• 9.380.615 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van Snakesonic

Snakesonic

In die platen zaak kan je tevens Magical Mystery Tour van The Beatles en Atom Heart Mother van Pink Floyd zien, als je goed kijkt.

Geweldige film, het boek is ook om aan te raden, wel wat lastig soms met die woorden, maar als je er goed genoeg in zit praat je zo enkele zinnen met die woorden. Echt geweldig taaltje.

avatar van lesamurai

lesamurai

Snakesonic schreef:

Ja; Anthony Burgess is een meester in filosofisch en literair woordgebruik.

avatar van serpico

serpico

Snakesonic schreef:

Real horrorshow, and not just a malenky bit. O.i.d.

avatar van MoviePom

MoviePom

Tegenwoorig wordt een film vaak pas als "goed" beschouwd wanneer er een miljoen tegenaan wordt gegooid. Vroeger waren filmmakers minder afhankelijk van de kwaliteit van de special effects en werd er meer gekeken naar het verhaal, de psychologie er achter, het goed uitwerken van de karakters etc.. De kwaliteit van deze film is te vergelijken met bijvoorbeeld "one flew over a cuckoos nest", welke eenzelfde briljante uitwerking van de karakters, goede psychologische diepgang (ook een gesticht overigens) en een steengoed verhaal heeft. Ik denk dat het een kwestie van smaak is.

avatar van elazzal

elazzal

Vreemd dat ik deze film nooit heb weten te apprecieren. Ik vraag me af hoeveel kuddegevoel hierbij gepaard gaat btw. Goed, ik durf te zeggen dat ik deze film niet te pruimen vind, maar ik durf hem niet te quoteren. Dat zal ik maar laten uit respect voor diegenen die hem wel fantastish vinden.

Smaken vallen niet te betwisten

avatar van TonyMontana

TonyMontana

Barcel schreef:

Is hij te koop in Free Record Shop?

yep, hij is toch wel overal te koop (als 1-disc of 2-Disc SE)

avatar van Uncle_Junior

Uncle_Junior

Ga voor de 2-disc! Ik heb al mijn 1-discs van kubrick de deur uit gedaan en vervangen voor deze schitterende 2-discs!

Ik begrijp alleen niet waarom bijvoorbeeld Spartacus, Paths of glory , Dr. Strangelove en Lolita niet in deze reeks uitkomen...

Uncle_Junior schreef:

G

De rechten daarvan liggen niet bij Warner. Spartacus is overigens een prachtige dvd versie van uit.

avatar van MXO

MXO

Uncle_Junior schreef:

Spartacus is uitgegeven door Universal. Paths of Glory, The Killing en A Killer's Kiss zijn uitgegeven door MGM en Dr. Strangelove is uitgegeven door Paramount. Lolita daarentegen is wel uitgegeven door Warner Bros alleen is de film misschien minder populair als de overige films die wel zijn uitgegeven in 2-disc editie.

avatar van MXO

MXO

O, je hebt al antwoord ontvangen zie ik .

avatar van joko16

joko16

one of my all time classic!

Barcel

Heb hem gisteren besteld! Ik ontvang hem vandaag!! Kan niet wachten lol

Barcel

Nou, ik heb hem zonet gezien. Het begin begon al erg agressief. Ik vond het wel een beetje verbazend, maar ik vond het wel erg sterk. Die behandelingen vond ik ook heel erg sterk. Toen hij op dat podium stond vond ik echt wow. Mijn mond viel bijna de hele film open, zo top! Wel erg ziek, maar een hele goeie verhaal.

Barcel

O ja, ik snap de titel helemaal niet. Weet iemand ervan?

Een hele aparte film..

Had het eerste half uur bestwel wat moeite in het verhaal tekomen..

Het einde heeft ook weer veel vraagtekens.. maar dat is misschien juist wel positief.. zodat mensen er over kunnen discuseren..

Vond de film zeker indrukwekkend gemaakt.. en goed geacteerd! zeker een zeldzame film.. had nog nooit eerder zoiets gezien.

