• 9.376.162 stemmen

Met onder meer: Isabelle Huppert, Annie Girardot en Benoît Magimel

Gesproken taal: Frans en Duits

Releasedatum: 6 september 2001

Plot La Pianiste

"Perversion at its wicked best!"

Erika Kohut is een veertigjarige pianolerares die met haar moeder samenwoont in een appartement in Wenen. De twee hebben een haat-liefde verhouding en vliegen elkaar voortdurend in de haren. Erika's leven lijkt net zo strak georganiseerd als een compositie van Bach, maar in werkelijkheid leidt ze een dubbelbestaan. Achter haar onbewogen uiterlijk gaan gecompliceerde emoties schuil, waaraan zij alleen 's avonds uiting weet te geven in buurten waar ze zich overdag niet zou vertonen. Als een bezoeker van een van Erika's pianorecitals verliefd op haar wordt, schrijft hij zich in op het conservatorium om in haar buurt te kunnen zijn. De veel jongere Walter is echter niet voorbereid op Erika's masochistische verlangens en ingewikkelde persoonlijkheid. Er ontstaat een gevaarlijk spel.

Walter Klemmer

Mrs. Schober

Dr. George Blonskij

Mme Gerda Blonskij

Man in drive-in

avatar van Wouter

Maar het bericht zegt toch niet dat Le Pianiste niet diepgravend is? En erotisch getint is het toch wel, of niet (zag de film niet)?

Nee, dat bericht op nu.nl met porno vs. kwaliteitsfilm. Dat was stom.

Wouter schreef:

Maar het bericht zegt toch niet dat Le Pianiste niet diepgravend is?

Impliciet zegt het dat wel. Want het ene werd verwacht, maar men kreeg het andere.

En erotisch getint is het toch wel, of niet (zag de film niet)?

Voor de hoofdrolspeelster is het misschien erotiek, maar onder erotiek verstaat men meestal niet de perverse handelingen uit de film.

avatar van mrdig

mrdig

Erg triest van al die 'nieuws' sites, dan ze niet eerst even checken of de nieuwsberichten wel kloppen. Ze nemen elkaars nieuwsberichten gewoon klakkeloos over...

Deze film heeft zelfs aardig wat prijzen gewonnen:

La pianiste - Awards - IMDb

Tevens blijft het natuurlijk wel een blunder van die bioscoop...

Stephan schreef:

Wat ogenschijnlijk een trage over-psychologische vague franse film leek te worden draaide langzaam bij tot een pijnlijke registratie van de ondergang van een gehavende vrouw.

Precies en dan ben ik overigens wel blij dat die vrouw gespeeld werd door Isabelle Huppert. Redelijk shockerend vooral de overgang van de Wiener Filharmoniker Frans Schubert galajurk ellende naar de pornocabines met volgespoten zakdoeken. Het lijkt af en toe ook dat muziek voor haar niet meer is dan een psychologisch fenomeen waarin haar verdrongen emoties veilig zijn opgeborgen. Of misschien is dit wel de boodschap van de film. Erg sombere film dus eigenlijk. 4*

Ik heb eens een interview gezien op tv met de schrijfster van het boek. Het boek is grotendeels autobiografisch. Een hele lieve vrouw was het, en ik kon me nauwelijks voorstellen dat ze de bizarre gebeurtenissen had meegemaakt.

kappeuter schreef:

...Een hele lieve vrouw was het...

Maar ondertussen...

avatar van gimli f

gimli f

Erg sterke film van Haneke.

Eindelijk eens wat van hem gezien, iets waar ik echt naar uitkeek.

La Pianiste is inderdaad schitterend intens en psychologisch. Precies mijn werk, dus. IJzersterk acteerspel van vooral Huppert.

Ik las een paar weken terug dat Haneke vooral beinvloed is door Bresson, meer nog dan door Tarkovksy, Kieslowski en Antonioni.

Op de site van het BFI zag ik dat Haneke's top tien favoriete films twee films van Bresson bevat, Lancelot du Lac en vooral het magnifieke Au hasard Balthazar.

Ik dacht dat je vooral bij films als Benny's Video deze invloeden wel terug zou zijn, gezien de thematiek, maar ook in La Pianiste zijn deze invloeden al goed te zien.

