• 9.377.559 stemmen

Met onder meer: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid

Gesproken taal: Duits, Frans, Italiaans en Engels

Releasedatum: 31 juli 1947

Plot Casablanca

"They had a date with fate in Casablanca!"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit. Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren: zo belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Tot Rick's verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met Rick's oude liefde Ilsa.

avatar van gauke

gauke

Meer chemie op het scherm dan tussen Bogart en Bergman is haast niet mogelijk. En verder zijn er natuurlijk de lekkere setting, de eeuwig in de herinnering blijvende citaten, de mooie fotografie, het tijdloze plot. Een legendarische film.

avatar van ®Tc

®Tc

Goede film met een prachtig acterende Bogart met zijn typische one-liners. De decors waren ook goed ingericht. Enkel jammer dat het tempo ietsje te traag gaat.

****

avatar van JJ_D

JJ_D

‘Casablanca’. Eindelijk nog eens zo’n zwoele klassieker die zijn status alle eer aan doet. Immers, dit is één van de weinige “vooroorlogse” films waarin alle karakters precies “juist” zitten. Er is een aangename portie humor, doorzeefd met een mengsel van verbittering, zoete romantiek en moed. Een cocktail die slechts enkelen tot een evenwichtig drankje zouden kunnen samenstellen, en volslagen onbekende Michael Curtiz doet het verdorie met verve.

Waarom werkt het? Juist ja, Bogart komt hier met zijn enigszins eigenwijze smoel volledig tot zijn recht, terwijl Bergman is wat ze moet zijn: snoezig. Het kader zorgt voor de nodige spanning (nu je het zegt, in 1942 moet deze film toch ontzettend actueel geweest zijn?), en de jazzy soundtrack vervolledigt het lyrische decor waartegen Bogart de liefde kwijtspeelt en ze vervolgens terug opoffert. As times go by, een mens leert bij. En Sam, die blijft tokkelen; de ‘chief of police’, die blijft corrupt en Casablanca bijft gewoon Casablanca. Hadden we uiteindelijk iets anders gewild?

Diep geëmotioneerd, zegt u? Nee hoor, de film laat ondanks zijn tragiek een zoete smaak na. En dat is precies wat we willen van een romantisch pareltje…

avatar van pi3thebasterd

pi3thebasterd

Leuke film, normaal kijk ik niet zulke oude films, maar ik heb veel gehoord over deze film. Ik moest de film gewoon zien. Nooit eerder gedacht dat zo'n oude film zo goed kon zijn.

pi3thebasterd schreef:

De meeste oude films zijn de basis voor nieuwe films.

Zoals mensen als de Romeinen en Grieken een basis zijn voor technologie van nu. Denk aan filosofen etc etc.

Deze film is inderdaad een top film. Al paar keer gezien en de overschakeling naar La Marseillaise was en is de allerbeste scénes die ik gezien heb uit mijn leven.

Verhoogd naar 5.0*.

Deze film is dat gewoon waard!

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Bijzonder ijzersterke film. Een goed verhaal. Gekeken met een ex van me en ze is nog steeds een ex hahaha

avatar van wwelover

wwelover

Mooie film. Zeer sterk verhaal. En moet zeggen voor het jaar 1942 was het camera werk en ook het geluid erg goed. Het is wel zo'n film waar je van kunt rekenen dat er een Remake van gemaakt gaat worden, maar ja laten we maar hopen van niet.

Wat me met name in deze film beviel was de sfeer. En ook het acteerwerk was erg leuk. Met name dat van Bogart.

Blij dat ik deze klassieker heb gezien:)

Bart Simpson

Nadat ik deze film voor het eerst gezien had, heb ik deze scene elke week minimaal 3x bekeken:

avatar van ApoJapo

ApoJapo

Bart Simpson schreef:

min. 3 keer per week... is dat niet een beetje overdreven lol

avatar van serpico

serpico

Ik ook, misschien nog wel vaker dan 3 keer per week. Het is nu eenmaal een enorm krachtige scène.

avatar van Friac

Friac

Ik gaf hem een hele tijd geleden 4*, maar na mijn meest recente kijkbeurt besluit ik om mijn stem te verhogen tot 4,5* Qua 'persoonlijk' gevoel haalt hij het niet bij andere 4,5*-films in mijn lijst, maar qua vertelling is het zonder meer één van de sterkste films die ik ooit al gezien heb.

