• 9.379.403 stemmen

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Fantasy / Familie | 115 minuten

Genre: Fantasy / Familie

Alternatieve titel: Sjakie en de Chocoladefabriek

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Australië

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Johnny Depp, Freddie Highmore en Helena Bonham Carter

Releasedatum: 20 juli 2005

Plot Charlie and the Chocolate Factory

"Prepare for a taste of adventure."

Chocoladefabrikant Willy Wonka schrijft een prijsvraag uit waarmee vijf gelukkigen een rondleiding door zijn fabriek kunnen krijgen. Charlie is één van de winnaars. Tijdens de rondleiding krijgen de andere kinderen één voor één met pech te maken.

Willy Wonka

avatar van vdc

vdc

katie morosky schreef:

compleet sexloos.

In de film vond ik dit wat te overdreven neergezet.

Na de film spraken m’n kinderen me tegen : ze waren overtuigd dat die Wonka een vrouw was. Dit was toch niet de oorspronkelijke bedoeling van het boek ?

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Hij had wel wat vrouwelijke trekjes maar de prinsen uit Disney sprookjes zien er toch altijd verwijfd uit en daar klaagt niemand over?Voor mij was hij gewoon een geflipte kerel met een hoog stemmetje.

avatar van Anjin

Anjin

vdc schreef:

In de film vond ik dit wat te overdreven neergezet.

Maar ja in het echt lijk ie ook op een wijf..

avatar van Nubis

Nubis

?

*kuch*

Volgens mij..... ben jij niet helemaal goed.

avatar van XxXDEPPFANXxX

XxXDEPPFANXxX

Anjin schreef:

Maar ja in het echt lijk ie ook op een wijf..

Dat zie ik toch niet helemaal hoor heb jij ooit in het echte leven een vrouw met zo'n mannelijke snor en baard gezien??

avatar van Anjin

Anjin

XxXDEPPFANXxX schreef:

Heb je nooit een gayparade gezien Zie je er genoeg

avatar van XxXDEPPFANXxX

XxXDEPPFANXxX

tjsa maar we hebben het hier over normale mensen volgens mij...

avatar van cdepaus

cdepaus

Vanaf het moment dat ik lucht kreeg van deze film wist ik dat ik die zeker wilde gaan zien. En hij bleek nog beter dan ik had verwacht! Depp zet een briljante Willy Wonka neer. De mimiek van deze acteur is niet te evenaren. Ik ben blij dat de rol niet naar een Jim Carrey is gegaan want die had het absoluut niet beter kunnen doen. Geweldig verhaal; veel minder zoet dan de versie uit '71 en mijns inziens echt veel beter. Ik geef deze 5 sterren en hoop dat de film heel snel op DVD komt!

avatar van balosa

balosa

ik was benieuwd naar deze film, vooral ook omdat ik de eerdere verfilming nog goed ken uit mijn jeugd en dat een leuke film vind, ik werd niet teleurgesteld, Johhny Depp speelde goed maar een Jim Carrey had het mijns inziens ook niet gek gedaan, persoonlijk lijkt me dit ook wel een rol voor hem, de decors zijn prachtig, de muziek leuk (en vooral niet té lang), kortom een leuke (familie-)film die niet onder doet voor zijn voorganger uit 1971! 3.5*

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Prachtige decors, een fantastisch spelende Johnny Depp en een lekkere feel good movie.

Heb jammer genoeg het origineel nog nooit gezien, dus echt vergelijken kan ik niet.

Of ik dat wil is een ander verhaal, want voor mijn gevoel geeft de aankleding van deze film zoveel meerwaarde dat ik me niet kan voorstellen dat het origineel met net zo goed zou bevallen.

Toch maar eens een keer gaan kijken, en hopelijk wordt ik aangenaam verrast.

Voor dit stukje visueel pracht 4 *

Ben blij dat Jim carrey de rol van Willie Wonka niet deed.

