2001: A Space Odyssey (1968)
Genre: Sciencefiction / Avontuur
Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)
Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 3 oktober 1968
Te zien in één bioscoop ()
Plot 2001: A Space Odyssey
"An epic drama of adventure and exploration."
Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- 2001: A Space Odyssey (BoekMeter)
- 2001: The Legendary Original Score (MusicMeter)
- 2001: A Space Odyssey (MusicMeter)
Dr. David Bowman
Elena
Dr. Ralph Halvorsen
Dr. Roy Michaels
Mission Controller (stemrol)
Op beide punten een ja/nee antwoord.
Ik hou er zeker van om na te denken over dingen, ik vind alleen film als medium daar niet al te geschikt voor. Afgezien van het medium zelf grijpen regisseur graag naar "geromantiseerde" filosofie. Grootste vragen over het nut van het leven en de mensheid. Daar knap ik nogal snel op af inderdaad.
Ik denk dat er bij m'n 33x5* films slechts 2 bijzitten waar ik het thema een duidelijke meerwaarde vond hebben (Tokyo.Sora en Patlabor 2). 1 daarvan heeft een zeker filosofisch draagvlak (Patlabor 2).
Verder hou ik uiteraard ook van een zware esthetische vormgeving maar hou ik zoals je zelf ook goed weet van een moderne esthetiek. Los daarvan blijf ik de muziek erg vinden vloeken met de beelden. Puur esthetisch gezien deed de film me helemaal niks, behalve het einde (in die kamer(s)).
Baklap
Fantastische film... verder niets aan toe te voegen, persoonlijke top 10. 4,5
pass=fidelio
Voor de echte liefhebbers van deze film, en de mensen met een PS3 of blu ray speler kunnen vanaf 14 nov. genieten 2001 in high definition.
Tevens komen ook eyes wide shut, the shining, full metal jacket, en een clockwork orange !!!
dragje
Klopt! Dat bracht mij ook aan het twijfelen of ik nu wel of geen blue-ray speler moet gaan kopen. Maar ik wacht op de nieuwe Sanyo beamer die ook full HD kan projecteren.
serpico
Iedere dude die zich nog serieus genomen wil voelen in filmland moet van een aantal regisseurs toch wat gezien hebben. Tarantino, Spielberg, Scorsese, Leone, de Coens, en ... Kubrick!
Nu was mijn eerste kennismaking met deze fenomenale regisseur een wél buitengewone, maar naar wat ik daarna van hem heb gezien te oordelen tergend normale film: Spartacus. Een prachtig heldenepos zonder gigantische lading een denkstof.
Mijn 2e was A Clockwork Orange, waarschijnlijk toch Kubrick's bekendste film en tevens alom gelauwerd door critici en publiek. De indruk die de film achterliet was onmogelijk te vergelijken met Spartacus, wat een imponerend en briljant meesterwerk zeg! De allerslechtste en angstaanjagend donkere kant van de mens werd fascinerend op het witte doek overgebracht, muziek van Beethoven schalde eronder en verschillende stijlen wisselden elkaar in rap tempo af, terwijl de film overtuigend bleef als één passend geheel. Ik deelde 5* uit en gaf de film een nog altijd voortdurende en welverdiende plaats in mijn top 10.
Snakkend naar meer, uiteraard, zette ik gisteren 2001: A Space Odyssey op. Ik verwachtte het hoogste, een fascinerend, imponerent en overdonderend meesterwerk wat ik allicht niet eens zou kunnen begrijpen maar wat in ieder geval stof tot nadenken zou verschaffen.
En het is best vreemd om een sf-epos te verwachten dat zich in de ruimte afspeelt en vervolgens een stel apen voorgeschoteld te krijgen. "The Dawn of Man" luidde de toelichting. Dit moesten dus onze voorouders zijn, ik verwachtte de evolutie van onderontwikkelde beesten naar de mens die we nu kennen.
Maar het toonde eigenlijk slechts hoe de mens langzaam maar zeker gewelddadig werd, en de soorten om hen heen ging overheersen. Boeiende materie uiteraard, en ik was nogal van mijn stuk toen de rust plots verbroken werd door de aankomst van een raar ding (verdere toelichting kan ik niet verschaffen). Wat is dit nu weer, een zwart gat, een bom? Waar komt het überhaupt vandaan? De toekomst ofzo?
Puzzled keek ik de rest van de film. Het stuk wat erna kwam draagt bij aan het feit dat er in de eerste 20 minuten van de film geen woord aan dialoog zit: we zien ruimteschepen onder wederom klassieke muziek. Het had iets ongrijpbaars, vreemds en toch aards, om die dingen rond te zien zweven en je langzaam te beseffen wat voor stom stipje we eigenlijk maar zijn in het heelal. Enig minpuntje hier was dat sommige ruimteschepen wel érg nep waren, alsof er een vage potloodschets door de ruimte voortbewoog. Net zoals ik me bij de apen in het begin maar moeilijk had kunnen ontdoen van het idee dat het eigenlijk gewoon maar mensen waren met apenpakken aan, in plaats van apen. Maar bij de ruimteschepen was het gewoon dom, aangezien andere ruimteschepen juist prachtig waren.
Maar dat is maar gezever, de boodschap van de film was waar het om draaide. Na eerst nog een aantal prachtige scènes waarin het leven op een ruimteschip geweldig naar voren komt, leek de boodschap in beeld te komen toen ik kennismaakte met de hyperintelligente, zelfdenkende en misschien ook emoties voelende supermachine HAL. Geniaal hoe Kubrick hem naar voren brengt, met een rustige stem en 'ogen' in de vorm van lampen. Maarja, de problematiek zie je dan natuurlijk al aankomen. Een machine die alles onder controle heeft en voor zichzelf beslissingen neemt? Met emoties?
Nu levert alles wat daar verder nog mee van doen heeft zeer interessante film op, inclusief alle filosofische en ethische denkstukken waar de tekortkomingen van de mens en de mechanisering van de maatschappij ook onder te scharen valt. Maar misschien wel het geniaalste stuk van de film komt daarna pas; het einde. Zodra Dave weer in zijn bootje stapt viel er voor mij aan het gehele gebeuren geen touw meer vast te knopen. Prachtige surrealistische beelden wisselen elkaar in hoog tempo af, en de vragen borrelen vanzelf in je hoofd op. Wat is dit? Het zou alles kunnen zijn natuurlijk, die lichtflitsen die in alle kleuren van de regenboog heen en weer springen. Is het tijd? Is het leven? Is het een disco? Een zwart gat?
En als je dan denkt dat je het gehad hebt, moet het minst grijpbare stuk van de film nog komen. Dave staat plotseling in een kamertje, hij wordt ouder alsof het niets kost en verandert uiteindelijk weer in een embryo, ziet 'dat rare ding' weer en hij neemt een plaats tussen de sterren in.
Ach zo.
Pardon me, maar dan snap ik het niet meer hoor. Dan ga ik zelfs betwijfelen of Kubrick het zelf nog wel snapt. Maar voor mij is dat niet eens belangrijk, wat wel ter zake doet is de indruk, de onnavolgbare indruk die het op me achterlaat. Fantastisch, fenomenaal, mijn gebruikelijke woorden om iets op te hemelen (ironisch) zijn hier wederom van toepassing. Je kunt brainstormen wat je wilt, je conclusie zal hoogstwaarschijnlijk zijn dat je ervan kunt vinden wat je het best ligt. Wat ik nog wel grappig vind is dat het hele gedoel rondom HAL, opzich al een moeilijk te omvatten onderwerp, eigenlijk nog het eenvoudigst is om te begrijpen. Maar zoals gezegd, voor mij is het de sfeer, de reis die je maakt door de ruimte, die ongrijpbare, onverklaarbare ruimte waar wij allen deel van uit maken en nog niet één raadsel van hebben opgelost. Heerlijk filosoferen over het oneindige, het eindige, alles wat daarmee te maken heeft, overgoten door een fantastische Kubrick-saus, die alles nóg maar een stapje intenser maakt. Wat een prachtregisseur. Overigens maakte deze film me, in tegenstelling tot A Clockwork Orange, intens gelukkig. Ik kon het niet verklaren, maar ik was echt helemaal happy aan het einde.
Overigens is mijn enige minor note dat ik toch meer van de aardse verhalen ben. Verhalen die zich niet in het heelal afspelen of in ieder geval niet in een heelal waar je geen hout van begrijpt. Toch doet Kubrick het voortreffelijk hoor, moet ook wel eens kunnen.
