Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 6 juni 2002
Plot Das Experiment
"You are invited to participate"
In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.
Tarek Fahd, Häftling Nr. 77
Häftling Nr. 21
Häftling Nr. 15
Häftling Nr. 74
bozzy
Geweldige duitse film.op Das leben der ander na de beste duitse film die ik heb gezien.
Mooie regie!
steefke
zeer mooie geslaagde film. Nooit eerder zo iets gezien.
De acteerprestaties zijn bijzonder goed en de film heeft mij geen seconde verveelt.
Weertenaar
Een aardig concept, maar de film verzandt door diverse elementen al snel in een ongeloofwaardig schouwspel wat mij uiteindelijk iets over de helft definitief deed afhaken. Matig.
powerline
erg genoten van deze film ...Word erg goed neergezet hoe mensen kunnen veranderen met een beetje macht!!
K. V.
Eindelijk hebben ze hem eens op tv getoond en eens bekeken. Het is inderdaad een schokkende film, zeker als je weet dat het waar gebeurd is en dat het zich op zo'n korte tijd afspeelt. Geen happy filmpje, maar eentje die zeker eens het bekijken waard is.
harm1985
Iets beter dan de Amerikaanse remake, die overigens niet veel afwijkt van het origineel. Ik vond alleen de vete tussen Berus en Tarek nogal geforceerd, het is dat te professor het zei dat er spanningen tussen heb waren, want mij was dat niet opgevallen.
Sterke film met een fijn concept en een prima uitwerking.
Ik geef eerlijk toe dat ik wel van films met dit soort concepten houdt. Het is niet moeilijk te voorspellen dat het mis zal gaan, maar de vraag is hoe het mis gaat en wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn. Hirschbiegel heeft er in ieder geval een boeiende film van gemaakt en ook eentje die ik best geloofwaardig vind. Er zitten her en der wel een vergezocht punt in, maar nergens werd het geheel voor mij ongeloofwaardig.
Het acteren is ook een sterk punt van de film. In het zogenaamde spel krijgen de gevangen het op een gegeven moment steeds zwaarder, omdat de bewakers steeds harder en wreder worden en de gevangenen steeds erger aanpakken. De film is daardoor op sommige momenten ook erg rauw en hard en vooral de psychologische verandering van de mensen is boeiend om te zien. Daarnaast heeft de film op sommige momenten gewoon een erg beklemmend sfeertje, waardoor de film ook een behoorlijke spanningsboog kent.
Erg goede film dus, interessant concept, goede uitwerking en bij vlagen zelfs erg spannend.
Uitstekende film waarin een 20-tal mannen zich laat onderwerpen aan een psychologisch experiment over rolgedrag. Een origineel en uitermate boeiend uitgangspunt. Alhoewel het allemaal wel erg ver gaat, zijn de ontwikkelingen op zich wel geloofwaardig. Verder goed acteerwerk en een spannende finale. Het experiment is wellicht niet geslaagd, maar deze film wel.
Dying Rose
Was aangenaam verrast door deze film. Maar ik ben ook altijd benieuwd hoe experimenten aflopen in films.
Je kon natuurlijk wel verwachten dat er mensen zouden sterven, alleen snap ik niet hoe die wetenschappers zo lang konden wachten om het experiment zo ver te laten komen.
MatthijsGr00t
Das Experiment, een film met een enorm boeiend concept. Sluit 20 mensen op, benoem er acht tot bewaker en twaalf tot gevangene. En dan maar zien hoe dit uitpakt, hoe dit ontspoort. Met dit in mijn achterhoofd begon ik met het zien van de film en ik moet zeggen dat ik de introductie van de film erg matig vind. De introductie is weinigzeggend en duurt te lang. Als de 20 personen uiteindelijk aan het experiment mee gaan doen wordt het boeiend. Vanaf dat moment werd ik in de film gezogen en voelde ik de onrechtvaardigheid en woede. Dat ik dat heb ervaren is een sterkte van de film. Minpunt vind ik toch wel de verschrikkelijke scenes tussendoor. Telkens weer voegde het niets toe en stoorde het de film. Verder zijn de acteerprestaties prima en het verloop van de film is ook redelijk uitgewerkt. Kortom een prima Duitse thriller met een uiterst boeiend concept en een wat mindere uitwerking. 3,5*
Na The Experiment deze nog eens herzien. Valt op hoe hardere deze wel is tegenover de remake. Veel sterker en veel meer 'experiment'. De remake blijft hollywood natuurlijk en kan enkel visueel compenseren wat het inhoudelijk te kort komt.
De film toont ook steeds een experiment dat geëvolueerd word door bovenaf. Ook groeien de personage in hun rol, zowel bij gevangenen als de cipiers. Elk met hun eigen motivaties en naar gelang het personage nog steeds een eigenheid. Volgers en leiders, maar toch enkelen die op een moment - al was het voor even - toch de vraag stellen of ze niet te ver gaan.
Of het onderzoek zelf relevant is en je hier psychologisch lessen uit moet trekken kan me niet schelen. Het is een goeie film, beter dan de remake zelfs, en dat volstaat.
sinterklaas
Zeker een erg pakkende film en immers ook het filmdebuut van Untergang regisseur Hirschbiegel. Wat ik vernomen had was dat dit ook nog een waargebeurd verhaal was en zich in de jaren 70 af zou spelen, maar het vind toch plaats in het heden. Maar deze is zeker wel knap in elkaar gezet en weet ook erg met gevoelens te spelen. Het thema is simpel, een groep mensen moeten doen alsof ze een gevangenisstraf moeten uitzitten en zowel de bewakers als de gevangenen moeten gespeeld worden (nouja gespeeld) en zo leren ze aan alle kanten een beheersingstraining, en met situaties om te gaan. Houden ze het vol dan worden ze steenrijk. Maar alles word toch op de proef gesteld door Tarek (de hoofdrolspeler, schitterend gespeeld door Bleibtreu) en wat begint met vernederingen en beledigingen loopt uit op een ware ramp.
En zo draait de film grotendeels om het geestelijke kwellen van mekaar, en uiteindelijk ook een portie bruut geweld. Naderhand gaat alles tegen de regels. Das Experiment is wat mij betreft zeer gelukt en het weet je als kijker ook op de proef te stellen. Naast Bleibtrau vond ik die ex-piloot ook erg goed.
Wat ook wel grappig was was dat Zandvoort in deze film voorkwam.
Maar verder een zeer knappe Duitse film waar de Nederlanders destijds nog wel een puntje aan konden zuigen.
witboek
Het concept vind ik goed, maar de acteurs vond ik soms maar
wel beter dan de remake
Vahnstad
Duitstalige film die best goed scoort naar mijn opzicht. Het concept is uitstekend, al is die gebaseerd op waargebeurde feiten. De acteerprestaties zijn zeer goed. Het is ook een zeer leerrijke film, en ja, hij kon me best bekoren. De film gaat geen enkel moment vervelen, en heeft ook een dosis geweld in zich. Een aanrader !
9/10 = 4,5/5
Leland Palmer
Zeer vermakelijke film deze 'Das Experiment', met - helaas - wel een aantal ''puntjes'' waardoor ik niet verder kom dan een solide voldoende. Want eigenlijk gaat dit natuurlijk echt helemaal nergens over.
Het concept is buitengewoon interessant, net als de film overigens, maar het bleek voor de makers ook lastig om het op een geloofwaardige en bij vlagen niet stompzinnige manier te brengen. Ik noem een schroevendraaier; hoe komt dat rotding ineens in die zwarte box? Dat kan natuurlijk écht niet, net als de stompzinnigheid van het makkelijke ontsnappen uit dat ding. Jammer, want na zo'n moment kan ik dit niet meer serieus nemen. Maar er gingen ook al wat dingen vooraf (en na dit moment) die gewoon niet kunnen.
Er schijnt één bewaker nogal door te draaien.. en op een paar mompelmomentjes na volgen alle andere bewakers hem als een stel schapen. Niemand lijkt erbij stil te staan dat dit na 14 dagen weer gebeurd is en ze gezellig met z'n allen weer terug zijn in de ''echte'' wereld. Er wordt niet nagedacht over de consequenties blijkbaar, want het wordt een steeds groter wordende teringzooi daar in die cellen, met gewonden, een verkrachting en zelfs een moord. Iedereen doet het voor 't geld.. dus ga gewoon rustig zitten doen totdat je het krijgt, want dit is natuurlijk te onnozel voor woorden. Net als de professor die er op de belangrijkste momenten niet bij is en dat zijplotje met het vrouwtje van Tarek. Tja, en toch blijft het wel leuk om naar dit zootje ongeregeld te kijken.
