. Gewoon nog een keer kijken...

avatar van Ramon K

Ramon K

Het woord meesterwerk was wel van toepassing vroeger, maar moest deze film nu gemaakt worden dan is het volgens mij maar een middelmatige prent.

Rare uitspraak. Een meesterwerk is een meesterwerk. Dat is niet aan tijd gebonden.

avatar van acquadigio

acquadigio

Ramon K

Hetgene ik wil zeggen is dat vroeger deze film zeer gewardeerd werd omdat hij apart was en er nogal 'uitsprong' ivm andere films. Ook door de rare scenes, de rare decors, deze film is zoals ik al eerder zei zeer apart.

Vroeger was deze film natuurlijk wel serieus raar maar als je de film vergelijkt met hedendaagse films is het kwa 'amusementswaarde' niet veel meer, de film bevat veel saaie stukken (eigen mening) en dat maakt het voor mij geen topper, ik vind persoonlijk ook dat hij ietsje te lang duurt.

Nu iets duidelijker: Deze film werd in de jaren 70 gezien als meesterwerk omdat hij zo mysterieus en apart was, dat is hij nog altijd, maar in die tijd was het VEEL indrukwekender dan nu, de film kreeg ook de naam meesterwerk IN DIE TIJD omdat het zo speciaal was, als je 'a clockwork orange' verglijkt met veel hedendaagse films dan is deze niet zo speciaal meer (maar toch nog wel serieus apart!) Daarom, moest de film in deze tijden uitgebracht worden dan zou het VEEL minder schockeren en zou er veel minder kans zijn dat de mensen het een meesterwerk noemen. (Hopelijk begrijp je me)

PS: Er mag wel gezegd worden dat 'de schrijver' een PRACHTIGE acteerprestatie neerzet, één van de betere bijrollen dat ik ooit zag.

Reinbo misschien heb je wel gelijk, maar ik kan maar moeilijk punten geven alleen op originaliteit enzo, ik vind het niet logisch een film 5* te geven omdat het apart is terwijl het me de helft van de tijd niet geboeid heeft en ik hem saai vond. Maar ik heb zo het vermoeden dat 'a clockwork orange' een film is die beter word bij elke vertoning. Ik heb wel een voorgevoel dat mijn stem zal verhogen naar de toekomst toe, ik zal wel zien wat ik voel bij de volgende keer ik kijk.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik vind van wel. Eeen meesterwerk is van alle tijden. Ook als ie nu pas zou uitkomen.

avatar van acquadigio

acquadigio

Ramon K

Deze film is misschien wel een meesterwerk omdat hij zo apart is, maar wie ben ik om daarover te beslissen, sterker nog, wie zijn wij om daarover te beslissen?

Om een meesterwerk te zijn moet een film veel in petto hebben, het moet ontroeren, scenes op je netvlies branden, je een gelukkig en ongelukkig gevoel geven tegelijkertijd, een meesterwerk is een film die alle emoties in je moet loskrijgen, een film waar je WEKEN/MAANDEN/JAREN na bekijken nog over denkt, een film die je nooit vergeet en waar je vooral iets uit leert. DIT is een meesterwerk voor mij.

Qua apartheid zal ik 'a clockwork orange' nooit vergeten, en de scenes waar ze hem de films tonen met zen martelmasker zal ik ook nooit vergeten, dus deze film bevat wel een sterke inhoud, maar NET niet genoeg om een meesterwerk te noemen. (mijn mening)

Uit deze film heb ik wel het een en het andere geleerd (niet echt geleerd maar nog eens goed met men neus op een paar feiten geduwd) wat ik vooral onthouden heb is 'Doe NOOIT iemand iets verkeerd die jou niets verkeerd deed, want vroeg of laat kunnen ze je helpen' Hiermee bedoel ik 'de schrijver' want later komt hij daar terecht.

Dus wat het meesterwerk betreft zijn we het spijtijg genoeg niet met elkaar eens.

Mug

Er wordt weer eens gesmeten met termen (eeuwenoude discussie).

