Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
J.S.
Tja, dat zijn echt complexe en zware meesterwerken. NOT!
Die films zijn zeker niet slecht maar de vergelijking met Clockwork kunnen ze niet doorstaan.
Dikkie Post
Tja, dat zijn echt complexe en zware meesterwerken. NOT!
Dit zijn de films die in DonCorleone lijstje staan, dus wou alleen ff het als voorbeeld gebruiken dat zijn smaak niet zo heel veel verschilt als de mijne.
Maar goed, laat de hele discusie maar zitten, want dat kan hier gewoon niet. Het had me leuk geleken om te normaal te kunnen discuseren over deze film, en er iemand me een echt voorbeeld had kunnen geven waarom ze hem goed vinden maar dat blijkt onmogelijk. Zoals onderhond al aangaf, het is gewoon mogelijk dat iemand een andere mening ergens over heeft. En wie bepaalt wat een klasieker is? En dan nog als ik een klasieker niet goed vindt ga ik het niet een hoog cijfer geven omdat het een "klasieker" is.
Ik vond "A Clockwork Orange" een saaie film die mij niet aansprak, tevens vind ik dat het de tand des tijds niet doorstaan heeft, de muziek niet passends, en het Camarawerk eerder storend dan vernieuwend. Dat is mijn mening, en hoop dat dat net zo gerespecteerd kan worden als ik de mening respecteer als men die hem wel goed vond.
P. de Clown
Hoe bedoel je dat er hier niet inhoudelijk over gediscussieerd kan worden?
Dat gebeurd toch?
ik lees genoeg argumenten waarom mensen de film wel waarderen.
Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen mening, vat het allemaal niet zo persoonlijk op...
Maar echt vreemd is het niet dat je reakties krijgt als je zo'n film (of je 'm saai vind of niet) 0,5 * geeft terwijl je Britney Spears' Crossroads blijkbaar 4x zo goed vind en beloond met 2*
(sorry, hel slecht van mij, maar dat moest ik toch even kwijt).
DAN ZIJN DE VERHOUDINGEN TOCH ZOEK?????
maar natuurlijk mag iedereen het op zijn/haar manier doen.
inhoudelijk: dat de film de tand des tijds niet heeft doorstaan ben ik gedeeltelijk met je eens.
Aan de andere kant kun je zeggen dat het (vanwege de maffe typsich jaren 70 vormgeving) een soort tijds-monument is.
Hoewel ik helemaal niet van de term houd in beoordelingen moet ik van deze flm wel zeggen dat ik 'm (bij uitstek) appart vind. Vooral door die vormgeving, maar ook door de dialogen.
In dat perspectief heb ik wel wat bijzonders gezien, maar er zit natuulijk een risico in.
Voor mij persoonlijk maken het verhaal en de muziek de film de moeite waard.
Je hebt wel wat gezien zeg maar, en het zet blijkbaar aan tot nadenken (wat vmoet ik hier nu van vinden...)
Dat gevoel ik niet bij een 13 in een dozijn tienermovie (om maar een voorbeeld te nomen, voor er weer een goed/slecht discussie ontstaat rond een ander film).
maxcomthrilla
Ik heb vandaag deze film gezien. Ik was eerst bang dat hij zou tegenvallen na alle reacties hiervoor ( ondanks de 38 ste plaats in de top 250 ). Maar vanaf het 1ste moment vond ik hem goed, vooral het 1ste uur.
Het leven van ontspoorde jongeren wordt goed opbouwend belicht. Jongens die liever geweldadige dingen doen dan sporten. Ik heb zelfs moeten lachen om het gebeuren rondom de leider van de groep. Tegelijk beangstigend dat de jongens nog geen eens alcohol dronken. Het therapiegebeuren gaat wel, vooral de voorstelling aan o.a. de minister. Minder in de film is de manipulerende ouwe voor de politiek. De politieke kwestie neemt teveel de overhand terwijl ik liever nog wat had gezien van hem en zijn vriendengroep maar dat is persoonlijk.
Ik twijfelde tussen een 4 of een 4,5. Maar het super 1ste uur zorgt bij mij voor een *4,5.
doncorleone
ik vond het mooiste stuk (zonder te veel over de inhoud te vertellen), dat stuk waar hij de gevangenis in gaat en zijn spullen moet inleveren.
Dat samenspel tussen onze hoofdpersoon (wat een etter) en die bewaker... prachtig!
djelle
....En wie bepaalt wat een klassieker is? En dan nog als ik een klassieker niet goed vindt ga ik het niet een hoog cijfer geven omdat het een "klassieker" is. Ik vond "A Clockwork Orange" een saaie film die mij niet aansprak, tevens vind ik dat het de tand des tijds niet doorstaan heeft, de muziek niet passends, en het Camarawerk eerder storend dan vernieuwend.

Ik vind het overigens niet erg als iemand een zeer laag cijfer geeft voor films die imo grootse meesterwerken zijn. Zolang hij een beetje uitleg geeft waarom hij het niks vond, is het prima. Dan kan je eventueel tot een nuttige discussie komen waarbij de één of de ander misschien bijleert of inziet waarom iets eigenlijk al dan niet goed is. Er zijn zo al veel films geweest bij mij die ik nu beter of zelfs goed (of omgekeerd kan ook: slechter) vind, omdat ik zaken las op mm die me anders nooit opgevallen waren of details die ik niet zag bij mijn persoonlijke kijkbeurt... Een film kan heel anders overkomen als je meer weet en ziet. En meer kennis hebt over de (juiste) opzet. De rest is inderdaad persoonlijke smaak...
Elsenburg
Dikke post, je geeft een halve ster voor deze film. Een halve ster geef je aan de films waar je echt geen ruk aan vind en ook gewoon superslecht. Films waarin geen 1 goed stukje inzit, geen goeie muziek. acteerprestaties, sfeer. Dat was dus allemaal slecht? Begrijp ik dat goed?
avalanche
Vandaag nog maar pas voor de eerste maal deze gezien en met deze quote kan ik me goed vinden. Voorlopig ga ik nog geen punten geven omdat ik er nog niet uit ben wat ik er moet van denken.
The_basser
Ik heb em net ook gezien en ik vind het ook heel moeilijk, ik ga hem nou 3,5* geven. Deze kunnen eventueel verhoogd worden in de toekomst.
Toch een aparte film ..
De eerste keer vond ik hem geniaal en de tweede keer eigenlijk super saai ..:(
Ik hou het voorlopig bij 4 sterren .. misschien dat ik later inzie hoe goed hij wel niet is
XfofaXX
Hmm een ontdekking: in de film wordt de kattevrouw met een beeld van mannelijk lid vermoord (om het deftig te zeggen), terwijl het in het boek met een beeldje van Beethoven was!
Na deze ontdekking te vereeuwigen, ga ik nu slapen
The One Ring
Ah, eindelijk een Kubrick die zich kan meten met die ene die ik het beste van hem vind: Dr. Strangelove. Dit is weer zo'n film waarin alle lijkt te kloppen en die geen sceonde verveelt.
Kubrick heeft zijn thema's weer eens prachtig uitgewerkt. Dit is dan ook een van de weinige films die mij echt wist de shockeren. Gelukkig pakt Kubrick het toch goed aan en stopt hij de film in een perfect zwart-komisch jasje. Zo wie ik het graag. Ik vraag me dan ook af waarom de film hier niet als komedie aangegeven staat en Fight Club wel.
De vormgeving van de toekomst is erg mooi (hoewel soms wat veroudert, let op de cassetebandjes). Niet echt realistisch misschien, maar dat beweert Kubrick ook niet. Het deed mee denken aan die afschuwelijke moderne, nikszeggende kunst. Stiekem zie ik dit uiterlijk dan ook als een soort aanklacht tegen de zielloosheid van moderne kunst, maar of dat Kubrick's bedoeling was betwijfel ik. Toch zie ik het graag zo. Ook erg leuk vond ik de taal van de jongeren. Ik was overigens wel blij met de ondertiteling anders was het soms niet te volgen geweest.
Een van de beste elementen is de muziek. Het gebruik van Beethovens 9de symphonie is natuurlijk briljant en hilarisch, maar vooral Singin' in the Rain was erg leuk. Kubrick slaagt er bij mij altijd in precies de goede muziek te vinden, al kan ik me voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd.
Alles klopt dus in deze film. 5 sterren.
Pieter Montana
Kubrick kwam zelf niet op het idee voor Singin 'in the rain"Hij wou dat Alex een soort van dansje had en hij vroeg aan Malcolm Mc Dowell of hij kon dansen.Malcolm Mc Dowell pakte meteen een stok en begon vrolijk "Singin 'in the rain" te zingen.