Op één of andere manier stoort het niet zo erg dat ik me kapot ging ergeren aan de film. Nee, dit bleef vermakelijk tot het einde. Verder best sfeervol, goed geacteerd en mooi geschoten. Voldoende.
Snorren
Prachtige Duitse film. Ik ben zeer onder de indruk.
Om even terug te komen op het feit dat dit waar gebeurd is: dat geldt alleen voor de eerste helft van de film. Het echte Amerikaanse Stanford Prison Experiment dat in de jaren 70 plaatsvond werd na zeven dagen stop gezet omdat de bewakers sadistisch gedrag gingen vertonen. Deze regisseur heeft net een stapje verder gezet, en niet met slecht resultaat wat mij betreft.
Het officiele experiment heeft een site, maar die durf ik uit principe niet echt te delen hier. Staan een aantal lugubere foto's op, vind ik.
OT: de Duitse film was geweldig, één van de beste Germaanse die ik gezien heb. Vooral het acteerwerk stelde mij niet teleur.
merlijns sikje
Wat een sterke film. Zo'n film die gerust nog een aantal dagen rons blijft hangen in je gedachten. De hoofdrolspelers zijn uitstekend gecast en de film had wat mij betreft zo nog een uur langer uitgesmeerd kunnen worden. Big brother experiment wat laat zien waar het menselijk brein toe in staat is.
dirk_ajacied
Tenenkrommend!
Ik moet zeggen, de uitgangspositie van deze film is op zijn minst interessant. Een leuk concept, maar oh oh oh wat een uitvoering...
Om te beginnen, het verhaal met dat vrouwtje van de hoofdpersoon... volledig irrelevant. Voegt werkelijk niks toe aan het geheel.
Verder is het verhaal zoooo verschrikkelijk onrealistisch. Normaal gesproken heb ik hier niet zo snel problemen mee. Maar in Das Experiment wordt er keer op keer op een onbegrijpelijke manier gereageerd op situaties en toevalligheden volgen elkaar telkens op. verschrikkelijk gewoon.. Op een gegeven moment werd het gewoon komisch
RuudC
Verschrikkelijk onrealistisch?
Stanford-gevangenisexperiment - Wikipedia - nl.wikipedia.org
Het is al vaker gezegd, maar wat er in dat experiment gebeurde komt niet in de buurt van wat er in deze film gebeurt. Daarbij is hier vooral de opeenvolging van gebeurtenissen ongeloofwaardig, meer nog dan de gebeurtenissen op zich.
RuudC
De basis van het verhaal is waargebeurd. Daarover hoeft al niet eens gediscussierd te worden. Punt is wel dat als de verwachte grote stap naar het kleineren van anderen in een dergelijk experiment uiteindelijk vrij klein blijkt te zijn. Dan is het niet onlogisch om aan te nemen dat de stap naar het fysiek martelen van mensen waarschijnlijk ook een stuk kleiner is.
Bovendien zegt bovenstaande user dat het (hele) verhaal onrealistisch is. Dat is al niet waar.
Niet onwaar, maar de user heeft het over de film, niet over het uitgangspunt van de film. Ik geloof dat zoiets best in een extreem geval kan gebeuren, maar de kans is veel groter dat een experiment als dit nauwelijks spannende momenten oplevert, alleen dat soort experimenten worden niet beroemd,, Alleen deze film maakt zo compleet idioot en ongeloofwaardig dat ik het verloop van deze film niet geloof. En ik wil niet voor hem spreken, maar dat lees ik ook uit zijn berichtje.
jordandejong
Oef, oef, oef wat een geweldige film.
Das Experiment begint zonder dat er een vuiltje aan de lucht is voor de personages. Ze nemen deel aan een experimentje, so what? Zowel de gevangenen als de cipiers nemen het hele gedoe in het begin niet zo serieus. Maar daar komt al snel verandering in. Kleine straffen als opdrukken worden al snel gevaarlijker, extremer en idioter. Langzaamaan veranderen de, in het begin, vriendelijke cipiers in gestoorde concentratiekamp achtige bewakers (anders kan ik het niet uitdrukken). Sommige gevangen gaan er al snel aan onderdoor en worden emotioneel een wrak met paniekaanvallen etc. als gevolg.
De film voelt extreem realistisch aan (af en toe had ik zelfs het idee dat ik een documentaire aan het bekijken was en het allemaal echt was) en daarom leef je ook zo ontzettend mee met de personages. De machteloosheid van de gevangen slaat ook over op de kijker.
