• 9.378.992 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van hdehoon

hdehoon

De film werd toen hij uitkwam in veel landen verboden, o.a. omdat hij men bang was dat jongeren copy cat achtig gedrag zouden gaan vertonen. Helaas heeft het niet geholpen, want als je de kranten bekijkt kun je alleen maar vaststellen dat we niet ver van A Clockwork Orange afzitten met het vele zinloze geweld in de maatschappij.

De eerste keer dat ik hem bekeek, heb ik hem niet afgekeken, omdat ik het te schokkend vond.De tweede keer keek ik hem wel af en dat was goed, omdat de tweede helft natuurlijk crusiaal is: zodra ze de dader mishandelen om hem te 'genezen', ga je je afvragen wie nu eigenlijk dader is en wie slachtoffer. En vooral ook: hoe komt het dat daders zich zo gaan gedragen? Dat is natuurlijk ook de boodschap van de film. De schrijver van het boek werd geinspireerd tot dit verhaal omdat zijn zwangere vrouw in 1944 op straat werd mishandeld door Amerikaanse soldaten, waardoor zij een miskraam kreeg. De bevrijders werden in die tijd als de good guys gezien, maar mooi niet dus. Die akelige vraag over wat we aan moeten met geweld in de samenleving, wordt goed neergezet door de film, maar ik kon er gisteren weer niet naar kijken. Omdat hij te goed is en een te gevoelige snaar raakt.

Soms lijken de acteurs opzettelijk een beetje stuntelig te acteren. Ik vraag me af of dit dus met opzet zo is gedaan, of dat de film in dat opzicht een beetje gedateerd is.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk dramafilm...

Redelijk verhaal...

Voor mishandeld, verkrachting, etc...

Redelijk acteerwerk...

Een bekende jonge acteur Malcolm McDowell (wist ik het niet)...

Redelijk achtergrond muziek, hou niet van klassieke muziek (Dolby Digital)...

Redelijk kwaliteit (HD) breedbeeld (oud opname 1971)...

Niet te geloven dat deze film heeft topfilm, voor mij niet...

avatar van Reinbo

Redelijk is wel de laatste term die ik bij deze film zou laten vallen. Geniaal verhaal, geniaal acteerwerk, geniale muziek, geniaal camerawerk, geniale art direction, is waar ik meer aan zat te denken...

avatar van Justinvdk

Justinvdk

We kunnen niet allemaal dezelfde mening hebben over de film he.

avatar van wood23

wood23

Deze klassieker van Stanley Kubrick uit 1971 deed bij zijn premiere veel stof opwaaien wegens het veelvoud aan seks en geweld. Het ging zelf zo ver dat Kubrick er in Engeland van beschuldigd werd verantwoordelijk te zijn voor een hele reeks misdaden. Toch wordt de film tegenwoordig gezien als een echt meesterwerk en is hij uitgegroeid tot een echte culthit. A Clockwork is een streling voor zowel het oog als het oor en is een must voor elke filmliefhebber.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Klein meesterwerkje, maar vind The Shining toch net ff wat beter. Nu eens voor het eerst helemaal gezien. Puik acteerwerk en een angstaanjagende sfeer. De film zuigt je meteen mee en laat je vervolgens niet meer los.

avatar van Wernertje

Wernertje

Dit is 1 van mijn favoriete films, ik heb de film meerdere malen gezien en hij blijft mij fascineren. Bijzonder leuk en goed gemaakt een bizarre blik op het (voor destijds) hedendaagse leven en misschien wel de krankzinnigheid van de maatschappij. Met een fantastische combinatie van klassieke muziek en ultra geweld en ultra seksistische scenes.

Briljant is naar mijn idee het verhaal en de gehele uitwerking, en zeker voor die tijd controversieel.

De eerste keer dat ik deze film gezien heb was ik 10 jaar en daarna heb ik hem weer gezien rond mijn 16 jaar. Maar in die 6 jaar is de film mij altijd bij gebleven en zoals in de film te zien is hoe er constant Druppels op het netvlies van Alex werden aangebracht zo is deze film op mijn netvlies gebrand. Met name de neus maskers en de verkrachting scenes. Ondanks mijn 10 jaar heeft de film veel indruk gemaakt op mij.

Inmiddels heb ik de dvd natuurlijk, en haal ik hem eens in de paar maanden weer eens uit het hoesje en doe het schijfje in mijn dvd speler om weer eens te genieten.

Nu ben ik niet iemand die alles mooi kan uitleggen of zeggen dat alles perfect was zoals de dialogen of camera werk etc, maar ik vond de film vooral voor die tijd toch meesterlijk.

Met name de muziek keuze, vond ik prachtig en de mooie en strakke beelden in de melk bar, toch leuk en fascinerend hoe Kubrick dit heeft uitgewerkt.

Nu begreep ik dat de film destijds toen ie uit kwam veel stof heeft doen op waaien en dat er ook een aantal verkrachtings-/geweld delicten zijn geweest die gelinkt werden aan deze film.

