• 9.380.134 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van Elsenburg

Elsenburg

Kai schreef:

Ik heb ooit gehoort dat Ludwig wel degelijk Van heet en niet Von omdat zijn voorouders (of zoiets) uit Nederland kwamen.

Ik heb even snel op google gekeken, en volgens mij kan het allebei... Ik had alleen nog nooit van VAN gehoord,

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Prachtige film. Vooral het gebruik van de muziek is erg goed in deze film.

avatar van mabo

mabo

Ongelofelijk. In de positieve zin

avatar van eerdekes

eerdekes

Voor de Belgisch Bier drinkende Belgen onder ons, hij is zondag op kanaal 2 omstreeks 11 uur 's avonds !!!

avatar van avalanche

avalanche

eerdekes schreef:

Weer een film om te programmeren en die op het lijstje staat van zeker nog te bekijken films

Kai schreef:

Ik heb ooit gehoort dat Ludwig wel degelijk van (met en kleine 'V')heet en niet von omdat zijn voorouders (of zoiets) uit Nederland kwamen.

Laat ik mijn nationale trots nog eens zegevieren: eigenlijk is zijn grootvader (of overgrootvader) geboren in Mechelen, te België.

Omdat ze later naar Duitsland (Bonn) zijn gaan wonen, en nog later in Oostenrijk (Wenen), wordt er ook wel eens von gebruikt, wat hijzelf ook verkiesde.

(jep, Beethoven-fan )

Hoe ongelooflijk dom van Kanaal 2 om hem zo laat te programmeren. Massa's mensen zou ik kunnen hebben overhalen om hem te zien, maar tot 1 uur opblijven, voor een nieuwe week zullen er weinig doen... Moest ze rond 21.00 zijn geprogrammeerd daarentegen...

avatar van ÿíóñ

ÿíóñ

De muziek van Beethoven in de film is bewerkt door Wendy Carlos (gespeeld op synthesizers). Overigens heette ze toen de film uitkwam nog Walter Carlos. Hij/zij had daarvoor succes met 'Switched on Bach', muziek van Bach gespeeld op synthesizers.

Behalve muziek van Beethoven werd er in Clockwork Orange ook muziek van Purcell en Rossini gebruikt.

XfofaXX

Is trouwens erg moeilijk om te vinden op het web:

je hebt de eventuele artiesten van de muziek: Walter Carlos, Wendy Carlos, Beethoven, Clockwork Orange theme en dan nog eens de titels: ode to joy, 9th symphony, theme, enz...

avatar van J.S.

J.S.

Meesterlijke Kubrick-film!!

Geweldige soundtrack een fantastich perfect vertelt verhaal en een wereld-rol voor McDowell!

Volhgens mij 1 van de beste films allertijden.

I was cured alright...

avatar van HeatWave

HeatWave

Een echte cultfilm.

Zelden heb ik een film gezien waar humor en drama op zo'n goede manier gecombineerd is.

Vooral de eerste helft van de film is zeer vermakelijk, en zou de film hiervoor 5 sterren willen geven, maar later zakt naar mijn mening de film een beetje in.

Het laatste half uur vind ik zelfs een beetje langdradig.

Daarom krijgt deze film 4.5 ster van mij.

avatar van J.S.

J.S.

Niet vergeten te stemmen hoor HeatWave.

XfofaXX

In de Kubrick-tentoonstelling (in België) kan je de Korova-melkbar beelden in het echt bekijken

Weet iemand wat er nog te zien is van Clockwork Orange?

avatar van E V

E V

Aparte film, fascinerend en vreemd. 'I'm singin in the rain' zal ik vanaf nu altijd in verband brengen met deze film.

avatar van tk6954

tk6954

XfofaXX schreef:

Weet iemand wat er nog te zien is van Clockwork Orange?

Kubrick tentoonstelling in België? Kan je zeggen waar en hoe lang nog? Openingsuren? Alvast bedankt. Wil er zeker naartoe...

XfofaXX

Vrees dat het al voorbij is.

kBen er zelf ook niet naartoe gegaan.

Waarom niet weet ik zelf niet goed...

SimonSav

Ik hoorde daarnet toevallig een stukje op de radio over die tentoonstelling. Daar werd gezegd dat die nog een aantal maanden loopt in Duitsland, en daarna verder gaat door Europa en (waarschijnlijk) ook naar België komt.

