• 9.374.652 stemmen

Met onder meer: Jan Decleir, Jeroen Krabbé en Astrid Joosten

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 3 februari 2005

Plot Off Screen

Off Screen vertelt het fictieve verhaal van wat voorafging aan de gijzeling in de Rembrandt Toren. Door de bizarre vriendschap met een topman uit het bedrijfsleven (Jeroen Krabbé) krijgt buschauffeur John Voerman (Jan Decleir) het gevoel dat er eindelijk iemand is die hem begrijpt. Iemand die ook ziet dat er geheime boodschappen via breedbeeldtelevisies naar de wereld worden uitgestraald om mensen te beïnvloeden en manipuleren. Maar op het moment dat John naar buiten wil treden met zijn ontdekkingen, lijkt alle informatie zich tegen hem te keren en eindigt het verhaal in een tragisch drama.

Gerard Wesselinck

John Voerman

Leo Verkerk

Jane Keppler

Jongen in de bus

Anna Voerman

Elly Voerman

Paul Kruiswijck

Jan Decleir en Jeroen Krabbé gaan de hoofdrollen spelen in Kleisterlee, een film die verhaalt over de gijzeling in de Amsterdamse Rembrandttoren twee jaar geleden. Dat heeft Krabbé bekendgemaakt.

In 2002 nam een verwarde man tientallen mensen in gijzeling om te protesteren tegen de opmars van de breedbeeldtv.

Decleir speelt de 59-jarige gijzelnemeruit Uithoorn en Jeroen Krabbé vertolkt de rol van Gerard Kleisterlee, topman bij Philips.In de film wordt de topman ontvoerd, maar in werkelijkheid was hij niet bij de gijzeling betrokken. De regie is in handen van Pieter Kuijpers.

De opnames starten in juni.

bron: NOS teletekst 424

toevoeging: het scenario is geschreven door Hugo Heinen

avatar van starbright boy

Ik las op Omroep Brabant teletekst dat Philips niet blij is met de film. De film gaat ook niet Kleisterlee heten omdat Philips dat al helemaal niet wilde.

hugohei

Er wordt heel wat afgefantaseerd over wat er in de film gebeurt. Weinig mensen hebben het script gelezen.

Een journalist van het Parool belde me, maar nog voor ik kon reageren stond al in de krant dat de topman van Philips in de film gegijzeld zou worden. En de Volkskrant vond dat later vreemd - omdat het in werkelijkheid niet is gebeurd. En in de film gebeurt het dan ook niet. Er zijn heel andere dingen aan de hand - daar is het een film voor.

Toen we Kleisterlee van Philips op de hoogte brachten van het feit dat er een film zou komen over de gijzeling, wilde hij niet dat zijn naam gebruikt werd.

Jammer. Maar eerlijkgezegd had ik dat ook niet verwacht. Gerard Kleisterlee zoekt zelden de publiciteit. Hij wil zijn gezin buiten de zoeklichten houden - en dat lijkt me begrijpelijk.

Er wordt hard aan de film gewerkt op dit moment.

En er komt een andere titel dan de werktitel.

hugohei schreef:

Een journalist van het Parool belde me, maar nog voor ik kon reageren stond al in de krant dat de topman van Philips in de film gegijzeld zou worden. En de Volkskrant vond dat vreemd - omdat het in werkelijkheid niet is gebeurd. En in de film gebeurt het dan ook niet. Er zijn heel andere dingen aan de hand - en daar is het een film voor.

Ha, een spoiler(tje) die geen spoiler blijkt te zijn.

Zou dit dan toch de officieuze opvolger van De Lift worden ?

hugohei

Volstrekt ander genre, lijkt me.

Ik was dan ook niet al te serieus. Vandaar de smiley.

hugohei

De Lift versloeg James Bond, in 1983, en brak alle records...

Je weet het soms niet.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

hugohei schreef:

Er wordt hard aan de film gewerkt op dit moment.

En er komt een andere titel dan de werktitel.

Even een paar suggesties... als het mag?

'Kleesterlei' kan misschien, hoewel misschien te dicht bij de originele naam. En bovendien 'bekt' het niet zo.

'Zandstra'. Lijkt me ook mooi. Een erg Hollandse naam en associeert: 'klei' met 'zand' en 'lee' met 'straat' (lee is een oud woord voor straat)

Rem Brandt

hugohei

Dank voor de suggesties - maar dit is een zaak van advocaten. Ik zeg er verder even niks over.

avatar van Wouter

Persoonlijk denk ik dat 't alleen maar goed is. Uiteindelijk weet iedereen toch om wie het gaat, zoals men dat bij Van God Los en De Orderning ook wist, ook al waren de namen veranderd. En ik denk dat er wel een betere titel, dan het niet bekkende 'Kleisterlee', te bedenken is.

hugohei

Dat is zo. Zelf vond ik die naam nogal goed en erg Hollands en bijna-Bordewijkiaans. Zelfs de raarste naam went.

avatar van Hobbes

Hobbes

hugohei

Ik zal het navragen. Bert Pot doet de camera.

avatar van cornelis

cornelis

Hobbes schreef:

wordt de film in 4:3 geschoten?

