• 9.374.652 stemmen

2001: A Space Odyssey (1968)

Sciencefiction / Avontuur | 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)

Genre: Sciencefiction / Avontuur

Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)

Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 3 oktober 1968

Plot 2001: A Space Odyssey

"An epic drama of adventure and exploration."

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

Dr. David Bowman

Dr. Roy Michaels

Mission Controller (stemrol)

avatar van AC1

AC1

Ik denk voordat je het een betekenis wilt of kunt geven moet je gewonnen zijn voor het esthetische kant van de film. Omdat ik hou van de look van de film, de vertelwijze van de regisseur, het eigenwijze tempo, de sfeer, enz., is het voor mij niet moeilijk om door de film gehypnotiseerd te worden.

Voor mij speelt het geen rol (als de print maar goed is) maar ik weet dat er genoeg fans zijn die zeggen dat je 2001 alleen maar kunt 'ervaren' wanneer je hem op het grote scherm in de bioscoop ziet. Daar is wel iets voor te zeggen want de film had de bedoeling een nieuwe standaard te zijn op vlak van "immersive experience" en 2001 mocht aanvankelijk alleen vertoond worden in Cinerama zalen.

Inderdaad, harm1985, op Blu-ray ziet de film er fantastich uit. 70mm film mist ook thuis zijn effect niet.

avatar van Black Math

Black Math

AC1 schreef:

[...]

Inderdaad. Als een scène heel erg mooi gefilmd is, dan is het voor mij een leuke bijkomstigheid als er een metafoor achter verscholen zit. Anders laat het me behoorlijk koud.

avatar van dr channard

dr channard

Ik ben sprakeloos na herziening ...

Nu ik de essentie begrijp is dit gewoon een meesterwerk. Kubrick's beste. De scènes waar Richard Strauss wordt gebruikt zijn drie keer de beste scènes uit heel de film.

The Dawn Of Man : prachtig deel met de apen waar elke scène enorm nuttig is, met prachtige slow - motion techniek. Prachtige decors in de ruimte met de beste muziek op de achtergrond (de wals).

Mission On Jupiter : gewoon een intrede van één van de beste personages uit de geschiedenis van film ; HAL en een aantal prachtig geschoten scènes met heerlijke stiltes.

Jupiter And Beyond The Infinite : Het meest filosofische deel van de drie. Misschien een iets te lange rit, maar het einde is prachtig en na het laatste muziekstukje begin je na te denken...

avatar van dr channard

dr channard

Nu snap ik waarom Buzz Lightyear altijd 'To infinity and beyond' zegt. Wat een kleurenpalet Je zou er high van worden.

• 2073 berichten

De hoofdrolspeler is natuurlijk Hal en de naam is fenomenaal. Hal of hell, daar zit fonetisch geen verschil in. Het feit dat de Hal lijkt te overlijden als een mens, met nog een liedje, is sterk en zelfs de computer omgeving doet me denken aan de hersens van een mens. Ik heb de film als 16 jarig jongetje samen met mamma en pappa gezien, ben nu 56. Wat een wonder toch, dat je alle filosofie als kind niet doorgrond en het toch zo'n enorme ervaring was. Misschien wel sterker dan nu, nu ik het iets meer begrijp. Begrijpen is wellicht geen criterium...

Geweldige film !

De film prikkelt je zintuigen en je geest en brengt je langzaam aan in een wonderschone trancetoestand.

Moet je zien snachts in het donker.

Visueel geweldig; de kleuren, contrasten, helderheid, mooie spacey opnames, geweldig die door de ruimte zwevende rode en gele pakken, de zware hijgende ademhaling.

En de muziek, jaah, die is werkelijk magistraal, hoogtepunt: "Adagio" van Khatchaturian.

Zo'n intermission, geweldig; 2 minuten het beeld op zwart en zware onheilspellende orgelklanken.

De scene waarin die astronaut in het gele pak door de ruimte zweeft naar die radar; het geluidloos zweven door de ruimte afgewisseld met de mechanische geluiden van het ruimteschip en de computerbliepjes.

En dan Jupiter en beyond the infinite, zo wat een trip is dat zeg; Lucy in the sky with Diamonds, hier kan Fear and Loathing niet tegen op!

Ongelovelijk die beelden, de muziek !

En het eind, ja ......

Een geweldige psychedelische ervaring !

Geweldige film !

!

Ja precies, zo enorm bizar. Verbazing alom. Film moet al tijden in mijn top 10, maar welke film moet dan wijken, keuzes, keuzes.

Rory Breaker

Deze staat boven aan in mijn 'to see list'.

Rory Breaker

Moet ik dan overigens kiezen voor de 160 minuten durende versie, of de 141 minuten durende?

Bélon

Volgens mij is de algemeen gangbare cut ca.2 uur 29 minuten (2:28:51), dat is tenminste de cut op mijn Blu-ray.

Edit: voor een PAL DVD is 141 minuten denk ik correct (loopt 4% sneller dan 24 FPS film snelheid)

Rory Breaker schreef:

Deze staat boven aan in mijn 'to see list'.

Heb ik niet

avatar van Fortune

Fortune

Scheelt denk ik 2.5 punt als je hem in blue ray kijkt

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Overdrijven is ook een vak

Fortune schreef:

Scheelt denk ik 2.5 punt als je hem in blue ray kijkt

En dan nog wat puntjes in 3D

chevy93

Dus ik geef een 7,5* met Blu-Ray (het is blijkbaar een heel moeilijk woord) nog wat extra punten met 3D. Ik denk dat ik na het zien van de Imax 3D op Blu-ray ik deze film met lichtjaren afstand op nummer 1 zou zetten.

chevy93 schreef:

Dus ik geef een 7,5* met Blu-Ray

Volgens mij is het toch echt "Blu-ray" (R'etje lower-cased). Maar 't geeft wel aan hoe (on)populair 't formaat is. Ik moest 't ook opzoeken.

