• 9.378.314 stemmen

Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 6 juni 2002

Plot Das Experiment

"You are invited to participate"

In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Tarek Fahd, Häftling Nr. 77

Häftling Nr. 15

Häftling Nr. 74

avatar van seth gecko

seth gecko

ja,dat plot van dora is wel onsamenhangend,maar het contrast dat het geeft is wel mooi.

enerzijds heb je de duisternis in die gevangenis en de protagonist die zich opkrikt aan het licht van dora.

in het scenario zijn de dorastukken rustpunten,ademplekken tussen de vernederingen door.

het is idd vergezocht maar mij stoort het niet.

avatar van 93.9

93.9

Wat.Een.Goede.Fillm.!!!!

4,5 ster!

avatar van Diesel

Diesel

Dit had een geweldige film kunnen zijn. Het gegeven van een bewakers-gevangenen experiment klinkt goed maar de uitwerking hier laat te wensen over. Uiterst ongeloofwaardige thriller met weinig personage diepgang en veel onbegrijpelijke handelingen en toevalligheden. De bewakers gaan veeeel te snel door het lint en er ontstaan veel te snel spanningen. Het lijkt wel alsof de bewakers opeens allemaal bezeten zijn. Ook het gedrag van de gevangenen slaat helemaal nergens op. Ze gedragen zich als een stelletje mietjes en niemand maakt een opmerking over het gedrag van de bewakers, niemand die ze verteld dat ze te ver gaan. Vanaf het moment dat de bewakers pissen op Tarek neemt de film nog vreemdere vormen aan en gaat het allemaal van kwaad tot erger. De bewakers denken totaal niet na over wat de gevolgen kunnen zijn van hun gruwelijke daden. Dat gaat er bij mij dus echt niet in. Ondanks dit allemaal is de film toch het bekijken waard dankzij enkele geslaagde scènes en het goede spel van Moritz Bleibtreu en Christian Berkel. 2,5* op 't nippertje.

Nu is het weer wachten op de volgende die je komt vertellen dat het wel op een waargebeurd experiment gebaseerd is

avatar van krabat

krabat

Onderhond schreef:

Ich habe es nicht gewust!

avatar van xangadix

xangadix

Diesel's argumenten snijden hout, maar ik had er geen last van tijdens het kijken van de film. Ik zat weer eens ouderwets op het puntje van mijn stoel. En dat is echt een tijdje geleden.

avatar van Tara

Tara

Ik vond dit ook een goeie film.

En ik wist niet dat dit een waargebeurd experiment was, maar ik kan me zo voorstellen dat het wel zou gebeuren. Gooi een groep mannen bij elkaar en vertel ze dat zij de baas mogen spelen over de andere groep. Ze vinden het geweldig dat ze die macht mogen uit oefenen. Ze beginnen met kleine straffen; opdrukken maar al gauw worden het vernederende straffen, want dat heeft meer impact en is leuker om te doen.

Ik vind het wel schokkend om te weten dat mensen zich zo kunnen gedragen als je ze die kans geeft. 4*

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Ik geef deze film 4,5*. Niet vanwege het kijkplezier, want het is een van de meest onplezierige films die ik gezien heb. Maar tegelijkertijd is het wel een van de meest indrukwekkende en meeslepende films die ik gezien heb. Ik kan me geen film herinneren die mijn hart zo snel deed kloppen. Tel daarbij op de steengoede acteerprestaties en je hebt een zeer bijzondere film.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Op tv ooit een documentaire gezien de iets gelijkaardigs liet zien dan wat we in deze film voorgeschoteld krijgen. "Das Experiment" was dus voor mij een, hoewel degelijk gebrachte, redelijk overbodige film.

mikey schreef:

Schokkende film dat door je strot wordt gedouwd. Een gedeprimeerde ex journalist slash taxichauffeur ziet een advertentie over een experimentje en ruikt zijn kans. Hij denkt dat dit een onderzoek is van het leger or whatever en gaat undercover. het blijkt het stanford experiment te zijn, uiteraard loopt dat totaal uit de hand. Nare gewelddadige beelden en een sombere kijk op de 'mens'. 1.5

Klinkt fantastisch. Hoezo 1,5 ster dan?

avatar van SaintOfKillers

SaintOfKillers

dutchtuga schreef:

Klinkt fantastisch. Hoezo 1,5 ster dan?