Anders hadden we dezelfde gekkenbekkentrekkerij gezien als bij Lemony Snicket, en die was gewoon vermoeiend om naar te kijken. Wat mij betreft is Johnny Depp hier de perfecte kandidaat voor.

Teskuh17

Verhoogd naar 5*.. De film is gewoonweg magnifiek en dat vooral dankzij het prachtige verhaal van Roald Dahl, de goede visuele acties van Tim Burton en Johnny Depp als Willy Wonka. Willy Wonka and the chocolate factory verdient 5 sterren, maar Charlie and the chocolate factory eveneens!

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Vreemd genoeg ben ik ben ik een klein beetje teleurgesteld in deze film. Begrijp me niet verkeerd hij is heel leuk, vol met van alles en nogwat aan geinige en aparte dingen. Het is alleen dat ik er wellicht teveel van had verwacht gezien het Geregiseerd is door: Tim Burton en vooral omdat Johnny Depp "Willy Wonka" speelt.

Johnny Depp heeft ook absoluut aan mijn verwachtingen voldaan door een geweldige (wereldvreemde) Willy Wonka neer te zetten. Het is meer de film zelf waar ze wat meer uit hadden kunnen halen. Al die magische dingen in de fabriek waren toch niet zo spectaculair als ze hadden kunnen zijn met de moderene beeldtechnieken die ze tegenwoordig tot hun beschikking hebben. En vooral het eind was minder spectaculair als in de serie die ik +- 15 jaar geleden heb gezien. Ook vond ik het op een gegeven moment in de fabriek een beetje te snel gaan allemaal. In razendsnel tempo waren de overige 4 kinderen verdwenen.

Ik zou het zeker wel aanraden om deze film te zien, het blijft een leuke film met een hoop verrasende dingen erin. En als je van goed acteerwerk houd moet je er zeker heen, maar dat geld voor alle Johnny Depp films.

p.s. Pas op voor dat liedje in de film, je loopt het risico dat het de komende 2 weken nog in je hooft blijft doortetteren.... Willy Wonka,,.. Willy Wonka... the amazing chocolate man...... WIlly Wonka,... WIlly Wonka... aaaaaaagggggggghhhhhhhhh

3,0

avatar van minxz

minxz

hmmzzz.... te hoge verwachtingen waarschijnlijk. De eerste verfilming is voor mij de betere. 4* voor Depp. Overall 2.5*

SuperSideSwipe schreef:

3,0

haha.. moet je voorstellen dat ik dat liedje bij de eerste keer kijken van de trailer * weken voor de film * al iedereen mee verveeld heb die t maar wilde horen (en ook diegen die t ni wilde horen natuurlijk) lol

avatar van Fred Neil

Fred Neil

Ik vond de oempa loempa's niet echt verbeterd. Ze horen naar mijn idee oranje met groen te zijn.

En die liedjes ertussendoor waren zeer irritant.

avatar van Megan_74

Megan_74

Fred ik ben het met je eens, de oempa loempa's zijn zwaar irritant en de liedjes zijn niet zo leuk als de orginele versie van 1971.

Ik vind de versie van 2005 dan ook niet zo goed als de versie van 1971. Ik heb beiden vanavond nog eens gekeken en geef 2.5 * voor 2005 en 4 * voor 1971.

Starry Night

Door omstandigheden heb ik hem 2 keer gezien, en de tweede keer vallen weer nieuwe dingen op. Dat vind ik wel een goed teken altijd. Zoals het ook een goed teken was dat hij de tweede keer opnieuw boeide. Haast nog meer dan de eerste keer, gek genoeg.

Depp is geweldig (ik hou best van Jim Carrey, maar ik vrees dat die in deze rol toch iets 'over the top' zou zijn geweest ; Depp was helemaal perfect) en de kinderen ook. En de streberige blonde moeder verdient ook een dikke pluim. Opa lijkt op Simon Carmiggelt, maar dat kan ook door de Nederlandse stem komen (ik ging beide keren met kinderen). Het verhaal wordt met veel humor en vaart verteld.

Wat ik wel erg jammer vind: Willy Wonka hoort gewoon geen verleden te hebben. Dat vind ik zó... Amerikaans Oprah Winfrey-achtig! Dat geleuter over een vader met een snoepfobie, nee, had van mij niet gehoeven. Ook de scène aan het slot waarin je de kinderen de fabriek ziet verlaten is een miskleun. In de versie met Gene Wilder word je toch met het onbestemde gevoel achtergelaten dat sommige etterbakjes het wellicht niet overleefd hebben, en zo hoort het in de wereld van Dahl!

Teskuh17

Dat de kids op 't ein die fabriek verlaten (en dan even "I taste so good" buiten beschouwing laten) vond ik ook niet echt geweldig.. Mike Teevee was bagger Het verleden van Willy Wonka daarentegen vond ik wel kei stoer in de film Het maakt het verschil met de oude versie.. top vind ik

Starry Night schreef:

Jammer dat hij die scene zelf geschreven heeft dan .

avatar van JannekeB.

JannekeB.

wel een mooie film, maar volgends mij de eerste verfilming anders, met dat overnemen van de fabriek.

ik vond trouwens Johnny depp wel leuk spelen. 4.0

avatar van chiquita

chiquita

Ik heb me vaak geirriteerd aan films die in monotoon Spaans worden nagesynchroniseerd. Ik moet zeggen dat ik deze film niet anders had willen zien. Heb in een deuk gelegen om het Duitse jongetje dat met een Duits accent Spaans sprak. Geweldig.

Ik heb in feite niet de originele (engelstalig) film gezien. Ook de liedjes waren in het Spaans. Kan ik dan eigenlijk wel stemmen?

avatar van sju

sju

werkelijk een heerlijke film! absoluut een (verrassende) Burton-film. de sfeer, de muziek: fantastisch. en dan heb ik nog niet gehad over de rollen en typetjes. maar het mooiste is dat het zeker geen kinderfim is!

Freud schreef:

Jammer dat hij die scene zelf geschreven heeft dan .

Dahl heeft volgens mij nooit een scène geschreven met de kinderen ná het fabrieksbezoek. Toch?

avatar van pjotr

pjotr

Nee hoor, volgens mij ook niet....

avatar van Anatolia

Anatolia

Precies. En dat is eigenlijk het punt waardoor ik bij Burton altijd een "hè, wat jammer nou"-gevoel heb: dat Amerikaanse sausje dat hij nog even giet over zijn films. Beetlejuice uitgezonderd...

Starry Night schreef:

Ik heb het boek hier niet liggen, maar ik ben ongelooflijk zeker van wel: als Sjakie en Willy Wonka met de lift door het dak vliegen (in het eerste boek welteverstaan) staat er dat hij beneden de grote vrachtwagens met chocolade voor de kinderen ziet wegrijden en daarbij ook de andere kinderen buiten ziet komen, ze worden zelfs allemaal nog eens beschreven: bijvoorbeeld dat Mike Teevee uitgerekt is en dus terug zijn normale lengte heeft, hoewel hij ongelooflijk dun geworden is, en dat die met haar kauwgom terug naar normale proporties is uitgeperst hoewel ze nog een beetje blauw is. Lees het maar na zou ik zeggen.

Freud schreef:

Damn, you're right...! Het laatste hoofdstuk heet zelfs "De andere kinderen gaan naar huis". Hè, d'r is zojuist een oude overleden Engelsman van zijn voetstuk gedonderd...

Freud

Ik heb dat einde altijd super gevonden. Uiteindelijk komt er ook niemand ongeschonden naar buiten, dat is toch al één troost .

avatar van Timey

Timey

huh, die moet toch in top 250 staan?

avatar van donnie darko

donnie darko

Timey schreef:

huh, die moet toch in top 250 staan?

nee, pas na twee jaar kan een film in de top 250 belanden. Mss eerst eens het tekstje boven de top lezen, dan snap je er waarschijnlijk ook wat meer van.