Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
- 12092 berichten
Ik zou zeggen: lees de 21 pagina's eens door, daar kom je vast wel wat redenen tegen waarom dit een meesterwerk is. Verder zijn er filmsites genoeg waarop ook omstandig wordt uitgelegd wat er zo goed aan is en uniek.
Halcyon
@ Anarchist: Jij vindt deze film niet goed en dat is je goed recht. Op je vraag wat wij zo goed aan deze film vinden hebben we al 1000x gefundeerd geantwoord, dus het heeft echt geen zin om die vraag te blijven herhalen. Ieder z'n smaak. No offence overigens.
Goede recensie inderdaad
Ik zou er zelfs aan willen toevoegen dat ik de vormgeving (kostuums, decors) zo absurdistisch vind, dat het zijn referentie aan een bepaald tijdsvak verliest. Kortom, het maakt niet zoveel uit wanneer het speelt, de vraagstelling en het thema zijn belangrijker.
En ik vind de kostuums en de setting persoonlijk wel erg mooi, dat scheelt natuurlijk al
synesthesia
Ik heb het boek nog niet zo lang geleden gelezen, dus dacht ik: 'iedereen is zo lyrisch over de film, dan moet ik die ook maar zien'.
Het boek was raar. Ik heb hem in het 'Engels' gelezen, en ik hoop dat er geen vertaling is, want dat kán gewoon niet goed over komen. Het is een leuk taal experimentje dat er helaas voor zorgt dat het boek niet bepaald een rijke woordenschat heeft. Daarnaast zit er ook maar weinig verhaal in. Dat verhaal komt pas in het laatste deel van het boek (dat in de VS en in de film eruit is gelaten). Daarvoor vind ik het wat weg hebben van een niet zo boeiend science-fiction verhaal.
Dit wordt volledig overgedragen in de film, die, vind ik, vrij veel op het boek lijkt. Ik kon de film ook niet in een keer uit kijken. Daar vond ik het wat te vervelend voor, hoewel ik het vaak erg mooi en indrukwekkend gemaakt vind.
Het boek heb ik overigens ook niet in een keer uitgelezen, en ik heb ook vele momenten gehad waarop ik dacht: 'ach, dit slaat ook nergens op, ga maar iets anders doen'. Toch moest ik het uitlezen, en achteraf ben ik blij dat ik het gedaan heb, omdat er toch wat meer diepte insluipt naarmate het aantal pagina's minder wordt.
Misschien moet ik de film nog eens zien, maar ik vind het verhaal opzich al geen meesterwerk. Kubrick heeft gedaan wat hij kon, maar ook de film is dat niet.
olivier
Pest die jongen toch niet zo.

Maar waarom zit iedereen die arme Oscar Wilde uit te lachen? De jongen vervat toch heel eenvoudig de kern van deze film of lees ik iets anders dan jullie?
Hij zit er dicht bij, destijds zal men het echter meer als een aanval op rechts...
dumballover
OMG...het boek was ZOveel beter!!!
Dan moet dit boek van ongeziene klasse zijn!
- 12092 berichten
Ik ga dat boek als de wiedeweerga eens aanschaffen zeg! Nou breekt mijn klomp.. nóg beter?? Dan is het het mooiste stukje kunst ter wereld/ daarbuiten dus..
The One Ring
Gek, want toen ik hoorde hoe het boek eindigde kreeg ik eerder het gevoel dat die veel slapper was.
metaledje
wow wat een briljante film, hij is al verdomd oud maar heb hem gister pas voor het eerst gezien, in het begin dacht ik hmmm word niet veel soeps, tientallen minuten later zat ik er echt helemaal in, allemaal stukken wat je echt niet verwacht, als je een film wil kijken die absoluut nooit voorspelbare momenten heeft is dit absoluut je film, hoe alles loopt ook, echt briljant, de neiging om alle stanley kubrick films op dvd te gaan kopen, die kerel kan er wat van pewwww.. dikke 5*
kiriyama
Perfect zo zou je de film kunnen omschrijven. Ik ben een groot Kubrick fan en dit is toch wel 1 van z'n beste films ooit, (samen met 2001) de slechtheid van de mens in z'n volle glorie en een goeie aanklacht tegen de maatschappij, dat ook nu nog angstaanjagend actueel is. 5 dikke sterren voor dit meesterwerkje.
Jason28
Ben ik het helemaal mee eens met deze film de beste van Kubrick samen met 2001. Dit is echt een waar meesterwerk en kan alleen maar uit zo`n complex brein als die van wijlen Kubrick zijn ontstaan. Gewoonweg bizarre stuk kunstwerk!
olivier
Ja hoor, hebt gelijk, maar zet 'barry lyndon' nou ook maar niet te snel opzij... Onderschat meesterwerk dat niet zo uitbundig is als 'clockwork' maar ô zo briljant is!
olivier
Het boek is inderdaad veel beter.
Goh, ook het boek is een abolute cultklassieker, ben persoonlijk ben ik niet van mening dat het beter is. Een verfilming van een boek is per definitie een verandering, ben dan ook van mening dat men een adaptatie als film moet bekijken, en niet als boekverfilming.

