• 9.374.635 stemmen

Met onder meer: Isabelle Huppert, Annie Girardot en Benoît Magimel

Gesproken taal: Frans en Duits

Releasedatum: 6 september 2001

Plot La Pianiste

"Perversion at its wicked best!"

Erika Kohut is een veertigjarige pianolerares die met haar moeder samenwoont in een appartement in Wenen. De twee hebben een haat-liefde verhouding en vliegen elkaar voortdurend in de haren. Erika's leven lijkt net zo strak georganiseerd als een compositie van Bach, maar in werkelijkheid leidt ze een dubbelbestaan. Achter haar onbewogen uiterlijk gaan gecompliceerde emoties schuil, waaraan zij alleen 's avonds uiting weet te geven in buurten waar ze zich overdag niet zou vertonen. Als een bezoeker van een van Erika's pianorecitals verliefd op haar wordt, schrijft hij zich in op het conservatorium om in haar buurt te kunnen zijn. De veel jongere Walter is echter niet voorbereid op Erika's masochistische verlangens en ingewikkelde persoonlijkheid. Er ontstaat een gevaarlijk spel.

Walter Klemmer

Mrs. Schober

Dr. George Blonskij

Mme Gerda Blonskij

Man in drive-in

avatar van neo

neo

mooie pianostukken die je hoort,maar op drama gebied vond ik deze film erg slecht.2 sterren

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Ik vind het voor Haneke tegenvallen.

narva77 (crew films)

Dit is mijn eerste ervaring met Haneke, maar ik vond hem niet tegenvallen. Uitermate bizarre film en verhaal.

Die Erica is echt gestoord, dat weten degenen die de film gezien hebben wel. Die moeder is ook niet honderd procent als je je 40-jarige dochter nog zo onder de duim houdt. En de relatie tussen die twee spoort natuurlijk ook niet.

Goed spel van met name Isabelle Huppert, die zo ontieglijk koel en koud kan overkomen (misschien wel beter dan Jennifer Jason Leigh). Vier sterren!

avatar van gimli f

gimli f

Dit lijkt mij ook een mooie film, aan het verhaal af te lezen dan. Dat soort verhalen zoek it toch, met een sterke rol voor de psychologie van de mens..

avatar van Sjan

Sjan

Ik twijfelde enorm tussen 3 en 3.5 sterren. Als ik kijk naar het eerste uur dan ligt mijn punt ergens tussen de 2.5 en de 3, omdat ik sommige scenes uitermate langzaam en vervelend vond en ik hou ook niet echt van die pianoscenes waarin ze een heel nummer laten horen, kan me niet zo boeien. Het tweede uur is veel interessanter en helemaal niet saai. Dat wijf is echt een vuile psycho en als je kijkt denk je echt: 'BAH'. Ik moet zeggen dat Huppert in dat gedeelte van de film ook heeeel goed acteert. Gevoelloos en koud en nooit een glimlach (in heel de film niet). die scene dat ze op dr moeder gaat liggen is toch wel heel erg psycho, maar zo zijn er wel meer, met het scheermesje bijvoorbeeld . Omdat we ná de film nog zo lang erover door hebben lopen kleppen (waaruit blijkt dat ie toch wel een indruk achterliet) geef ik 'm 3.5* Oh ja, en wat ik met het einde aan moet weet ik ook niet echt...

BoordAppel

Dit moet wel t allerkrankzinnigste en vuilste mens zijn dat ik ooit in een film heb gezien. Goed geacteerd maar ik heb geen flauw idee wat er in hemelsnaam met de film bedoelt wordt. T leek mij allemaal nogal doelloos. Toch 3* voor het pr8ig neerzetten van een knettergek wijf.

Elke x als een bijrol-acteur iets zei dan bewoog zn mond helemaal langs de tekst heen. Weet iemand misschien of dit expres is gedaan of dat de bios te crappy was?

narva77 (crew films)

Het eerste deel is inderdaad veel minder dan het tweede deel, maar dan wordt het ook interessant. Heerlijk, hoe afstandelijk en ijskoud Isabelle Huppert overkomt. Zij kan dat als de beste, bijv. ook in 'L'École de la chair'. Ze acteert erg goed!

En wat er met deze film beoogd wordt, tja, daar was ik ook niet echt achter...Doet er ook niet toe Binnenkort maar weer es kijken.

herman78

ik vond la pianiste zeker een van de beste films uit 2001. psychologisch drama van de bovenste plank. je vraagt je af wat de rol van de vader in het geheel is. voor mij was dit destijds de twee film van michael haneke die ik zag (inmiddels zit ik op 4) en hij is echt een topregisseur imho.

herman78 schreef:

je vraagt je af wat de rol van de vader in het geheel is.

Dat heb ik me echt geen seconde afgevraagd.

narva77 (crew films)

Nogmaals gezien. Geweldige rol van Isabelle Huppert; ijskoud, afstandelijk, ogenschijnlijk emotieloos.
Zie hoe ze uit jaloezie vertrapt glas in de jaszak van haar studente stopt.
Zie hoe ze, als Walter aanstalten maakt om intiem met haar te worden, Erica over haar nek gaat, letterlijk.
Zie hoe ze Walter voor het blok zet en aan het lijntje houdt, en hoe ze op een gegeven moment haar eigen moeder op haar mond pakt.

Voorlopig nog steeds 4*.

narva77 schreef:
en hoe ze op een gegeven moment haar eigen moeder op haar mond pakt.

Dat is echt een van de vuilste scenes ooit in een film.

narva77 (crew films)

Wat ik nog vergeten was te vermelden:
Hoe Erica op een gegeven moment een scheermesje in haar eigen vagina inbrengt!

