• 9.377.371 stemmen

Met onder meer: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid

Gesproken taal: Duits, Frans, Italiaans en Engels

Releasedatum: 31 juli 1947

Plot Casablanca

"They had a date with fate in Casablanca!"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit. Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren: zo belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Tot Rick's verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met Rick's oude liefde Ilsa.

avatar van salimmilas

salimmilas

dit is een topper!!

humphrey bogart speelt geweldig!

je ziet nu ook veel acteurs hem na doen, zoals bv. kevin costner!

hij speelt geweldig in deze film.

avatar van yorickk

yorickk

Bogart is master, net zo als de marseille scene

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Hakunamatafaka schreef:

Denk aan je hart

thx. will do. Ik vind t een beetje omzinnig om over d/t issues te praten hier, vandaar.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Deze film heeft me uiteindelijk weten te overtuigen. Casablanca heeft een goed verhaal en een lekker sfeertje. Het acteerwerk is daarnaast erg sterk .

avatar van 606

Prachtige film met verhaal van de tweede wereld oorlog.

Film technisch erg goed gedaan.

Verhaal zit prima in elkaar en acteurs zijn heel sterk in hun rol.

Bogart springt er echt uit.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

re-release in nieuwe kopieën vanaf 24 juni a.s.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Weet iemand toevallig ook in welke bioscopen.

avatar van Mescaline

Mescaline

Ben ook wel erg benieuwd in welke bioscopen deze film komt, heb deze klassieker namelijk nog nooit gezien en wacht er anders even mee tot in de bios, is een ervaring opzich

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Snel zien Mescaline Ik ben het inderdaad met je eens, dat dit ongetwijfeld een fantastische ervaring is in de bioscoop

chevy93

Gisterennacht had ik mijn eerste poging gewaagd aan deze film. Door het tijdstip ben ik slaap gevallen. Vandaag heb ik dan maar de herkansing gedaan. En blij toe!

De film zit vol met spanning, drama, muziek en af en toe wat komedie ("Are my eyes really brown?" ). Totaal niet wat ik verwacht had. De film is echt een totaalplaatje.

De dialogen waren ijzersterk. Mede doordat Boghart zo goed speelt, de hele cast overigens. Totaal niks op aan te merken op de cast.

Ook de muziek was geweldig. En dan heb ik het niet alleen over Ray, die prachtig speelt. Maar door de hele film heen speelt er geweldige muziek die de sfeer nog maar eens benadrukken.

Als laatste wil ik nog even een scène noemen. De scène waarin de Duitsers aan het zingen zijn en de Fransen er overheen gaan met het prachtige La Marseillaise.

4,5* voor een geweldige klassieker die ik zeker nog een keer ga kijken in de toekomst. Het enige wat ik miste was het WOW!-gevoel op het einde.

Driello

Weinig toe te voegen aan de reeks aan commentaren die al bij deze film is geschreven. Een film die prima in elkaar steekt, een prima verhaal biedt en een aardig plot heeft. Dit soort zaken zijn later beter maar nog vaker slechter gedaan. Fijne film die ik nu al enkele keren heb herkeken. Ook prettig dat er niet te veel werd gewerkt met grootse, overweldigende decors om de achtergrond van de oorlog tot uitdrukking te brengen. De periode in Parijs bijvoorbeeld, die vast voor prachtige beelden had kunnen zorgen, wordt uitsluitend verteld en toch heb je een goed beeld op je netvlies.............knap

Rosicky

Er zijn klassiekers waarbij ik me afvraag waarom het klassiekers zijn. Citizen Kane bijvoorbeeld. Technisch vernieuwend, inhoudelijk heel aardig, maar toch niet super? Er zijn echter ook klassiekers waarbij ik me afvraag waarom er mensen zijn die het überhaupt een goede film vinden. Casablanca is er zo een.