Ik persoonlijk zie de film als misschien wel de grondlegger van de hooligan films, het gaat wel niet over voetbal en de term hooligan heeft officieel van oorsprong niet te maken met voetbal maar met bendes/wilde feesten. En zoals in de huidige tijd worden veel voetbal/hooligans gelinkt met deze film en dragen/hebben zei symbolen die uit de film komen, ook is deze film zeer populair onder deze groepering mensen.

Kort om een zeer heerlijke film die je trakteert op een orgie van geweld/krankzinnigheid/en seks.

Keer op keer als ik hem zie blijf ik hem goed vinden en dit heb ik niet bij veel films, dus voor mij is het zeker een toppertje

avatar van mikey

mikey

Wernertje schreef:

Dit is toch een dystopie?

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Het is niet verrassend dat ''grootmeester'' Kubrick werk heeft gemaakt van het aangrijpende,controversiële verhaal van Anthony Burgess.

Er is géén enkele regisseur die op gebied van ''mens en gevoel/keuzes'' beter kan verfilmen dan ''grootmeester'' himself. In dit verhaal van Anthony Burgess worden een aantal controversiële punten aangehaalt : Wat is het goede wie is het kwade ? Wat is de drijfkracht van de mens ? Er was ook daarom bij mijn geen enkele twijfel dat dit een klassieker zal worden want bij Kubrick is deze film veilige handen : als een schip in de haven.

Mede wat in deze film bij mij in het oog sprong is de mystiek wat rond de personage(s) hangt. Ik vroeg me verschillende keren af van : wat is hun motief ? Is het de lol of is het de verveling ? haten ze mensen ? Wie zijn die mensen om hun ? of waar kennen ze elkaar van ? Al die vragen worden ook ( gelukkig) niet beantwoord in deze film dat is een van de krachten van deze film. Het maakt het personage(s) ontzettend onvoorspelbaar en mysterieus en dan bedoel ik specifiek Alex. Wat een heerlijk ondoorgrondbaar personage is dat zeg !

Dat Kubrick het medium ''beeld-spraak'' beheerst als de beste, wordt in deze film nog maar eens bevestigd. De beelden zien er ontzettend kleurrijk uit,de kleuren dienen als kunst als doordacht-heid van die specifieke scene.Het geeft bovenal een beklemmende als afstandelijkheid aan dat gevoel-moment,maar ook-weer schoonheid tot gruwel. En dat onder het orkest symfonie van beethoven. Het is alles behalve toegankelijk. Dat is Kubrick op zijn best alles in het midden laten waardoor je een eigenkeuze mag maken van....alles heeft een reden.Alles is doordacht.

Wat mij na deze film bijstaat is de ijdelheid van het mens.

avatar van jasper1991

jasper1991

Fraaie, meeslepende en vlotte klassieker. Ik ben zelf ook wel een redelijke liefhebber van klassieke muziek en zekers #9 van 'Ludwig Van' dus dat heb ik alvast mee.

Het fungeert echter slechts als opmaak, er gebeurt namelijk zat voor de ogen. Het enige voorspelbare aan de film moet zijn dat er iets niet deugt aan de wijn, maar voor de rest wordt de kijker naar alle hoeken van het scherm gestuurd. Dat terwijl het verhaal nog een diepere laag heeft en de scenes niet richtingloos zich ontwikkelen. Goed werk van Stanley.

avatar van playah26

playah26

Eergisteren nog eens herzien, blijft een meesterwerkje.

avatar van hdehoon

hdehoon

Wernertje schreef:

De eerste keer dat ik deze film gezien heb was ik 10 jaar

Het verbaast me wel dat jij naar zo'n film mocht kijken van je ouders toen je tien was! Of ging je stiekem kijken hehe?

congo

Hmmm, eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat iemand van 10 jaar deze film al kan waarderen. Ik was 13 toen ik deze film voor het eerst zag en had er toen een beetje gemixte gevoelens over: aan de ene kant: een heel apart stukje cinema maar aan de andere kant gewoon bizar en raar.

Dreiecke

Na herziening blijf ik op 4* waardering. Ik vond de film een stuk minder eng of erg dan eerder en had weer meer oog voor andere details. Het blijft een boeiende film.
Het leek er op dat Alex misbruikt werd, misschien ook een aanleiding tot zijn gedrag? Die groene beddesprei deed mij aan Inland Empire van Lynch denken en daar leek het mij (ook) iets met kleurensymboliek te maken te hebben (of gewoon erg toevallig ).

Misbruikt door wie??

Theorie die nog nooit in me opgekomen is, terwijl ik de film al 4x gezien heb, en het boek gelezen.

Zo'n 'verklaring' voor Alex zijn gedrag zou naar mijn mening ook helemaal niks te zoeken hebben in dit verhaal. 'Rubber duck syndroom' wordt zoiets genoemd.

congo

Eigenlijk inderdaad best wel een goede theorie. Maar hier wordt nergens geïmpliceerd dat hij misbruikt werd (in de film dan). In het boek wordt hier ook nergens naar verwijzigd, maar het is zeker open voor interpretatie.