4,5* lijkt me een mooie score.
Vandernagel
Aangezien anderen al hele pagina's aan berichten achterlaten, zal ik de mijne kort houden.
2001: A Space Odyssey is een visueel prachtige en realistische depictie van de ruimtevaart vol details en uitstekend camerawerk. De special effects zijn top en de sfeer is gewoonweg subliem. En HAL 9000… heerlijk. Zonder twijfel de beste SF film tot heden.
4,5 sterren
rokkenjager
Je vergeet Akira Kurosawa...
maxcomthrilla
En Federico Fellini natuurlijk. Altijd die verAmerikanisering hier.
serpico
Ik hield het maar even op ietwat hedendaagse, (semi-)mainstream en veelal bekende regisseurs hier
Slow Dog
ik zou tarantino toch weglaten uit de lijst hoor, zeg maar kurosowa, fellini, de coens, hitchcock, godard. mainstream is een verlaging van de absolute kunst van de film, toch in vele gevallen (nu ga ik veel kritiek te verduren krijgen)
dragje
Mee eens, maar geef dan ook 4.5 sterren
Max en Joep
ik denk idd niet dat Tarantino van het kaliber Kubrick is nee.
klute89
Ik had hoge verwachtingen van de film, maar toen ik hem eenmaal zag, viel het toch wel tegen. Niettemin vind ik de space decors erg goed en de lichteffecten zijn ook knap gedaan, maar voor de rest 3*
Moeilijk te vatten film waarvan ik niet goed weet wat ik er van moet vinden. In elk geval geen 5* waard zoals hier wel meer voor gegeven wordt. Het filosofische gedoe kan dan wel goed bedoeld zijn van Kubrick, filosofie is helaas niet iets wat ik direct in een film zoek. Zeker niet als je gaat filosoferen over iets als de evolutietheorie of het hiernamaals of wat Kubrick er ook mag mee bedoelen. Hij lanceert eigenlijk een hoop ideeën zodat je als kijker alle kanten op kan gaan.
Op zich wel complimenten voor Kubrick als regisseur. In een film waar niks gebeurd lukt het toch ietwat structuur te brengen en er een gehele film van te maken. Alleen beginnen de lange scenes waarin een ruimteschip minutenlang rondzweeft echt wel te vervelen. Nog een nadeel is de muziek. Het genre is goed gekozen en pas zeker bij dergelijke film. Maar dan wel niks commercieel als Johan Strauss. En de scene met de muziek van Richard Strauss was idd heel mooi, maar Kubrick melkt het idee uit gebruikt het teveel in de film. Ook heb ik een hekel aan de LSD-getinte kaleidoscopische kleurentrips.
Een film voor wie er meer in wil zoeken, of van filosofie houdt (is bij mij beperkt aan de toog). De film zal wel z'n invloed hebben gehad op latere filmmakers, maar ik ben geen latere filmmaker maar een gewone filmliefhebber. Toch niet van deze helaas. 2* voor de cinematografie, de belichting, het decor en de sommige goeie scenes tussen het rondzweven door.
tzan
Mensen die de film niet snappen..
Laten we even teruggaan naar wat Kubrick zelf heeft gezegd over deze film ? De boodschap zit hem in het beeld materiaal.
Zoals jullie ook vast welweten was kubrick dol op meerdere betekenissen te geven aanhet verhaal, hieronder een youtube linnk die zeker de moeite waard is. Iemand heeft geprobeerd in 2 delen deze film van kubrick uiteen te zetten.
Hij heeft dat ook overigens voor andere films gedaan dus het is volgens mij zeer de moeite waard om zijn account eens goed te bekijken. Veel kijk plezier.
The Last
Ik ga de uitgebreide dvd versie van deze film halen. Ben er erg benieuwd naar, bijna allemaal goede recensies hier.
Ik zie ook wel wat negatieve berichten staan, van dat de film saai was of er niks in gebeurde, maar goed, ik ga de poging wagen en hoop de film goed te kunnen begrijpen.
serpico
maar goed, ik ga de poging wagen en hoop de film goed te kunnen begrijpen.
) maar daar gaat de film dan ook niet om.
maerk
Oude maar mooie film. Hij is een beetje moeilijk te begrijpen en soms vind ik m iets té traag gaan maar dat stoorde mij maar een paar keertjes.