De film begint nog heel aardig met een voorstelling van de trektochten door Europa en vervolgens wat sfeerbeelden van Casablanca. Daarna ontvouwt zich echter een ellenlange, vervelende romance. Bogart vind ik heel matig, met altijd dezelfde uitdrukking op zijn gezicht (ik zou bijna de vergelijking maken met Stevan Seagal) en alleen mevrouw Bergman kon me bekoren. Deze twee personen hebben lang geleden iets gehad en komen elkaar nu weer tegen. Ze praten wat in een groot cafe. Een grote neger speelt wat liedjes op de piano en dat was het wel zo'n beetje.

Casablanca staat ook bekend om haar one-liners. De laatste zin is inderdaad best een sterke, maar waarom Bogart bij iedere gelegenheid die hij krijgt 'here's looking at you kid' moet zeggen is mij een raadsel. Het is duidelijk merkbaar dat dit een verfilmd toneelstuk is. De decors zijn af en toe op het bordkarton af en het aantal locaties is op één hand te tellen.

Casablanca is totaal niet wat ik ervan gehoopt had. De film heeft geen tempo, nauwelijks een plot, heel wisselende acteurs en is bovendien ontzettend saai. Jammer.

avatar van The One Ring

The One Ring

nauwelijks een plot,

Hoeveel twists heb je nodig om van een plot te spreken. Ik zou eerder zeggen dat Casablanca teveel plot heeft dan te weinig.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Rosicky schreef:

Wat had je dan verwacht van een romantische klassieker?

Ik hoop niet dat je dit serieus meent, Bogart zet zijn rol juist schitterend neer als Rick. Zijn conversaties met Claude Rain ("I am shocked, shocked to find that gambling is going on here") en de grote hoeveelheid memorabele en uiterst amusante uitspraken zijn en blijven geniaal. Om dan nog maar over de chemie tuseen Bogart en Bergman te zwijgen..

..en dan vergeet je nog het hele verhaal rond de transit-papieren die gestolen zijn van een nazi-officier door een crimineel (Peter Lorre) die bedoeld zijn voor de leider (laszlo) van een beweging die tegen de nazis gericht is. En de driehoeksverhouding tussen Rick, Ilsa en Laszlo vergeet je er ook nog bij te vermelden...

Zegt hij misschien 2 of 3 keer tegen Bergman..

Ik vond de locaties nu juist erg levendig en sfeervol. Natuurlijk komen sommige buitenscènes wat nepper over maar deze film dateert dan ook van ver voordat er sprake is van cgi enz.

Casablanca is totaal niet wat ik ervan gehoopt had. De film heeft geen tempo,

nauwelijks een plot,

heel wisselende acteurs en is bovendien ontzettend saai. Jammer.

Rosicky schreef:

Ik snap überhaupt niet waarom je deze film hebt gekeken. Alle negatieve punten die je noemt had je van tevoren zelf ook wel kunnen voorspellen.

Bogart vind ik heel matig, met altijd dezelfde uitdrukking op zijn gezicht

Welkom in de jaren '40 . Overigens opmerkelijk dat je bij C'era una volta il west dan wel een 4,5* weet te plaatsen.

Rosicky schreef:

Daarna ontvouwt zich echter een ellenlange, vervelende romance.

Echt waar? Dan moeten we gauw romantiek als (sub)genre neer zetten. Oh wacht, dat staat er al!

Rosicky schreef:

Allereerst is dat de meest oppervlakkige samenvatting die je kunt geven. Waar is het stuk waarin je vermeld hoe zij hem verlaten heeft? Die "neger" speelt niet zomaar wat liedjes hoor... Overigens was die neger helemaal niet groot.

Dat je een geweldige klassieker als deze slecht vindt, moet je zelf weten, maar kom dan op z'n minst met wat goede en treffende argumeten i.p.v. een slappe, weiniginhoudende 'recensie'...

