Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Platoon
"The first casualty of war is innocence."
De film laat het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.
Chris Taylor
Sal
Rhah
Sergeant O'Neill
cinema.
Jij, en orbit, hebben me eigenlijk wel overtuigd. Halfje eraf dan maar
Hé blame orbit en danuz
Nee maar het zat er al heel lang aan te komen dat ik deze ging verlagen alleen hield ik het mezelf steeds vol dat dit filmpje gewoon vrij goed in elkaar stak. En het is ook dat ik even niet meer weet waarom, maar ik had toch wel argumenten om dat te onderbouwen. Maar omdat ik dus weinig heb om nog op te staan, heb ik eigenlijk helemaal niks af te dingen heb aan die recensie hierboven. Nogmaals; het is dat ik orbit zo'n pauper vind (sorry dude!), maar anders had ik hem misschien wel eerder verlaagt.
The Last
Jaren geleden was ik diep geschokt door wat ik te zien kreeg. Platoon kon me bij deze herkijk helaas stukken minder bekoren. Vooral het exorbitant gebruik van geweld en het overmatig machogedrag van de militairen schoot al snel in het verkeerde keelgat.
Sheen, de vrijwillige soldaat van goede komaf, staat hier symbool voor het langzaam afglijden in waanzin. Wat een oorlog met de mens doet, de mens tot barbaar maakt, wordt hier, naar mijn smaak, op een wat ordinaire manier uitgebeeld. Had al snel genoeg van de stoere praat en de oneliners. Nu draait het wel, zoals Sheen zegt, om de arbeiders van de samenleving, maar toch kon ik er niet veel mee. Zo vond ik het shot van de stervende Dafoe, met het daarop volgende Adagio van Barber (kwam wel erg vaak terug overigens) wat goedkoop aandoen. Daarbij komt ook nog eens kijken dat ik het plot wat te veel van de hak op de tak vond springen, wat de flow wat uit de film haalt.
Je kunt vinden wat je wilt, maar vergeet niet dat het allemaal gebaseerd is op waargebeurde feiten die Stone zelf heeft meegemaakt toen hij in dienst was.
danuz
Dat Stone militaire dienst genoten heeft en zelf naar Vietnam geweest is en zich door deze ervaring heeft laten inspireren om uiteindelijk tot Platoon te komen, maakt de film niet beter. Vind het nog steeds een film die te veel barst van oneliners, protserig gebruik van muziek en te stoere praat (hoe geloofwaardig dit dan ook is). De gebeurtenissen op zich (bijvoorbeeld het doorzoeken van loopgraven en ondergrondse gangenstelsels) is iets wat waarschijnlijk vaak voorkwam, het is de manier waarop hier mee wordt omgegaan wat me eerder tegenstaat.
Niet alleen die algemene zaken zijn uit eigen ervaring, ook diverse personages en hun handelingen en behoorlijk wat gedetailleerde zaken.
danuz
In dat geval ben ik blij dat ik nooit in Vietnam heb hoeven dienen
desteven007
Eén van de beste vietnam-films ooit naar mijn mening.
Platoon815
Gister nog eens geprobeert te kijken maar ik kom er echt niet doorheen. Het houterige acteerwerk van Sheen verpest een hoop. Het verhaal over een groene moraal ridder die een bikkel word. De strijd tussen de good guy en bad guy in het team, het slappe gelul in de voice-over en een vreselijke soundtrack. Dit is het resultaat van een regisseur zonder inspiratie.
Schande dat deze film zo snel word vergeleken met Apocalypse Now.
Resultaat van een regisseur zonder inspiratie?Oliver Stone toont ons met deze film zijn Vietnam-ervaring en toont ons tegelijk zijn haat tegenover deze oorlog.Volgens mij had hij wel genoeg inspiratie voor de film aangezien hij er echt geweest is,zoek misschien een andere slimme reden waarom je deze film maar 1,0 geeft,je volste recht trouwens maar jouw reden slaat op niets als je het mij vraagt.
Clueless Dork
Stone laat hier niets nieuws zien. Uitgekauwd verhaaltje dat nergens weet te raken dankzij het zwakke acteerwerk, doorzichtige dialogen en personages.
orbit
- 12092 berichten

