Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 6 juni 2002
Plot Das Experiment
"You are invited to participate"
In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.
Tarek Fahd, Häftling Nr. 77
Häftling Nr. 40
Häftling Nr. 21
Häftling Nr. 15
Häftling Nr. 74
Absoluut nooit zoals in deze film wordt uitgebeeld en onder deze voorwaarden, restricties en met deze oorzaak-gevolg relaties. Dat geloof ik absoluut niet. Ik weet ook wel dat er een echt experiment is geweest (zelfs wel meerdere die gewoon niet bekend zijn geworden, omdat ze normale, verwachte gevolgen hadden). Deze film wil dat idee gewoon exploiteren op een nare manier.
BoordAppel
Zou goed kunnen, ik zal m wel ns downen dan kan ik dr ook over oordelen.
Armin
Doe dat, BoordAppel. Dan kun je de lage beoordeling van Kos misschien weer wat compenseren, want deze film verdient echt beter.
sydney
Het verhaal/script en de acteerprestaties in deze film waren van uitmuntende klasse. In tegenstelling tot eerdere posts vond ik deze film wel geloofwaardig. Mensen zijn tot veel dingen in staat, als het om macht gaat. Dat werd in deze film goed vertolkt.
Wordt behoorlijk saai gedoe denk ik.
Het echte experiment is stilgelegd omdat t toch iets spannender werd dan goed voor de proefpersonen was. En weet iemand mayB waar je ondertitels van divX kan halen. Ik ben nu das experiment aan t downen alleen mijn duits is niet zo goed om dr lekker een film in te gaan kijken.
Wordt behoorlijk saai gedoe denk ik.
Daar draait het hier dus precies om, Kos. Als je daar inderdaad van uit gaat, dan is de film al gauw ongeloofwaardig. De escalatie van het hele experiment vond ik juist heel geloofwaardig gebracht. Jij blijkbaar niet. Ik zat bij deze film zowat constant op het puntje van mijn stoel. Jij ging je waarschijnlijk alleen maar steeds meer ergeren. Het is een kwestie van "beleven".
De escalatie van het hele experiment vond ik juist heel geloofwaardig gebracht. Jij dus niet.
Inderdaad, ik had juist graag gehad dat die escalatie realistisch zou zijn, dat is namelijk de spil van de film. maar doordat er eentje geen melk lust al meteen je frustratie laten gelden en dat dan alle bewakers zich mee laten slepen (na 1 dag of zo!) in een soort lynchpartij waar ze de hoofdpersoon onderzeiken is gewoon totaal niet realistisch. Het hele idee van de film is juist reuze interessant, maar doordat ze het zo slecht hebben uitgewerkt wordt het juist enorm irritant in mijn ogen. Als je een film maakt over groepsgedrag, het uitlokken van frustratie en agressie en vooral van een rollenspel waarin mensen buiten hun eigen realiteit staan, moet je wel de moeite nemen om het doordacht te doen. Anders moet je er ook niet aan beginnen. Je kan beter een documentaire maken over een ontgroening bij een studentenvereniging.
Armin
Het gevoel dat bij de bewakers ontstond, dat er over ze heen gelopen werd, was de eerste aanzet van de escalatie. Het draait allemaal om macht. De ene bewaker spreekt de andere bewaker aan over zijn gedrag tijdens het "melk incident". Hij wil niet voor lul staan en realiseert zich dat hij harder moet optreden de volgende keer. Wat hij dus ook doet. En zo escaleert de situatie stap voor stap en in mijn ogen heel geloofwaardig.
Skreener
Slecht verhaal...zeer ongeloofwaardig. Irritant om te kijken.. De bewakers dachten blijkbaar de heersers van de wereld te zijn.Na afloop van deze film was ik een stuk agressiefer.
1.5 ster voor goed acteerwerk.
tovenaar
Na afloop van deze film was ik een stuk agressiefer.
1.5 ster voor goed acteerwerk.
hmmm, films die een sterke verandering van gemoedstoestand kunnen bereiken bij een kijker, verdienen naar mijn mening al veel meer dan 1,5 ster (behalve als je gewoon sip wordt, omdat je naar een ultiem slechte film zit te kijken). Ik heb deze film niet gezien dus over de inhoud daarvan ga ik niet discussieren.

