La Pianiste (2001)
Met onder meer: Isabelle Huppert, Annie Girardot en Benoît Magimel
Gesproken taal: Frans en Duits
Releasedatum: 6 september 2001
Plot La Pianiste
"Perversion at its wicked best!"
Erika Kohut is een veertigjarige pianolerares die met haar moeder samenwoont in een appartement in Wenen. De twee hebben een haat-liefde verhouding en vliegen elkaar voortdurend in de haren. Erika's leven lijkt net zo strak georganiseerd als een compositie van Bach, maar in werkelijkheid leidt ze een dubbelbestaan. Achter haar onbewogen uiterlijk gaan gecompliceerde emoties schuil, waaraan zij alleen 's avonds uiting weet te geven in buurten waar ze zich overdag niet zou vertonen. Als een bezoeker van een van Erika's pianorecitals verliefd op haar wordt, schrijft hij zich in op het conservatorium om in haar buurt te kunnen zijn. De veel jongere Walter is echter niet voorbereid op Erika's masochistische verlangens en ingewikkelde persoonlijkheid. Er ontstaat een gevaarlijk spel.
Erika Kohut
Baritone
Man in drive-in
Naprawnik
Queto Yurlunyur
Ligt het nou aan mij of zat die expliciete scene er in de vorige tv-uitzending niet in?
Elementofone
Ik vond deze film echt super. Uitgekozen door Halina Reijn voor een aflevering van Zomergasten. Een heel bizar verhaal dat normaal gesproken niemand zou volgen, maar omdat er zo goed in geacteerd word is het meer dan de moeite waard. Het eind vond ik persoonlijk er goed. Vier sterren
jherb
vanavond weer gezien en weer totaal overweldigd. verhoogd naar 5. ongelooflijk, die isabelle. wat een ster.
Lastig. Enerzijds weer uitermate boeiend, intrigerend en vooral fascinerend (prachtrol van Hubert; zoveel met zo weinig...). Maar anderzijds (en dit manco merk ik bij films van Haneke wel vaker) heb ik moeite om de gedachten en de acties van Hubert te snappen en te begrijpen. Waar komt het vandaan? Wat heeft haar gemaakt wat ze nu is? Haar moeder? Gebrek aan liefde? Psychose? Vastgeroest in haar saaie bestaan? Het blijft allemaal vaag.
3*, omdat zelfs de mindere films van Haneke genoeg dingen hebben om de volle 2 uur geboeid te blijven zitten...
jherb
het is een vrouw dat liefde opoffert voor haar 'intellect en verstand' zoals ze het zelf noemt. ze heeft een zieke relatie met haar moeder, maar lijkt wat dat betreft zeer veel op haar moeder. ze heeft moeite dingen los te laten, te vertrouwen.. als ze dan in aanraking komt met een gebied dat buiten haar saaie, streng gecontroleerde en wat bizarre bestaan gelegen is, zie je haar vechten tegen zichzelf.. ze is dan ineens weer een heel klein meisje en dat haat ze. dat maakt haar kwaad van binnen. en dat is wat isabelle zo mooi in beeld brengt. het strakke masker dat langzaam trekjes van verval begint te vertonen...
elke scène lijkt weer een stapje verder richting haar ontmaskering te leiden. ze verwoordt het zelf nog wel het best tijdens de recital waar klemmer haar voor t eerst aan spreekt, als ze het over schubert en schönberg heeft, die in hun muziek 'een verval van de geest schetsen, waar de persoon nog een laatste strohalm probeert te pakken om zich aan vast te klampen'. deze tragische constatering leidt onvermijdelijk tot het totale verval van de geest, omdat juist het vastklampen aan dingen de geest kapotmaakt. dit is daarnaast puur haar eigen projectie op het stuk van schubert en klemmer zegt dan ook 'u praat over de dingen alsof u ze zelf ervaart'. ze voelt zich genoodzaakt zich te verdedigen, ze had er ook om kunnen lachen.
voor mij als kijker blijft het vanaf dat moment zinderend mooi om te zien hoe het verval van haar geest zich verder ontwikkelt, waar ze zich vastklampt aan allerlei dingen en ze zich plotseling in het gebied bevindt waar ze zich niet meer vastklampt aan dingen, maar uitkomt voor wie ze is.. en dan begint het fascinerende psychologische getouwtrek. daar geniet ik van, met volle teugen.
haneke for president.
xenne
vond dat deze film nogal wat gelijkenis had met Repulsion. eerste deel vond ik hier ook maar saai, tot dat de bom barst en we de ondergang zien van een vrouw. dat deel is erg boeiend en knap geacteerd. waarom het allemaal gebeurd is me niet echt duidelijk, er zijn wel aanwijzigingen van wat er fout liep ... ah, zo'n film is wellicht niet echt te snappen zeker? (hoewel, zie de uitleg hierboven) maar ik kon me wel inleven in haar personage. wellicht een groei-film. voorlopig een 3
glennton
tja...ik heb niet echt lekker geslapen na deze film:triest wat "liefde"mensen aan kan doen,deze pianolerares die zo gevoelloos lijkt maar ondertussen rare,bizarre dingen doet(juist daarom?) en uit hoofde van haar beroep weldegelijk weet wat emoties zijn(interpretaties van de te spelen stukken door haar studenten). Ze ziet liefde aan als een spel wat hard en ruw gespeeld moet worden met alle gevolgen van dien,zielig eigenlijk, en dan haar moeder , onduidelijk of die mede schuldig is aan het gedrag van onze hoofdpersoon(de vader is gestorven in een gekkenhuis). Ik wil deze film nog een keer zien, puur om te ontdekken of ik nog meer raadsels zal vinden.
