• 9.377.362 stemmen

Met onder meer: Jodie Foster, Matthew McConaughey en Jena Malone

Gesproken taal: Engels, Russisch en Spaans

Releasedatum: 30 oktober 1997

Plot Contact

"If it's just us, it seems like an awful waste of space."

De astronome Ellie Arroway vindt na jaren zoeken eindelijk een radioboodschap van een buitenaardse beschaving. De boodschap bevat gedetailleerde instructies voor het maken van een mysterieuze machine. Onder groot protest van diverse religieuze groeperingen wordt het apparaat gebouwd. De vraag is nu wie er plaats zal mogen nemen in het apparaat, dat vermoedelijk een ruimteschip is. Ellie zou dolgraag willen.

avatar van Sander D.

Sander D.

neo schreef:

De verwardheid van Ellie na de reis, je voelt het zelf, ik leefde echt enorm mee. Ik geloof zelf niet, maar ik geloof wel dat deze film in mijn visie prachtig is.

Helemaal mee eens.

avatar van De Knip

De Knip

Gemiste kans, vind jij....

avatar van starbright boy

Jezus, wat een frustrerende film. Veel interessante aanzetten, maar vaak een enorm vervelende uitwerking. Het eerste half uur vond moeilijk door te komen. Vanaf de ontvangst van de signalen werd het stukken interessanter. Geloof vs. wetenschap is een geweldig boeiend thema. En dat verbinden aan het heelal kan hele mooie verhalen opleveren.
Maar ik krijg een soort ultrawetenschapper en een drakerige new age dominee als belangrijkste personages. Ik vond ze allebei nogal dik aangezet, bijna karikaturen. En ze krijgen- help- nog een soort van relatie ook. Na Jodie Fosters terugkeer moet dan nog de opmerking gemaakt worden dat er 18 uur ruis opgenomen was, nadat Jodie Foster eerst met nadruk had gezegd dat haar reis voor haar 18 uur had geduurd (ze had blijkbaar een erg scherp besef van tijd), dat haalt de angel uit de film. En zo wemelt het in de film van die enorm frustrerende momenten die mij gigantisch uit het verhaal trekken. En dat terwijl het ongelofelijk mooi had kunnen zijn. Wie heeft deze film vermoord?

avatar van Webby

Webby

Leuke film met geweldige SFX... spiegelscène is prachtig gedaan!

avatar van Jodie Foster-fan

Jodie Foster-fan

Nou, aangezien ik tog vol lof over Jodie aanut sgrijven ben, dan rate ik deze fillum ook nog ff. Contact is een goede film die blijft boeien tot het eind. Wat mij ook wel stoorde, was dat er van de een op de andere dag 2 machines gebouwd waren, hetgeen ik een b-tje weird vond. Dat kost toch veel meer tijd? :S Maar dat is maar een klein detail. De rest van de film zit goed in elkaar. Vooral Ellie's(Jodie's) reis naar Vega boeide me heel erg. Ik zat echt op het puntje van mn stoel te kijken. Mijn vriendin heeft helemaal niks met Jodie Foster, maar van deze film was ze helemaal ondersteboven. Dat moet toch wat zeggen!

avatar van Jordy

Jordy

Pas op voor de spoilers svp. Zie de FAQ, heb je bericht aangepast. Over die machine:

die tweede machine was TEGELIJK gemaakt met de eerste, alleen was deze geheim gehouden

avatar van starbright boy

Ik zie nu ineens dat ik het bij deze film met Queto eens ben. Het moet niet gekker worden.

avatar van Phoenix

Phoenix

Jordy schreef:

Oei, nog een geluk dat je mij niet hebt betrapt . Kun je dat ook aanpassen dan?

avatar van Jordy

Jordy

done

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik vond hem supercool in de opbouw maar het einde onbevredigend.

Ik geef eerlijk toe dat ik niet houd van dit soort eindes. Ook "2001 A Space Odyssey" kon ik niet waarderen, maar dat is puur mijn probleem.

avatar van darkcity

darkcity

Net weer gezien, hij blijft echt PRACHTIG !!!! Jodie Foster is zo goed hierin !

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Phoenix schreef:

Voorlopig 4* maar zeker ruimte voor meer.

Dat heb ik ook, heb hem net gezien en misschien worden mijn 4 sterren nog 4.5 sterren vond hem erg mooi in ieder geval en heel anders dan ik had verwacht, nu maar even laten bezinken.

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Ik was echt onder de indruk van dat gevaarte!!!^o^

avatar van Lukic

Lukic

Het is alweer ene tijd geleden dat ik hem heb gezien maar ik weet nog wel dat ik het een behoorlijk goede film vond.. Zeker 3,5 sterren waard en misschien wel meer!! lekker lang, lekker boeiend....

avatar van joeri15

joeri15

goede film....3.5*

HammerHead

Sterk acterende Jodie Foster inderdaad. Alleen tegen het einde gaat het allemaal net iets te lang door. Het gaat er juist om dat sommige dingen niet te verklaren zijn, maar nee hoor er moet toch weer perse een bewijsje zijn dat ze weg is geweest. Er is 18 uur ruis opgenomen. Verder begrijp ik werkelijk niet wat die explosiescene van de eerste machine aan de film toevoegt. Gelukkig is er nog een tweede......right. Verder een goede film.

avatar van Zavo

Zavo

Wat een oppervlakkig, saai, voorspelbaar en clichématig misbaksel is dit zeg. Als ik een film over geloof wil zien kijk ik wel een Tarkovsky of Bergman, laat Zemeckis zich aub met de Back to the Future's en Cast Away's bezig houden. Na een half uur dacht ik al "ze zal toch niet haar dode vader weer terugzien aan het eind van de film he" en ja hoor, het gebeurt nog ook.