Major Major
Je moet het boek denk ik wel in het Engels lezen. Het lijkt me te moeilijk om goed te vertalen door het slang dat Alex en zijn droogs hanteren.
olivier
Vanzelfsprekend. Maar het gebruik van taal is in de film perfect wat het in het boek is hoor!
Major Major
Zeker. Toch zal het boek wel vertaald zijn in het Nederlands. Ik ben benieuwd wat ze ervan hebben gebakken.
olivier
Zeker en vast vertaald. Zeker en vast deel van de sfeer en charme weg, dergelijke literaire vondsten zijn dan ook niet te vertalen...
liliputtter
Ik zou niet weten wat het is dat me zo in zijn ban houdt, a clockwork orange werkt vooral intrigerend vermoed ik door zijn geniale absurditeit, en laat je achter met een vreemd en benauwd 'schuld'gevoel omdat sympathie krijgt voor een personage waar je eigenlijk helemaal geen sympathie voor hoort te krijgen. Het is even slikken, om dan terug te bekijken
guulbert
heb hem juist bekeken en had er al veel van gehoord en dus ook veel van verwacht.
Maar zoveel toch ook niet.
klassieker
thunderball
Fantastische film van Kubrick!
Het rare is dat ik hem de eerste keer zwaar vond tegen vallen, maar dit is dan weer een goed voorbeeld van een film die per vertoning steeds beter wordt (voor mij althans!).
Hij is vreemd, confronterend, intelligent, anarchistisch, uitdagend, tot nadenkenstemmend, uniek en dus enig in zijn soort.
Inderdaad een meesterwerk!
5 sterren!
double-g
Ik heb hem zojuist bekeken en weet niet goed wat ik er van moet denken.
Of ik begrijp de film niet of ik zie het verkeerd maar waar is het meesterwerk. ik vond hem totaal niet spannend
of schokkend.
Ik vind het meer een sprookje over goed en slecht met
een aantal scene's die niet voor kinderen geschikt zijn.
maar voor de rest vind ik de melkbar die in de film voorkomt de grootste onzin zoals ook de geneeswijze van alex. maar ja het zal wel aan mij liggen als zoveel mensen deze film goed vinden. misschien was het echt een hit in 1971 daar kan ik me we wel iets bij voorstellen.
gezien de voor die tijd moderne muziek keuze en het futuristische uiterlijk van de film.
keukenzout
tegenwoordig zie je veel meer geweld op t.v., dus het is logisch dat deze film niet meer als schokkend wordt ervaren. Ik keek hem met o.a. mijn moeder, en zij verbaasde zich erover dat ze deze film 100 jaar terug zo walgelijk vond. Ik vond het duidelijk een goede film, hij is zo vreselijk bizar!

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited