Starship Troopers (1997)
Met onder meer: Casper Van Dien, Dina Meyer en Denise Richards
Releasedatum: 8 januari 1998
Bekijk via Disney+
Plot Starship Troopers
"The only good bug is a dead bug."
In het nieuwe millennium wordt de mens geconfronteerd met de dodelijkste vijand aller tijden... een intelligent ras van buitenaardse wezens. Sommigen zijn negen meter hoog, anderen kunnen vliegen, maar allemaal zijn ze in staat om ieder levend wezen op aarde te vernietigen. Dan verschijnt de jonge Johnny Rico, een onverschrokken vrijheidsstrijder die zich aansluit bij een elite-eenheid van de infanterie. Zijn bloedmooie vriendin Carmen wordt opgeleid tot een eerste klas gevechtspiloot - maar wordt tegelijkertijd ingepalmd door haar vlieginstructeur! De Troopers gaan op weg naar de thuisplaneet van de buitenaardse insecten, waar een grootscheepse intergalactische oorlog op het punt staat uit te breken. Hun missie: de mensheid redden van de ondergang.
Johnny D. Rico
Lieutenant Jean Rasczak
Zander Barcalow
Private Sugar Watkins
Biology Teacher
maar de achterliggende gedachte is ver te zoeken. Het verhaal moet iets voorstellen van een totalitaire mensheid die andere planeten probeert te veroveren, maar het blijft veel te oppervlakkig. (1,5*)
Die achterliggende gedachte was toch wel erg duidelijk. Film levert harde kritiek op het Amerikaanse Buitenlands beleid en werd gemaakt voor de invallen in Afghanistan en Irak.
Verhoeven bleek het vrijwel perfect voorspeld te hebben......
wibro
Behoorlijk wat. Ik weet niet hoeveel je gemist hebt, maar ik vind de eerste helft echt stukken beter dan de tweede. Vooral daar is wel degelijk meer aan de hand dan actie en special effects. Juist het tweede deel trok mijn waardering flink omlaag.
Ik heb op Movie 2 Movie een uitgebreide plotbeschrijving gelezen. Je zou best gelijk kunnen hebben, maar ik denk dat na het zien daarvan mijn waardering van 2,0* echt niet omhoog zal gaan. Het 2e gedeelte van een film is meestal doorslaggevend voor mijn stem. Mocht de film weer een keer op TV komen, dan zal ik deze film in zijn geheel bekijken of in ieder geval het gedeelte dat ik gemist heb.
Als ik alleen het tweede deel had gezien had ik 1,5* gegeven, hooguit, in theorie dan, want ik had dan niet gestemd..
wibro
Toch eens de hele film kijken, je slaat de plank volledig mis....
Misschien. De legers in ST hadden wel gelijkenissen met de legers van Adolf Hitler. Had Verhoeven hier een bedoeling mee dan? Wil jij soms beweren dat deze film een satire was op het Amerikaanse imperialisme?
Gelijkenissen met de oorlog in Irak zijn wel aanwezig. In deze film onderschatten ze de "bugs", ook in Irak onderschatten ze de tegenstander. Beiden vanuit een bepaald superioriteitsgevoel. Maar de 2e oorlog in Irak moest nog beginnen toen Verhoeven deze film maakte. Daar kan het dus nooit een satire op zijn.
Misschien toch maar een keer helemaal bekijken deze film.
(verwijderd)
Verhoeven speelt met clichés en steekt de draak met vele algemeen aanvaarde denkbeelden en instituties. Geen slecht uitgangspunt, maar de film is dusdanig over de top, dat ik moeite had de hele zit te doorstaan.
Even een opsomming: de vijand als ongedierte beschouwen, "schieten naar believen", letterlijke leeghoofdigheid zelfs tweemaal !, in het leger wordt er een man van je gemaakt (jammer dat dat ten kosten gaat van je ledenmaten), een echte held kan uit de dood opstaan, etc, etc...Het breinmonster uit Dune kwam ook nog even aanbod. Geweld als vermaak ? Het blijft moeilijk te verteren.
Yep, Verhoeven geeft het zelf aan in zijn audio commentaar (ook in 1997 opgenomen)
Dat maakt de film zo bijzonder. Verhoeven heeft haarfijn ingezien hoe de Amerikanen in elkaar steken en er een satire opgemaakt. Hij sloeg hiermee de spijker 100% op z'n kop. Een bijzondere film.
predator 2
misschien moeten sommige mensen die film nog maar is zien want deze film scoort dus echt geen 2,5!!
Montorsi
Misschien toch maar een keer helemaal bekijken deze film.
Irak? Duidelijk een grote sneer naar met name Vietnam
Vermakelijke film, alleen moeten we niet doen alsof de kritiek op imperialisme zo enorm veel voorstelt. Het is toch vooral de achtergrond, voor de rest hadden we toch te maken met een modale actiefilm. Daarom ook logisch dat het eerste deel een stuk beter is, het laatste stuk heeft een chronisch gebrek aan inhoud. 3*, omdat de eerste helft best goed is.
Irak? Duidelijk een grote sneer naar met name Vietnam
Nee hoor. Verhoeven haalde zijn inspiratie uit de inval op Grenada en Israel (Kolonie van de VS in vijandelijk gebied.) en dergelijke. Het Amerikaanse imperalisme is van alle tijden. Dus niet zo heel verwonderlijk dat Irak snel volgde. Luister het audiocommentaar van Verhoeven eens. Voor hem is het verhaal met die bugs slechts het laagje vernis. (Voor de schrijver was het slechts bedoeld als actiefilm, maar dankzij Verhoeven is de film daar ver boven uitgestegen.)
Verder vond ik de actie ook bovenmodaal.
Montorsi
Verder vond ik de actie ook bovenmodaal.
Ik heb dat commentaar niet gehoord, en begin daar ook niet aan. Maakt verder ook niet uit waar de inspiratie vandaan is gekomen natuurlijk. Mij leek met name de volledige onderschatting, en het afschilderen als een stel domme dieren van de vijand overduidelijk een verwijzing naar Vietnam.
Beitel
Starship Troopers is geen satire op een bepaalde oorlog, maar op de manier waarop Amerikanen oorlog voeren. Irak volgt dat patroon heel sterk, evenals Vietnam. Dat maakt de film zo sterk: het is niet slechts een satire van een gebeurtenis in de geschiedenis maar draait om de onderliggende ideeën en uitwerkingen daarvan.
Moet me er ooit nog eens verder in verdiepen, maar het blijft een intrigerende film.
maxcomthrilla
Starship Troopers is net zoals vele andere oorlogsfilms zo `n film waarin je heel veel achter kunt gaan zoeken wat betreft anti - oorlog propaganda middelen.
Toegegeven, de actie zag er bij vlagen wel leuk uit. De insecten waren in een hoge mate van diversiteit aanwezig en vielen soms vanuit verschillende hoeken aan. Vond de parodie op zich wel geslaagd, vooral omdat de soldaten eens een keer tegen ' andere vijanden vochten '.
Maar al die drama segmenten hadden integraal geschrapt mogen worden. Werd bijkans nogal moe toen die vrouw overleed en zij in beeld begraven werd. Zal iemand wel weer tegenwerpen dat men hier de Amerikanen mee op de hak nam, maar had dit liever geschrapt zien worden, aangezien de onderlinge dialogen er ook geen twijfel over lieten bestaan dat de Amerikanen op een domme manier oorlog voerden en niet op een peloton mensen meer of minder keken. Ik heb mij niet verveeld. 3*
Goldenskull
Zelden een film gezien die zoveel ergernissen opriep als Starship Troopers (kut acteurs, sentimeel gedoe, vreselijke clichés etc). Toch kon ik de film uitzitten, met af en toe een glimlach zelfs. Soms misschien onbedoeld grappig, soms bedoeld, bijvoorbeeld die scene waarin een lijk met kist en al de ruimte in wordt gestuurd
Die commercials waren ook wel leuk trouwens.
Voorspelbaar en clichérijk, je moet er maar van houden.. ik dus niet. Dat stukje in trainingskamp was wel een hele slechte rip-off van Full Metal Jacket. 1.5*
The Last
Volgens mij is zo'n beetje alles wat je minacht hieraan juist de bedoeling van de hele film. Je moet het ook niet zo serieus nemen, 't is een rasechte (en geweldige) oorlogssatire dit. En daar is de film behoorlijk goed in geslaagd wat mij betreft. Gewoon nog een keer kijken, maar dan met de juiste verwachtingen.
Krijg overigens meteen weer zin in herziening. Wellicht dat de score dan nog hoger uitvalt.
Goldenskull
Ik had wel door dat het niet al te serieus genomen moest worden, maar daar wordt de film niet beter van. Ik neem trouwens aan dat ze niet express zulke irritante acteurs hadden afgehuurd?
Die Rico met zijn gladjanus kop en 'bloedmooie' (zie beschrijving) Carmen.. uhmm..
Goldenskull
Dan houdt het op, ik ga dus niet in eens een ster hoger geven ofzo
Pastichio Rocker
Het is jammer dat Verhoeven in de tweede helft vergeet dat hij bezig was met een satire, en de film verzand in een standaard actiespektakel. Tegen het einde aan pakt hij de draad wel weer op, maar dan is het al te laat. En behalve Clancy Brown en Michael Ironside was iedereen heel erg irritant, ook al was dat de bedoeling. Dan zie ik toch liever RoboCop.
johnboer
Was dit een Paul Verhoeven film? Wow.
B-acteurs uit soap-series.
Bloederig,horror toch? Ik kreeg ook eigenlijk het idee dat dit
toch minstens een satire moest zijn van Paul. Maar op wat?
Ik lees Irak,Vietnam. Nou,misschien hebben jullie gelijk.
Ik weet het gewoon niet.Zelf zie ik niet bepaaldelijk een
link,maar ok. Was het wel satire? Is het niet gewoon een
prul van een B-film.?
Nee,helaas. Deze film zal ik nooit meer zien.
Maar...ieder zijn eigen smaak!!! C'est la vie.
maerk
Erg lekkere Sci-Fi actie van Paul Verhoeven.
Het verhaaltje en het acteerwerk zijn eigenlijk niet zo bijzonder. Maar in Starship Troopers geef je daar ook geen hol om, het is gewoon heerlijk vermaak. Paul Verhoeven regisseert weer eens heel goed en weet opnieuw een prachtige toekomstwereld te scheppen. Humor en hard geweld zit er allemaal in en staan garant voor een avondje vermaak.
Was dit een Paul Verhoeven film? Wow.
B-acteurs uit soap-series.
Bloederig,horror toch? Ik kreeg ook eigenlijk het idee dat dit
toch minstens een satire moest zijn van Paul. Maar op wat?
Ik lees Irak,Vietnam. Nou,misschien hebben jullie gelijk.
Ik weet het gewoon niet.Zelf zie ik niet bepaaldelijk een
link,maar ok. Was het wel satire?
Ja, luister het audio commentaar maar. En deze film werd gemaakt voor de tweede inval in Irak...... Dus ook nog eens een voorspellende satire.
cornelis
De hyperbool wordt niet meer zo goed begrepen als in eerdere eeuwen, vrees ik.
DroBje!
Leuke vlotte actie film.
Het ziet er goed uit en af en toe lekker grof.
De spotjes van de Federation zijn erg gevat.
Ik vond wel dat ze de stempel er wel erg op drukte:
You're gonna be the new Lieutenant, you want the job?
I will take it, Till I get killed, or you find someone better!
Dit soort dingen begon mij na een tijdje toch wel te irriteren.
Lekker actie filmpje die je in een andere wereld brengt.
wimnoot
Na het lezen van alle commentaren en de film nog eens gezien te hebben, heb ik mijn stem verhoogt naar 4 punten. Over alles is heel goed nagedacht, en uitgewerkt. Van de overdreven gelikte cast tot de special effects. Ik heb groot respect voor Verhoeven. Vooral omdat hij niet bang is kritiek te leveren, de regels van hollywood aan zijn laars te lappen. Enige kritiek die ik kan bedenken is dat er uiteindelijk toch een beetje een entertainend verhaal van gemaakt wordt. Maar dat stoorde mij niet echt.
Lexcoaster
Ik sluit me aan bij wimnoot. Satirische kritiek die hier wordt geleverd vind ik erg doordacht in het verhaal geweven, ik zou het boek waarop de film is gebaseerd wel eens willen lezen. En het feit dat er een entertainend verhaal van wordt gemaakt is natuurlijk redelijk logisch, het is en blijft Hollywood waar Verhoeven me te maken had. Entertainen doet de film overgens uitstekend.
MindFucker
Baanbrekend voor de tijd waarin de film gemaakt is. Toendertijd in de bios gezien geloof ik en ik was echt zwaar onder indruk.
niet alleen is het verhaal ijzersterk, de special effects mogen er (vooral in die tijd) best zijn !
Niet altijd even goed geacteerd helaas maargoed.
Ook leuk is de knipoog naar het amerikaanse oorlogsbeleid. Zeer sterk gedaan.
3,5 *
aerts007
Spectakelstukje, zeer goed verfilmd.
cornelis
Bla
Zoals al veel gezegd is de eerste helft van de film beter dan de tweede helft, niettemin is het een goede helft. De humor in de film sprak me wel aan, de actie en zeker de CGI waren hier goed. Ik zag echter nog steeds veel poppen.
sofripa
Wat een fijne, zinloze, geweldadige, puike film is dit toch. Verhoeven rules!

Starship Troopers: Traitor of Mars

2008

Starship Troopers 2: Hero of the Federation
2004

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991