1) Klassieker is geen meesterwerk

2) Meesterwerk is geen klassieker

3) Klassieker is de status die een film heeft gekregen met de jaren (hoeft niet een briljante film te zijn)

4) Meesterwerk is iets 'persoonlijks'. Als tig mensen tig jaren lang roepen dat een film een 'meesterwerk' is, zou het best eens een klassieker-status kunnen verwerven. Alhoewel sommige films al voor een release een klassieker-status toe krijgen geschreven door 'het onderwerp', 'gebruikte technieken', noem maar op.

A Clockwork Orange heeft zijn klassieker-status voornamelijk te danken aan het feit dat Kubrick de film uit de release haalde in de UK nadat hij meerdere malen met de dood was bedreigd. En dat het een X-rating kreeg.

avatar van Reinbo

Een meesterwerk is een belangrijk werk van een meester: Kubrick is een Meester. Dit hoeft dus perse persoonlijk te zijn. (Hoewel ik de Nachtwacht weinig aan vind kan ik er prima me leven dat het een meesterwerk is)

Als je stelt dat A Clockwork Orange heeft zijn klassieker-status voornamelijk te danken aan het feit dat Kubrick de film uit de release haalde in de UK nadat hij meerdere malen met de dood was bedreigd. Doe je de film zelf toch wel behoorlijk tekort.

avatar van as

as

Reinbo schreef:

Alsof dat ook de reden zou zijn...

Mug

Een meesterwerk is een belangrijk werk van een meester: Kubrick is een Meester.

Wie bepaalt welke regisseur/regisseuse een Meester is? Wat zijn daarvoor de eigenschappen? Is een regisseur die slechts 2 films heeft gemaakt een Meester?

Als ik een hele uiteenzetting doe van de briljantheid (en dus in mijn visie de stempel 'meesterwerk) van A Clockwork Orange ben ik wel een aantal uurtjes bezig. Een korte uiteenzetting [goed acteerwerk, fantastisch plot, heerlijk tempo, goede sets e.d.] zou de film te kort doen.

A Clockwork Orange kwam eind jaren 90 [toen ik me daadwerkelijk ging interesseren voor cinema] in het nieuws, toen de film een re-release kreeg in de UK. Leuzen als "het schandaal terug op het scherm sinds 1973", "verboden film" werden geroepen. Zodoende kwam ik in aanraking met A Clockwork Orange. En vele anderen met mij in die periode. Een ontwikkeling die best bepalend is geweest voor de bekendheid en succes van de film. "Mede dankzij" dus en niet "alleen daarom".

En nu hoor ik al mensen roepen (ik heb paranormale gaven): maar dat heeft weer te maken met zijn cult-status hoor!

tja [hokjes en interpretatie, waar maak ik me eigenlijk druk om]

Mug schreef:

Lijkt me in het geval van Kubrick geen discussie over nodig....

Tuurlijk niet

Ja en ?

Allemaal loze argumentatie. Een klassieker is dit zeker, een meesterwerk vind ik het voor geen meter.

Is ook een meesterwerk.

Mug

Fijn, heerlijke one-liners weer. Maar daar hebben we niks aan.

Wat is een meesterwerk? Alleen als je als meester bestempeld wordt? Wanneer ben je een meester? Als je pakmbeet 10 films hebt gemaakt en dood bent?

Argumentatie ontbreekt volledig.

Gras is groen!!

Maar als de zon een aantal dagen flink op je gazonnetje brandt en je besproeit je gazonnetje niet, dan zijn de grassprietjes na die aantal dagen echt niet groen meer.

avatar van Reinbo

Kan wel een eindeloze verhandeling schrijven over wanneer je kan stellen dat iets een meesterwerk is of iemand een meester, maar een lijst met palmares van hier tot ginder lijkt mij een objectivere benadering.... Die lijst met palmares verdwijnt ook niet na een paar dagen van regen of zonneschijn.

Met alle respect voor je argumentatie hoor Mug, maar net zoals one-liners gewoon one-liners zijn, is een argumentatie niet meer dan een argumentatie. En dan mag je nog met 100 nieuwe analogiën komen, ik denk dat de meeste mensen wel vertrouwd zijn met de basispunten.

Verder wel 100% met je eens natuurlijk

avatar van Exploitation

Exploitation

Kubrick's Meesterwerkje!

Eigenlijk zijn toch wel alle films van Kubrick meesterwerkjes, maar deze steekt er toch wel erg bovenuit vind ik! Geniale film, met een nog genialer verhaal.

Af en toe wat aan de brute kant, maar dat zijn we tegenwoordig wel gewent. Fantastische rol van McDowell!

avatar van mikoz

mikoz

Reinbo schreef:

Lijkt me genoeg voor 5*. Gewoon nog een keer kijken...

Veel mensen ( Ik ook ) vinden deze film zo APART dat je eigenlijk niet weet waar je nou een eventuele 5* aan zou geven.

avatar van Halcyon

Halcyon

Heb net Blue Velvet gezien en ik moest spontaan terugdenken aan deze film. En wel om deze reden: beide films weten je zintuigen te prikkelen zoals weinig andere films dat kunnen.

A Clockwork Orange boeide me aanvankelijk vooral omwille van de thematiek, "the good old ultra-violence". Gaandeweg ben ik gaan houden van de schitterende muziek (Beethoven is dé man), de surrealistische settings en de even gekke als schrikwekkende kostuums. Wat deze film meer heeft dan Blue Velvet is toch wel het verhaal vind ik, dat hier meer waarde en betekenis heeft voor de maatschappij. En ook gewoon omdat ik meer affiniteit heb met zinloos geweld .

Een meesterwerk of een klassieker? Voor mij beiden!

avatar van Flipman

Flipman

Wow, wat een geweldige Film! Heeft niks ingeboet aan zeggingskracht, lijkt me! Verhaal is denk ik niet erg origineel, maar de uitwerking des te beter!

Vijf.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Een goed verhaal met futuristische kleding maar geen futuristische wereld.

enne wel moelijk om van een gestoorde freak omgebouwt worden tot brave burger.

heb me zeer vermaakt, goed verhaal

5,0

avatar van Svenn

Svenn

M'n favoriete film. Een dikke 5

avatar van Skyper

Skyper

Hoop dat deze snel eens op televisie komt, staat hoog op mijn 'to see' lijstje.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik zou er niet op rekenen dat ze deze snel gaan uitzenden.

avatar van AHWA

AHWA

Slecht eerste half uur tot drie kwartier, zeg maar, tot de arrestatie, wordt daarna ruimschoots goed gemaakt wat de film nog tot een mooie beoordeling weet te tillen. De 70s-decors zijn echt afzichtelijk, maar de voice-over van McDowell en zijn acteerwerk maken de film er een stuk leuker op.

Het is jammer dat er bij veel scenes zo'n bombastische muziek gebruikt moet worden. De muziekkeuzes van Kubrick waren in Full Metal Jacket en Eyes Wide Shut dan toch wel een stuk beter.

Ik vind het niet echt een misdaad/drama-film, want de film neemt zich niet echt serieus. Dat is wel te zien aan het overdreven gedrag van enkele gevangenisbewaarders. Als een satire weet de film zich dan ook beter staande t ehouden.

3,5* Jammer van dat lelijke en onzinnige begin. Voor de rest een degelijke film.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Skyper schreef:

Hoop dat deze snel eens op televisie komt, staat hoog op mijn 'to see' lijstje.

Gelijk op dvd kopen natuurlijk !

avatar van marcelgg

marcelgg

Een film waar je (en dat heb ik ook gedaan meet diverse vrienden) uren over kan napraten.

Of gewoon een wedstrijdje wie het beste: `time for some of the old ultra-violence´ kan zeggen...

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Een echte mijlpaal in de geschiedenis, wat een beelden! Wat een muziek! Maggee speelde heel erg sterk, ik denk dat er het niet veel beter zouden doen dan hij.

Kubrick bewijst nogmaals dat hij de man is.

5 dikke sterren.

avatar van code9

code9

Ongelooflijk dat deze film in 1971 is gemaakt. Kubrick was (ook) met deze film zijn tijd mijlenver vooruit. Je zou hem zeker op stylistisch gebied wel een soort visionair kunnen noemen

Bizar, hard, confronterend, schokkend. Dat geldt voor het grootste deel van de film. Toch zakt de film dan helaas in en wordt minder interessant. Op het eind kan het me zelfs geen bal schelen of McDowell nu wel of niet 'genezen' is. Sterker nog: ik had het realistischer gevonden als die speciale therapie mislukt was.

Een film met een vijfsterren en een tweesterrengedeelte.

3,5* dus.