De ongelooflijk rake typeringen van de personages (die bovendien ook nog eens vertolkt worden door een leger legendarische acteurs), de manier waarop er extra informatie in de shots aanwezig en hoe deze elementen hun bijdrage leveren tot het ontzettend knap vertelde verhaal, dàt zijn zaken die Casablanca voor mij een bijzonder sterke film maken. Als filmliefhebber is het bovendien ook genieten om een tiental legendarische quotes voorgeschoteld te krijgen.

Casablanca, één van de beste filmverhalen uit de filmgeschiedenis? Voorlopig zou ik zeggen van wel.

avatar van dikkop

dikkop

Een heerlijke klassieker voor op de regenachtige Zondag om weer tot rust te komen...

avatar van Willie_Baas

Willie_Baas

Wat waren de vrouwen knap vroeger! Verder een klassieker, goede film!

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

De ambiance in deze film is ontzettend mooi, schitterende sfeer, lekker mystiek. Het verhaal is heel mooi. Maar wat de film vooral maakt is de schitterende citaten en de mooie setting.

Een minpunt aan deze film is dat ik het acteren af en toe wat aan de overdreven kant vond. Dan heb ik het niet over Bogard en Bergman maar meer de types eromheen. Soms acteerden ze alsof ze in een klucht speelden. De chemie tussen Bogard en Bergman was wel heel mooi. Al vond ik deze pas eruit komen toen ze hem onder schot hield voor de ticket.

En de discusie om het einde blijft ook leuk. Want de een zou wel op het vliegtuig zijn gestapt en de ander weer niet.

avatar van Sutherland

Sutherland

Deze moest ik gewoon gezien hebben, en vanmiddag was het dan zover. Wat een klassieker! De sfeer, de setting, de chemie tussen Bogart en Bergman, de bekende one liners, de humor...Ik heb genoten!

Wat zet vooral Bogart een geweldige acteerprestatie neer! Zou graag nog meer films zien van hem.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Een zo goed als perfecte film, die jammergenoeg volledig binnen de uitgezette lijnen van de heersende ethiek past. Op de een of andere manier mis ik iets van verrassing of een moment, waarin de 'braafheid' doorbroken wordt ...

Maar, ... het is en blijft een film zonder gebreken; ultiem in zijn 'genre'.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Bart Simpson schreef:

YouTube - Casablanca - French National Anthem

Haha ja dat is zeker een goede scene.

Chuck Taylor schreef:

Haha ja dat is zeker een goede scene.

Ik heb die scéne op school laten zien voor mijn presentatie van Nederlands. Het moest gaan over een actueel onderwerp, ik koos voor Recente films mbt de Tweede Wereldoorlog.

Tussendoor liet ik een aantal scénes uit oudere WO2 films zien, waaronder deze. Het geluid stond heel hard en ik liet de scéne zien op de beamer, dus dat was best gaaf

Paar klasgenoten vonden de scéne heel gaaf en wouden de film zien, ik heb de film uigeleend. Zelfde geldt voor een aantal andere (goede) oorlogsfilms. Mijn presentatie was overigens goed afgelopen, ik kreeg een 9.5...

(Sorry dat dit een off-topic berichtje is...)

avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

Liep vorig jaar in september wat doelloos door Parijs te slenteren en kwam langs een kleine bioscoop waar om half 5 (!) s' middags Casablanca werd vertoond. Het was nog geen vier uur, er was niemand te zien, dus nog even tijd voor 'n kopje koffie in het cafe tegenover. Tot mijn verbazing zat het zaaltje (zo'n 100 zitplaatsen) tegen half 5 praktisch vol ! Zag de film daar voor de 6e keer, en besefte opnieuw: dit word nooit meer overtroffen .

avatar van lykathea

lykathea

RaoulDuke schreef:

Met of zonder Franse dub?

avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

Origineel, met Franse ondertiteling. Heb dat eerst wel even aan de kassa gevraagd. Deze film dubben is misdadig, beseffen zelfs de Fransen waarschijnlijk.

avatar van alex____94

alex____94

Heb deze onlangs gezien en ik moet zeggen het is een schande dat ik hem nog niet eerder heb gezien!

