Genre: Thriller / Drama
Met onder meer: Jan Decleir, Jeroen Krabbé en Astrid Joosten
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 3 februari 2005
Plot Off Screen
Off Screen vertelt het fictieve verhaal van wat voorafging aan de gijzeling in de Rembrandt Toren. Door de bizarre vriendschap met een topman uit het bedrijfsleven (Jeroen Krabbé) krijgt buschauffeur John Voerman (Jan Decleir) het gevoel dat er eindelijk iemand is die hem begrijpt. Iemand die ook ziet dat er geheime boodschappen via breedbeeldtelevisies naar de wereld worden uitgestraald om mensen te beïnvloeden en manipuleren. Maar op het moment dat John naar buiten wil treden met zijn ontdekkingen, lijkt alle informatie zich tegen hem te keren en eindigt het verhaal in een tragisch drama.
Gerard Wesselinck
Anna Voerman
Elly Voerman
Paul Kruiswijck
djelle
Wat je in de film ziet, mag dan ook zonder.
feanaro surion
Het is gewoon een fictie film. Kan me niet voorstellen dat zoiets ooit níet zou mogen...
U-96
- 2081 stemmen
Volgens mij mag je echt niet zomaar de naam van een firma in een film gebruiken, of deze nou positief of negatief wordt afgebeeld.
djelle
Ik vind het allesinds opmerkelijk. Dit kwam ik nooit eerder tegen in een film. Volgens mij kunnen ze toch zeker procederen als ze willen (wegens laster en eerroof ofzo).
Dustyfan
Niet zomaar. Maar wel als je vantevoren toestemming vraagt en krijgt.
U-96
- 2081 stemmen
Verbaast me toch wel, omdat Philips uiteindelijk niet echt te spreken was over Off Screen.
Redlop
Maar wat is de negatieve reclame dan? Dat een gestoorde man dingen ziet die er niet zijn?
hugohei
Het viel erg mee allemaal.
Ik heb niet van te voren toestemming gevraagd, de producent ook niet.
Iedereen heeft in de krant kunnen lezen (en op tv kunnen zien) dat een gewapende man binnendrong in het gebouw van Philips, en dat hij iemand van Philips wilde spreken.
Als je in een film zoiets gebruikt, kan niemand daar serieus tegen protesteren.
Philips is een wereldwijd bekend concern, dus als je in een film iets negatiefs over ze zegt, of iemand laat zien die kritiek levert, zal de rechter dat niet snel veroordelen. Zo'n zaak moet tegen een stootje kunnen, en hoge bomen vangen veel wind... dat soort dingen.
Dus als iemand zegt 'die broodroosters van Philips zijn waardeloos' zal de publiciteitsstaf van het concern dat niet leuk vinden, maar heus niet naar de rechter stappen.
Reclame mag, in een film. Een redelijke mate van kritiek (dus) ook. Pas als je echt gaat zitten inhakken op een merk kan de betreffende partij naar de rechter stappen en zeggen dat 'de film een onredelijk en misleidend beeld geeft...' enzovoort.
Ook dan zal de rechter dat allemaal kalmpjes afwegen. Het is maar een film, zal hij denken. En met een vertoningsverbod zal hij echt wel driemaal uitkijken. Hij of zij zal misschien suggereren 'of dit of dat zinnetje er niet uitkan' en de hijgerige advocaten vermanen om nog es rustig om de tafel te gaan zitten...
Er mag meer dan je denkt, zoals Wouter al zei.
Heeft Youp van 't Hek een fikse boete gekregen omdat hij het merk Buckler naar de kloten heeft geholpen ?
Welnee.
En gelukkig maar.
Kaffeefiltjer
Off Screen was onlangs op VTM,
nu heb ik hem op mijn gemakje bekeken:
Decleir speelt een heel interssant personage,
een man die helemaal alleen staat en zich vasthoudt aan vaste rituelen Goudvissen, bussen zonder reclame,...
Het verhaal zelf vond ik wat warrig en verwarrend,
en het spelen met flashbacks vond ik in deze film niet echt een meerwaarde, het kon ook makkelijk chronologisch vertelt worden.
Het einde vond ik heel snel gaan Krabbé reed weg met de auto en ineens staat hij in de WC's?
en eigenlijk té snel.
Door het einde ben ik mij ook gaan afvragen of de vriendschap nu echt was of niet, maar het moet haast wel,
Hoe kan hij anders dat geweer krijgen?
Ik twijfel tussen een 3,0 en een 3,5
en aangezien hij gedeeltelijk van Belgische bodem is geeft ik hem een 3,5*
Prijs voor Nederlandse film Off Screen
De film Off Screen is tijdens het Oporto International Film Festival in het Portugese Porto in de prijzen gevallen. Regisseur Pieter Kuijpers werd bekroond met de Best Directors Award.
