Contact (1997)
Gesproken taal: Engels, Russisch en Spaans
Releasedatum: 30 oktober 1997
Bekijk via Prime Video
Plot Contact
"If it's just us, it seems like an awful waste of space."
De astronome Ellie Arroway vindt na jaren zoeken eindelijk een radioboodschap van een buitenaardse beschaving. De boodschap bevat gedetailleerde instructies voor het maken van een mysterieuze machine. Onder groot protest van diverse religieuze groeperingen wordt het apparaat gebouwd. De vraag is nu wie er plaats zal mogen nemen in het apparaat, dat vermoedelijk een ruimteschip is. Ellie zou dolgraag willen.
- Contact (BoekMeter)
Rachel Constantine
Fisher
Willie
kissyfur
Erg goede film. Krijgt van mij 4 sterren.
En wie hem niet goed vond, moet nog maar eens een keertje nadenken over het doel van ons bestaan of er een boek van Stephen Hawking bijpakken!
Eh... Misschien omdat ik wél eens nagedacht heb over het doel van ons bestaan kan ik juist zo'n kleffe film die mij te opzichtig stuurt in hoe ik met zulke materie om moet gaan niet waarderen.
orbit
- 12092 berichten
Mooi verwoord!
mikey
Het leek inderdaad op een pro-reli film. Ik begreep ook niet helemaal waarom ze opeens op hawai was en wat daar nou precies gebeurde. **1/2
Gray
De hawaiscene heeft ze gedroomd, het was allemaal opgezet spel van die biljonair.
De film ging dan ook over occams razor.
WesleyMovie
Ik vind het een goeie film, Foster leeft zich altijd goed in in dit soort rollen. Toch mis ik wel iets aan de film.
ikisfilmgek
Leuke effect toen ze door die wormhole heen ging. Alleen toen ze bij dat andere sterrensteltsel kwam mochten ze ook wel iets meer van laten zien. Alleen helaas zijn er altijd weer van die religuese groeperingen die beweren dat er alleen aarde is en god. Zij hebben immers ook nooit bewezen dat god bestaat.
xenne
rol van die biljonair was me niet echt duidelijk. als het zo is als je schrijft, hoe heeft hij dat dan allemaal kunnen opzetten? en waren de signalen aan het begin van de film dan ook vals? uiteindelijk was het wel de biljonair die voor het geld heeft gezorgd (2x), en was hij het die er voor zorgde dat de code van de 'aliens' kon gekraakt worden. als je het zo interpreteert dan was de hele film eigenlijk een hoax. of dit dan de juiste interpretatie is? zeker wel de simpelste
maar soit, ik vond het wel een redelijke film, tamelijk boeiend, mooie effecten (realistische SF) en camerawerk, soms beetje overbodig sentimenteel (Hollywood-romance) en acteerprestaties beetje wisselvallig (cfr Clinton). Jodie Foster vond ik wel vrij sterk voor de verandering, alleen dat gekreun op het eind had ze mogen laten. een einde dat me wel niet volledig kon bevredigen, dat de vader daar nog opduikt vond ik goedkoop, het was dan wel een alien in vaderoutfit- het dramatische effect was er wel. mijn grootste probleem met het einde, en wat ook gaat lijden tot milde steraftrek is het feit dat er toch een EO achtige boodschap inzit. ze ligt er niet al te dik op, maar toch... Jodie Foster ontdekt door de ruimtereis(?) op het eind haar spirituele kant. het feit dat ze perfect weet dat ze 18uur onderweg geweest is en dat er later verklaart wordt dat er 18uur ruis opgenomen werd laat weinig interpretatie over. het bestaan van God is niet te bewijzen, maar dit betekent niet dat het er niet is, die boodschap kwam toch beetje over. waarom trouwens geen 2e lancering meer? ik kan goed veronderstellen dat het wormhol langs de andere kant moet geconnecteerd worden (of zoiets), maar daarover wordt met geen woord gerept, dus dan zit je met een plothole ... 3
Movie_fan#
Voor mij blijft deze film een beetje aardig door de sfeer en het verhaal. Verder is het niet zo bijzonder...
Maaltje
interessant verhaal, maar het duurt veel te lang en het einde is niet bevredigend..
Struan
De film wil overtuigen dat geloof en wetenschap het zelfde doel na streven. Ondangs JF daarom een absurde film, het is religie-propaganda.
Rmie
Goede film met een sterk verhaal.
Ik zie niet in waarom dit een pro religie film is of een eo film.
Bami_dani
Religie propaganda? Hoe kom je d'r bij? Volgens mij speelt Jodie juist de rol van wetenschapper pur-sang, die overal wetenschappelijke bewijzen voor wil hebben. Ook na haar "ruimtereis" is dat zo. Alleen wordt ze kan geconfronteerd met een situatie waar zij weet wat ze mee heeft gemaakt, maar er geen bewijzen voor heeft. Dat zou je op kunnen vatten als de situatie waar gelovigen mee worstelen, maar dan neem je volgens mij de film serieuzer dan de bedoeling is.
