Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 6 juni 2002
Plot Das Experiment
"You are invited to participate"
In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.
Tarek Fahd, Häftling Nr. 77
Häftling Nr. 21
Häftling Nr. 15
Häftling Nr. 74
seth gecko
ja,dat plot van dora is wel onsamenhangend,maar het contrast dat het geeft is wel mooi.
enerzijds heb je de duisternis in die gevangenis en de protagonist die zich opkrikt aan het licht van dora.
in het scenario zijn de dorastukken rustpunten,ademplekken tussen de vernederingen door.
het is idd vergezocht maar mij stoort het niet.
Diesel
Dit had een geweldige film kunnen zijn. Het gegeven van een bewakers-gevangenen experiment klinkt goed maar de uitwerking hier laat te wensen over. Uiterst ongeloofwaardige thriller met weinig personage diepgang en veel onbegrijpelijke handelingen en toevalligheden. De bewakers gaan veeeel te snel door het lint en er ontstaan veel te snel spanningen. Het lijkt wel alsof de bewakers opeens allemaal bezeten zijn. Ook het gedrag van de gevangenen slaat helemaal nergens op. Ze gedragen zich als een stelletje mietjes en niemand maakt een opmerking over het gedrag van de bewakers, niemand die ze verteld dat ze te ver gaan. Vanaf het moment dat de bewakers pissen op Tarek neemt de film nog vreemdere vormen aan en gaat het allemaal van kwaad tot erger. De bewakers denken totaal niet na over wat de gevolgen kunnen zijn van hun gruwelijke daden. Dat gaat er bij mij dus echt niet in. Ondanks dit allemaal is de film toch het bekijken waard dankzij enkele geslaagde scènes en het goede spel van Moritz Bleibtreu en Christian Berkel. 2,5* op 't nippertje.
Nu is het weer wachten op de volgende die je komt vertellen dat het wel op een waargebeurd experiment gebaseerd is
krabat
Ich habe es nicht gewust!
xangadix
Diesel's argumenten snijden hout, maar ik had er geen last van tijdens het kijken van de film. Ik zat weer eens ouderwets op het puntje van mijn stoel. En dat is echt een tijdje geleden.
Tara
Ik vond dit ook een goeie film.
En ik wist niet dat dit een waargebeurd experiment was, maar ik kan me zo voorstellen dat het wel zou gebeuren. Gooi een groep mannen bij elkaar en vertel ze dat zij de baas mogen spelen over de andere groep. Ze vinden het geweldig dat ze die macht mogen uit oefenen. Ze beginnen met kleine straffen; opdrukken maar al gauw worden het vernederende straffen, want dat heeft meer impact en is leuker om te doen.
Ik vind het wel schokkend om te weten dat mensen zich zo kunnen gedragen als je ze die kans geeft. 4*
Poisonthewell
Ik geef deze film 4,5*. Niet vanwege het kijkplezier, want het is een van de meest onplezierige films die ik gezien heb. Maar tegelijkertijd is het wel een van de meest indrukwekkende en meeslepende films die ik gezien heb. Ik kan me geen film herinneren die mijn hart zo snel deed kloppen. Tel daarbij op de steengoede acteerprestaties en je hebt een zeer bijzondere film.
Ravenstein
Op tv ooit een documentaire gezien de iets gelijkaardigs liet zien dan wat we in deze film voorgeschoteld krijgen. "Das Experiment" was dus voor mij een, hoewel degelijk gebrachte, redelijk overbodige film.
dutchtuga
Schokkende film dat door je strot wordt gedouwd. Een gedeprimeerde ex journalist slash taxichauffeur ziet een advertentie over een experimentje en ruikt zijn kans. Hij denkt dat dit een onderzoek is van het leger or whatever en gaat undercover. het blijkt het stanford experiment te zijn, uiteraard loopt dat totaal uit de hand. Nare gewelddadige beelden en een sombere kijk op de 'mens'. 1.5