Hier vallen natuurlijk de enorm bleke, kille, afstandelijke beelden en emoties (ook al Bressoniaans) op.

Maar het interessantste kwam ergens naar het einde toe. La Pianiste zit bol van Schubert's muziek.

Op een gegeven moment hoorde ik echter iets, dat ik wel zéér goed herkende; een stukje muziek, dat diep in mijn geheugen gegrift zit.

Inderdaad, dit stukje uit Schubert's Piano Sonata No. 20 (een intiem, rustiek stukje, niet dat frivole werk van Schubert) wordt ook gebruikt door Bresson in Au hasard Balthazar.

Een (rechtstreekse) ode aan Haneke's lievelingsfilm?

Hoe dan ook, ik ben zeer benieuwd naar het andere werk van Haneke. Lijkt me wel mijn soort regisseur, thematisch en visueel gezien. Prima film, La Pianiste.

avatar van Bloompje

Bloompje

Wat een indrukwekkend filmpje was dit. Soms pijnlijk om te zien. Isabelle Huppert en Benoit Magimel hebben schitterende rollen. prijzen in Cannes dik verdiend twee jaar geleden.

avatar van rik_kubrick02

rik_kubrick02

Wat een fIlM! echt waanzinnig heftig. 1 van de heftigste film die ik ooit heb gezien. prachtige muziek, schitterende beelden en wat een climax (ik bedoel dan het bloedige einde en niet de porno )

Hoe maak ik iets onzichtbaar trouwens???

Deze film heb ik ademloos met mijn vriendinnetje gekeken, mooie muziek, prachtig acteerwerk en dan gaat de "rollercoaster" van start, dacht ff dat ik geen adem meer kreeg! Tot de eerste heft een realistisch (normaal?!) verhaal en dan wordt het meer een psychose...

De fransen zijn de laatste jaren errug goed bezig in de roman verfilming. Top films allemaal (die ik heb gezien dan) op een zeer expliciet vlak van het leven. Evil, gestoord of dromerig romantisch... Fantastisch!!! Ga gelijk ff een franse film in m'n top 10 zetten.

rik_kubrick02 schreef:

Hoe maak ik iets onzichtbaar trouwens???

Door het tussen spoiler-tags te zetten.

zo dus

avatar van Safri

Safri

rik_kubrick02 schreef:

Haneke komt uit Oostenrijk, maar goed er wordt Frans gesproken ja.

Enne, welke Franse film ga je in je lijst zetten. Zo maar eentje? Of deze?

avatar van gotti

Safri schreef:

Haneke komt uit Oostenrijk, maar goed er wordt Frans gesproken ja.

Enne, welke Franse film ga je in je lijst zetten. Zo maar eentje? Of deze?

Lijkt me niet dat het met de afkomst van de regisseur te maken heeft; meer met waar de poen vandaan komt.

avatar van Art

Art

De Nobelprijs voor de Literatuur is dit jaar toegekend aan de Oostenrijkse Elfriede Jelinek. Zij heeft oa het boek Die Klavierspielerin geschreven waarop deze film is gebaseerd. Ik ben toch wel benieuwd geworden naar zowel het boek als de film. De film heeft ook nog eens belangrijke filmprijzen gekregen waaronder 3 prijzen op het filmfestival van Cannes. Ik ga eens kijken of mijn bibliotheek of videotheek deze film in huis heeft

avatar van mikey

mikey

Naargeestige film over een muzieklerares en haar student die rare spelletjes met elkaar spelen. Op een gegeven moment weten ze allebij niet meer wat ze van elkaar kunnen verwachten of wat een ieder wil of niet wil (klinkt vaag). rare film en erg deprimerend zoals je gewend bent van haneke. boegeroep in de bioscoop was het gevolg. 1,5

avatar van predator

predator

• 1952 stemmen

Sterk psychologisch drama, met een ijzersterke rol van Huppert. Niet voor mensen die niet tegen deprifilms kunnen. Ik vond het in ieder geval heel goed.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

rik_kubrick02 schreef:

Dankjewel voor de uitleg, scheelt me twee uur film kijken!
Verdiep je eens in de site of in het gebruik van een PC voor je erop los typt

avatar van Asmahan

Asmahan

Als je zo onderdrukt wordt door je moeder (of je laat onderdrukken) kan ik me voorstellen dat je sexualiteit verstoord raakt. Alles wat ze doet is verkeerd, ze mag nog geen jurken voor zichzelf kopen. De moeder eist een volkomen symbiose.

