• 9.378.050 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

Wat een onzin, ik kan me goed voorstellen dat de film een hoop mensen voor geen meter interesseert.

Deze film schoot bij mij tijdens de eerste en enige kijkbeurt finaal in het verkeerde keelgat. Heb 'm nog steeds op 0,5 sterren staan.

Staat nog steeds gepland voor herziening. Is alweer jaren geleden dat ik 'm zag. Zou goed kunnen dat ik 'm nu met andere ogen bekijk. Heb intussen al heel wat zwaar werk (bijv. Idi i Smotri en Irreversible) gezien.

avatar van Reinbo

Nou daar moet toch een dikke 800% opwaardering in zitten...

avatar van malkovich

malkovich

Het gaat me om de uitleg.

Nu komt het zo over: ik vond er niks aan. Heb geslapen tijdens de film. Er gebeurt niks bijzonders. Heb wel spannendere films gezien. Het deed me niks.

Allemaal nietszeggend dus.

avatar van Dado

Dado

laat ik het zo zeggen..

De film raakte me niet,,, ik kon niet echt meeleven met de personages.

Ik heb sowieso niet zoveel met de films van Kubrick.. the Shining kon me ook weinig boeien.. ik ben meer van de films van de laatste jaren.. met uitzondering van de geniale superfilm The Breakfast Club...

manier van filmen en het verhaal van CO vond ik niet veel aan.. vind het een beetje 'normaal' en voorspelbaar..

• 12092 berichten

Er is niets normaals en voorspelbaars aan deze film, sorry..

Reinbo schreef:

Nou daar moet toch een dikke 800% opwaardering in zitten...

Lijkt me ook

avatar van lil-jo

lil-jo

Deze film heeft me helemaal niet geboeid vond het maar een saaie rare aandoening 2*

avatar van Josjeh

Josjeh

ik vond dit echt een vreselyke film.. maar ik vond em wel goed. ik vond het echt heel ranzig om naar sommige stukjes te kyken vooral op het eind toen die ogen van die gast met zo een geval op ze hoofd open werden gehouden.. 4*

avatar van Remi

Remi

Ik vond het juist een hele speciale, perfecte film.

Alles blijft realistisch en Stanley Kubrick heeft er een geweldig meesterwerk van gemaakt.

Het enige nadeel is dat Stanley Kubrick het orginele einde niet heeft gelezen...

Maar toch 5*

Remi schreef:

Ik vond het juist een hele speciale, perfecte film.

Maar toch 5*

Hij zal het vast hebben gelezen, maar heeft gekozen er een eigen draai aan te geven

avatar van The One Ring

The One Ring

Welk originele einde?

avatar van J.S.

J.S.

The One Ring schreef:
Welk originele einde?

In dat einde zou Alex een paar jaar later realiseren dat zijn heftige levensfase over is, maar dat het onvermijdelijk was. Hij denkt eraan een gezinnetje te stichten, maar aan de andere kant is hij bang dat zijn kinderen net zulk gedrag zullen vertonen als hijzelf gedaan had.

Gelukkig dat Kubrick voor dit einde heeft gekozen veel passender vind ik.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik ook, dat einde dat je daar noemt is iets te braaf.

avatar van NKyou

NKyou

Ik heb me er door heen moeten slaan, deze kubrick vond ik dus echt helemaal niets. De personages waren irritant, waardoor het verhaal ongelooflijk saai en langdradig wordt. Ik kan mijzelf gewoon niet identificeren met, of inleven in, de hoofdpersoon of bijpersonen. Voor mij is dit een vereiste om een film 'lekker' te kijken en hem ook goed te vinden.

Voor enkele scenes, en zeker niet voor het acteerwerk, 1 zeer mager sterretje. Ik hoop dat ik deze film iig nooit meer hoef te zien.

avatar van Daan23

Daan23

Cool ,wreed, grappig, met een goed muziekje erbij....

Ik heb echt veel bewondering voor Mr Kubrick.

De manier waarop hij telkens weer van een verschillend genre van film een meesterwerk maakt is echt verbluffend.

De heer Kubrick bracht nooit een herhaling van zichzelf, en, daar heb ik respect voor.

avatar van Oscar Wilde

Oscar Wilde

Prachtig meesterwerk! Een regelrechte aanval op de paternalistisch-linkse politiekcorrecte denkwijze dat criminaliteit wel eventjes op te lossen is met opvoedingscursussen en dat samenlevingen "maakbaar" zijn.

Wouter Bos, Femke Halsema en Job Cohen zouden een beroerte krijgen bij het zien van deze film.

5,0

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Weer een goede film van Kubrick. Goed geacteerd en briljant gebruik van muziek. Iets minder mooi gefilmd dan de andere films die ik van hem gezien heb maar dat is alsnog een compliment...

En Oscar Wilde je hebt niks begrepen van deze film... Dit zijn trouwens geen opvoedcursussen maar zieke methodes en deze film is er zeker niet opuit om links af te zeiken volgens mij.

avatar van as

as

Oscar Wilde schreef:

Een regelrechte aanval op de paternalistisch-linkse politiekcorrecte denkwijze dat criminaliteit wel eventjes op te lossen is met opvoedingscursussen en dat samenlevingen "maakbaar" zijn.5,0

Wat een onzin...

Anarchist

het zit allemaal een pak complexer in elkaar..

Oscar Wilde schreef:

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Pest die jongen toch niet zo.

LOL

avatar van Exploitation

Exploitation

Anarchist schreef:

LOL

Een 2 voor dit meesterwerk? Hoe kun je dat LOL noemen?

Exploitation schreef:

Een 2 voor dit meesterwerk? Hoe kun je dat LOL noemen?

meesterwerk?

meesterwerk?????

ik ga niet alles opnieuw schrijven..

maar als je wil weten waarom ik hem maar een 2 gaf..zoek dan naar mijn berichten bij deze film of bij het topic over kubrick..maar dit verdiend naar mijn mening echt niet meer dan een 2..misschien een 2.5..

• 12092 berichten

Je hoeft niet steeds expres op mensen hun hart te trappen door ze uit te lachen als ze dit een meesterwerk vinden hoor.

De mensen die dit geniaal vinden zijn doorgaans in goed gezelschap namelijk.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Op de een of andere manier vind dit een moeilijke film. Ik weet niet goed wat ik hier van moet denken. Ik denk dat ik de film maar nog een keer moet bekijken. Het gebruik van de muziek vind ik wel heel knap gedaan met de beelden maar voor de rest....ik weet niet. De hoofdpersoon is een jonge jongen, speelt een student, maar hij toont in mijn ogen toch oud. Ik vind het lastig om in het verhaal te komen. Ik ben er niet lyrisch over. Deze film heeft wel veel fans, lees ik. Ik geef voorlopig een ** en een half.

avatar van Exploitation

Exploitation

Anarchist schreef:

meesterwerk?

meesterwerk?????

ik ga niet alles opnieuw schrijven..

Belachelijk, maar goed

avatar van Remi

Remi

Dennis Evahi schreef:

Malcon McDowell was daar ook al 28, geloof ik

Exploitation schreef:

Belachelijk, maar goed

wat is er nu zo goed aan deze film?