• 9.375.219 stemmen

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Fantasy / Familie | 115 minuten

Genre: Fantasy / Familie

Alternatieve titel: Sjakie en de Chocoladefabriek

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Australië

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Johnny Depp, Freddie Highmore en Helena Bonham Carter

Releasedatum: 20 juli 2005

Plot Charlie and the Chocolate Factory

"Prepare for a taste of adventure."

Chocoladefabrikant Willy Wonka schrijft een prijsvraag uit waarmee vijf gelukkigen een rondleiding door zijn fabriek kunnen krijgen. Charlie is één van de winnaars. Tijdens de rondleiding krijgen de andere kinderen één voor één met pech te maken.

Willy Wonka

Mr. Salt

Oompa Loompa

Mr. Teavee

avatar van 606

Niet voor mij bestemd maar desondanks was Depp gewoon briljant en qua settings ook nog wel goed.

Maar rest was het echt niet mijn ding.

Mijn stem is de 2400 voor de film.

avatar van amanda3785

amanda3785

Johnny Depp is een van de beste acteurs. Als er een aparte rol gespeeld moet worden, kan je dat zeker aan hem overlaten. De film is wel leuk, naar mijn mening leuker dan het origineel.

avatar van ibendb

ibendb

Deze film is eigenlijk best leuk.

De decors zijn wat saai en industrieel. Ik mis dat tikkeltje magie dat Burton steeds geeft.

Het mag zich dan wel in een fabriek afspelen, maar het mocht wat creatiever.

De personages zijn ook erg oppervlakking waardoor het een beetje saai wordt.

Van mij mocht Wonka ook een beetje vreemder en minder kinderachtig.

En dat deel over zijn vader was ook overbodig, dat kon misschien in een sequel:

Charlie And The Chocolat Factory 2: Searchin For Father Wonka

Haha

Al bij al: een krappe 3.5

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Ik vond er niet veel aan. Hoewel het allemaal speciaal ingekleed was, voelde ik geen enkel magisch moment, iets wat ik wel van zo een film verwacht. Alles voelde erg mechanisch aan. Johnny Depp had een erg kille rol en ik vond het maar weinig boeiend.

Vrij saai allemaal. Goed om een zondagnamiddag mee door te brengen, maar hier had ik duidelijk meer van verwacht. En die oempa loempa's, met andere woorden één Indische acteur, die voor 1000 mannetjes moet dienen. Mijn god, wat een draak van een film eigenlijk!

avatar van misterd3000

misterd3000

Dit is een goede film

Daar waar de oude film leuke liedjes heeft ziet een deze film de fabriek er een stuk snoeperiger uit( nu konden ze ook gebruik maken van computers), en in plaats van dat je de hele tijd de fabriek ziet zie je ook flashbacks als willie wonka iets verteld.

Verder lekker overdreven karakters net als in het boek, alleen de liedjes van de oempa loempas waren mij iets te modern en dat verhaal met die vader was overbodig.

Beide verfilmingen hebben wel iets speciaals waardoor ze allebei 4 sterren van mij krijgen

avatar van movies2323

movies2323

Willy Wonka and the Chocolate Factory was zoveel beter dan deze remake.

De remake had niet wat magistraals over zich heen, terwijl de oude verfilming van Roald Dahls boek, dat zo goed

had. Ik vond om heel eerlijk te zijn Gene Wilder ook veel en veel beter acteren dan Depp. . De film voelde inderdaad erg mechanisch aan en Depp was totaal niet boeiend, terwijl de W. Wonka van Wilders wel apart, mysterieus en interessant was.. Verder was het op sommige plaatsen zeer saai en langdradig en de Oempa Loempa's waren natuurlijk ook niets

Toch nog 2,0** voor de fabriek, die was wel erg mooi gemaakt.

avatar van miss_efron

miss_efron

Was vroeger een die hard fan van de eerste Charlie and the chocolate factory! Natuurlijk was ik in de wolken dat er een remake ging komen.Natuurlijk met Johnny Depp en Helena Bonham Carter.Vrouw van Burton en Depp peter van Burton's kinderen.Ik vond deze film nog beter door al die speciale effecten en decors.Knap staaltje acteerwerk en een fantastisch mooi einde waaraan de eerste chocolate factory film niet kon tippen!

avatar van Decec

Decec

Ik vond heel leuke familie/avontuur film...

