• 9.378.158 stemmen

Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 6 juni 2002

Plot Das Experiment

"You are invited to participate"

In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Tarek Fahd, Häftling Nr. 77

Häftling Nr. 15

Häftling Nr. 74

avatar van krabat

krabat

Het is erg dat er zo gezeurd wordt over geloofwaardigheid bij een sterke film als deze. Het leuke is ook nog dat velen deze ongeloofwaardig vinden en andere totale kul-films als LOTR/ Termoinator etc. in hun top-tien hebben staan. Mij hoor je overigens niet zeggen dat deze laatstgenoemden slecht zijn.

ik vond het een schokkende film met enkele zeer boeiende scenes. De "hoofd' gevangenis bewaarder vond ik subliem gecast en deze kon ook nog eens super acteren net als de rest van de cast. Daar kunnen hun collega's in Hollywood nog iets van leren. Dat het verhaal niet helemaal overeenkomt met het werkelijke experiment mag niet deren.

avatar van Ruudje

Ruudje

zelden zo kwaad op iemand geworden in een film. De acteur die de rol speelde van die super mean guy bewaker speelde geweldig. Begin van de film was vrij saai vond ik maar het einde was erg spannend. Erg fijn vond ik het dat de gevangenen ook flink doorsloegen op het einde tegen de bewakers. Dat is meestal een erg grote irritatie bron bij mij als hoofdrolspelers altijd zo softie zijn tegen personen waarvan je ze wel kan....

avatar van davidov

davidov

heb altijd een godsgruwelijke hekel aan films waarin de goodguy op zo'n manier de lul is dat hij er niks tegen kan doen en niemand die het doorheeft (a la Face Off, of zoals in deze film)

Vreemd genoeg kan ik de film alsnog erg goed vinden

Alles in deze film is een beetje over the top, maar het totale beeld is wel mooi en beangstigend...wel leuk gedaan dus. 4* voor de 1e indruk

avatar van Riel

Riel

kos schreef:
Ik vermoed dat deze film zo hoog gewaarderd wordt om het interessante oorspronkelijke verhaal, meer dan de uitwerking in deze film.

Als iedereen eerst uitgebreid het echte verhaal had gelezen, zich er een beeld van vormde en daarna pas deze film had gezien was hij echt veel minder goed gewaardeerd (denk ik )

Lang geleden, maar ik kende het verhaal al een poos, en heb de film vanavond eens bekeken (was op rtl5).

Het veranderen van de persoonlijkheden van bewakers en gevangenen is naar mijn mening zeer goed in beeld gebracht. Je ziet dat de ene bewaker echt moeite er mee heeft, de ander minder en weer een ander vind het heerlijk mee te treiteren. Verder moet je je eens inbeelden dat ze serieus dénken goed bezig te zijn. Zoals aangenomen werd door de bewakers dat ze iets aan de controle moesten doen.

Omdat het oorspronkelijke experiment onomstotelijk heeft bewezen dat de bewustwording van de mensen, hoe goed ze ook weten dat het nep is, zo radicaal kan omslaan in zo'n korte tijd, kan ik me de acties en reacties van zowel bewakers als gevangenen in het verhaal goed voorstellen, en dat maakt het voor mij een realistische film.

Tot daaraan toe.

De uitbraak vond ik verder een mooi stuk film, met fijne actie waar ik wel van hou Of dat ook bij het realischtische hoort weet ik niet, want het is in het echt niet gebeurt, dus het is een stuk fictie in de film. Naar mijns inziens doet het niets af aan de film. Het laat de realiteit wat los en geeft wat 'entertainment' in zoverre je het dat kan noemen.

Ook de gruwelijkheden die zich voordeden slag op zijn kop, verkrachting vond ik niet irritant, integendeel, het deed mijn nekhaar rechtopstaan en gaf me een gevoel ongeloofelijk hard uit te halen naar die bewaker zou ik in die situatie zitten. Dat doet een film niet gauw bij me. Om deze reden geef ik de film nog eens 4,5* Een half puntje eraf voor het liefdesverhaal

*commentaartje: excuses voro 't warrig verhaal, 't is laat

avatar van davidov

davidov

brrr!

kan je dus zien dat de isolatie cel, porno maken, naakt laten staan, zak over het hoofd, zonder bed en kleren slapen, wc schoonmaken...allemaal echt is gebeurd...