En daarom is deze film, hoe eenvoudig deze in eerste instantie lijkt,een zeer boeiend geheel voor mij geworden.
4,5 ster
knol
okee, film keek lekker weg, verder zeer onwaarschijnlijk verhaaltje,
sm en mastruberen naast neukend paartje in auto terwijl je les geeft waarschijnlijk in die stad, sure ,...
wat deed ze nou in die badkamer, zichzelf bevredigen met mesje over haar clitoris, of heb ik dit in mijn geilheid helemaal verkeerd gezien ??? en was het totaal iets anders
wat brengt deze film mij, behalve een opwindend gevoel,(dat dan weer wel)
niet zoveel, boodschap was simpel , ik kan niet tegen moeder op, dominant, in de knoop met seksleven, daardoor word ik raar en pleeg op het eind zelfmoord
waarom eigenlijk ????
was ze zo ongelukkig
beetje vaag, maar dat hoort wel bij dit soort films
eh ja, die badkamerscene graag antwoord van iemand
toch wel 3 sterren , keek goed weg, dat is ook belangrijk
FisherKing
Tja, spoilers mag je wel gebruiken, vind ik.
Maar ik had zoiets dat de hele film, die interessant begon, wegzakte in compleet onlogische situaties. Ik wil best wel ver mee gaan in de psychologische ontwikkelingen, maar dit ontspringt uit een ziek manne(n)lijk brein. Zoals ook die von Trier denkt vrouwen te begrijpen (kots-smiley erbij).
tja wat denk jezelf ? Madame lijkt me niet echt veelbereden, ze zal dus wel een soort ontmaagding betekenen. Niet geheel smaakvol, eigenlijk
2.5 bij nader inzien.
Aurum
...dit ontspringt uit een ziek manne(n)lijk brein...
Eh, Haneke heeft hier 't boek Die Klavierspielerin van (mevrouw) Elfride Jelinek verfilmd he...
En als je over de opvoeding en het leven van Jelinek leest (en vooral de verhouding met haar moeder), dan zie je dat dat dit een grote (inspiratie)bron is geweest voor o.a. het boek Die Klavierspielerin.
Dus zoveel is er hier niet afkomstig uit het zieke mannelijke brein.
Zeer indrukwekkende film overigens. 4*
Bull! La Pianiste is de verfilming van een vrij bekend autobiografisch (!) boek van Elfriede Jelinek. Zij heeft dit soort dingen letterlijk meegemaakt.
Ik heb een interview met haar gezien bij de VPRO, toen ze geinterviewd werd door Arnon Grunberg. Boeiende vrouw.
Alastor
Ze heeft zelfs de nobelprijs voor haar werk mogen ontvangen. Kijk voortaan even verder dan je neus lang is, voordat je dit soort uitspraken doet..
FisherKing
Ik zie een film, hoef verder toch niet eventuele boeken te bespreken ? En wat the fuck is it important of er een Nobelprijs is gegeven. ? De beste schrijvers krijgen er geen.
Of het al dan niet autobiografisch is geweest, doet natuurlijk niet ter zake, dat is niet te bewijzen, en heel vaak alleen maar een marketing-aanduiding, om hele wrange geschiedenissen te verkopen.
Waar het mij om gaat is, HOE is het in beeld gebracht. Vind al die opmerkingen over de schrijfster die erachter ligt, vrij kinderachtig, qua kritiek. De schrijfster brengt de film toch niet in beeld ?
Maar je hebt het volgens mij nergens over het beeld gehad (het beeld an sich vond ik weinig schokkend overgens). Jij begon over de psychologische ontwikkelingen van de vrouw en dat je die niet begreep. Dat is juist iets wat uit het boek gekomen is. Als je meer films van Haneke gezien hebt, weet je dat hoe het in beeld is gebracht iets typisch Haneke is en dus weinig met het verhaal te maken heeft.
Ja, dat bedoel ik toch.
Sorry, maar dat maak ik niet op uit jou verhaal. Je zegt dat je ver wilt gaan in de psychologische ontwikkelingen, maar dat het te ver gaat en iets typisch is voor een mannelijk brein? Waarin gaat het dan te ver, qua beeld? Vond juist die psychologische ontwikkeling niet overal geloofwaardig, maar dat manco heeft toch ook deels met het boek te maken.