Wat heb ik nou weer fout gedaan?
cinema.
Je Feyenooit grappen vielen niet echt bij me in de smaak, los van je vaak cynische en neerbuigende posts, waar ik aan de andere kant ergens nog wel om kan glimlachen. Alleen wekt dat nog al eens de intentie wat arrogant te zijn. Maar tot mijn grote schrik begon ik me steeds meer met jou te identificeren en ook kwa filmsmaak zat ik toch vrij vaak op één lijn. Een beetje een haat/liefdes verhouding dus. Die 'pauper opmerking' neem ik dan ook terug
En dan nog even iets anders, ik ben dus FattBeat van 't andere forum. Weetje wel, die kerel die opeens wat niet al te vriendelijk pm's ging sturen, maar je raakte dan ook een gevoelig snaartje bij mij en laat ik nou net een heethoofd zijn
orbit
- 12092 berichten
Aha.. je houdt dus ook van hiphop en fey.. ahem
Nouja, je filmsmaak is te prijzen!
En ik ben nog wel eens arrogant, maar meer om mensen te prikkelen dan om arrogant te zijn denk ik. Ik haat arrogantie zelf namelijk ook.
Over zowel muziek als film moet het vooral inhoudelijk zijn, daar dienen we ons nu eenmaal aan te houden. Inhoudelijk vind ik Platoon mager, weinig genuanceerd en inwisselbaar met tal van andere prima Vietnamfilms. Full Metal Jacket springt er bijvoorbeeld echt uit qua thematiek. Daar is de goed/slecht scheidslijn ook niet zo enorm versimpeld als bij deze film. Maar Platoon kijkt best lekker weg, het is alleen geen meesterwerk
Platoon815
Ok,nu begrijp ik waarom je hem niet zo goed vindt,ik wou gewoon een goede reden weten en die heb je gegeven.Ben het helemaal niet met je eens maar ja,ieder zijn mening!
Aha.. je houdt dus ook van hiphop en fey.. ahem
Nouja, je filmsmaak is te prijzen!
Als je arrogantie haat dan moet je je ook niet de hele tijd zo'n arrogante
houding aanmatigen en daarna je arrogante houding rationaliseren met: 'meer om mensen te prikkelen'
Bramha Bull
geen discussie met mij mogelijk!
de beste Vietnam film allertijden.
as real as it gets..............
Bramha Bull
ongelooflijk???
wat vindt jij wel een goede Vietnam film?
rambo 2 ??????
MiSs CrY bAbY
Hmm, jammer dat mensen deze film niet waarderen, ik zat echt aan de tv gekluisterd. Het gaat ook niet per se over goed en kwaad, dat is volgens mij ook het punt. Waarneer voer je oorlog en wanneer ga je te ver? Ik vind de karakters wel goed uitgewerkt, je ziet de zachtheid van mensen botsen met de hardere mensen.
En inderdaad, Sheen is een mindere acteur, maar ergens is dat juist ook goed, in de film moet ie een groentje spelen.
Ik vind het zeker een film om vaker te kijken!
Tha Luz
Ik heb zelf de dvd in huis en steeds weet de film mij erg te boeien,het is een echte realistische oorlogs film niet zoals ze nu nog oorlog films maken...
Goed gecast jammer dat bijna niemand echt is doorgebroken behalve een paar mensen.Zeer goede film
4.0
The Last
Gebaseerd op waargebeurde feiten (van Stone zelf).
Dus wel een beetje lomp dat je dit uitgekauwd noemt.
Goed, zal verder in het vervolg maar niet meer reageren op jou.
Madecineman (moderator films)
Geef me eens ongelijk.
Graag. Misschien van het weekend als ik tijd heb... Nog niet zo heel lang geleden deze film weer eens bekeken en wilde toch al weer een stukje neerzetten waarom ik deze film zo goed vind.
Roel-
- 1978 berichten
Gebaseerd op waargebeurde feiten (van Stone zelf).
Dus wel een beetje lomp dat je dit uitgekauwd noemt.
Het is bekend dat mensen die zelf iets meemaken en er vervolgens een eigen film van maken graag hun eigen draai aan de feiten geven. Zo is Stone daar zeker geen uitzondering op. Deze film zal dus nooit tot een 100% betrouwbaar stukje film gerekend kunnen worden.
En bovendien denk ik dat er met uitgekauwd bedoelt werd dat er al velen andere Vietnam films voor Platoon zijn gemaakt.
Zelf vond ik deze film wel aardig. Niet groots maar ook echt niet slecht. Voor mij 3,5* waard.
kArIzMa_Movie
Een mooie oorlogsfilm.
In de film blijkt dat de echte vijand lang niet altijd de Vietnamezen zijn.
Chris Taylor (gespeeld door Sheen) belandt namelijk in een peloton waarin een strijd om de macht gaande is tussen twee sergeanten (gespeeld door Berenger en Dafoe). Charlie Sheen speelde aardig, en Willem Dafoe idem.
Ik heb overwogen om de film 4 sterren te gaan geven, maar uiteindelijk besloten het bij 3½ sterren te laten.
Pastichio Rocker
Best een aardige film, kijkt lekker weg. Maar zoals vaker gezegd overtuigd Sheen nauwelijks en is er te veel stoerdoenerij gaande. Tom Berenger was dan wel weer een geschikte psychopaat en dafoe een geschikte tegenstander, en sommige scenes waren best hard en heftig, zoals in dat dorp. Toch heb ik wel betere Vietnam-films gezien, zoals Apocalypse Now en Full Metal Jacket. 3,5*

Bekijk deze fantastische films voordat Prime Video ze uit het aanbod verwijdert

Vietnamoorlogfilm 'Platoon' van Oliver Stone zondagavond 19 mei te zien op televisie: 'Eén van de beste oorlogsfilms ooit'

Vijf films uit de twintigste eeuw die de wereld veranderden

De vijf best beoordeelde Vietnamoorlog-films uit de geschiedenis

The Godfather: Part II

Scarface
Misdaad / Drama, 1983

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
ambushwar crimesheldminebunkervietnamese oorlogsterven en dooddorpjungleinfantrygang rapesoldaatstrijdviolent deathfalse accusationsplatoongevechtcasualty of warmarijuana jointmarijuana pipe anti warwounded soldierconscriptsmilitary draftviolent manamerican soldierstour of dutymurder witnessarmy vs civilianswar crimesmoke through gun