Ze zoekt de vernedering dan ook bij haar minnaar, die totaal niet begrijpt waar ze het over heeft en volgens mij meer in de verovering van de koele lerares dan in haarzelf geinteresseerd is.

De hoofdpersoon heeft ook intens gemene trekken, zoals blijkt uit de scene met het glas. In de scene waarin ze haar moeder (bij wie ze altijd in bed slaapt) aanrandt, zie ik een wanhopige poging om haar moeder te overmeesteren, aan haar te onderwerpen en te vernederen. De rollen om te draaien.

Bijzonder aangrijpende film, die ondanks de perversiteiten voor mij iets wezenlijks van het leven te pakken heeft. Macht en onderdrukking. Wat er gebeurt wanneer identiteit en verlangens genegeerd en zelfs verboden worden.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Intrigerend portret van een sexueel gestoord persoon. Dit door jarenlange onderdrukking wat lijdt tot een uiteindelijke uitbarsting van bepaald geen smakelijke praktijken. Dat onderwerp wordt mooi en hard belicht in deze film. Het acteerwerk van Huppert is fenomenaal. Ze komt ongelooflijk realistisch over, angstaanjagend reeel op momenten. Ik had nog nooit van dr gehoord, ben benieuwd naar meer werk van dr. Prachtig einde ook die open staat ter eigen interpretatie. Net wanneer je denkt dat ze t ene gaat doen doet ze precies het tegenovergestelde. Kwaad op haarzelf en de hele situatie. Maar nog mooier: het (waarschijnlijke)weggooien van haar carriere, het enige wat ze nog had waar ze op kon bouwen. 2e film van Haneke die ik zie na Funny Games (5*) en heeft mij zeker niet teleurgesteld. 4*

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Ik vond het een erg trage en bizarre film, hoewel je wel steeds nieuwgierig blijft wat er verder gaat gebeuren. Er volgen echter alleen maar vreemde dingen.

Ik vond het dan ook geen leuke film om naar te kijken en hij zette me niet tot nadenken. De hoofdrolspeelster zet haar personage inderdaad goed neer. Verder dan 2 sterren kom ik echter niet.

Ik begrijp het doel van deze film ook niet. Amuseren doet hij niet en hij wekt bij mij geen emoties op. De film gaat ook niet in op de achtergrond van de gekte van de hoofdpersoon. De film laat alleen haar gedragingen zien als kille en gestoorde vrouw. Hij laat niet zien waarom ze zo is. OK, ze heeft een bemoeiallerige, perfectionistische moeder, maar dat is het enige.

Leuk dat onze eigen Willempie Kieft in deze film speelt. Hij is echter een oppervlakkig personage. Hij wordt geintrigeerd door haar kille uitstraling en haar 'verborgen gehouden seksualiteit' (haar vastgebonden, stijve kleding) en probeert haar te versieren. Vervolgens zegt hij echter al bijna direct dat hij van haar houdt. Daarna lijkt hij te beseffen hoe gestoord ze is, waarna hij echter wordt meegesleurd in haar bizarheid.

Het zit allemaal heel vreemd, rommelig en bizar in elkaar. Niet mijn film.

avatar van jomantisch

jomantisch

Na het bekijken van de film blijft er een twijfelachtig gevoel over, maar dat heb ik wel vaker met psychologische drama's.

Je verwacht eigenlijk iets moois maar dat komt er maar niet.

Tegelijkertijd besef je ook wel dat zoiets in de realiteit zich ook wel voordoet.

Gedachten als: "Die is goed gek" flitsten voortdurend door mijn hoofd, terwijl de film je toch vasthoudt waardoor je toch besluit om verder te kijken (op de televisie).