Niet iedereen komt klaar van shock-cinema?

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Het is toch een matige film.Het acteer werk is hier prachtig en klaar kom je niet maar je valt zeker niet in slaap,en ik kan het weten na 15 u werken toch de hele film afzien:-)

SaintOfKillers schreef:

Niet iedereen komt klaar van shock-cinema?

Is klaarkomen hetzelfde als onder de indruk zijn dan?

Irreversible dat VEEL somberder en VEEL schokkender is geef je een hogere waardering trouwens...

In ieder geval vond ik experiment een zeer indrukwekkende film. Op een aantal momenten iets ongeloofwaardig maar verder een prima kijk in de wereld van machtsmisbruik.

avatar van SaintOfKillers

SaintOfKillers

dutchtuga schreef:

Je quote mij wel, maar ik denk dat je je van user vergist. No way ga ik Irréversible een hoge waardering geven, want laat dat nu toevallig voor mij één van de meeste teleurstellende en overroepen films zijn die ik ooit heb gezien.

SaintOfKillers schreef:

Sorry voor het misverstand Maar geilen op shock cinema blijft heel wat anders als er van onder de indruk raken. Hoewel ik Experiment niet als shock cinema beschouw. Eerder een confronterende realistische kijk op machtsmisbruik. Gewoon een erg goede film.

dutchtuga schreef:

Eerder een confronterende realistische kijk op machtsmisbruik.

Het is maar wat je realistisch noemt.

kos schreef:

Het is maar wat je realistisch noemt.

Deze en nog vele andere

avatar van E V

E V

Harde Duitse film.

Het experiment schijnt nog echt gedaan te zijn ook, fascinerend.

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

E V schreef:

Harde Duitse film.

Het experiment schijnt nog echt gedaan te zijn ook, fascinerend.

meen je dat,zoja weet je nog waar je dat gelezen hebt?

Blader een paar pagina's terug...

avatar van E V

E V

Dead01 schreef:

meen je dat,zoja weet je nog waar je dat gelezen hebt?

Ik had het gehoord van een vriend.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Stanford Prison Experiment in de jaren 70

avatar van gerhardvelde

gerhardvelde

Prachtigfilm, ik kan niet anders zeggen. Ik hou sowieso wel van films die eens niet in het engels zijn, hoe cliché dat wellicht is, maar wel een waarheid als een koe.

Geweldig spel ook van Moritz Bleibtreu, die trouwens ook in het schitterende 'Lola Rennt' een rol speelt.

Een regelrechte aanrader.

avatar van johanm3

johanm3

Erg goede film.

Je ziet zo goed hoe mensen zich "kunnen" gaan gedragen.

Dat mannetje ( ben de naam kwijt ) van de bewaking die zo stinkt deed me erg denken aan dat vervelende gevangene bewaarder in The Green Mile

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Goede film. Stond al een tijdje op mijn to see list maar sinds het volgen van het BNN programma 'Mirror Mission' heeft hij een hoge prioriteit gekregen. Erg sterk geacteerd alleen na een tijd gingen de bewakers mij behoorlijk irriteren. 4*

avatar van opa_paul

opa_paul

Halloo ejjjh,

op pagina 17 kom ik woorden en zinnen tegen waar ik nog nie zin meer van krijg om door te lezen. Zo maak je bambi nog interessant

avatar van Wouter

Bambi is interessant.

avatar van Yak

Yak

Deze ga ik vanavond nog maar eens kijken. Wel jammer dat hij op RTL5 wordt uitgezonden.

avatar van luuk1988

luuk1988

Yak schreef:

he mensen

ik ga deze film ook maar weer eens kijken maar in mijn tv gids staat dat er erotiek in voorkomt kan ik me dus nix van herinneren ??

waarom is het jammer dat de film uit gezonden word op rtl5

avatar van bram_stuckinaday

bram_stuckinaday

Wowie, wat heftig zeg! Ik dacht eerst... wat een houterig acteerwerk, wat een slechte pornomuziek, wat een lelijke industriele beelden, het lijkt wel een duitse crimi! Maar het einde is wel zo vreselijk spannend en indrukwekkend... ik zit er nu nog van te trillen!!