Skreener
Ja normaal gezien wel ja zoals bij requiem for a dream...Maar dit is niet van toepassing bij deze film. Hij is gewoon irritant om naar te kijken.
tovenaar
Haha oke, dat kan natuurlijk altijd. Toch ben ik best benieuwd naar deze film, aangezien het gemiddelde nog best behoorlijk is.
Gewoon gaan kijken echt een goede film.
Skreener
Ja dat was ook de reden dat wij hem gingen kijken. Leek me zeer goed..De actie en emoties die worden overgedragen zijn ook zeer goed maar het verhaal is zo onwerkelijk. irritant gewoon
Maarja..weer iets film-ervaring verder..
wat een gelul ...onwerkelijk alleen al in de top 10 staan al meerdere films met eem onwerkelijk verhaal . Film is vertier en geen studie.
tovenaar
Een film mag onrealistisch zijn als de film onrealistisch wil overkomen. Als een film realistisch wil overkomen en dan toch onrealistisch is...
Hier mis je toch het punt van discussie Stinissen. Film is inderdaad vaak ter vermaak, maar een film als das Experiment mikt niet op vermaak. Wanneer deze film het fictief had aangepakt was het inderdaad een aardige thriller geweest. Maar helaas hebben de makers de pretentie er een serieuze film van te maken die hoopt dat mensen nadenken over gedrag, macht en groepsdynamiek etc. Ze willen dus blijkbaar uitbeelden hoe zoiets realistisch zou verlopen. Dit was dus juist niet het geval waardoor Skreener en ik o.a. het juist erg irritant vonden.
Over smaak valt te twisten en ik heb me super vermaakt.
tovenaar
Over smaak valt te twisten
Ik dacht dat over smaak nooit te twisten viel?
Overigens komt mijn aversie tegen dit soort films vooral uit het onderscheid dat ik maak tussen films die interessant DOEN en films die echt daadwerkelijk interessant ZIJN. Ik heb vaak het idee dat mensen een aantal films hoog waarderen omdat deze een aantal maatschappelijke kritiekpunten en wat psychologische aspecten er in verwerken. Dat daar vervolgens niks zinnigs mee gedaan wordt maakt schijnbaar niets uit. Wanneer er morgen een film uitkomt die handelt over de problematiek van het individu die zich vervreemd voelt in de maatschappij en er vervolgens wat psychologische veranderingen plaatsvinden bij de hoofrolspelers (liefst met een oud-filosofische of wiskundige rode draad die door het verhaal loopt), kan deze film al op een gemiddelde van 4 sterren rekenen. Dat het verhaal totaal geen logische redenatie bevat of dat er uiteindelijk niks zinnigs in de film gedaan wordt, zodat je aan het einde nog niks verder bent gekomen is dan niet zo belangrijk.
Meer voorbeelden!
BoordAppel
Nu ben ik toch wel heel erg benieuwd geraakt naar deze film. Gelukkig issie net klaar met downloaden. Nu nog ff beter Duits leren.
Skreener
Met jouw kan ik praten..
StuF
de deelnemers aan het experiment gaan echt compleet op in de gevangenissituatie-fantasie, dat op zich is al raar... ze beseffen toch dat ze daar maar voor 2 weken als proefkonijnen zitten? maar goed; misschien dat je na dagen in zon situatie te zitten een beetje psycho begint te worden... maar na 2 dagen loopt de boel daar al uit de hand?! laten we hier met zun allen maar hopen dat dit aan de op hol geslagen fantasie van de makers te danken is, anders moeten we nog gaan oppassen voor onze oosterburen.
sydney
Wat is dat voor een onnozele opmerking. Sorry hoor, normaal probeer ik me wat in te houden. Maar dit slaat echt alles. Wat hebben de oosterburen nu, met deze film te maken. Toevallig komt deze film uit Duitsland, maar had net zo goed hier in Nederland gemaakt kunnen worden. Tenenkrommend vind ik dit.
Sjan
Maar deze film is toch op ware gebeurtenissen gebaseerd? Hoezo dan dat de fantasie op hol is geslagen en dat het een slecht verhaal is??
Skreener
Hello?? Jij bent vast Duits anders voelde je je niet zo aangesproken.. Its a Joke....
Who got the jam outa youre donut???

Lilja 4-ever

Kongen av Bastøy
Drama, 2010

Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Drama, 2004
gevangenisverkrachtingjournalistauthoritygevangeneexperimentblackboxscientific study aggressiontest person imprisonmentasielprison cellmanipulationmartelengeweldhumiliation