Het is een mooie film en de inhoud blijft de dag daarna nog nazinderen.

avatar van mikey

mikey

Eigenlijk is haar leven als een compositie van Franz Schubert, aangezien die (toevallig?) ook uit Wenen kwam.

avatar van avalanche

avalanche

Ik weet niet goed wat ik moet denken van deze film. Die Isabelle Hupert speelt hier werkelijk een sublieme rol. Maar verder in het verhaal denk je dan wel dat ze gewoon compleet gestoord is en dat maakt het zo deprimerend, waardoor ik de neiging zou hebben om een laag cijfer te geven aan deze film. Maar als je het anders bekijkt, tsja , ik weet het niet zo echt...

Voorlopig een 3

avatar van mdj

mdj

Las in een boekrecensie dat het verhaal gaat over de onderdrukking van de vrouw. Wellicht dat het voor het boek opgaat (dat ik niet gelezen heb en na het zien van deze film zeker niet ga lezen), maar voor de film gaat dat toch niet op lijkt me. Het gaat weliswaar wel over macht maar die jongen kun je toch weinig schuld in de schoenen schuiven mbt het gedrag van de pianolerares.

Kan wel zien waarom de film goed is, maar vond het zelf toch een vreselijke film. Zo grimmig, humorloos én op geen enkele plaats relativerend met nog wat smerige scenes op de koop toe, nee, daar ben ik niet tegen bestand. Zet mij ook niet aan tot nadenken, kon net als sommigen anderen ook enkel maar denken 'dat mens is compleet gestoord' zonder dat ik denk dat daar nog iets diepers achter zit al speelt die moeder beslist een rol.

avatar van jherb

jherb

zodanig vastgeroest raken in conditioneringen dat je van je passie een plastic zak maakt die je om je hoofd trekt zodra iemand te dicht bij je komt; liefde is een dubbeltje dat je niet moet omdraaien, dan krijg je het dubbel zo hard terug. controllfreaks end up controlling nothing; not even themselves. daarnaast vond ik het intrigerend hoe het spel zichzelf overnam... van waanzin naar bevrijding naar gebroken hart naar...? geil wijf ook. zo streng en toch ook zo lief. huppert levert een wereldprestatie. en ik ga morgen boeken van jelinek kopen. ik ben om. chapeau

4.5

avatar van Nubis

Nubis

Bah, bah, bah..

Echt zo'n filmhuisfilm die het weer eens niet haalt. Niet zo erg als bijv. Enduring love, die ik net heb gezien, maar echt: wat een stomme en saaie scenes vaak! Vooral die met haar moeder, en ik vond het einde ook maar stom. Ja, ik heb me behoorlijk verveeld tijdens deze film!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

staat met 7.2/10 op nummer 1 in de adult-toplijst op imdb. Moet hem dus maar eens gaan zien...

avatar van sterling

sterling

tragische film in elk opzicht laatst interview met schrijvster van boek waarop deze film gebasseerd is gezien en zelfde reactie als na t zien van deze film een naar gevoel walging en uiteidelijk het stom gevonden hebben dat ik mn tijd er aan verkwist heb.....................zinloze ellende ik kan me niet voorstellen dat iemand hier op zit te wachten........

avatar van sterling

sterling

en verder heeft MDJ wel uitgelegd waarom

avatar van gandalf

gandalf

Eerlijk is eerlijk, de film doet wel wat met je. Isabelle Huppert levert een geweldige acteerprestatie. de film is wel dermate deprimerend dat je na het kijken van een aantal van dit soort films zelf haast zelfmoordneigingen gaat krijgen
De film is voor mij net iets te rauw en te deprimerend. Die eventuele diepgang die er in zit kan ook wat minder scherp in beeld gebracht worden vind ik. 2,5 sterren.

avatar van arkadi

arkadi

In tijden niet zo'n indrukwekkende film gezien.

Weet niet wat ik er over zeggen moet(film is 10 min geleden afgelopen).

De frustraties(bij de pianiste) de contrasten(ijshockeyers bij kunstrijdes, de perfecte muziek die diepe gevoelens oproept tegenover de rauwheid in hun bestaan) de jaloezie, de intensheid van bepaalde gevoelens, enz.

4,5* maar weet niet waarom ik geen 5 geef