Enfin, je moet 't ook niet overdrijven: de stap VHS met mono geluid -> DVD met 5.1 surround was veel groter dan DVD-> Blu-ray nu is. 't is wel zo dat mensen die een grote nieuwe 1080p TV hebben 't verschil wel merken tussen Blu-ray en DVD. Maar ik kijk liever een film op de m'n redelijk oude Panasonic plasma met 1024 x 768 paneel dan de mainstream low-life nieuwe 1080p Samsung van m'n ma. Resolutie is niet alles.

avatar van SilverGun

SilverGun

Maar 't geeft wel aan hoe (on)populair 't formaat is.

avatar van Revolt

Revolt

Film die qua achterliggende gedachte en verhaalt fantastisch in elkaar steekt.

Wordt alleen ontzettend verstoord door de veel te statische beelden en hier en daar verschrikkelijk irritante muziek.

Jammer, want afgezien van dat is het een topfilm.

8,1/10

avatar van jjgittes

jjgittes

hou me tegen voor ik lyrisch word.

het geweldige aan deze film vind ik dat je helemaal in het ongewisse wordt gelaten over wat het nu eigenlijk allemaal precies wil zeggen. de kijker moet zelf betekenis toekennen aan wat hij ziet. het enige wat de film doet, is wat schermen met algemene thema's, zoals evolutie, de strijd om zelfbehoud (dat is volgens mij de essentie van de film), het menselijke brein, enz. de kijker wordt uitgenodigd om zelf te puzzelen en te reflecteren over wat hem in volmaakte objectiviteit en abstractie wordt voorgeschoteld. dit is geen film, het is een filosofisch traktaat in de vorm van bewegende beelden. het is abstracte kunst die je 3 uur lang meesleurt in een universum waar niets vaststaat, waar alles voor het grijpen ligt.

en dan zwijg ik nog over de oogverblindend mooie cinematografie (voor een film uit 1968 is dat werkelijk belachelijk strak) en het hartverscheurend mooie samenspel van muziek en beeld.

(...)

verdorie, ben ik toch lyrisch geworden.

Mooi geschreven stukje, ik zou 'm zo weer op willen zetten

jjgittes schreef:

hou me tegen voor ik lyrisch word.

verdorie, ben ik toch lyrisch geworden.

Van mij mag jij gerust lyrisch worden, mooi stuk ook trouwens. Toch heerlijk om lyrisch te worden over een filmervaring! En voor mij hartstikke leuk om te lezen.

jjgittes schreef:

Hmm.. Ik vind juist het sterke van deze film dat je er niets voor hoeft te doen. De eerste keer heb ik me 0,0 gefocust op het verhaal en alles over me heen laten komen. Het audiovisuele is ook hetgeen waar ik in eerste instantie voor gevallen ben. Pas later, toen ik ging nadenken wat ik nou eigenlijk bekeken had, kwam het besef dat 2001 zowaar een verhaal bevat.

avatar van rep_robert

Vraag me af of mensen bij de eerste kijkbeurt al zo'n halaluja moment hebben en alles snappen. Dat heb ik in ieder geval nog niet gehad(1x gekeken). Dit is een typische film die je meerdere malen MOET zien om het (volledig)te snappen.

chevy93

Voor ik antwoord, wil ik graag weten wat een halaluja-moment is.

(Nee, ik doel niet op de, overigens foute, spelling)

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

rep_robert schreef:

Nee, zeker niet. Wat ik me vooral herinner is de Lasershow en die vent die naar beneden viel. Ik vond hem erg tegenvallen en ik had me zelfs gestoord aan de muziek. Waarschijnlijk een beetje met de verkeerde instelling bekeken. Maar aangezien ik Stanley Kubrick wel een baas vind ben ik er bijna van overtuigd dat een tweede kijkbeurt goed uit zal pakken.

jjgittes schreef:

WAT. EEN. FILM. ik kan perfect begrijpen dat sommige mensen hier niets aan vinden, maar ik vind het schit-te-rend. dit is overigens zo'n typische film waar je superveel in moet investeren om er iets aan te hebben, maar man, wat krijg je er veel voor terug eens je dat doet..

Wat bedoel je met 'investeren'. Mijn ervaring is juist dat je deze 'drug' tot je moet nemen en z'n werk moet laten doen. Zwevend als die astronauten door space en genieten van de audio-visuele trip. Juist geen inspanning van jezelf, let it flow.

avatar van SilverGun

SilverGun

Op die manier krijg je maar een fractie van de film mee.

Davidus

Ja, maar de vorm is in deze film wel het middel waarop de boodschap vervoerd wordt en de (enige) wijze waarop hij bij je binnen kan komen.

En dat vereist eerst een volkomen overgave en openheid en achterlaten van je eigen inbreng: gewoon genieten en overdonderd worden.

Daarna komt de diepere boodschap vanzelf wel bij je binnen.

Tenminste ik neem aan dat je doelt op de filosofie achter deze film?

Davidus schreef:

Daarna komt de diepere boodschap vanzelf wel bij je binnen.

Maak(te) jij zo ook je toetsen op school? De boodschap komt vanzelf wel binnen?