Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Platoon
"The first casualty of war is innocence."
De film laat het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.
Chris Taylor
Sal
Rhah
Sergeant O'Neill
pedro1946
Zoals de meeste oorlogsfilmen komt hier ook weer de waanzin van oorlog tot zijn recht.
Weer klasse van Oliver Stone.
film88888
Zeer realistische sfeer, en knap camerawerk. Sheen in zijn beste rol ooit, toch beter dan al zijn flauwe komedie's. Berenger deed het ook vrij goed, en Dafoe voor een keer de good-guy dat hij wel zeer goed speelde. De actie scene's waren mooi gedaan voor in het jaar 1986. De film verveelt totaal niet, en heeft wat vaart. Er zaten nog een heleboel goede spellers in (Depp, Todd, Dillon, Withaker.) Een 4,0
Schiedammer
Platoon is een moderne classic die je gewoon gezien moet hebben. De door FOX / MGM uitgegeven DVD is redelijk van kwaliteit, maar zowel op het beeld als op het geluid valt hier en daar wel wat aan te merken. Maar het verhaal is prima. Het is 1 van de beste oorlogsfilms ooit echt 1 waar je kippenvel van krijgt. Je krijgt het gevoel of je er zelf bij bent. Alle hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk goed. Echt een film die als die afgelopen is nog een tijd in je hoofd blijft zitten omdat die erg realistisch is kortom voor mij een dikke 4,5*.
Leland Palmer
De film bevat overigens naast de prachtige score (Adagio for Strings) ook nog eens een van de betere soundtracks: White Rabbit van Jefferson Airplane!
orbit
- 12092 berichten
Behalve scores en muziek helaas nog steeds een standaard good vs. evil verhaaltje.. Over de rest hoor je me niet klagen.
rokkenjager
Eindelijk komt een goede film op tv moet ik werken. Heb ik dat weer.
N811
Eindelijk komt een goede film op tv moet ik werken. Heb ik dat weer.
La confidential komt daarna op het zelfde net.
Leviathan
Alweer op tv? paar weken geleden was die volgens mij ook op veronica :s
dennis1979
Alweer op tv? paar weken geleden was die volgens mij ook op veronica :s
Volgens mij is hij eind september op Veronica geweest inderdaad.
Gisteren kon ik het toch weer niet laten om te kijken, hoewel het laat was. Wat blijft dit een dijk van een film...... vooral de scène dat Tayler wordt opgenomen door the heads is zo goed weergegeven en brengt je in een sfeer die mooi en beangstigend tegelijk is.
DeCol
Hele sterke film! Aangrijpend, geweldige sfeer, vol met actie en emoties. Goed geacteerd! Het was inderdaad laat maar ik heb hem helemaal afgekeken. Dat zegt al iets!
Minority_Check
in het begin van de film kon ik echt niet mijn aandacht erbij houden
het was de hele tijd geklets, en ik verveelde me de hele tijd
maar na een uur werd het toch best spanned en interessant om ernaar te kijken
qua verhaal erg saai vergeleken met full metal jacket maar de aktie was wel beter
dus een 3.5*
lucdecoster
Lang geleden gezien, maar al veel vergeten, blijkbaar een mooie film ? Nu zaterdag te zien.
DragQueen
Een hele sterke oorlogsfilm van de hand van stone. het verhaal is goed uitgewerkt, en de waanzin en gedachtengangen rondom de soldaten in de vietnamoorlog wordt zeer sterk weergegeven. verder klasse acteerwerk van deze vermakelijke cast. sheen, dafoe en berenger zijn sterk op dreef in deze prent, die een van de betere oorlogs klassiekers genoemd mag worden. 4,5 sterren.
Tarkus
Goede, zij het in het begin vooral, wat langdradige oorlogsfilm van Oliver Stone.
Het is niet zijn enige Vietnam-film en zeker ook niet z'n beste, maar de film toont duidelijk de waanzin van de oorlog zoals Stone hem waarschijnlijk zelf heeft meegemaakt.
Pirma rollen van Tom Berenger, Willem Dafoe en Charlie Sheen.
Let ook op de bijna onherkenbare Johnny Depp en ook de zeer kleine rol van Oliver Stone zelf.
Helaas is de soundtrack, die in deze versie werd geremasterd naar 5.1, niet veel soeps, men zou ene voorbeeld kunnen nemen aan de wel perfecte sound van 'Apocalypse Now'. De actiescenes komen zeker niet tot hun recht met het armzalige geluid bij deze film.
Schitterende Vietnam film die de waanzin van die oorlog goed belicht. Het verhaal zit prima in elkaar en ontroerd zelfs. Het acteerwerk in deze film is prima en met de actie en geweld zit het ook goed. Samen met Apocalypse now de beste Vietnam film tot heden.
darkjaap
prachtige film gewoon een meesterwerk ik vind dit toch wel samen met de longest day de beste oorlogs film ooit !
5 *
chris444
Zeer goeie oorlogs film , de beste die ik ooit heb gezien.
Dik verdiende 4.5!
Lad
Zeer harde oorlogsfilm.
Alleszins één van de beste oorlogsfilms ooit vind ik persoonlijk...
4 sterren.
dammit
gewoon de samen met nog 1 de beste oorlogs film ooit en de andere is saving private ryan:P
martijn743
Goede film, het verhaal zit goed in elkaar, en het verbeeld goed de zin en de onzin van deze oorlog.
BoelieNL
Keihard en erg aangrijpend, dat vond ik 10 jaar terug al, en nu nog steeds.
4,5 ster
matthijs_013
Ik vond het eerlijk gezegd een luchtige en oppervlakkige film zonder diepgang. Een groep egotrippende mannen die de held willen uithangen en 2 uur vechten en discrimineren? Een klein uurtje was genoeg geweest.
danuz
Jaren geleden was ik diep geschokt door wat ik te zien kreeg. Platoon kon me bij deze herkijk helaas stukken minder bekoren. Vooral het exorbitant gebruik van geweld en het overmatig machogedrag van de militairen schoot al snel in het verkeerde keelgat.
Sheen, de vrijwillige soldaat van goede komaf, staat hier symbool voor het langzaam afglijden in waanzin. Wat een oorlog met de mens doet, de mens tot barbaar maakt, wordt hier, naar mijn smaak, op een wat ordinaire manier uitgebeeld. Had al snel genoeg van de stoere praat en de oneliners. Nu draait het wel, zoals Sheen zegt, om de arbeiders van de samenleving, maar toch kon ik er niet veel mee. Zo vond ik het shot van de stervende Dafoe, met het daarop volgende Adagio van Barber (kwam wel erg vaak terug overigens) wat goedkoop aandoen. Daarbij komt ook nog eens kijken dat ik het plot wat te veel van de hak op de tak vond springen, wat de flow wat uit de film haalt.
Platoon is vooral een film die me meer doet om de nostalgie, vandaag de dag vind ik het nogal een tegenvaller en kan hij zich absoluut niet meten aan oorlogsfilms als Apocalypse Now, laat staan Idi I Smotri.

Bekijk deze fantastische films voordat Prime Video ze uit het aanbod verwijdert

Vietnamoorlogfilm 'Platoon' van Oliver Stone zondagavond 19 mei te zien op televisie: 'Eén van de beste oorlogsfilms ooit'

Vijf films uit de twintigste eeuw die de wereld veranderden

De vijf best beoordeelde Vietnamoorlog-films uit de geschiedenis

The Godfather: Part II

Scarface
Misdaad / Drama, 1983

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
ambushwar crimesheldminebunkervietnamese oorlogsterven en dooddorpjungleinfantrygang rapesoldaatstrijdviolent deathfalse accusationsplatoongevechtcasualty of warmarijuana jointmarijuana pipe anti warwounded soldierconscriptsmilitary draftviolent manamerican soldierstour of dutymurder witnessarmy vs civilianswar crimesmoke through gun