Enige wat in de film dus verder gaat is de ontsnapping en de 2 slachtoffers...

avatar van XL

XL

Goeie film,voor t eerst in me leven dat ik een duitse film heb afgekeken *** 1/2

avatar van Thrillerfanaat

Thrillerfanaat

Best goede film. Soms ging de film mij wat te ver en zat het tegen het sadistische aan. Maar wel geloofwaardig en goed geacteerd. 3,5 ter

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

Whow ik vond het zo erg toen die gast in die doos moest. Dat zou ik niet kunnne overleven denk ik..... Voor de rest hebben ze wel behoorlijk overdreven gereageerd op de test. ik denk niet dat mensen echt zo worden in het echt binnen een paar dagen, tenzij je echt een paar gekken laat mee doen .... 4.0

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Was idd wel apart dat normale 'pappas' in een paar dagen zijn veranderd in verkrachters en moordenaars.

avatar van Teskuh17

Teskuh17

lazaroni_86 schreef:

Als je naar het echte experiment kijkt.. zijn mensen behoorljik te manipuleren. Sommige dingen zijn waarschijnlijk beetje gedramatiseerd, maar het meeste is echt waar. Mensen zijn maar rare wezens

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

De film begint langzaam, er hangt een goedkoop vrijdagavond-krimi sfeertje maar toch weet het te boeien. De film wordt gaandeweg steeds beter omdat je totaal geen idee hebt wat er zal gaan gebeuren.

De film is in het begin niet echt geloofwaardig (maar het recalcitrante gedrag van Tarek heeft zo zijn redenen blijkt later) maar wordt gaandeweg steeds interessanter, beklemmender en beter.

Ster van de show is die kale gevangene die in tig andere Duitse series en films speelt. Topacteur.

Dikke 4 sterren

avatar van Redlop

Redlop

krabat schreef:

Appels & Peren.

avatar van Leno

Leno

Fascinerende film die laat zijn hoe mensen reageren als zij macht toebedeelt krijgen, en vooral hoe zij deze macht misbruiken.

Slechts weinigen weten met macht om te gaan, helaas zijn hier legio voorbeelden van te bedenken. Ik vind het een goede boodschap verpakt in een spannende en meeslepende film.

Tegen het einde wordt het allemaal misschien een beetje té, desondanks een topper.

avatar van savi_7

savi_7

zal in het echt zulke dingen worden geprobeerd zoals in deze film??

redelijk goed verhaal, vooral het einde is erg goed in elkaar gezet.

avatar van spuit11

spuit11

Vond het een zeer interessante film met een uitdagend thema, zeker met in de gedacthe dat dit experimetn in werkelijkheid is uitgevoerd. Het zal hier en daar aangedikt zijn en bepaalde zaken zullen toegevoegd zijn. Maar de film riep verschillende emoties op. Enerzijds was het uitermate interessant om te zien heo beide 'groepen' veranderden maar aan de ene vond ik het soms ook te ziekelijk om te zien waartoe mensen in staat zijn.

Zeker een film om niet snel te vergeten en mooie onderwerpen voor discussie opleveren.

avatar van Nubis

Nubis

Dit soort films zijn echt de films waar ik van houd, zo af en toe.
Inderdaad een film om niet snel te vergeten.
Ik heb 'm nu twee keer gezien en ik moet wel zeggen dat ik hem de tweede keer minder leuk vond, maar dat kwam denk ik omdat er iemand bij zat die 't een stomme film vond en dan ga je zelf de stomme punten ook zien. Denk ik.
Wat ik vooral zo goed vind is dat ik (en waarschijnlijk heel veel mensen die de film ook keken) helemaal verbaasd en geschokt zat te kijken. Knap dat 't zo is overgekomen.
En inleven zal wel een cliche punt zijn, maar ik moet t toch zeggen: ik was helemaal aan het meeleven en kreeg echt een hekel aan die Bertus en andere bewakers.