Bizarre, maar interessante film, met een voortreffelijke Isabelle Huppert.

Er zitten wat gaten in het script. De ontwikkeling van de personages komt nogal eens wat geforceerd over.

La Pianiste is een boekverfilming. Het boek telt zo'n 300 bladzijden. Dientengevolge is er in de film het e.e.a. geschrapt, maar ook gewijzigd. Het meest opmerkelijke vind ik dat Haneke het personage van de moeder zelf bedacht heeft. Dit heeft 'ie gedaan om het verleden van de hoofdrolspeelster te kunnen weglaten, want Haneke heeft een grondige hekel aan flashbacks (die veelvuldig in het boek voorkomen).

herman78

Je moet het een en ander voor lief nemen in deze film (sommigen noemen dat plotholes), maar daar had ik helemaal geen problemen mee, eigenlijk. Mijn versie van het boek is trouwens een stuk korter. 180 pagina's ofzo. Ik ben na 20 pagina's gestopt met lezen, omdat ik vond dat het wel erg weinig verschilde van de film, maar als ik jou zo hoor, had ik beter door kunnen lezen.

kappeuter schreef:

Bizarre, maar interessante film. Met een voortreffelijke Isabelle Huppert.

Isabelle Huppert speelt echt geweldig ja! Zie ook bijv. "L'Ecole de la Chair". Hoe vond je de 'smerige' scene's?

narva77 schreef:

Hoe vond je de 'smerige' scene's?

Een wezenlijk onderdeel van de film. Ik had er geen problemen mee om ze te aanschouwen. De film is bizar, dus het paste volledig bij de film.

herman78

Daarbij is de 'scheermes-scène' ook vooral symbolisch. In dat licht vind ik het dan wel weer mee vallen.

Yak

De 'beuk' bleef bij deze Haneke wat langer uit, maar was misschien daarom des te harder, en maakt wat eraan voorafging des te mooier. Het contrast tussen schoonheid en lelijkheid deed me soms aan Blue Velvet denken, al behandelt La Pianiste een heel ander onderwerp. Haneke's grimmige kijk op de maatschappij resulteert eens temeer in een prachtige, maar confronterende film. 4,5*

Yak schreef:

Haneke's grimmige kijk op de maatschappij

Dat vind ik teveel eer voor Haneke. Het is immers een boekverfilming.

narva77 (crew films)

Maar Haneke heeft wel een eigen interpretatie gegeven. Zo wijken bepaalde zaken af van het boek; weet alleen niet precies welke.

Dat was bittere noodzaak, anders was het boek niet te verfilmen. Zie extra's op dvd.

Dat neemt niet weg dat als je alle Haneke films op een rijtje zet, het inderdaad stuk voor stuk grimmige films zijn.

avatar van Stephan

Stephan

Wat ogenschijnlijk een trage over-psychologische vague franse film leek te worden draaide langzaam bij tot een pijnlijke registratie van de ondergang van een gehavende vrouw.
Ik vond het schitterend te zien dat de enige emotie die ze toonde tijdens de muziekstukken was. Dat was volgens mij dan ook de reden waarom die lang werden getoond.
Dat totale gebrek aan liefde, zelfs de muziek moest perfectionistisch en mocht geen 'bravoure' hebben. Erg mooi neergezet en geloofwaardig dat daar achter een immens drama schuilgaat.
De rol van haar vader zette mij ook aan het denken. Het idee aleen al dat bij het overlijden totaal voorbij word gegaan aan de het sterfbed(?) en begravenis. Dat impliceert toch wel totale afstand en wellicht misbruik. Een cliché, ik weet het, maar zeker denkbaar en verklaart ook haar verknipte seksualiteit.

Voor de nadenkers onder ons... ***1/2

avatar van starbright boy

Prachtig, zeer intens en complex psychologisch noodlotsdrama waarover je nog lang nadenkt.

Schitterende rol van Huppart.

avatar van jedi29

jedi29

Ja wreed gecompliceerde film, psychologisch dan toch! Maar er zijn veel te veel dooie momenten in, en dat ergert, oké je kan even iemand in beeld brengen die je ziet nadenken, maar moet dat echt zo lang? Net zoals een lege ruimte blijven in beeld brengen, kheb geduld maar moest ik deze op dvd of video hebbe bekeken had ik denk ik na een tijd gewoon doorgespoeld zo dikwijls dooie momenten. Goe geacteerd da wel!

avatar van mrdig

mrdig

Dus dit is die film waar zoveel ophef over is?

Plattelandsvrouwen krijgen per ongeluk pikante film te zien | NU

FOK.nl / Nieuws / Pornofilm voor plattelandsvrouwen

Lijkt me beslist geen porno film...

Yak

Ok, het is weer duidelijk: ga er in eerste instantie maar vanuit dat op internet gepubliceerde teksten leugens zijn:

"Ze werden echter getrakteerd op een pornofilm in plaats van een kwaliteitsfilm. Het bleek een gelijknamige Franse erotische film te zijn."

Op Fok.

avatar van starbright boy

Ik kan me voorstellen dat ze niet wegliepen. Dit is een prachtfilm.

avatar van Wouter

"Ipv een kwaliteitsfilm"? "Porno"?

Yak

Terwijl in het door ANP uitgegeven nieuwsbericht dit staat: "Ze kregen niet de diepgravende oorlogsfilm The Pianist van Roman Polanski, maar de erotisch getinte film La Pianiste te zien."

Aj aj aj, ANP toch. Van ANP mag je objectieve berichtgeving verwachten, maar dat is dit niet.

La Pianiste is minstens zo diepgravend als The Pianist. Puur suggestief. En wie La Pianiste als erotiek bestempelt, heeft de film niet begrepen.