HammerHead

Gast, het is haar vader helemaal niet, volgens mij heb je niet echt goed opgelet.

avatar van Zavo

Zavo

HammerHead schreef:

*zucht* Oké, het was een alien verkleed als haar vader. Het gaat erom dat ze het TOCH voor elkaar hebben haar met haar vader te laten praten, puur en alleen maar voor dramatisch effectbejag.

HammerHead

Daar ben ik het niet mee eens, ik ga echter geen hele discussie voeren over een bepaalde scene tussen spoilertags. Jij vond het kut, ik niet. Dan vond ik mijn bovengenoemde scene toch een stuk onzinniger, puur en alleen om er ook een beetje actie in te stoppen.

avatar van Ziggy007

Ziggy007

Wat een hoog gemiddelde voor deze film zeg

Ik deel niet voor de volle 100% de mening van Zavo, maar snap wel wat hij bedoeld. Het werd allemaal wel wat dramatisch gebracht naar mijn idee, en Jodie Foster die als vrouw zich staande weet te houden in de mannenwereld, het gedoe met haar vader inderdaad. Verder vond ik dat film ook niet echt veel om handen had eigenlijk, weinig vermakelijk scènes (geen één). En dan beginnen die 153 min aardig op te spelen

Zoals Hammerhead al aangaf, kwestie van smaak. Mijn stem: 2*

avatar van Niggli

Niggli

Erg goede film. Krijgt van mij 4 sterren.

En wie hem niet goed vond, moet nog maar eens een keertje nadenken over het doel van ons bestaan of er een boek van Stephen Hawking bijpakken!

avatar van mvdw89

mvdw89

Goede film, maar ik ben het er mee eens dat het vernietigen van de 1e machine niks toevoegd aan de film.
Ik ben het daarintegen niet eens met dat het einde niet goed is omdat er toch nog 18 uur video-opname was, ik had dit al verwacht maar was het voegde toch wel iets toe aan de film, waardoor je de mensen die haar niet geloofde nog iets grotere sukkels vond. 4*

avatar van No-era

No-era

IK heb deze film eerst zien liggen en ik dacht nee ik koop toch maar een andere, maar toen ik hem toch had gekocht later en ik keek em had ik zo iets van damn waarom heb ik deze niet eerder kunnen vinden want zo een film verdiend het zeker om gezien te worden dat heb ik ook zekers gedaan ik heb em een stuk of 5 keer gezien en dat doe ik met meeste goeie films ( Logisch ). Ik vind em zekers en 5 waard.

avatar van Gray

Gray

ik vond hem geweldig, deed me denken aan 2001 a space oddysey

avatar van mazdalfa

mazdalfa

Tijdens de discussies over deze film, zie ik hierboven dat vooral de tegenstelling tussen geloof en wetenschap wordt opgepikt uit deze film. Wat ik in de discussie mis is de vermenging van geloof en politiek. In mijn ogen geeft Zemeckis aan het einde een kritische noot af betreffende die vermenging in de Amerikaanse politiek. Helemaal als we kijken naar onze grote 'vriend': de born-again-christian George W. Bush en zijn kliek. Die is weliswaar in 2000 pas voor het eerst gekozen, maar ongetwijfeld is de stroming in de VS al veel eerder in opmars gekomen. Zoiets gebeurt niet van vandaag op morgen. Maar misschien zit ik er helemaal naast.

Los daarvan vind ik het een prima te verteren film, die op zijn minst mensen wat stof tot nadenken geeft. In tegenstelling tot veel hapklare brokken die Hollywood ons doorgaans aanlevert. Jodie Foster (waarschijnlijk ook zo'n love-or-hate-actrice; voor mij in ieder geval 'love') is hier goed op haar plaats. Matthew M als priester/pretty-boy vond ik wat minder, maar vooruit.

Visueel zit het allemaal ook goed in elkaar, inclusief de opzettelijk kunstmatig ogende strand-scene.

Ik herinner me vaag uit mijn jonge jaren een docu-serie over het heelal die door Carl Sagan werd gepresenteerd. Met mooie muziek van Vangelis. Later heb ik wel eens wat van Sagan gelezen en deze film doet zijn vakmatige nalatenschap recht aan.

avatar van Nickytje

Nickytje

Sjieke film met geweldige SF... De reis naar Vega is een prachtige scene!

avatar van Shining

Shining

Prima film die boeit van het begin tot eind. Het zal er ook wel mee te maken hebben dat ik me erg interesseer voor het thema van de film 4*

avatar van pardalis

pardalis

Een fascinerende film waar je wel het eerste halfuur moet voor doorbijten daarna ben je niet meer van het scherm weg te slaan. De reis naar Vega is heel mooi weergegeven. Maar wat mij het meeste boeide was hoe de rol en invloed van het geloof de doorslag kan geven tot het van een droomjob. Het werd er heel goed weergegeven... typisch amerikaans denk ik, maar wij geven dan andere redenen aan denk ik... zeker de moeite waard voor zowel de SF liefhebbers als de drama kijkers ...

avatar van watidatga

watidatga

heerlijke film die me van begin tot eind heeft kunnen boeien

is niet de standaard sf film met veel actie

voor mij zeker de 4 sterren waard