Ik zie trouwens dat ik hier in eerste instantie 4,5* voor gaf, maar ik denk dat dat even 4* moet worden. Vooral als ik het vergelijk met de andere films die ik 4,5* heb gegeven.

4* dus.

avatar van bonothecat

bonothecat

Veel "te" deze film

avatar van sydney

sydney

"te" dinges of "te" van dattum?

avatar van bonothecat

bonothecat

sydney schreef:

"te" dinges of "te" van dattum?

Te heftig.....het idee van de film is best goed en leuk. Maar het einde van de film is tenenkrommend. Je kunt het falen van het experiment ook iets subtieler weergeven. Het einde van de film verspeelt zeker 1,5 punt!

avatar van wiekske84

wiekske84

bonothecat schreef:

kan ik inkomen. maar toch meesterlijk hoe je duidelijk ze laten zien hoe snel iemand machtgierig wordt en het naar zn bol stijgt. Geweldig verfilmd!!!

avatar van EmperoR

EmperoR

Inderdaad, die ene bewaker, even zijn naam vergeten.. Maar echt een hufter dat zeg Hij was eigenlijk de enige machtgierige. Mja die nep Elvis dan.. Totaal gestoorde mensen !! Ziek

4* Erg goed verfilmd.

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

bonothecat schreef:

Vind de gehele film gewoon goed.En snap niet wat je zo wat je slecht vind aan het einde maar ja iedereen heeft zen eigen smaken e

avatar van Saarah

Saarah

'k Heb de film gisteren gezien en vond hem heel goed.
Ik wist niet dat het experiment echt uitgevoerd is, totdat ik het hier een paar pagina's terug las. Daardoor vind ik de film nog fascinerender, ook al is het einde wat overdreven. Maar als er zoveel dingen echt gebeurd zijn dus het pissen op de kop, isolatiecel, slapen zonder bed, ... dan vind ik dat wel schokkend... Het is ook interessant, vind ik , om te zien hoe die bewakers met hun macht omgaan.

Daarbij was het een spannende film, dus 4*

avatar van ElisaDay

ElisaDay

De film werd langzaamaan steeds heftiger, en bleef me boeien. Toen 'ie was afgelopen bleef ik nog maar even stil zitten met een wat naar gevoel...

mooi is hier niet het goede woord, maar een zeer geslaagde film!! ****

Ramon K schreef:
ik stel voor dat we dit experiment eens gaan doen met een twintigtal MM'ers, ik zweer jullie dat het hardstikke leuk wordt en dat er van mensonwaardig misbruik van de macht geen sprake zal zijn!

Dan zou ik toch zeker geen gevangene willen zijn onder jou regime!

Ik snap eerlijk gezegd jou kritiek ook niet echt. Het is een origineel uitgangspunt, zoals je zelf al aangeeft (gebaseerd trouwens op een echt gelijksoortig experiment dat ze ooit eens uitgevoerd hebben, dat ze nota bene erg vroeg in het proces moeten stilleggen hebben hoor omdat het uit de hand liep!) en de uitwerking is toch zeker boeiend te noemen? Zelfs al zou het een beetje onrealistisch zijn, dat hoeft niet per se in de weg te liggen van het kijkgenot. Daarnaast, de film had me goed mee. Okee, 2 dagen lijkt onwaarschijnlijk, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Ik kan me het eerlijk gezegd wel voorstellen dat dit kan. Ik ben uiteindelijk ook geen menswetenschapper en het blijft een film dat duidelijk toch ook deels wat fictie (sensatie achtige pulp) wou inbrengen dacht ik. Enfin, dit zijn zeker nog niet de perfecte woordkeuzes, maar ik geloof in geen geval dat zij deze film 100% serieus bedoelden. Het is gebaseerd op, niet te vergeten. Dat wil niet zeggend dat dit een letterlijke realismeweergave zal/moet zijn. M.i. was dit feitelijk toch meest een soort psychologische thriller? Gebaseerd op ware feiten, wat hem net dat tikje angstiger/intenser maakt...