Ookal moest ik erg aan de personages en het verhaal wennen.. toch houd de film mij nog steeds bezig.. dus voor nu geef ik deze film 4 wel verdiende sterren.. !

Mescaline schreef:

Het einde heeft ook weer veel vraagtekens..

Zoals?..

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Barcel schreef:

O ja, ik snap de titel helemaal niet. Weet iemand ervan?

Volgens mij was dat zoiets als; Van buiten lijkt iets organisch (een sinaasappel of een mens) maar van binnen is het een mechanisme (een uurwerk). De titel slaat dan op Alex (een mens) die als het ware als een machine slechte dingen doet en die gerepareerd moet worden.

Maar dit staat me nog bij van engelse les op de havo en dat is al best een aantal jaartjes terug dus misschien heb ik het mis hoor.

Zoals?..

Vind het verhaal opzich en het einde ervan niet al te duidelijk.. de film heeft een einde die je op velen soorten manieren opkan vatten..

Zou hetje graag uitwillen leggen maar heb geen idee hoe je een spoiler neer zet..

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Mescaline schreef:

Kijk eens! Wat houdt je nu nog tegen...

Bedankt Madecineman!

Hier mijn uitleg:
Vond de behandeling die hij kreeg wat vaag.. door iemand zoveel mogelijk geweld telaten zien gaat hij het afschuwelijk vinden..? lijkt me opzich vrij sterk maar goed.. op het einde is voormij niet duidelijk hoe het komt dat hij opeens weerzijn eigen is.. en of hij wel 100% zijn eigen weer is..? nergens in de film wordt dit echt duidelijk in beeld gebracht vind ik..en dus zitje met vraagtekens aan het einde van de film.. heb op moviemeter wat verhalen gelezen erover en ookdan valt mij op dat de 1 iets heel anders denkt dan de ander.. maar zoals ikal zei is hetwel goed voor te discuseren

Bedankt Madecineman!

Hier mijn uitleg:

Je vergeet wel dat die geweldadige beelden werden gecombineerd door zijn favoriete Ludwig von Beethoven muziek.. Waardoor de behandeling juist wel effectief was voor hem. Maar ja op het einde (na die val) zou hij weer zichzelf zijn, iig in zijn gedachten dan.. Ik denk dat je het einde ook een beetje zelf kan interpeteren. Bijv. dat je een mens zijn gedachten toch niet kan veranderen.. Of dat hij na die val helemaal de oude is geworden kan je niet weten, hij is immers verlamd..

Nee dat klopt niet;

De behandeling werkte omdat hij met een drug werd behandeld waar hij zich slecht van ging voelen. Mddels het welbekende Pavlov effect werd hij dus misselijk van geweld gemaakt.

Op het einde is hij weer de oude omdat zijn behandeling (na protesten tegen de regering) weer ongedaan gemaakt is.

Kijk 'm nog maar een paar keer, er valt nog vanalles te ontdekken.

Mescaline

Thanks Reinbo.. jou uitleg kan ik me al stukken beter in vinden !
Al krijg ikwel het idee dat de behandeling die hij daar kreeg maar een paar dagen duurde.. dan ging dat toch allemaal wel erg snel..?

Baksteen

Jammer, als ze het verhaal zo zou zijn als ik het inperteerde zou de film een stuk sterker zijn geweest mja life goes on.

Baksteen schreef:

Nee hoor, kijk 'm nog mar eens.....

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Sorry niet mijn film........2,5

Eens

avatar van kanjertje

kanjertje

Heb hem tweemaal gezien met een periode van tien jaar ertussen.

Dit op aanraden van anderen die aandrongen om hem nog eens aandachtig te bekijken.

Maar vond hem twee keer niks.

Echt mijn film dus niet.

Vond hem zo raar en appart en bovendien geweldadig.

Raar dat sommigen dit een meesterwerk noemen.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Nee, raar dat sommigen dat niet doen..