The One Ring
Dat wist ik niet. In ieder geval een erg leuke toevoeging, ik moest er wel om lachen. Wat is er eigenlijk van Malcolm McDowell geworden na deze film? Ik weet verder niet waar hij nog meer in speelt.
Aces High (1976)
Caller, The (1987)
Cat People (1982)
Chain of Desire (1993)
Class of 1999 (1990)
Clockwork Orange, A (1971)
Company, The (2003)
Cyborg 3: The Recycler (1994)
Dangerous Indiscretion (1994)
David Cassidy Story, The (2000)
Disturbed (1990)
Dorian (2001)
Evilenko (2004)
Firestarter 2: Rekindled (2002)
First 9 1/2 Weeks, The (1998)
Alternatieve titel: The Ultimate Game
Fist of the North Star (1995)
Gangster No. 1 (2000)
Gardener, The (1998)
Alternatieve titel: The Garden of Evil
Get Crazy (1983)
If.... (1968)
Island of the Dead (2000)
Kids of the Round Table (1995)
Love Lies Bleeding (1999)
Man Who Wouldn't Die, The (1995)
Milk Money (1994)
Night Train To Venice (1993)
Alternatieve titel: Train to Hell
O Lucky Man! (1973)
Passage, The (1979)
Pinocchio 3000 (2004)
Princess of Thieves (2001)
Royal Flash (1975)
Second Greatest Story Ever Told, The (1994)
Shadow Realm (2002)
Southern Cross (1999)
St. Patrick: The Irish Legend (2000)
Sunset (1988)
Time After Time (1979)
Where Truth Lies (1996)
Kanje zelf ook opzoeken he !
The One Ring
Ja, ik bedoelde meer noemenswaardige films. Dit zijn niet echt briljante film geloof ik.
If... (waar hij voor A Clockwork Orange in speelde) vond ik een erg goede film en naar de twee (min of meer) vervolgen O Lucky Man! en Brittannia Hospital ben ik zeer benieuwd. Alledrie nog niet op DVD te krijgen helaas.
Mc
- 2092 stemmen
Goed geacteerd en duidelijk een meesterwerkje, toch is het niet mijn soort film. Ik zie het sterke/goede erin, maar echt boeien kan het me niet.
katie morosky
Dat kan perfect. Je kan via subjectieve criteria (acteerprestaties, montage, fotografie, muziekkeuze,...) bepalen dat iets wel heel knap gemaakt is maar het doet je gevoelsmatig niets. Subjectief want wat voor de een een goede acteerprestatie is, komt voor de ander veel te gekunsteld over. Ik onderteken zijn mening niet want a Clockwork Orange boeit mij uitermate. En jou ook, zo te zien.
katie morosky
Omdat jij dan dmv je subjectieve criteria hebt bepaald dat het voor jou geen meesterwerk is. Als je een quote van me weergeeft moet je hem wel hebben gelezen.
mikoz
Na herziening toch weer in mijn achting gestegen.
Ondanks dat de film af en toe raar blijft oogen , blijft de film gewoon UNIEK in het gebruik van camerawerk , beelden, muziek en vooral het creeren van een fascinerende sfeer.
Film komt gewoon weer binnen in mijn top 10 en zal daar zeer waarschijnlijk blijven staan.
Als het nog niet duidelijk was 5*
motherspot
De Film van King Kubrick !zeer creatief .mc Dowell is legndarisch.
Mc
- 2092 stemmen
Precies!
aerogp1
wat een RARE film zeg. Is dit de jaren 70 stijl ofzo? Ik vond hem echt vreemd.
Dit gozer acteert ook enorm raar, en die anderen eigenlijk ook. Neem nou die vrienden van hem. En dat oude mannetje in die rolstoel!
Hier op MM lijkt het wel: hoe vreemder en aparter de film, hoe hoger in de top 250! En dan vooral engelse films die vaak nergens over gaan.
Alleen het feit dat ze anders zijn dan de rest maatk dat ze in de top komen. Vind ik niet altijd gepast, zeker niet bij dit rommelige werkje.
** sterren
katie morosky
Alleen het feit dat ze anders zijn dan de rest maatk dat ze in de top komen.
** sterren
Ja, zo doen we dat hier. Goed opgemerkt van je.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Misdaad / Thriller, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited