Genre: Oorlog / Drama
Releasedatum: 29 april 1987
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot Platoon
"The first casualty of war is innocence."
De film laat het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.
Chris Taylor
Sal
Rhah
Sergeant O'Neill
snip
dit vind ik nou echt een top film
ik als oorlogsfilm fan heb deze film ook op 1 staan in mijn top 10.
ik vind apocalypse now minder maar dat is een totaal ander soort film naar mijn zeggen....andere top vietnam film is the deerhunter!
Deze film Moet je gezien hebben !!!
russell
Als klein meisje heb ik Platoon gezien, (ja, toen had je nog geen leefttijdgrens) en de indruk van die film ben ik nooit meer vergeten.
Heb hem pas nog gezien en vind hem een 3,5 waard, omdat het een van de betere oorlogfilms is mede door de acteurs,het verhaal en de realiteit.
Dark Miracle
Gisteren nog eens teruggekeken en ik moet zeggen dat dit één van de beste Vietnam films is die ik ooit heb gezien. Charlie Sheen zet de rol als "jonge soldaat" érg goed neer, evenals Tom Berenger dat doet met zijn rol.
niethie
Ik vind dit persoonlijk de beste film over vietnam.
Een aantal magnifisieke scenes waarbij ik werkelijk kippenvel op mijn armen kreeg bv de scene waar de soldaten het dorp platbranden, onder de beglijding van prachtige muziek.
Ook zetten de acteurs geweldige rollen neer, dafoe was weer erg goed, en ook berenger die later in een hoop floppers heeft gespeeld wist te overtuigen. Vond de manier waarop het verhaal werd vertelt erg goed, vooral de begin scenes in de bossen, waar je echt het idee hebt dat je er midden in zit. Kortom een aantal onvergetelijke scenes, goede manier van vertellen, een lekker vaart en erg belangrijk erg realistisch.
5 sterren (voor een ervaring die ik niet snel zal vergeten.)
dennis1979
Platoon mocht in mijn top 10 niet ontbreken. Vandaar ook even een reactie hier. Heb 4,5* gegeven. De film is niet alleen zo goed omdat hij shockeert door wat we te zien krijgen. Maar vooral vanwege de contrasten. Sheen als de jonge Idealist, Dafoe als de sergeant die vooral wilt over;even met zijn mannen en Berenger die het modeltype soldaat is in de ogen van de Hippies uit je jaren '60 & '70.
een absolute topper!!
Minotaures
Mooi gemaakte film, spannend, vind deze ook beter dan Full Metal Jacket, maar ja..
Vind Charlie Sheen hierin in het begin een echte zwakkeling, maar naarmate de tijd voorbij gaat, wordt hij toch meer een echte man!
Princ3sss
Heb deze film laatst gezien en was erg onder de indruk!
mooie "oorlogsfilm"
Shinobi
Leuke film om te zien, met goed acteerwerk , goede actie, soms wel schokkende scènes en hoe de oorlog kan inwerken op iemand.
Ik geef 'm 4, 5 sterren.
AGE-411
Dan een huis naar binnen gaan:
- een gehandicapte vietnamees?: eerst laten dansen en dan neerslaan en z'n kop open breken tot z'n hersenen er uit komen (word wel niet getoont)
- minderjarig meiske brutaal verkrachten.
En sommige mensen klagen dat Predator geweldadig is omdat er wat kleurlingen sneuvelen in de jungle.
Madecineman (moderator films)
(...)
En sommige mensen klagen dat Predator geweldadig is omdat er wat kleurlingen/spleetogen sneuvelen in de jungle.
Ik weiger voort te kijken!
Waarom vergelijk je Predator (fantasie) met Platoon (gebaseerd op Stone's eigen ervaringen in Viëtnam)? Zie niet zo wat beidde films met elkaar van doen hebben eigenlijk.
En Platoon had en heeft juist de impact op mensen omdat hij juist nogal expliciet oorlogsgeweld toont. De Viëtnamoorlog was dan ook geen uitje van de padvinders.
Leland Palmer
Kijk 'Apocalypse Now', die vind ik net nog wat beter.
Platoon haalt het niveau van Apocalypse Now nooit niet.....Apocalypse Now is de beste oorlogsfilm ooit!
Ik weiger voort te kijken!
De film Platoon laat nog niets zien van wat er in de realiteit in Vietnam is gebeurd! Natuurlijk laat de film erge dingen zien, maar dit is (helaas) wel de realiteit! Dat jij dat weigert te zien of te begrijpen kan in me opzich wel indenken.....Maar vergeet niet dat de oorlog in Vietnam een van de ergste gebeurtenissen ooit is geweest, en dat mogen wij ook wel weten! Wij mogen ook wel zien wat de mensen daar beleefd hebben, om zo ons medeleven te kunnen tonen......
gideonvdb
clintgodfather
Ik ben het volledig met je eens. Platoon is een realistische film die wel degelijk toont hoe het er soms aan toe ging in Vietnam. (wie kan er My Lai vergeten) De film af te breken omwille van die prachtige schets van de realiteit, vind ik niet kunnen. Platoon vertelt niet over helden die alles en iedereen aankunnen, snel een geniaal plan te voorschijn toveren, en pure goedheid uitstralen. (type We Were Soldiers) Het is het verhaal van mensen die gewoon gek worden in de beklijvende jungle, de guerilla/psychologische oorlogvoering van de Vietcong. De film sloeg niet voor niets in als een bom in de Vs bij zijn premiere. 4,5*
Ps: er zijn wel degelijk helden geweest in Vietnam. Zo denk ik aan Hugh Thompson.
Kisje
Gisteren voor het eerst volledig afgezien.. Wat me wel duidelijk is geworden is dat Charlie Sheen niet meteen de geschikte persoon is/was voor deze film. Sheen vertolkt zijn rol nogal 'komisch' vind ik.
Waar ik me wel aan stoorde is dat het muziekje echt continu afgespeeld werd, gewoon om een soort medelijden op te wekken, ik bedoel daarmee dat je al genoeg medelijden hebt met de personen die indertijd echt op zo'n manier brutaal vermoord werden.
Voor de rest is het natuurlijk een goede film met een zeer overtuigende rol van Willem Dafoe!!
Wist niet dat Johnny Depp erin meespeelde ?
Minotaures
Hij vergelijkt alles met Predator..
AGE-411
Hij vergelijkt alles met Predator..
Elke niet-shinder's-list-achtige oorlogfilm en actiefilm zouden een voorbeeld moeten nemen aan die film.
Ook omdat films zonder fatsoen als deze bedoeld zijn om de mensen te shokeren (en predator dat niet is).
Madecineman (moderator films)
Niet-Shindlers-List-achtige oorlogsfilm??? Vind de omschrijving wat krom, maar ik vermoed dat ik wel begrijp wat je bedoelt. Neemt niet weg dat je een serieus oorlogsdrama (Platoon) niet zomaar kan vergelijken in zijn aanpak met een serieuze popcornfilm (Predator). Het shokeren en het ontfatsoenlijke in Platoon komt omdat de maker ervan het publiek wat probeert te laten voelen van zijn persoonlijke ervaringen met de oorlog in Vietnam. Een oorlog die ook shokerend en onfatsoenlijk was. Stone wil de mensen als het ware aan het denken zetten over hoe rot de oorlog daar was, en hoeveel slechte dingen er gebeurde. Predator wil de kijkertjes gewoon aangenaam vermaken. Is helemaal niets mis mee maar het doel van zo'n film en ergo, dus ook de uitwerking zal wel geheel ander zijn.
Minotaures
Ja, maar het is zo dat Predator en Platoon niet z'n te vergelijken op hun genres, maar wel op hun niveau van brutaliteit/geweldadigheid.
Daar heb je wel gelijk in, maar ik snap dat je zegt dat mensen het erg vinden in Predator dat er kleurlingen/spleetogen gedood worden. Het hoort gewoon zo, aangezien die mensen in jungles wonen. Maar ja.. Het is gewoon niet te vergelijken hier, misschien op het Forum wel?
Leland Palmer
Predator is een prachtige film! Maar ga deze nu a.u.b. niet vergelijke met Platoon....!
Minotaures
Inderdaad, maar dat doet Age eenmaal, het blijft voor hem toch z'n favoriet, en moet dus die gaan vergelijken met elke film waar actie in zit
!
Metalfist
Pracht van een film. Ik had een tijd geleden Apocalypse Now gezien en vond dat tot nu toe de beste oorlogsfilm die ik al had gezien (zien ze eigenlijk niet zo zeer graag...), maar dan kreeg ik Platoon in handen en wat een machtige film is dit zo vind ik bv de scene waarin Elias sterft, dezelfde scene als op de hoes een van de mooiste sterfscenes Bangelijke film en 4.0* omdat oorlogsfilms toch niet mijn ding zijn. Ook vond ik het wel grappig om te zien hoe Martin Sheen in Apocalypse Now meedoet en zijn zoon in deze
Zekers wel grappig!
cdfk
Deze staat in mijn persoonlijke top tien.
Geweldige film, die trouwens ook een aanrader is op een surroundset.
De enige film waar ik Charlie Sheen kan waarderen, jammer dat hij daarna van die flauwe bagger gemaakt heeft.
een 5
Wall Street is ook zeker nog goed hoor! Vind ik dan.......
Minotaures
Deze staat in mijn persoonlijke top tien.
Geweldige film, die trouwens ook een aanrader is op een surroundset.
een 5
Vind hem meer te waarderen in afleveringen zoals Spin City of Two and ½ men.

Bekijk deze fantastische films voordat Prime Video ze uit het aanbod verwijdert

Vietnamoorlogfilm 'Platoon' van Oliver Stone zondagavond 19 mei te zien op televisie: 'Eén van de beste oorlogsfilms ooit'

Vijf films uit de twintigste eeuw die de wereld veranderden

De vijf best beoordeelde Vietnamoorlog-films uit de geschiedenis

The Godfather: Part II

Scarface
Misdaad / Drama, 1983

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
ambushwar crimesheldminebunkervietnamese oorlogsterven en dooddorpjungleinfantrygang rapesoldaatstrijdviolent deathfalse accusationsplatoongevechtcasualty of warmarijuana jointmarijuana pipe anti warwounded soldierconscriptsmilitary draftviolent manamerican soldierstour of dutymurder witnessarmy vs civilianswar crimesmoke through gun