Dat lijkt me sterk. Vooralsnog draait men Super16, eventueel HD. In beide gevallen is een 16x9 uitzending te verwachten.

avatar van Yekezzez

Yekezzez

Hobbes schreef:

wordt de film in 4:3 geschoten?

Kom ik opeens op een stom idee. Op het moment dat de eisen van de gijzelnemer bekend gemaakt wordt (ongetwijfeld het afschaffen van breedbeeld), dan switched het beeld van breedbeeld naar 4:3. Alleen al om de stupiditeit aan te tonen van het verliezen van beeld aan de onder en bovenkant en daarmee de onzin van de gijzelactie. Het werkt, denk ik, alleen goed in de bioscoop. Tenzij je gewoon twee zwarte balken aan de zijkant zet. Leuk om er in deze film in ieder geval mee te spelen. Maar misschien was dit al het plan (sort of) en anders is het gewoon een stom ideetje.

avatar van Goodfella

Goodfella

Brother Bear verandert tijdens de film op dezelfde manier, alleen dan de breedte in.

avatar van Yekezzez

Yekezzez

Volgens mij was het ook in Kill Bill 2. (Het doodskist stukje.)

hugohei

Er is in die richting gedacht.

avatar van Wouter

dan moet je bij uitzending ook van breedbeeld naar normaal gaan.

Het is de eerste keer dat Krabbé en Decleir samen in één film te zien zijn. Daarnaast is een rol weggelegd voor Astrid Joosten, die in haar rol als presentatrice zichzelf speelt. Voor Joosten is dit haar eerste filmrol.

Initiatiefnemer/regisseur Pieter Kuijpers: 'Meteen vanaf het begin was al duidelijk dat zich hier een enorme tragedie had afgespeeld: een eenzame man die de wereld wilde laten zien dat we met zijn allen compleet gek aan het worden zijn. Terwijl uiteindelijk hijzelf wellicht de grootste gek was. Die gedachte vond ik juist zo interessant om te vertalen naar een spannende film over de wereld die langzaam zijn onschuld verliest.'

Off Screen maakt onderdeel uit van het Telefilmproject 2005. De film, een coproductie met de VPRO wordt financieel gesteund door het Ministerie van OC&W, het Stimuleringsfonds en het CoBO fonds.

De film zal in januari 2005 in de bioscoop te zien zijn en later in het jaar bij de VPRO op televisie worden uitgezonden.

De film wordt geproduceerd door Rinkel Film Productions (medeproducent van Van God Los) en uitgebracht door Independent Films/ Universal Pictures Benelux.

bron: Oene Kummer

Eerste still van de film online.

(afbeelding)

Het scenario is geschreven door Hugo Heinen.

avatar van Jordy

Jordy

Wie?

avatar van eerdekes

eerdekes

Die vent die ken ik ergens van :d

speelt die in westenwind ofzo iets

avatar van pascal83

pascal83

Op IMDB staat deze film (nog?) onder de titel Kleisterlee

Titel is veranderd na bezwaren van Philips.

hugohei

Mmja. Kleisterlee - de echte naam van de Philipstopman - was de werktitel. Mooie weerbarstige Hollandse naam. Maar het was me vanaf het begin duidelijk dat dat op bezwaren zou stuiten. De echte Gerard Kleisterlee mijdt publiciteit, komt nooit bij Barend & Witteman en wil vrouw en kinderen buiten de spotlights houden.

En gelijk heeft-ie.

Er is dus geen advocatengeweld aan te pas gekomen. Tegen het gebruik van de naam Philips valt weinig in te brengen, juridisch.

Op de set van de Nederlands-Belgische thriller 'Off Screen' met Jan Decleir en Jeroen Krabbé

In de buurt van Amsterdam worden momenteel de opnames afgewerkt van Off Screen, de nieuwe thriller van de Nederlandse regisseur Pieter Kuypers, met in de hoofdrollen Jan Decleir en Jeroen Krabbé. Het is de allereerste keer dat de twee topacteurs samen in een film spelen. En het blijkt hen uitstekend te bevallen.

Het scenario (van Hugo Heinen) is losjes gebaseerd op een waargebeurde gijzelingsactie, waarbij een buschauffeur in maart 2002 een tijdlang een aantal mensen gijzelde in de Rembrandt-toren in Amsterdam, uit protest tegen de "manipulaties van de verkopers van breedbeeldtelevisie". Hij viseerde daarbij vooral Philips, meer bepaald grote baas Gerard J. Kleisterlee. Die was indertijd niet rechtstreeks betrokken bij de wanhoopsactie, die eindigde met de zelfmoord van gijzelnemer John Roerhorst. In de film komen de buschauffeur en de topmanager wel met elkaar in contact, maar dan vóór de gijzelingsactie.

Off Screen draait om een man, buschauffeur John Voerman, die het gevoel heeft dat niemand naar hem luistert. Tot hij door een samenloop van omstandigheden in contact komt met een topmanager, die hem wel lijkt te begrijpen.