4 sterren.
DVD-T
Wat een briljante film is 2001.Echt een juweeltje,dat ik deze niet eerder ben gaan zien.Mooi camerawerk,goede special effect(en dat zonder digitaal computerwerk).Eerste keer ook dat ik een film die zich in de ruimte afspeelt heb gezien waar het echt doodstil is zonder dat je echt het gebulder van de straalmotoren hoort.De sets zien er misschien wat verouderd uit(net als het haar van de acteurs)maar het verhaal houd gewoon stand,en daar gaat het bij een film als deze ook gewoon om.En dan het einde met die licht-tunnel en daarna wow!En terecht een plaats in mij top 10.
tukkerstein
Goede film, tot nu toe de beste die ik van Kubrick heb gezien (ik ben niet echt een groot fan van hem, maar dit is een prima film).. Kubrick weet gewoon een ontzettend goede sfeer neer te zetten met deze film. De klassieke muziek, special effects die nog steeds heel aardig zijn en mysterieuze objecten doen het hem. Het gaat eigenlijk niet echt om de acteurs in de film, maar vooral om de sfeer, geluid en beeld. Het verhaal is erg moeilijk te begrijpen, je kunt het op allerlei manieren interpreteren, maar ook dat draagt bij aan de sfeer van deze film.
De lichttunnel aan het einde vond ik weer net iets te veel van het goede, het ging te lang door en het ziet er gewoon gedateerd uit.
Trouwens wel prachtig beeld ook, van de gerestaureerde versie. Je zou echt niet zeggen dat-ie uit 1968 komt.
Couch Potato
Vanochtend, op een grijze winterdag voor het eerst deze veelbesproken film gezien (hij was amper 40 jaar uit!) en enorm genoten.
Héél apart verhaal, de ruimtecomputer HAL was voor mij de grote vedette, meestal kan ik totaal niet van science-fiction genieten, maar deze film had daarnaast een groot realiteistgehalte, misschien vandaar, die mix.
Ja, tukkerstein, ik zou ook niet geloven dat deze film al uit 1968 komt, de digitale restauratie is biezonder goed geslaagd; Daardoor is het gegeven niet te erg gedateerd;
Héél aparte kijkervaring, dat vond ik ervan.
****
Pure
Zojuist bekeken; fascinerende ervaring.
Twee reviews (de eerste aan de hand van twee filmpjes; de tweede tekst en plaatjes) van Rob Ager waarbij mijn eigen woorden gegarandeerd in het niet vallen:
2 (hier moeten nog enkele hoofdstukken aan toegevoegd worden)
2001: A Space Odyssey
Eindelijk heb ik deze film dan ook mogen bewonderen. Dat werd echt wel eens tijd voor zo'n klassieker die veelal word bestempeld als de beste film allertijden. Laat nu iedereen zijn eigen mening daarover hebben, maar ondanks dat ik met gemengde gevoelens terugkijk op deze film kan ik me echt wel indenken dat deze film de beste allertijden word genoemd.
De openingsscene is dankzij de muziek en steeds hetzelfde beeld misschien eentonig, maar door mij ervaren als verschrikkelijk beklemmend. Het donkere beeld en steeds hetzelfde klassieke deuntje. Ik zat zelfs nog even te denken of er niet iets mis was met de dvd zelf, maar natuurlijk was dat niet het geval. De openingsscenes daarna zijn erg mooi. We horen de wereldberoemde muziek van componist Richard Strauss. Voor deze film nooit van de beste man gehoord, maar de krachtige muziek zelf is mij niet voorbijgegaan.
Als we daarna in het eerste deel een kijkje nemen in de oertijd bij een stel apen begint de film eigenlijk pas echt. Althans, zo voelde het voor mij. Een groep apen vind een groot zwart beeld, zo lijkt het wel. Dit grote zwarte beeld is een monoliet die de apen de kracht geeft van de menselijke intelligentie. We zien daarna dat door deze kracht de apen leren om met gereedschappen (grote botten) om te gaan en ook leren te vernietigen en zelfs te doden. Al eerder genoemd natuurlijk, maar dit staat vast en zeker voor een grote sprong in onze evolutie.