Leuk gedaan... leuk voor een kinderen...

Prima verhaal...

Mooi muziek...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Freddie Highmore speelt goed...

Mooi HD kwaliteit...

avatar van betamovie

betamovie

Goede remake leuke grappige muziek met de Oopas-loopa,s die aa de beatles en black sabbath nadoen . Verder een goede verfilming, naar het boek van Roald Dahl. Het verhaal start met een ex werknemer van de wonka fabriek, die in een armzalig huisje wonen met de gehele familie met de groot ouders en hun kleinzoon.En de gehele familie heeft nog steeds banden met dat betoverende bedrijf.Verder een film over een gigantisch bedrijf wat op een stad lijkt, prachtige decors veel digitale effecten ( oa de eekhoorns )

avatar van maarten541

maarten541

betamovie schreef:

"Een echte chocoladerivier met een echte chocoladewaterval. Echte eekhoorns, die echte noten kraken. Regisseur Tim Burton houdt er niet van zijn publiek voor de gek te houden. De prachtige decors in zijn verfilming van Roald Dahls Charlie and the Chocolate Factory komen niet uit de computer, maar werden stuk voor stuk gebouwd in een immense studio. Ieder onderdeel werd handgemaakt en handgeschilderd, grassprietje voor grassprietje. En de chocola was eetbaar."

Las ik in de Volkskrant recensie .

avatar van scorsese

Goeie remake waarin vijf gelukkige kinderen de chocoladefabriek van Willy Wonka mogen bezoeken. Het bekende verhaal van Roald Dahl leent zich uitstekend voor regisseur Tim Burton. Een mooie vormgeving, wederom kleurrijk en de special effects zijn uiteraard ook verbeterd sinds het origineel. Ondanks meer achtergrondinformatie over Willy Wonka, blijft dit personage gelukkig wel excentriek en een beetje maf. Verder is het einde ook aangepast.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Geslaagde boekverfilming van een van mijn favoriete Roald Dahl verhalen. Als kind was ik al dol op zijn boeken en dit was wellicht degenen die me het meeste aansprak. Dahl schreef zijn kinderverhalen altijd wel met veel humor, een moraal en een niet te missen duistere twist erin. Beetje zoals Burton zijn films maakt, het is dan ook bijna een onvermijdelijke 'match in heaven'.

Eigenlijk is dit ook een van de betere Burtons geworden, op de een of andere manier valt alles hier op de juiste plek. De bizarre sprookjesachtige omgeving, het Anton Pieckeske huisje van Charlie, de kleur- en fantasierijke snoepfabriek, de excentrieke Willy Wonka (die inderdaad erg op MJ lijkt te zijn gestoeld, net zoals Jack Sparrow op Keith Richards, Depp heeft schijnbaar iets met pop- en rocksterren). Het is cinematografisch toch wel erg genieten van Burton zijn sprookjes wereld.

Burton is erg dicht bij het oorspronkelijke verhaal gebleven en dat is een goede keuze, immers het verhaal van Dahl is van zichzelf meer dan uitstekend en laat zich ook vrij gemakkelijk naar film vertalen. De kinderen en ouders zijn vooral grappig in hun stereotypering (meisje en moeder in trainingspak zijn wel de top) en Charlie en zijn opa vormen een leuk innemend duo waarmee het prima een uurtje of 2 meeleven is. Alhoewel het beeld van Willy Wonka niet voldoet aan wat ik zelf daar altijd bij bedacht had, is het wel leuk dat Depp hier duidelijk de vrijheid heeft gekregen er zijn eigen invulling aan te geven.
Klein minpuntje is dat de Oempa-Loeompas op een bepaald wel erg melig worden, daartegenover staat wel weer een mooie 2001 Space Oddesey verwijzing en een briljante scene met zo'n 150 eekhoorns in de hoofdrol

Leuke, aangename film en misschien moet Burton zich nog eens vaker wagen aan een Dahl verfilming (BFG anyone?)

avatar van Ghola

Ghola

Een film die ik een klein beetje heb moeten uitzitten, met name doordat ik alle lovende reacties over de vormgeving niet kan delen. Het begint goed en m’n toch al hoge verwachtingen werden nog eens versterkt met het prachtige vervallen huisje van Charlies familie, maar eenmaal in de fabriek nemen de zuurstokkleuren en lelijke, strakke CGI het over. Aan de ene kant begrijp ik de keuze voor alle primaire kleuren wel, aan de andere kant vond ik het gewoon niet mooi. Tja, op een paar aardige grappen en een redelijk geslaagde rol van Johnny MJ Depp na blijft er dan niet veel over. Misschien doet een herziening met aangepast verwachtingspatroon wonderen. 2*

avatar van gotti

De zoveelste film waar Burton dezelfde foefjes uit de kast haalt. Deep is de goofy dodo, Elfman met z´n gebruikelijke deuntjes en Burton is hier ook compleet doorgeslagen in de kitcherige look van de film...

avatar van Annik

Annik

Blijft dicht bij het boek en is erg vermakelijk. Ik ben tevreden.

avatar van rox91

rox91

Vermakelijk, ik heb vroeger de oudere versie erg vaak gekeken op video, en deze bevalt me toch beter. Dit is een beetje te veel hollywood, te veel ingestudeerd, en sommige dingen zijn erg onrealistisch. Maar voor de ietwat rare, maar leuke Johnny Depp, 3,5 ster. En goh, wat zijn die meisjes krengen zeg, echt van die verwende nesten die denken alles voor elkaar te krijgen =P

avatar van Rmie

Rmie

JohnRyder schreef:

Vermakellijke film waar Michael Jackson model heeft gestaan

Dat lijkt me sterk! het verhaal(boek) was al een succes toen M. Jackson nog een grote ster moest worden.

avatar van galaxydriver32

galaxydriver32

ik vond het een heel leuke film

het zou mij heel leuk lijken als ik in zo'n fabriek zou wonen

avatar van Dk2008

Dk2008

Rmie schreef:

Bij deze versie zijn wel degelijk gelijkenissen.

Charlie and the Chocolate Factory (film) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

En Michael Jackson is/was echt al heel lang een ster

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Bij herziening moet ik bekennen dat de film wat meer gedateerd is dan ik had verwacht. Het veelvuldige gebruik van computeranimatie heeft tot vervelend gevolg dat het er anno 2012 helemaal niet meer zo fris eruitziet. Desalniettemin blijft het een fijne verfilming van het klassieke boek en ik vind deze nog altijd niet onderdoen voor de eerste verfilming. Het allerleukste zijn de nieuwe invulling van de Oempa Loempa's en de wat meer gedetailleerde achtergrond van Willy Wonka.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Deze film heb ik al diverse malen gezien. Het boek is fantastisch en erg origineel, uiteraard lift de film op zo'n gegeven mee.

Johhny Depp acteert fantastisch en alle kinderen + bijbehorende ouders hebben ieder de juiste weirde uitstraling. Het verhaal bestaat ook uit vreemde gebeurtenissen, maar wel met een 'feelgood' sfeer, zij het met wat 'duisternis' vermengd. En er ligt een duidelijke moraal besloten in het verhaal.

De eerdere verfilming van het boek (Willy Wonka & the Chocolate Factory, 1971) vond ik toch meer de Roald Dahl magie en beklemming bevatten en daarom net iets beter.

Ik ben benieuwd of 'Charlie and the Great Glass Elevator', het vervolg, ook verfilmd gaat worden.