Het is gewoon een brilliante film met een zeer goed verhaal,

er zitten ook enkele legendarische scenes in (La Marseillaise, de eindscene,...), vind het eigenlijk zelfs een schande dat hij niet in de top 50 staat (misschien met mijn stem:))

Minstens 5 sterren waard!!

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

De meest verrassende film die ik in tijden heb gezien, ondanks de serieuze leeftijd is Casablanca een tijdloze film die zelfs 67 jaar na de bioscooprelease nog spannend en interessant blijft. De film moet in die tijd toch wel erg controversieel zijn geweest en dan doel ik vooral op de Marseillaise-scène die duidelijk maakt dat de film gemaakt is door de Amerikanen en niet door Nazi-Duitsland. De settings van het café van Rick komen opvallend goed tot leven, ook al is de film nog in zwart/wit en is het beeld (zelfs in Blu-Ray) alleen maar beschikbaar in 4:3-formaat. Een ander punt waar de film veel lof voor verdient is de schitterende pianomuziek met het mooie liedje 'As Time Goes By', normaal is dit soort muziek verre van mijn genre maar in deze film betekent het toch iets, de sfeer van de film is ronduit indrukwekkend.

Casablanca moet zowat de eerste film zijn in lange tijd die ik mijn top-10 binnenlaat komen alleen al vanwege de schitterende sfeer en de memorabele scènes die deze film legendarisch maakt. Er staan veel slechtere films bij de eerste 50 films in de top-250 dan deze.

avatar van HolyGrail

HolyGrail

''Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.''

avatar van WhoKnowZ

WhoKnowZ

Wat een meesterwerk zeg. De scene waarin ze de Marseillaise zingen, is echt een kippenvelmoment.

avatar van Edwin Pindahaai

Edwin Pindahaai

De sfeer is lekker, acteerwerk ijzersterk. Maar toch vind ik dit absoluut niet tijdloos. Af en toe komt het een beetje stijfjes en niet geheel natuurlijk over. Een film als deze zou nu niet meer kunnen.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Ik heb het nooit echt voor retro zwart- wit films gehad(buiten de Hitchcockers).

De acteerprestaties zijn wel oke, Bogart doet eigenlijk niet veel meer dan een half oerwoud afzagen met zijn gekraakte stem. Ingrid Bergman en Lazlio vond ik dan weer beter.

Ook de locaties zijn niet zo spectaculair. In het begin van de film toen het vliegtuig neerdaalde, dacht ik meteen aan een speelgoedvliegtuigje ( je moet eens goed kijken als het vliegtuig de grond raakt). De settings in Citizen Kane bijvoorbeeld zijn dan veel spectaculairder.

Maar al bij al deze was best wel aardig en bevat zo beetje alles wit er in die tijd "hot" was: onderdukking, liefde, hoop, vrijstrijders, vriendschap, verraad, patriotisme enz...

Toch 3.25 sterren waard.

Ceeda7 schreef:

Ook de locatie ik is zijn niet zo spectaculair. In het begin van de film toen het vliegtuig neerdaalde, dacht ik meteen aan een speelgoedvliegtuigje ( je moet eens goed kijken als het vliegtuig de grond raakt). de setting in Citizen Kane bijvoorbeeld zijn dan veel spectaculairder.

Toch 3.25 sterren waard.

Hoe onlogisch.. 3.25* sterren ??

avatar van Ceeda7

Ceeda7

6 is te weinig en 7 is te goed. Ertussen dus

En mijn commentaar op de film is zeker geen aanval op mensen die de film heel goed vinden. Ik respecteer ieders mening, en begrijp dat deze film bij velen heel erg gewaardeerd wordt.