Verder bevat de film ijzersterk acteerwerk. Vooral Justus von Dohnanyi als de tiran ''Berus'' speelt zijn rol beangstigend goed maar ook de gevangenen (met misschien wel als hoogtepunt Oliver Stokowski als Gunther) doen het weerzinwekkend goed.
Het enige kleine minpuntje aan de hele film is wellicht de wat dubieuze rol van het personage ''Dora'' (de vriendin van Tarik) die eigenlijk bar weinig aan het hele geheel toevoegt.
Dat weerhoudt me er echter niet van de film de volle score en een plekje in m'n top 10 te geven.
boozebelly
- 1908 stemmen
Best een onderhoudende en vooral psychologisch spannende film, die op den duur helaas te ver doorslaat in het extreme wat de geloofwaardigheid uiteindelijk de nek omdraait.
Ook hangt de film naar het einde toe iets teveel aan elkaar van erg ongeloofwaardige gebeurtenissen zoals een schroevendraaier in de black box, die blijkbaar ook ooit is gefabriceerd met de schroeven aan de binnenkant en de leiding die tegen het hoogtepunt van het experiment besluit om even een avondje de boel de boel te laten zodat het één en ander op zijn gemak kan escaleren.
Het acteerwerk is best wel te pruimen en de film weet ook wel voor het grootste deel van de speelduur te boeien, maar door het overdreven slotstuk blijft er van mijn kant toch maar een mager zesje over.
nadrin
heel goede film.
Die vooral doet nadenken.
Hoe zou ik reageren; ben ik ook zo e.d.
Vond de acteerprestaties overtuigend en als het de bedoeling was om me als mens te laten nadenken over wat ik ben dan is dit best gelukt.
Decec
Een sterke Thriller/Dramafilm...
Spannend verhaal...
Uitstekend acteerwerk...
Bekende acteur Christian Berkel ...
Mooi HD kwaliteit...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Het is heel goede film...
Bob Gray
- 2045 stemmen
Interessante film die helaas een paar keer uit de bocht schiet wat betreft geloofwaardigheid. Dan denk ik vooral aan:
De schroevendraaier in de zwarte doos, de toezichthouder van het experiment moet te midden hiervan naar een congres met uiteraard dramatische gevolgen, het vernederen al na dag 2 etc.
Desalniettemin toch een spannende film waarbij ik me geen minuut verveeld heb
. Goede acteerprestaties ook.
Snorren
Het vernederen na de tweede dag gebeurde in het werkelijke experiment ook, ongeloofwaardig of niet, het is wel realiteit.
Illum Sphere
De film begint traag en wisselvallig, maar naarmate het einde nadert ontplooit deze film zich meer en meer tot een goede psychologische thriller. Vooral het einde vind ik, ondanks dat het ietwat ongeloofwaardig getoond wordt, heel goed. Helaas niet genoeg om van een hoogstaande film te spreken, maar dit is in ieder geval niet slecht.
laundromat
Onthutsende film. Het was offensichtlich dat het karakter van Bleibtreu, de gevangene zou worden. Leuke, goeie acteur (net als in Lola Rennt). Ik werd al vrij snel in de film gezogen. Juist om dat de bewaker ook als burgers begonnen, kun je de 'foutjes' accepteren, zoals bij voorbeeld de schroevendraaier in de Black Box. Mooi ook de lijn buiten de gevangenis. Net die leuke vent ontmoet, vader dood. Ze voelt zich thuis in zijn huis...is misschien niet helemaal zichzelf (of juist wel!) en heeft zin in masturberen. Kon er wel in meegaan. Ter gelijkertijd maak je mee dat Dora niet weet waar hij is. Daar kreeg ik dan ook een unheimlich gevoel bij (terwijl je wel wel weet hoe het met hem gaat). Je hoopt ook dat de gevangen gaan 'winnen'. Goed vind ik dat toen de gevangenen de kans kregen om de bewakers uit te schakelen en ze dat niet deden. Je denkt eerst: maak 'm af, maar vrij snel denk je: ook hun zijn blanco het experiment in gegaan. Kunnen ze het helpen? Goed dat op het eind niets meer werd uitgelegd ofzo, eindscène op strand was goed zo.
Dikke 3,5*

Kongen av Bastøy
Drama, 2010

Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Drama, 2004
gevangenisverkrachtingjournalistauthoritygevangeneexperimentblackboxscientific study aggressiontest person imprisonmentasielprison cellmanipulationmartelengeweldhumiliation