Rosicky

Ik geef toch argumenten. Ik vond de film saai, langdradig, niet al te mooi, niet sterk geacteerd en het verhaal vond ik veel te mager. En jullie doen trouwens net alsof ik niet wist dat het een romantische film was. Dat is niet wat ik zeg. Ik had het over een ellenlange en vervelende romance. Romances kunnen interessant zijn, maar dat vind ik die van Casablanca niet. De vergelijking met Once upon a Time in the West kan ik enigszins begrijpen. Alleen heeft die film wel een spannend verhaal, coole personage en een shitload aan sfeer. Once upon a Time in the West is tevens meer dan alleen een praatfilm.

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Rosicky again, hoe kan het ook anders haha.

Je hebt gewoon een duidelijk andere smaak en beoordeeld een film blijkbaar héél erg anders dan vrijwel ieder ander. Niks mis mee verder, mag hoor, geen probleem.

Bij La Haine is er ook een discussie van 5 pagina's van jou vs de rest van het forum, dus laten we dat deze keer achterwege laten.

Jij benaderd films op een heel andere manier. Simpel.

Rosicky

Yup, ik geef een laag punt als ik een film kut vond. Vreemde manier van beoordelen, ik weet het.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Weet iemand misschien in welke bioscopen de re-release wordt gespeed? Dank je alvast.

Rosicky schreef:

Ik ben het totaal niet met je kritiek en je recensie in het algemeen eensmaar je geeft in ieder gevsal een onderbouwing van je mening. Ik snapook niet zo goed waarom een stevige (maar tenminste onderbouwde) mening vaak zoveel, wat primaire, reacties oproept.

avatar van yeyo

yeyo

Driello schreef:

Dit is dan ook een discussieforum.. het zou hier maar een saaie boel worden moest niemand elkaar nog zou tegenspreken onder het mom van "over smaak valt niet te twisten".

avatar van Kiros

Kiros

yeyo schreef:

Het is geen discussie meer wanneer iemand de argumenten van een ander alleen afdoet als stompzinnige punten. Chevy94 gaat de discussie niet aan, hij maakt rosicky`s argumenten bijna belachelijk.

Als iets een dooddoener is voor een discussie, is dat het wel.

Driello

Inderdaad, iemands argumenten stuk voor stuk queten en neersabelen..........tja.......dan maar geen discussie.

avatar van Nomak

Nomak

Bogart vind ik heel matig, met altijd dezelfde uitdrukking op zijn gezicht

chevy93 schreef:

Welkom in de jaren '40 .

En wat is het verband?

Bestonden er in de jaren '40 geen verschillende gezichtsuitdrukkingen?

avatar van Ramon K

Ramon K

Inderdaad een rare opmerking.

Nomak schreef:

Bestonden er in de jaren '40 geen verschillende gezichtsuitdrukkingen?

Tuurlijk wel, maar een persoon wisselde zelden (duidelijk) van gezichtsuitdrukking.

avatar van IcU

IcU

Hoe zit het met de bioscoop release van deze film? Gaat hij in alle bioscopen draaien of een beperkt aantal? Is hij gerestaureerd (zal wel) en toegevoegde scènes of iets dergelijks? Of in 3d?

avatar van aspro

aspro

IcU schreef:

Ja hij is helemaal gerestaureerd en op blu-ray is het een juweeltje en in heel mooi zwart wit.

Er is trouwens geen meter in casablanca gefilmt.

avatar van Rizz

Rizz

Ik moet deze nog zien... Hou gelukkig wel van die hele oude films met dat 'aparte' acteerwerk. Of de mensen waren gewoon heel anders in die tijd, dat kan natuurlijk ook

Ingrid Bergman klinkt me al bekend in de oren en het verhaal is wel interessant genoeg

Hopelijk binnenkort m'n stem.

avatar van Justinw

Justinw

In je JT bioscopen draait hij alleen in:

Amsterdam

Den Haag

Utrecht

Er zullen nog wel andere bioscopen en filmhuizen hem hebben. Maar het zal een beperkt aantal zijn.