Jeroen Krabbé: "In werkelijkheid heeft die man indertijd de verkeerde toren gegijzeld, want Philips was enkele maanden eerder verhuisd naar een andere toren. De ironie van het lot! Op zich zou dit het verhaal kunnen zijn van een loser, maar in het scenario hebben ze een enorm clevere verandering aangebracht, namelijk dat die man, door een wonderlijke speling van het lot, de directeur van Philips in zijn bus krijgt en daar met hem allerlei gesprekken voert, zodat er een soort vriendschap ontstaat. Je kunt je natuurlijk afvragen waarom die Wesselinck contact zoekt met die buschauffeur. Wat er dan verder gebeurt, mogen we natuurlijk nog niet weggeven, want het scenario heeft op het einde nog een ontzettend mooie switch in petto."

Was er om deze Gerard J. Wesselinck te vertolken veel research nodig?

Krabbé: "Nee, niet echt, want ik speel dus niet de échte directeur van Philips. Die heet Kleisterlee. Dat was aanvankelijk ook de werktitel van de film, maar die man heeft, zeer terecht, bezwaar gemaakt. We mogen wel de naam Philips gebruiken, dus wat dat betreft ziet de film er wel verdomde echt uit. Maar ik hoef die Kleisterlee dus niet te imiteren. Het gaat er meer om dat ik zo'n hele hoge baas uit het bedrijfsleven vertegenwoordig. Zo iemand die dus eigenlijk over lijken gaat en beslissingen neemt die mensen hun baan kan kosten."

Dit is uw allereerste samenwerking met Jan Decleir?

Krabbé: "Ja! En daar heb ik dus voor gezorgd! Toen ik het scenario gelezen had, vond ik het fantastisch. Maar ik heb toen gezegd: 'Ik doe het onder één voorwaarde: dat Jan Decleir die buschauffeur speelt.' Het is echt een gedroomde rol voor Jan, ik had inderdaad nog nooit met hem gespeeld en ik wilde dat zo graag."

En dus was een beetje chantage wel geoorloofd?

Krabbé: "Nou, ik heb niet gezegd dat ik het anders niet deed, maar ik heb wel een beetje druk uitgeoefend. (lacht) Jan heeft het toen gelezen en ik was zó blij dat hij het wilde doen. Ik zou absoluut niet weten wie het anders had moeten spelen. En Jan is wel meesterlijk om mee te werken!"

Jan Decleir: "Ja, het was zeker chantage. Ook tegenover mij, want ik kon Nederland Jeroen natuurlijk niet ontzeggen. Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat Jeroen nog in een Nederlandse film gespeeld heeft."

Krabbé: "Ja, dat was In de schaduw van de overwinning van Ate de Jong uit 1986."

En waarom hebt u nu opnieuw voor een Nederlandse prent gekozen?

Krabbé: "Omdat ik het zo'n ontzettend goed scenario vond. Soms doe je ook wel eens een film om met die acteur of deze regisseur te werken, maar eigenlijk is het scenario altijd dé reden om een film te kiezen. En een scenario van deze klasse krijg je zelden in handen. De switch op het einde is zó verrassend. Hartstikke goed! En mooie rollen voor ons allebei, hé."

Wat zijn de acteerkwaliteiten waar jullie bij elkaar, op een gezonde manier, een beetje jaloers op zijn?

Decleir: "We zijn een beetje anders geaard. Wat ik fantastisch plezierig vind aan Jeroen, is zijn flair, zijn ogenschijnlijke gemak om door de dingen heen te gaan. Ik zeg wel ogenschijnlijk, want als je zijn schilderwerk kent, weet je dat het anders in elkaar zit. En met die makkelijkheid bedoel ik niet een Hollands handigheidje of zo, want het is wel doorleefd."

Krabbé: "Tijdens de repetities is iets mij ontzettend opgevallen, en ik zei dat ook wel eens: 'Jezus, ik zit zo te kakelen!' Want dan zit ik gewoon alles te zeggen wat in mijn kop opkomt. En Jan zegt dan niets. En plotseling, na een uur, zegt hij toch iets. En dat is al-tijd juist. En dan denk ik: 'Jezus, ik had niet zo moeten kakelen en wat meer moeten nadenken.' Het is natuurlijk interessanter als je een uur je mond houdt. (lacht) Maar dat is zó goed bij Jan. Dat gaat heel diep bij hem. Het gaat niet traag, maar anders. En op de set zie ik dat ook. Als de camera op hem gericht is, gebeurt er zoveel anders: allemaal andere blikken, andere dingen. Dat vond ik fantastisch om te zien. Jan bewaart het gewoon voor de momenten waarop hij het nodig heeft."

Bron: Dit zijn fragmenten uit het interview dat Jan Temmerman had met de twee hoofdrolspelers uit de film, verschenen in dagblad De Morgen (30 juni gepubliceerd). Het volledige artikel is te lezen op http://www.demorgen.be (klik op archief).

avatar van Webby

Webby

De eerste beelden van Off Screen waren vanavond in RTL Boulevard te zien. Zag er wel goed uit!

Straks is er een HH op Yorin