Dreiecke

Ik vond die man op dat bed met groene sprei opdringerig/handtastelijk.
Weet niet of dat over de jeugd van Alex ging? Of hoe oud of jong hij sowieso moest voorstellen?
Dat de hele film over seks en geweld gaat vind ik ook opvallend, misschien daarmee samenhangend.

Van een rubber-duck-syndrome had ik trouwens nog nooit gehoord.
En verder gaat de film ook over andere facetten van de maatschappij met verknipte denkbeelden. Niet alleen childhood trauma maar ook omgeving, denk ik.

Dreiecke schreef:
Ik vond die man op dat bed met groene sprei opdringerig/handtastelijk.

Dat was de reclasseringsambtenaar van Alex. Hij moet dus zorgen dat Alex op het rechte pad blijft. Vermits hij gehoord heeft dat Alex nog steeds op het foute pad zit, probeert hij hem pijn te doen door zijn ballen te grijpen. Inderdaad een bizarre scène.

Alex was overigens slechts 15 jaar oud in het boek. In de film wordt dat opengelaten.

Volgens mij gaat de film vooral om de ommekeer in Alex' persoonlijkheid en de vragen die dat met zich meebrengt. De reden waarom hij zo'n crimineel (eigenlijk een roofdier) is? Omdat hij alles kan doen en nemen wat hij wil, en niet wordt tegengehouden. Denk ik.

goongumpa

Van een rubber-duck-syndrome had ik trouwens nog nooit gehoord.

Dat is een term van Sydney Lumet. Betekenis: een onzinnige psychologische verklaring, bedoeld om bepaalde acties van je personage te kunnen uitleggen.

goongumpa schreef:

Wat dan? De grenzeloze opvoeding?
(lijkt mij dan ook een childhood trauma of meer een trauma voor de anderen die verkracht en vermoord worden)

Dreiecke schreef:

Wat dan? De grenzeloze opvoeding?
Dat was niet de reden, maar wel een factor die zijn gedrag mogelijk maakte.
Als een mens (of groep mensen) vrij gelaten wordt om wat dan ook te doen, komt onze slechte, dierlijke kant naar boven, en gebeuren er nare dingen Dat heeft de geschiedenis wel bewezen, denk ik.

Dreiecke

Ik denk niet in alle gevallen, slechts bij een minderheid. Ik voel mij vrij, maar zal geen mensen verkrachten of doden. En zo ken ik vele mensen. Of je dan zo bent of zo bent opgevoed, geen idee.

Je zou denken dat het aan geweten ligt. En hoe dat precies tot stand komt? Sommige mensen hebben geen geweten. vanaf de geboorte al (aanleg) of na zich herhalende ervaringen tegen het geweten in.

Geen overzicht kunnen hebben of geen gevolgen van daden te kunnen bedenken schijnt ermee te maken te hebben, naast gebrek aan empathie (lijkt mij).

avatar van bsbubba

bsbubba

Nogal een rare film, waardoor ik het eerder een komedie vond dan een drama. In het begin nogal artistiek (dansen, muziek, interieur), in het tweede deel kwam meer aandacht voor het maatschappelijk thema dat werd behandeld. Door de aparte en originele opzet vond ik de film toch wel boeiend.

congo

Aangezien het EYE alle Kubrick films laat zien doe ik mee met mijn home media set op Blu-ray. Ook deze geweldige shock-klassieker A Clockwork Orange krijgt van mij de volle 5 sterren. Het hele personage al Alex De Large is al een apart figuur voorzich.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Apart figuur lijkt me een understatement of all centuries..

orbit schreef:

Apart figuur lijkt me een understatement of all centuries..

Tja, orbit... Hoe moet ik hem dan beschrijven? De dansende psychopaat!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Alex De Large is Larger than Life

avatar van VforVictor

VforVictor

waarom heet deze film eigenlijk a clockwork orange?

Link: http://www.imdb.com/title/tt0066921/faq#.2.1.5

The simple answer is that it is derived from an old English expression "Queer as a Clockwork Orange," meaning something very strange. In the novel, when Alex and his friends attack the writer and his wife, the writer is working on a manuscript entitled "A Clockwork Orange," but this was left out of the movie. However, in a 1986 Introduction to the first American edition of the book to contain the final chapter, Anthony Burgess says "A human being is endowed with free will. He can use this to choose between good and evil. If he can only perform good or only perform evil, then he is a clockwork orange - meaning that he has the appearance of an organism lovely with colour and juice but is in fact only a clockwork toy to be wound up by God or the Devil." He goes on to say "the important thing is moral choice." When Alex cannot choose to perform good or evil (after the Ludovico treatment), he has become a clockwork orange. Burgess also states that the Malaysian word "orang" means "man" in English, so "A Clockwork Orange" means "a clockwork man", which is what Alex has become by the end of the film, figuratively.

Dreiecke

Aan het begin van de film, waarin hij steeds uit vrije wil kiest voor 'evil' is hij dan net zo goed een 'clockwork man'. Ik zie dit eveneens als geconditioneerd zijn. Oftewel met een mate of vorm van dwangmatigheid.

Want wat is vrije wil als conditionering vanuit opvoeding of eigen ervaring meespeelt?