• 9.378.448 stemmen

Met onder meer: Jan Decleir, Jeroen Krabbé en Astrid Joosten

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 3 februari 2005

Plot Off Screen

Off Screen vertelt het fictieve verhaal van wat voorafging aan de gijzeling in de Rembrandt Toren. Door de bizarre vriendschap met een topman uit het bedrijfsleven (Jeroen Krabbé) krijgt buschauffeur John Voerman (Jan Decleir) het gevoel dat er eindelijk iemand is die hem begrijpt. Iemand die ook ziet dat er geheime boodschappen via breedbeeldtelevisies naar de wereld worden uitgestraald om mensen te beïnvloeden en manipuleren. Maar op het moment dat John naar buiten wil treden met zijn ontdekkingen, lijkt alle informatie zich tegen hem te keren en eindigt het verhaal in een tragisch drama.

Gerard Wesselinck

Anna Voerman

Elly Voerman

Paul Kruiswijck

Quido

Leg uit ... zie de overeenkomsten niet.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

BRUSSEL - PYONYANG - Op het Internationaal Filmfestival in het Noord Koreaanse Pyongyang heeft de Vlaamse acteur Jan Decleir de Prijs voor Beste Mannelijke Acteur gewonnen. Dat meldt het Vlaams Audio Visueel Fonds. Jan Decleir kreeg de prijs voor zijn vertolking in de films Verlengd weekend (Hans Herbots) en Off Screen (Pieter Kuipers) die beide in Officiële Competitie werden vertoond.

De internationale jury prees Decleir voor zijn vakmanschap en de 'naturel' waarmee hij zeer uiteenlopende personages weet tot leven te brengen. Het Internationaal Filmfestival van Pyongyang liep van 13 tem. 22 september.

Verlengd weekend van Hans Herbots ging bij ons in oktober vorig jaar in première, als eerste van de door VTM en het Vlaams Audiovisueel Fonds geïnitieerde Faits Divers projecten. In dezelfde reeks kwamen later ook Dennis van Rita, De hel van Tanger en Vidange perdue uit. Producent van Verlengd weekend is Jean-Claude Van Ryckeghem.

Off Screen van Pieter Kuipers is een Vlaams-Nederlandse coproductie die begin 2005 in de zalen uitkwam, en waarvoor Decleir in september vorig jaar al bekroond werd tot Beste Acteur op het Wereldfilmfestival van Montreal. Vlaams producent is Anja Daelemans

------------------

[email protected]

• 2081 stemmen

Vanavond weer eens de DVD uit de kast gehaald. Dit blijft een sterke film. Het sombere pakt je vast en sleurt je door de hele film heen. Muziek, akteerwerk, alles is goed aan Off Screen!

Quido

Waarom mag Off Screen dan niet Das Boot vergezellen in je vijf sterren lijstje ?

• 2081 stemmen

Je kunt mijn gehele 4.5-lijst als 5-sterren lijst zien, alleen Das Boot zit en heerst toch wel op de troon. Off Screen heeft de eer Das Boot op de voeten te kussen.

avatar van Elementofone

Elementofone

Aardige film.

Astrid Joosten valt me niet tegen. Jan Decleir speelt super, maar ik weet nooit zo goed wat ik van Jeroen Krabbe moet denken.

spoiler:
De film suggereerd dat breedbeelduitzendingen werkelijk niet helemaal zuiver zijn. Want ik had niet het idee dat het in het hoofd van John Voerman gebeurde. De film zegt ons dat Wesselink van Philips er ook van af weet, die vervolgens promotie maakt en topman word.

En dát maakt voor mij de film net ietsje minder, want daar geloof ik uiteraard helemaal niks van

3***

avatar van black_shadow

black_shadow

Jan Decleir speelt hier zijn rol als slechterik weer schitterend, wij Belgen mogen echt trots zijn op zo'n akteur als Decleir, waarom hij nog steeds niet in Hollywood zit is onbegrijpelijk.

• 2081 stemmen

Jan Decleir speelt hier zijn rol als slechterik weer schitterend,

Slechterik vind ik weer wat overdreven.

avatar van Modar

Modar

Gister voor het eerst gekeken. Ik had hem al een tijdje liggen maar steeds niet aan toegekomen. Maar goed, ik vond het een goede film, en ik vond de belg Jan Decleir goed spelen, je geloofde zijn "ellende". Verder vond ik Jeroen Krabbe ook niet tegenvallen, af en toe kwam ie alleen een beetje ongeloofwaardig over als de topman van Philips maar das een klein puntje.

voor de gehele film 4 sterren!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Wat blijft deze film geweldig. Zowel visueel als verhalend als het acteren. Decleir en Krabbé zijn beide echt geweldig, elke scène tussen hun is prachtig. Ook de score is erg mooi. Minpunt zijn de titelsong en de scène waarin het regent, vooral de muziek daar is té over the top en gaat bijna niet samen met de rest van de film. Verhoogd naar 4.5 sterren.

Wat een onzin! de film laat het duidelijk in het midden...