En jammer dat Dahl zijn derde boek in deze serie niet afmaakte.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Weer eens gezien gisteravond. Het blijft een vermakelijke familiefilm. Johnny Depp doet het prima als Willy Wonka. Ook de kinderen doen het best aardig, vooral Freddie Highmore. De decors zien er leuk uit. De fabriek ziet eruit als een magische wereld. Het verhaal vind ik ook erg leuk. Ik heb vroeger het boek gelezen, en dat las ik altijd met plezier. Roald Dahl was en is een van mijn favoriete kinderboekenschrijvers. De sfeer in de film is goed. Een beetje het Burton-sfeertje maar wel wat gematigder wegens de doelgroep denk ik. Jammer vind ik toch wel de oompa loompas. Ik vind ze soms best vervelend. Gelukkig duren de liedjes niet zo lang, en zijn de personages zelf beter uitgewerkt als in de versie uit '71. Al met al is het best een leuke film, uiteraard best overdreven maar daarvoor is het een Fantasyfilm. In ieder geval toch wel de moeite waard om eens te zien.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Dreiecke schreef:

Lijkt me sterk, omdat de cast dan nogal moet worden aangepast. Enkele castleden zijn overleden en Freddie Highmore is een stuk ouder.

avatar van ehs21

ehs21

mwa nieuwe opa's en oma;s vinden lijkt me op zich geen probleem. Een nieuwe Charlie is iets minder idd maar het grootste probleem lijkt mij dat dat boek gewoon een stuk minder bekend is.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

ehs21 schreef:

En een stuk minder geliefd. Roald Dahl wilde het zelf uit de winkel hebben omdat hij het zo slecht vond. Ik heb het nooit gelezen, maar het hele idee van de glazen lift die door de ruimte vliegt lijkt me nou inderdaad niet heel erg boeiend.

avatar van Rmie

Rmie

Dk2008 schreef:

Bij deze versie zijn wel degelijk gelijkenissen.

Charlie and the Chocolate Factory (film) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

En Michael Jackson is/was echt al heel lang een ster

Micheal Jackson was een sterretje toen dit boek verrscheen; geen grote ster dit werd hij pas later in de jaren 80. Nu ja volgens critici zou dit zo zijn(vergelijking met deze filmversie, maar Dit wordt door Depp en Burtun zelf ontkent

wikipedia-->>>

"De stem zou Depp hebben bedacht tijdens het spelen met zijn dochtertje. Veel critici wezen op de gelijkenis tussen Depps personage en Michael Jackson. Ze wezen hierbij op het kinderlijke en excentrieke gedrag, de bleke huid, zachte stem en de moeilijke jeugd. Het verband tussen de twee is echter altijd ontkend door Depp en Burton. Zij vonden Jackson geen goed voorbeeld, omdat hij van kinderen houdt, terwijl Wonka eigenlijk van kinderen walgt. Ook werden er gelijkenissen gezien met Jim Carrey en Marilyn Manson."

avatar van ehs21

ehs21

Maar Jim Carrey en Marilyn Manson waren toch ook nog helemaal niet bekend toen het boek geschreven werd

Voordat er serieuze reacties komen; bovenstaande is sarcastisch, jullie voeren een beetje een onzin discussie imo.

avatar van Dk2008

Dk2008

ehs21 schreef:

Lijkt me niet echt een discussie. De film doet denken aan een gelijkenis met Michael Jackson, dat is aldus Wikipedia ook ontkend. Dus daar is al over gediscussieerd. Om daar weer over te beginnen lijkt me inderdaad onzin. Dus stel ik voor terug naar de film.

avatar van congo

congo

Een echte Tim Burton-film.

Persoonlijk vind ik het origineel maar een beetje een matig filmpje en vind eigenlijk die Gene Wilder maar een slappe flut acteur. Tim Burton's bewerking vind ik dan wel weer super. Dat komt omdat de film op een magische wijze in een visueel jasje wordt gestoken. Ik vind Johnny Depp ook briljant spelen als Willy Wonka. Verder spelen de kinderen ook erg leuk, vooral de sport-kauwgum-freak en het door-geweld-beïnvloed-op-tv-kind. En natuurlijk Freddie Highmore speelt super als Charlie Bucket. Stiekem hoop ik eerlijk gezegd dat Burton en Depp nog een keer gaan collaboreren voor een adaptatie voor Charlie and the Great Glass Elevator, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Ik hou hoop, maar deze film is sowieso al super. Ik geef nu even *3,5 sterren maar die kunnen bij een herziening makkelijk verhoogd worden.

avatar van AC1

AC1

Herzien en een halfje eraf. De film verloor mijn aandacht tijdens de tweede helft. Film is toch wat eentonig, vrees ik. Jammer ...