Het is gewoon een heerlijke avonturen film met alles er op en er aan. Het heeft een sci-fi ondertoon, maar is niet sci-fi in de zin van "aliens", "photon-torpedo's" en "warp engines". Dat maakt ook 'm toegankelijk voor niet sci-fi fans.
Heb 'm nu zo vaak gezien, maar hij verveelt nooit!
Minority_Check
de film was wel leuk maar toen ze ging dromen (met de alien praten) was het best wel kut
ik weet niet waarom maar het was toch best gaar ze hadden er beter over na moeten denken
Bami_dani
Wat belachelijk zeg, dat deze film zo'n laag gemiddelde heeft!
idd!
fuc-King baggerfilm 0,5
Goeie recensie! Laat me raden: te weinig tieten en schieten?
selfhealing
Goeie recensie! Laat me raden: te weinig tieten en schieten?
Ehm wat dacht je van weinig vaart in die film, slechte plot, minder acteerwerk, weinig spanning, kortom veel minder dan ik had verwacht. 2 sterren.
dray
saaie film....
saaie reactie....
Anyway... Ik vind het grappig dat enkele reageerders denken dat het personage van Jodie Foster in de film gedroomd heeft.
Een slaap van 18 uur lang wellicht?
Shinobi
Een zeer gewaagde film moet ik zeggen die in mij toch de interesse wekte om door te blijven kijken. Foster acteert erg overtuigend hierin en het is de hele film maar afwachten wat er gebeurt. Tot ze plots eindelijk met die alien kan praten en dan wordt je wel even achtergelaten met een gevoel van:"What the fuck."
Ik geef 'm 3, 5 sterren.
Baklap
vond het een goede film, eentje die ik gewoon weer kijk als ie voorbij komt of als de DVD in de weg ligt
3,5
Rmie
vier en een halve ster...
Mooie film en absoluut geen reli of propaganda film(of beiden).
Mensen die schrijven over het stuk waarin(Ellie)Jodie Foster droomt zouden eens het einde van de film moeten bekijken.
Legan
Geef mij 2001 maar, die is een stuk subtieler.
Het is te sentimenteel, te cliché, te dramatisch, te langdradig, …
2,5 sterren
The Last
Fascinerende film.
De film zit ongelooflijk goed in elkaar, alles wordt rustig opgebouwd en laat erg goed zien van hoe het allemaal in mekaar kan zitten (die geluiden). Je kunt de film cliché, sentimenteel en langdradig noemen, maar dat is ie dus totaal niet (!). Ik vond de film zelfs te kort, van mij mocht het wel wat langer door, zodat je meer te weten kwam over dat 'reisje' van Ellie, en misschien waren er meer bewijzen van of ze echt in een wormhole zat. Op het einde bleek ook dat Ellie 'slechts' 1 seconde aardtijd in die capsule zat, of tenminste in 1 seconde door dat gigantische apparaat ging met haar capsule. Terwijl op het opgenomen taperecorder 18 uur opname bleek te zijn. Daar kon je meer uit halen, maar ik vind zo ook wel goed; je blijft twijfelen; had Ellie echt contact met aliens, of was het slechts een 'illusie'? Goed einde dus.
Verder kun je eigenlijk niet 100% concluderen of dit echt wel een science-fiction film is, want je weet niet zeker of alles wel echt is. Maar dat maakt allemaal niks uit, alles komt zo ongelooflijk geloofwaardig over en ziet er zo realistisch uit, dat je gewoon gaat denken dat het echt is. Maar we zullen er nooit achter komen of het allemaal wel echt was.
Ik heb zoveel zitten te lullen over het einde van de film en de film zelf, dat ik gewoon even was vergeten hoe goed Jodie Foster was, zij zet Ellie erg, erg goed neer. Dit soort ''perfomances'' zijn gewoon Oscar-waardig, of op z'n minst een nominatie, terwijl Foster 'slechts' een Golden Globe-nominatie kreeg.
Zeer goede film; 4 sterren, met kans op verhoging.
The Last
Kom er net pas achter dat S.R. Hadden, de op sterven liggende miljonair gespeelt wordt door John Hurt..
Polvo
Weergaloos mooie film, een van mijn weinige 5jes.
Onvoorspelbaar, je weet eigenlijk nooit waar je aan toe bent of hoe het verder verloopt.
Prachtig!!
MovieEter
Mooie film die ik absoluut niet als reli-propaganda beschouw. De film is niet constant sterk, maar als geheel vind ik dit een prima film!

'Contact' met Jodie Foster vandaag te zien op televisie: 'Dit blijft de moeite waard'

Aliens

Baraka
Documentaire, 1992

Groundhog Day
Komedie / Fantasy, 1993
gebaseerd op boeknasanew mexicoextraterrestrial technologyprime numberradio wave wormholefanaticspiritualiteitreligiewetenschappersabotageham radio alien contactmechanical engineeringobservatory eccentric manradio telescope