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een goede film vond ik dit, terwijl ik er helemaal niks van verwachte. Decleir speelt als altijd een zeer goede rol, Krabbé trouwens ook, maar ook Joosten viel mij in het geheel niet tegen. Ik voel erg met Decleir mee in zijn rol, want ook ik heb iets tegen breedbeeldtelevisie. Twintig jaar geleden kocht ik een televisie en de verkoper probeerde me een breedbeeld aan te smeren, maar dat wilde ik niet, vanwege de beeldkwaliteit. De verkoper vertelde me toen dat het binnen nu en 2,3 jaar allemaal in breedbeeld werd uitgezonden, wat, 20 jaar na dato, nog steeds niet zo is. En nu heb je weer plasma-televisie, waar je naar blokkerig beeld zit te kijken. OK, er zit wel kwaliteit tussen, maar voordat ik een plasma aanschaf, moet het beeld nog heel wat verbeteren.... Maar boodschappen o.i.d. krijg ik niet door, hoor. 4 * voor deze film!!

avatar van ChrisD

ChrisD

ik kon me niet door deze film heenworstelen ooit.. ik neem aan dat dit dezelfde is ? in elk geval deed het me een beetje denken aan "The assassination of Richard Nixon" met Sean Penn...die ik wel geweldig vind overiegns.

allemaal kijken vanavond!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Wat Rogier al zegt, dit is een verplicht nummertje.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Bij herziening verhoogd naar 5 sterren.

Deze film toont de eenzaame wereld van een oudere man. Hij sleurt je mee in zijn wereld waarin hij zelf nadenkt en niet met de maatschappij mee gaat. De genadelooze vergelding van de maatschappij is hier het antwoord op. In de film zit schitterende symboliek en de film straalt heel veel rust aan. De film grijpt je mede door de geweldige sfeer en muziek op heel veel momenten ontzettend aan. Het feestje en de schietbaan als voorbeeld.

De krachtige regie van Kuijpers en het schitterende acteerwerk van Decleir en Krabé (met een extra compliment aan Decleir die hiet toch aantoont een meester in het vak te zijn) zorgen voor een pareltje.

avatar van neo

neo

Liefhebbers moeten ook One Hour Photo zien. Veel gelijkenissen op allerlei manieren, en beiden een sterk staaltje cinema.

avatar van Merlijnman

Merlijnman

Bij voorbaat: geen boeiende recentie voor liefhebbers van actiefilms en "the happy few".

Het bijzonder fraaie van "off screen" is dat het voor iedereen zo herkenbaar de gedachten en emoties vertolkt van de dagelijkse verleidelijke afweging je te onttrekken aan de stroom waar je in zit, of daar juist tegenin te gaan. Ofwel je ziek melden, dan wel je baas eens de waarheid vertellen. Bijvoorbeeld. Ofwel je terug trekken in een rustige nette nieuwbouwwijk, dan wel die hangjongeren in jouw buurt eens van repliek dienen over waarze nu mee bezig zijn uit naam van de verdere buurt die er afzijdig met een boog omheen loopt. Zoek je de confrontatie op of vermijd je die juist? En zo zijn er nog vele voor iedereen herkenbare parallellen te bedenken. Iedereen staat continue en in meerdere opzichten voor de vraag netjes in de pas te lopen en flexibel mee te laveren, en overweegt regelmatig de verleidelijke mogelijkheid aan de wens toe te geven uit de maat te gaan lopen. Dan wel geagiteerd tegen de stroom in een statement maken van hoe je het zelf anders ziet en iedereen dat ook wel weet maar daaraan voorbij gaat, dan wel je even aan die jezelf opgelegde prestatiedrang te onttrekken in de gedachte "knip mij d'r maar even uit!" en ergens languit in het gras te gaan liggen. Maar net in hoeverre je daaraan toegeeft. Verrassend en fantastisch hoe pakkend dat in een nederlandse productie voelbaar gemaakt wordt. De eind-tune van "vader Jacob, slaapt gij nog? Alle klokken luiden!" treft dan wel weer even raak als subtiel de gevoelige snaar. Het laat je achter met de vraag of je zelf de door jou geaccepteerde stroom en geadopteerde status-quo niet nog eens kritisch af moet zetten tegen je "better judgement". Reflectie op de keuzes die je daarin gemaakt hebt: of je te meegaand bent geworden, te risicomijdend afzijdig of juist te radicaal aggerend. Ben je zelf een buschauffeur geworden op een rustig achteraflijntje door het groen, of delf je te regelmatig het onderspit in een eenzame strijd om de grotere doelen en waarden waar de maatschappij en de waan van alle dag aan voorbij rent leidend te maken? En wat heeft het meeste zin? Je leven vroegtijdig offeren voor een groter doel of afzijdig oud worden in anonimiteit? De geschetste uitersten zijn natuurlijk voor weinigen actueel, maar de afweging in welke richting bij te sturen voor iedereen een keuze, bewust of onbewust.