Helaas werden er geen datums vermeld..

avatar van PascaL

PascaL

geweldige film zoals we van kubrick gewend zijn/ waren.

SimonSav schreef:

Helaas werden er geen datums vermeld..

Aha! Ik stel voor dat, als iemand er nog iets van zou horen, hij dat hier dat dan ook neertypt

avatar van RoD

RoD

Ik heb deze film vanmiddag gekeken. 1 keer kijken lijkt me wel genoeg in dit geval.. maar wel een vermakelijke film. 3.5*

olivier

Hahaha een 'vermakelijke' film. Denk niet dat de ware toedracht van "a clockwork orange" tot je is doorgedrongen. Eigenlijk is het toch wel een ware schande en een blamage voor "de top250" dat deze film na goede, maar niet sublieme films als "gladiator", "memento", "usual suspects", "requiem for a dream", "donnie darko", etc komt te staan. Hoewel dit verdienstelijke films zijn, komen ze toch niet aan de KNIEËN van "a clockwork orange".

avatar van mikey

mikey

Kom op joh. Mijn favotiete film staat er niet eens in!

olivier schreef:

Hahaha een 'vermakelijke' film.

Inderdaad, vond hier niks vermakelijks aan. Niks meer dan een zwaar bombastisch, esthetisch walgelijk vingertje. Mag een pak lager.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

olivier schreef:

Hahaha een 'vermakelijke' film.

Is dat zo raar? Ik vind dit ook een vermakelijke film maar ik weet goed wat de film wil zeggen.

olivier

Natuurlijk is dit "vermakelijk" als je uitgaat van de sarcastische humor of van de esthetische vondsten, maar RoD lijkt eerder te spreken à la "dit is best wel vermakelijk, net zoals andere geinige films mijn avond vullen". Daarvoor vind ik "a clockwork orange" teveel diepgang hebben om het te zien als pure 'ontspanning'. Snap je wat ik bedoel?

avatar van 10us

10us

Mooie beelden, de passie voor klassieke muziek is goed neergezet is een goede verfilming van t boek.

olivier schreef:

"The Usual Suspects" vind ik net iets genialer eigenlijk.. maar verder ga ik wel akkoord. Een 40ste plaats voor dit meesterwerk is natuurlijk veel te laag

olivier

Echt? Vond the usual suspects een kei van een film, maar miste toch een beetje het magnifieke visuele, de geniale soundrtrack, het onvervalste cultsfeertje van 'clockwork', de diepgaande boodschap en vooral het genie van kubrick. Hmm lijkt wel alsof ik 'usual suspects' nu rotslecht vind, maar dat is helemaal niet waar: vind gewoon dat de moderne klassiekers hier een streepje voor krijgen op de oude klassiekers, en dat kan ik alleen maar aankaarten

avatar van Reinbo

US is weliswaar misschien wel een van de beste who-done-it's, maar kan het vergelijk met dit zeer cynische visuele en tijdloze meesterwerk natuurlijk totaal niet aan.

olivier schreef:

Mja.. ik weet niet. The Usual Suspects vind ik zo geniaal, omdat ik (elke keer als ik 'm opnieuw bekijk) nog nieuwe dingen ontdek, of dingen zie waarvan ik bij m'n vorige kijkbeurt niet stilstond. Bovendien speelt m'n favoriete acteur (Kevin Spacey) er in. Dat zal er ook wel wat mee te maken hebben dat het 1 van mijn favoriete films is

En dat de moderne klassiekers een streepje voor krijgen kan wel kloppen. Maar ik denk bijvoorbeeld dat een film als 'Clockwork Orange' geen film is die zomaar iedereen aanspreekt.. Zoals je zegt: het cultsfeertje, en het geniale van Kubrick is niet voor iedereen weggelegd. Dan denk ik dat 'Usual Suspects' -op het eerste zicht- meer mensen aanspreekt.. Na de eerste keer dat ik US zag, was mijn reactie gelijk "wow!" .. terwijl ik dat bij 'Clockwork Orange' niet meteen had. Dat kwam pas later (maargoed, hoe ouder hoe wijzer zegt men )