• 9.375.420 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Valt me steeds meer op bij Kubrick-films: er zitten enkele geniale scenes in, maar ook heel wat saaie stukken...

avatar van Ronnievb

Ronnievb

code9 schreef:

Ongelooflijk dat deze film in 1971 is gemaakt. Kubrick was (ook) met deze film zijn tijd mijlenver vooruit. Je zou hem zeker op stylistisch gebied wel een soort visionair kunnen noemen

Klopt! Ik heb deze film laatst voor het eerst gezien en ik moet zeggen dat ik van begin tot eind met geboeit heb gekeken. Allerlei leuke scènes die je op het puntje van je stoel laat zitten (cliché, maar toch). Sommige delen inderdaad iets minder maar dat heeft dan zijn doel voor de rest van de film.

avatar van Remi

Remi

Gisteren gekregen...

Weer gezien, ik moet zeggen dat hij veel beter was als de eerste keer.

Heel goed verhaal die mij geen moment heeft verveeld.

Misdaad en drama, met een vleugje humor maken deze film een meesterwerk!!

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Wist echt niet wat ik hiervan zou gaan vinden, maar na afloop kan ik niet anders zeggen dat ik het een geweldige film vond. De beste Kubrick die ik heb gezien!

avatar van SpyCow

SpyCow

Ik ben ergens op de helft begonnen denk ik, beetje heen en weer zitten spoelen, slechts paar minuten ervan gezien

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

doe maar 3 sterren, ik heb hem immers gezien.

Ja, een paar minuten geven de film natuurlijk perfect weer, en is natuurlijk genoeg voor een beoordeling

avatar van as

as

SpyCow schreef:

Doodzonde.

avatar van otherfool

otherfool

SpyCow schreef:

, geweldig

Zeker niet mijn favoriete film, ook niet m'n favoriete Kubrick, ietwat geforceerde film, ik houd niet zo van films waarin een bepaald toekomstbeeld mbt de mens wordt neergezet, ik vind het al snel overdone, onecht. Ik wanhoop van Brazil, van Fahrenheit 451, van Clockwork Orange.

Tegelijkertijd echter zitten er onvergetelijke scenes in. Het is een kijkbelevenis, een film (oh jee) die je gezien moet hebben... Bovendien verantwoordelijk voor een stopwoordje van me (the old in-out, ik zeg mensen maar niet waar het voor staat).

Toch maar inzetten op 3,5* dan.

avatar van Anarchist

Anarchist

1 vraag..

wat zien jullie allemaal in deze film? een '''diepere betekenis'' die ik niet doorheb of vinden jullie het inhoudelijk en visueel gewoon geweldig?

visueel..(net als alle andere kubrickfilms die ik zag)koud..steriel..deprimerend..emotieloos..hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de inhoud

het verhaal op zich vond ik gewoon vrij saai..acteerwerk is wel ok

avatar van Halcyon

Halcyon

Wat we in deze film zien? Vind hem visueel mooi, vooral qua settings en kostuums. Ook de muziek is erg goed; Beethoven rules! En het verhaal spreekt me ook enorm aan: the good old ultra-violence. Dit alles is de voedingsbodem voor enkele legendarische scènes en een goeie dosis gitzwarte humor, althans in mijn optiek toch.

Een diepere betekenis kan je er achter zoeken, maar dat kan je uiteindelijk met alles; hier niet meteen van toepassing lijkt mij.

avatar van italian

italian

Anarchist schreef:

1 vraag..

het verhaal op zich vond ik gewoon vrij saai..acteerwerk is wel ok

het lijkt wel dat ja bijna alle meesterwerken op deze site

gewoon afmaakt...

avatar van Gerth

Gerth

Dit is typisch weer zo'n film die je goed moet vinden omdat het in is "Kubrick" goed te vinden. Ik persoonlijk vind het in allerlei opzichten een hele slechte film.

Ik las ergens dat het de intentie van Kubrick was om sympathie op te wekken voor het criminele. Ondanks alle pogingen om zelfs alles in het wit te zetten (de kleding, de melk) is dat bij mij in ieder geval niet gelukt. Ik bleef het gevoel houden dat ik naar een stelletje loosers zat te kijken.

De verkrachtingsscene zou niet mistaan in een laurel en hardy episode.

Verder vond ik de muziek, kostuums en het acteerwerk niet bijster goed, maar dat is dan misschien nog een kwestie van smaak.

Ik heb de film wel helemaal gekeken om een goed oordeel te kunnen vellen, maar ik geef er één ster voor!

Dat lijkt me sterk.

avatar van Halcyon

Halcyon

Gerth schreef:

Sinds wanneer is het 'in" om Kubrick goed te vinden? Nog niks van gemerkt eerlijk gezegd...

avatar van The One Ring

The One Ring

Gerth schreef:

Huh? Je praat erover alsof het iets van deze tijd is om Kubrick te waarderen. Dat is echter al een jaar of 50 zo.

Dat is het in ieder geval niet. Hij oordeelt er alleen niet over. Voor Kubrick is iedereen in deze film schuldig. En ze zijn inderdaad knullig bedoelt.

De verkrachtingsscene zou niet mistaan in een laurel en hardy episode.

Wanneer heb jij voor het laatst Laurel en Hardy gezien?

avatar van Gerth

Gerth

Ik bedoel het eigenlijk anders. Er zijn veel goeie regisseurs, Kubrick valt hoort daar misschien ook wel bij.

Hij heeft zeker goeie films gemaakt, Full Metal Jacket, the Shining en a Space Odyssey waren toppers. Maar op een gegeven moment wordt alles goed gevonden wat ze maken. Dat probleem heb ik bijvoorbeeld ook met Quinten Tarrantino, maar dat terzijde.

Ik heb ooit in een interview gelezen dat hij toch echt een poging had gedaan om die sympathie wel op te wekken. En het is hem aardig gelukt ook, wat in korte tijd steeg het aantal mishandelingen en berovingen in Engeland enorm. En hij is dan ook lang verboden geweest. Ik geloof dat hij pas sinds een jaar of vier weer getoond mag worden.

Ik moet toegeven, ik heb al in geen jaren meer laurel en Hardy meer gekeken, misschien dat ik me iets meer in het jaar 1971 had moeten verplaatsen. Aan de andere kant klassiekers zijn klassiekers omdat ze tijdloos zijn en dat is deze film voor mij in ieder geval niet

avatar van Ramon K

Ramon K

Dat heb je nu eenmaal met auteurs. De typerende stijl van zo'n regisseur vind je in elk van hun films terug, dus als liefhebber kom je zelfs bij een "mindere film" uit hun oeuvre aan je trekken. Heeft niets met meeloperij of klakkeloos naamsgebonden stemmerij te maken.

avatar van FisherKing

FisherKing

+ een uiterst moedige verfiliming van een bizar boek. En met wat een bijzonder resultaat.

avatar van starbright boy

Gerth schreef:

Dit klopt toch echt niet. Er waren na de premiere van deze film een paar geweldadige incidenten (en geen enorme stijging van de criminaliteit) in Groot-Brittannie. Kubrick schrok hier van en werd naar aanleiding van die incidenten zelfs met de dood bedreigd. Hijzelf heeft de film toen teruggetrokken en tegengehouden dat de film nog vertoond werd. De film is nooit verboden door de Britse overheid. In 1999 is de film weer vrijgegeven voor distributie (volgens mij heeft Kubrick dat nog vlak voor zijn dood beslist, maar dat weet ik niet helemaal zeker, misschien was het zijn familie vlak na zijn dood). De film heeft wat mij btreft ook weinig te maken met sympathie voor de crimineel (en het zou me heel erg verbazen als Kubrick dat letterlijk gezegd heeft), ik vind Alex verre van sympathiek, maar o.a. met eigen identiteit vs. maatschappelijke aangpastheid en met de vraag over zoiets bestaat als pure slechtheid.

Een van Kubricks beste films. Full Metal Jacket, da's een van zijn minste vind ik.

avatar van olivier

olivier

starbright boy schreef:

Zeker niet, maar een (imoreel) aspect van 'clockwork' is zeker wel dat je als kijker merkt hoe je gaat verlàngen naar uitingen van geweld en dat de schijnbare genezing van alex je als kijker een beetje pijn doet.

avatar van Mug

Mug

Berichten verplaatst naar Stanley Kubrick

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Woorden schieten me haast tekort om de absolute meesterlijkheid van deze goddelijke film te beschrijven! De eerste keer dat ik hem zag viel mijn bek wagenwijd open.. die sfeer, die taal, die vormgeving, die muziek..!!

Voor de mensen die dit niet zien bij deze film, erg jammer voor ze (ik voel echt medelijden).. de rest weet waar ik het over heb

Helaas kun je maar tot 5 sterren gaan, want deze verdient er vele tientallen.

malkovich

Jammer dat de meesten medelijden met zichzelf hebben omdat ze deze film gezien hebben. De film is erg ontoegankelijk voor velen. Laat het nou eens op je afkomen en geniet zou ik zeggen!!

avatar van Anarchist

Anarchist

LOL!

avatar van kijkert

kijkert

malkovich schreef:

Gezien het groot aantal stemmers en het stemgemiddelde, denk ik dat je het bij het verkeerde eind hebt.

malkovich

Mwa.. ik neem de gemiddelde MM-bezoeker niet als referentiepunt. Van daaruit kan ik mijn standpunt wel verdedigen.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

malkovich schreef:

Laat het nou eens op je afkomen en geniet zou ik zeggen!!

Hier zeg je toch wel ware woorden hoor malkovich

avatar van youri_bonito

youri_bonito

got milk? 5*

avatar van Dado

Dado

wat vond ik dit een saaie film, niet spannend...

wist me totaal niet te boeien, met moeite afgekeken...

cijfer: 1

malkovich

Hmmm... lekkere motivatie van je mening. Meer een poging om lekker dwars te zijn denk ik.