Daarna zien we dat een soortgelijke monoliet ondenkt word op de maan en afkomstig zou zijn van de planeet jupiter. Vanaf dat moment volgen we de ruimtereizigers aan boord van het ruimteschip Discovery One die op missie gestuurd zijn om de ontdekte monoliet eens even lekker te gaan bestuderen. Vanaf dat moment maken we ook kennis met wat mij betreft de ''echte'' hoofdrolspeler, de superintelligente boordcomputer HAL. Een computer die begeven zou zijn met de menselijke intelligentie en zelfs de menselijke emoties. Nou lekker niet dus en op een gegeven moment gaat dat mis. Ondanks dat het mis gaat en dat HAL een computer is was zijn uitstraling toch sterker dan die van de andere hoofdrolspelers wat mij betreft. Wat HAL vanaf dat moment precies bezielt weet ik niet, maar het is duidelijk dat de missie van de ruimtereizigers gedwarsboomd word door de computer. De levensfuncies van een paar medewerkers word door HAL beëindigd en ook astronaut Bowman lijkt zijn laastse loodje te leggen als het aan de computer lag. Op één of andere manier weet Bowman de boordcomputer uit te schakelen...
Wat volgt is een prachtige belevenis vol flitsende beelden en veel kleuren voor ruimtereiziger Bowman die een reis door de ruimte maakt en terechtkomt in één of andere hol klinkende kamer. Daar staat hij in zijn ruimtepak naar zichzelf te kijken en voordat ie het weet maakt hij de metamorfose naar diegene waar hij naar zat te kijken. Het werd me eigenlijk steeds een beetje duidelijker wat nou eigenlijk de boodschap van Stanley Kubrick was. Daarna ziet Bowman hemzelf liggen in bed als een oud mannetje en valt in slaap. Eenmaal getransformeerd tot een embryo zijn we aangekomen aan het eind van deze fascinerende reis. De embryo vind zijn plaats tussen de sterren en kijkt uit op het heelal.
Met behulp van een aantal internetsites en het lezen van een aantal teksten over deze film ben ik meer te weten gekomen over 2001. Een film die niet toegankelijk zal zijn voor iedereen en ook ik had mijn grootste twijfels totdat ik mij meer ging verdiepen in de film zelf. Vooral het feit dat ik de film zo nu en dan als erg saai heb ervaren deden de beoordeling geen goed. Op het einde van de film dacht ik drie sterren uit te gaan delen, maar na wat gepuzzel en veel gelezen te hebben over de film kom ik eerst uit op vier sterren. Ik hoop dat die ene extra ster gebruikt kan worden voor de herziening van deze film, want herzien doe ik zeker.
* * * *
rokkenjager
Echt waar?.....bron? ik weet enkel dat de film 'vaak' wordt bestempeld als een van de beste Sci-Fi films ooit, maar beste film?....nooit van gehoord.
Leland Palmer
Ik heb geen specifieke bron, maar zeker meer dan eens gelezen dat de film bij de grootsten allertijden hoort. Er word vaak gezegd dat deze film zoveel meer is dan de beste sci-fi film ooit. Kubrick tilt deze film ver boven het genre science fiction uit volgens velen.
rokkenjager
Maar heb je wel daadwerkelijk een lijst gezien waar deze film boven films als Citizen Kane, The Godfather of Casablanca uitsteekt(en dat zijn nog maar ie amerikanisering), het lijkt me allemaal een beetje extravagant.
Leland Palmer
Nee, dat niet. Ik weet niet eens of deze wel samen met die andere titels in een toplijst te zien is.
niethie
er zijn miljoenen lijstjes in de wereld dan zal die toch wel ergens tussen staan.
rokkenjager
Jawel hoor, America's 100 Greatest Movi...
Maar toch verre van nummer een.....
Leland Palmer
Hmm, nou dan weet ik ook niet hoe ik daarbij kom. Vast eens ergens gehoord of gezien ofzo... Maar, hij staat erin

2010
1984

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985

Apocalypse Now
Oorlog, 1979
maanjupiterkunstmatige intelligentieman vs machinegebaseerd op boektechnologiesuper computerruimtereisspace missionmoon base astronautcultfilmevolutionmonolith space stationruimte-operacomplex2000sdrearyai rebellion absurdtenseambiguousaudaciousbaffledexcitedmetrocolorsuper panavision 70