Klinkt fantastisch. Hoezo 1,5 ster dan?
SaintOfKillers
Klinkt fantastisch. Hoezo 1,5 ster dan?
Niet iedereen komt klaar van shock-cinema?
Dead01
- 1977 stemmen
Het is toch een matige film.Het acteer werk is hier prachtig en klaar kom je niet maar je valt zeker niet in slaap,en ik kan het weten na 15 u werken toch de hele film afzien:-)
dutchtuga
Niet iedereen komt klaar van shock-cinema?
Is klaarkomen hetzelfde als onder de indruk zijn dan?
Irreversible dat VEEL somberder en VEEL schokkender is geef je een hogere waardering trouwens...
In ieder geval vond ik experiment een zeer indrukwekkende film. Op een aantal momenten iets ongeloofwaardig maar verder een prima kijk in de wereld van machtsmisbruik.
SaintOfKillers
Je quote mij wel, maar ik denk dat je je van user vergist. No way ga ik Irréversible een hoge waardering geven, want laat dat nu toevallig voor mij één van de meeste teleurstellende en overroepen films zijn die ik ooit heb gezien.
Sorry voor het misverstand
Maar geilen op shock cinema blijft heel wat anders als er van onder de indruk raken. Hoewel ik Experiment niet als shock cinema beschouw. Eerder een confronterende realistische kijk op machtsmisbruik. Gewoon een erg goede film.
Eerder een confronterende realistische kijk op machtsmisbruik.
Deze en nog vele andere
E V
Harde Duitse film.
Het experiment schijnt nog echt gedaan te zijn ook, fascinerend.
E V
meen je dat,zoja weet je nog waar je dat gelezen hebt?
Ik had het gehoord van een vriend.
gerhardvelde
Prachtigfilm, ik kan niet anders zeggen. Ik hou sowieso wel van films die eens niet in het engels zijn, hoe cliché dat wellicht is, maar wel een waarheid als een koe.
Geweldig spel ook van Moritz Bleibtreu, die trouwens ook in het schitterende 'Lola Rennt' een rol speelt.
Een regelrechte aanrader.
johanm3
Erg goede film.
Je ziet zo goed hoe mensen zich "kunnen" gaan gedragen.
Dat mannetje ( ben de naam kwijt ) van de bewaking die zo stinkt deed me erg denken aan dat vervelende gevangene bewaarder in The Green Mile
Naomi Watts
Goede film. Stond al een tijdje op mijn to see list maar sinds het volgen van het BNN programma 'Mirror Mission' heeft hij een hoge prioriteit gekregen. Erg sterk geacteerd alleen na een tijd gingen de bewakers mij behoorlijk irriteren. 4*
opa_paul
Halloo ejjjh,
op pagina 17 kom ik woorden en zinnen tegen waar ik nog nie zin meer van krijg om door te lezen. Zo maak je bambi nog interessant
Yak
Deze ga ik vanavond nog maar eens kijken. Wel jammer dat hij op RTL5 wordt uitgezonden.
luuk1988
he mensen
ik ga deze film ook maar weer eens kijken maar in mijn tv gids staat dat er erotiek in voorkomt kan ik me dus nix van herinneren ??
waarom is het jammer dat de film uit gezonden word op rtl5
bram_stuckinaday
Wowie, wat heftig zeg! Ik dacht eerst... wat een houterig acteerwerk, wat een slechte pornomuziek, wat een lelijke industriele beelden, het lijkt wel een duitse crimi! Maar het einde is wel zo vreselijk spannend en indrukwekkend... ik zit er nu nog van te trillen!!

Lilja 4-ever

Kongen av Bastøy
Drama, 2010

Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Drama, 2004
gevangenisverkrachtingjournalistauthoritygevangeneexperimentblackboxscientific study aggressiontest person imprisonmentasielprison cellmanipulationmartelengeweldhumiliation