De manier waarop iets aan de kijker gebracht wordt, is tenslotte belangrijk voor de geloofwaardigheid, en niet de onwaarschijnlijkheid zelf. Wat die plotholes betreft, tjah. Dan kan ik me wel vinden in die opmerking van Fisherking (ook al was ze niet zo serieus bedoeld). Film kijken is geen constante controle op de waterdichtheid. Film moet je ervaren, niet bestuderen. Ik heb er toch alvast niks van gemerkt, van die "plotholes".

Ik heb een heerlijk filmavondje beleefd met Das Experiment. Een interessant thema met boeiende uitwerking: intrigerende storytelling, prachtige dialogen, aangrijpende situaties, overtuigend acteerwerk, mooie visuals, uitgediepte personages, mooie symboliek, etc... (die plotse botsing bv, waarbij die kerel dan uiteindelijk een nieuwe vrouw leert kennen, en die hele uitwerking daarrond, had toch iets moois?)

En jou opmerkingen over teenslasherpraktijken is mij totaal niet zo overgekomen. Die "romance" dat jij daar afdoet als clichee enz, zijn voordehandliggende argumenten natuurlijk, maar hier past het juist perfect in het verhaal en is dit ook weinig commercieel uitgewerkt. Het was bv zeker en vast niet hollywoodiaans melig ofzo, eerder een interessant subplotje dat een -nuchter uitgebeeld- menselijke relatie omvat, waarbij je een idee kreeg over (zijn karakter in) zijn gewone leven. Wat heel interessant was vond ik.

Dat het tekortschiet in emotie en psychologie is al helemaal een belachelijk verwijt. De film is net een erg genietbare schets over de (verontrustwekkende) donkere kanten van de menselijke psychologie en bovenal is de film een emotionele trip van begin tot eind.

Nu, ik kan best begrijpen dat iemand dit een mindere filmervaring vond ofzo, maar een 0,5 is m.i. veel te overdreven...

Ik vond het iig een hele mooie, boeiende film. 4 sterren.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Van mij had dat er echt totaal niet in hoeven zitten. Dat zelfs zo'n best geniale film als dit niet zonder zo'n kutplotje kan, is gewoon zwak.

djelle

Kutplotje? Het paste perfect bij de film, en het was hem totaal niet te doen om er een melige romance bij te lappen. Het was volledig in functie van het verhaal (zo werd er bv regelmatig teruggekomen op die vrouw die zich ook wat gevangen voelde door gans de situatie enz) en het was op een heel nuchtere manier uitgebeeld. Tergelijkertijd had het iets moois ook. Iets speciaals. Het was op een vrij arthouse-achtige manier verfilmd zelfs. Gans de film draaide dan ook om emotie, daarom alleen al paste het perfect. Waarom zou een menselijke liefdesrelatie trouwens uberhaupt slecht of zwak zijn in gelijk welke film? Als het mooi gedaan is, is het een sterke meerwaarde, zelfs al is het op het eerste gezicht zogezegd clichee, gemakkelijk of wat dan ook.

djelle

Het was trouwens zelfs nog geen echte liefdesrelatie, het was een speciale band, dat ontstaan is na een aangrijpend gebeuren uit het leven (het ongeval), dat uitmondde in een soort one-night-stand verstandhouding. Pas later werd er beseft dat ze misschien wel wat voor elkaar begonnen te voelen... Enzoverder. Voor mij kwam dit aspect echt nergens echt clichee over. Maar het had wel iets, het raakte me en het was erg passend en functioneel.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Ik vind het gewoon totaal niet bij de film passen. Het lijkt wel alsof het wettelijk is vastgesteld dat elke film een liefdesverhaaltje moet bevatten. One-night-stand of echte liefde, het maakt me geen moer uit. Het komt allebei op hetzelfde neer. Hier irriteert het.

avatar van FisherKing

FisherKing

Onzin, het geeft diepgang hier...