Alastor
Je zegt letterlijk dat de 'compleet onlogische situaties' en de psychologische ontwinkelingen ontsprongen zijn uit een ziek mannelijk brein.
Je hoeft van mij geen boeken te bespreken, maar doe dan ook niet zo'n ondoordachte en bovenal onware uitspraak over de grondslag van de film.
Aurum
De schrijfster brengt de film toch niet in beeld ?
Nee, maar jij zegt:
En dat is dus niet zo
die psychologische ontwikkelingen komen uit het (al dan niet) ziek vrouwelijk brein van Elfriede Jelinek.
Het boek is overigens nog een stuk zieker dan de film hoor, dus Haneke heeft niks zieks of schokkends hoeven bedenken, maar heeft eerder dingen moeten schrappen.
Alastor
Ik denk dat het punt wel gemaakt is nu. Ik begrijp FisherKings overige kritiek trouwens best, al deel ik die niet in deze. Zie ook mijn bijdrage op de discussiepagina van de regisseur.
Badalamenti
Boeiende film waarin Isabelle Huppert de grenzen van haar acteertalent aftast. Film grijpt echter niet echt naar de keel.........
maguled
De sperma's-geur bij een vrouwelijke neus is kennelijk behoorlijk anders. Ik vind gaaf en grappig van de regisseur op deze scene in de liefdes-cabine.
Verder een top dramafilm, vind ik
Hans Br.
Deze film vannacht gekeken. Ik was totaal overdonderd. Ook als liefhebber van klassieke muziek sprak deze film mij zéér aan
. Hulde!!
aslan
goed boek van Jelinek, prachtig verfilmd door meneer Michael Haneke als la pianiste, waarmee hij een heleboel filmprijzen won, zoals de Gouden Palm voor Beste Actrice (Isabelle Huppert), Beste Acteur (Benoît Magimel), de Grote Jury Prijs van het Filmfestival van Cannes, César voor Beste Vrouwelijke Bijrol (Annie Girardot), en meer van dat...
tom bola
- 1922 stemmen
Las in een boekrecensie dat het verhaal gaat over de onderdrukking van de vrouw. Wellicht dat het voor het boek opgaat (dat ik niet gelezen heb en na het zien van deze film zeker niet ga lezen), maar voor de film gaat dat toch niet op lijkt me. Het gaat weliswaar wel over macht maar die jongen kun je toch weinig schuld in de schoenen schuiven mbt het gedrag van de pianolerares.
Kan wel zien waarom de film goed is, maar vond het zelf toch een vreselijke film. Zo grimmig, humorloos én op geen enkele plaats relativerend met nog wat smerige scenes op de koop toe, nee, daar ben ik niet tegen bestand. Zet mij ook niet aan tot nadenken, kon net als sommigen anderen ook enkel maar denken 'dat mens is compleet gestoord' zonder dat ik denk dat daar nog iets diepers achter zit al speelt die moeder beslist een rol.
Dan moet je maar niet meer films van Michael Haneke gaan zien
brucecampbell
Enig minpuntje aan deze film is dat de dialogen van Susanne lothar (Duitse actrice uit Funny Games) zijn gedubd.
boerenpummel
Voorlopig het beste wat ik van Haneke heb gezien. De relatie Huppert (goed als altijd) en Girardot wordt zeer overtuigend neergezet. Haneke laat dingen open voor eigen interpratie, maar wel minder als in enkele andere van zijn films.
Joyy
Een film van haneke kijk je nooit voor de fun
Erg sterk weer, maar om er als publiek nu voor weg te lopen?
Erotisch ook niet
Het gaat ook helemaal niet om de erotiek, het gaat om machteloosheid, verlangens die niet worden bevredigd, relaties tussen mensen onderling en wat mensen er voor over hebben niet eenzaam te zijn
Ik heb diverse films gezien van haneke,Temps du Loup,zeer bizar en onwerkelijk meer tevens erg dichtbij huis, Le cache vond ik de allersterkste
deze krijgt van mij een 3,5
Baggerman
Tja, dat vond ik ook zeer hinderlijk!
Verder een mooie, typische Haneke film.
Knisper
Is Erika gestoord en ziek? Absoluut niet, en het verbaast me dat zoveel mensen dat hier uit deze film halen. Mensen zijn nog altijd een product van hun omgeving. Erika heeft duidelijk geen prettige jeugd gehad en daarbovenop staan mensen totaal vrij in hun seksuele voorkeuren en verlangens. Volgens mij zijn er in deze categorie wel mensen erger.
Erika geeft Walter haar meest persoonlijke geheim, haar vurigste verlangen. Zoals iedereen, die zich heel erg bloot geeft en dan vervolgens hierom wordt uitgelachen, doet dit Erika heel veel pijn.
Hoe dan ook, goede film van Haneke, waar ook toch problemen had om de beweegredenen af en toe te doorgronden, maar toch een sterk verhaal, met een fantastische Huppert. 3,5*

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Festen