De Nederlandse productie is ook voor het Seattle International Film Festival in de Verenigde Staten geselecteerd.
bron: NOS teletekst 404
Quido
Heeft toch al veel prijzen gewonnen meen ik !
En gaat er maar mee door.
hugohei
In november draaide de film in Osaka, op het festival, met opmerkelijk veel belangstelling. Ik was erbij (met een tolk aan mijn zijde). Binnenkort gaat de reis naar Rome, naar een betrekkelijk bescheiden festival - voor zover ik weet.
En heel binnenkort draait Off Screen in Philadelphia. Daar kan ik niet bij zijn, tot mijn spijt...
narva77 (crew films)
Woh, leuk nieuws Hugo. Laat je maar lekker onderdompelen in de triomphtocht
speedy23
Wat is Jan Decleir toch een 'grote' acteur. Ook hier kun je zien waarom hij zich kan meten met de grootsten der aarde: hij is gewoon wat hij speelt.
Een prachtig samenspel met Jeroen Krabbé maken van deze film een heerlijk psychodrama. Makkelijk een 4*
Captain Pervert
Audiovisueel zeer goed voor een Nederlandse film, en ook zijn Decleir en Krabbé echt 100% perfect gecast. Wat er echter rammelt is het gare plot.
Want ten eerste is het feit dat Voerman imaginary friends heeft zo ontzettend doorzichtig, zo doorzichtig zelfs dat het nergens expliciet wordt uitgelegd, zoals dat wel gebeurt in films als Fight Club en Sixth Sense. Dat daargelaten is de grens tussen realiteit en fictie erg vaag, en nee, het is in dit geval niet cool om "het aan de verbeelding van de kijker over te laten". Want hoe komt hij aan die gun? Die was toch behoorlijk echt. En dat rare gloeilamp-in-bloempot ding die hij krijgt en aan zijn ex-vrouw geeft? Die moet hij toch echt van Wesselink gekregen hebben. Zou je denken. Of zijn ook de ontmoetingen met zijn ex-vrouw verzonnen? En zo gaat het maar door en door.
De hiaten in de plot werken in deze film niet goed, maar zijn gewoon slordig en vallen niet goed te praten door te zeggen "alles in een film uitleggen is kut, het is veel artistieker om de kijker zelf na te laten denken". Zo kan je elke plothole goedpraten.
2.5 sterren, te danken aan acteerwerk, regie en montage, en het uitgangspunt dat Philips een geheime Area 51 heeft ergens op het platteland
Kom op Jeroen
fiatlux
Off screen is als 'Beste Film 2006' bekroond op het filmfestival in Philadelphia. Dat is daarmee de derde prijs na eerdere prijzen in Montreal en Porto.
raymon
op het festival van Houston kreeg Off screen ded Speciale Juryprijs! gaat lekker!
narva77 (crew films)
Geweldige trailer! Had ik voorheen nog geen aanleiding gehad om deze film te zien, dan heb ik die nu wel!
Leno
De film is inmiddels ook verkocht in de VS.
Deze trailer geeft imo een verkeerd beeld van de film, maar ja het zal wellicht meer mensen trekken zo..
Belachelijke trailer, als je het mij vraagt. Maar ja, zo verkoopt het natuurlijk wel beter (stond in de laatste Skrien nog een leuk artikel over filmtrailers trouwens...).
neo
Laat mij raden, de trailer kauwt alles helemaal voor? Vind zelf dat een trailer vooral nieuwsgierig moet maken. Amerikaanse teasers zijn vaak wel goed.
cornelis
Nee, dit is een US trailer van een buitenlandse film, en dus dialoogloos.
sinterklaas
zeer leuke film. Die Decleir speelde als die gijzelnemer en Jeroen Krabbe. Gewoon leuk omdat ze nog ook het vermoedelijke leven van die gijzelnemer laten zien. Het verhaal is echt gebeurt op 11 maart 2002. Toen was ik elf en helamaal geintereseerd erin en nu maken ze er een film van.
4,0
robertus65
De film stelt mij wat teleur. Ik had een spannende gijzeling verwacht, maar ik krijg een psychologische fantasie vriendschap tussen Decleir en Krabbé, wat helaas 90% van de film uitmaakt. Ondanks het goede spel van beide is het niet mijn soort film.
noway
Ik vond decleir alweer super acteren, en ook Krabbé was top. Toch vond ik de film wat warrig en was ik niet altijd volledig mee met het verhaal. Aan de gijzeling zelf wordt eigenlijk niet zoveel aandacht besteed, maar vooral aan het leven van de gijzelnemer ervoor, wat ik ook positief vind.

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Van God Los
Misdaad / Drama, 2003