Een fraaie soortgelijke tegenhanger is "always outnumbered". Verhaalt krachtig over hoe je zonder dat het je mee zit je veel betekenis kunt geven aan waar je voor staat. In deze film juist zonder je tot uitersten beperkt te voelen. Ook erg inspirerend over hoe het ook anders kan. Een aanrader voor wie zich geraakt voelt door de achterliggende thematiek van "off screen". Wel een wat oudere film, en waarschijnlijk moeilijk verkrijgbaar op DVD.

avatar van SilverGun

SilverGun

Wel een wat oudere film, en waarschijnlijk moeilijk verkrijgbaar op DVD.

Een film uit 2005 is toch niet oud te noemen? En ik heb de DVD bij verschillende boekenzaakjes zien liggen voor 5 euro.

SilverGun schreef:

Als je het hele stuk gelezen had, had je gezien dat hij het over een andere film had wat jouw quote betreft

avatar van SilverGun

SilverGun

Quido schreef:

Ah, niet gezien inderdaad

avatar van LaMotta

LaMotta

Ik was ook wel even in de war door de slotzin.

Maar ik ben vooral benieuwd naar de hoeveelheid sterren van Merlijnman (omdat zijn verhaal nogal ongewoon is).

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik heb hem herzien, en die herziening was een feest!.

Dat tekent wel de diepte van de film, vind ik. Op elk niveau sterk, en twee prachtacteurs aan 't roer.

Ik ga weer voor de 4.5* die ik gaf.

avatar van jack35

jack35

ook ik ben benieuwd naar het aantal sterren dat merlijnman heeft gegeven aan de film. ik kan uit zijn reactie opmaken dat hij hem goed vond, maar om wat ver gezochte redenen die niet zoveel met het verhaal in de film te maken hebben wat mij betreft.

persoonlijk geef ik de fim drie sterren. een puur hoofdpersonage, heldere emoties die goed overkomen en ook herkenbaar kunnen zijn. jammer dat er gekozen is voor de wanen om zo door het verhaal van de beweegredenen voor een gijzeling heen te komen: niet bijzonder vindingrijk (neem een flightplan of een andere stereotype hollywood-film waarin moet lijken alsof de hoofdpersoon wel/niet gek is en daaraan een verhaal hangt).

tot slot hulde aan decleir: wat een fijne akteur!

avatar van Reinbo

Tegenvaller. Het verhaal had zich prima geleend voor een spannende en geestige verfilming a la Dog Day Afternoon.

Helaas is er gekozen voor een nogal onzinnige benadering. 2,5*

avatar van Shinobi

Shinobi

Goede film om te zien met goede rollen van Krabbé en Decleir, ik keek trouwens wel even op toen ik Astrid Joosten zag.

Maar de sfeer zit er echt goed in vind ik en dan die hele conspiracy theorie over breed beeld televisies, geweldig.

Ik geef 'm 4, 0 sterren.

avatar van niethie

niethie

Destijds gezien en weet nog dat ik er redelijk van onder de indruk was, het verhaaltje greep me best aan, en Declair en Krabbe vertolkte hun rollen goed en de sobere sfeer was erg pakkend. Het is echter al te lang geleden om een al te hoog cijfer te geven dus houd ik het tot ik hem weerzie maar op een dikke-

3,5 sterren

avatar van JJ_D

JJ_D

Het debuut van Pieter Kuijpers, ‘Van God Los’, was geen misse film, integendeel. Het tempo zat goed, het verhaal beklijfde nagenoeg meteen, de personages waren van vlees en bloed en visueel liep de film op rolletjes. ‘Off Screen’ is een vele opzichten echter het tegendeel van het originele ‘Van God Los’: Kuijpers heeft enkele goede ideeën gerecycleerd uit het Hollywood van de laatste jaren en denkt een geheel nieuwe puzzel samengesteld te hebben. De verhaallijn is echter zodanig absurd, vergezocht en karikaturaal, dat je je alleen maar kan afvragen wie dit nou serieus kan nemen. En is het geen kenmerk van B-films dat ze steeds erger en erger worden? Bovendien staat de hele cast overdreven nadrukkelijk te acteren, terwijl Jan Declair schijnbaar met een aardappel in zijn mond rondloopt.

‘Off Screen’ had geloofwaardig moeten zijn, en is het helaas niet. “Een autist bewaart een vreselijk geheim” – en wij zouden geboeid moeten zijn? Vergeet het.

avatar van starbright boy

Een deel van het verhaal is trouwens waargebeurd: de gijzeling en de reden ervoor (de geheime boodschappen in de breedbeeldtelevisies) ook. Decleir speelt hier trouwens geen autist, verre van zelfs.

avatar van JJ_D

JJ_D

starbright boy schreef:

Dat maakt de film, de personages, nog niet geloofwaardig. En dat van die breedbeeld-televisie met geheime boodschappen, dat meen je toch niet?

Decleir speelt hier trouwens geen autist, verre van zelfs.

Wat mij betreft zijn sociale isolatie, dwangmatig vasthouden aan vaste routines en aanvallen van plotse neurose wel degelijk kenmerken van autisme. Ik heb immers 'Ben X' gezien.