Contact (1997)
Gesproken taal: Engels, Russisch en Spaans
Releasedatum: 30 oktober 1997
Bekijk via Prime Video
Plot Contact
"If it's just us, it seems like an awful waste of space."
De astronome Ellie Arroway vindt na jaren zoeken eindelijk een radioboodschap van een buitenaardse beschaving. De boodschap bevat gedetailleerde instructies voor het maken van een mysterieuze machine. Onder groot protest van diverse religieuze groeperingen wordt het apparaat gebouwd. De vraag is nu wie er plaats zal mogen nemen in het apparaat, dat vermoedelijk een ruimteschip is. Ellie zou dolgraag willen.
- Contact (BoekMeter)
Rachel Constantine
Fisher
Willie
Gehenna
Eigenlijk is het een vooral visueel mooie maar trage en dromerig aandoende film deze van Zemeckis.
Hij heeft wat dat betrefd wel veel weg van The Abyss, Cameron's meesterwerk.
Ook in deze film zorgt Silvestri voor mooie composities die, en dat vind ik zelf als producer zijnde erg knap, totaal niet overheersend zijn en een mooie ondersteuning zijn van de beelden op het scherm.
Het acteerwerk van Foster is zo naturel dat sommige collega acteurs best diep moeten gaan, McConaughey viel eigenlijk daardoor een beetje tegen.
Angela Basset vind ik, ondanks haar kleine rol, een positieve vermelding waard.
Toch is dit een film die niet groots wil zijn maar het daardoor eigenlijk wél is.
Hij begint traag en eindigt niet in een cliché matig opgewekte spetterende climax, voor velen is dat wellicht een teleurstelling, voor mij geenszins.
Een voor het gevoel kleine doch grootse film, die mij ook deze tweede keer kijken weer heeft weten te verrassen. 4*
Madecineman (moderator films)
Ondanks dat ik al jaren trouw SETI@home draai op mijn PC (nog nooit ene "spike" gevonden trouwens, potverdomme) en dus ook best opensta voor de wat zachtere kanten van de wetenschap, vond ik deze film een behoorlijke hollywood draak.
Eigenlijk vat Queto op pagina 5 (bericht tussen spoilers) heel mooi samen wat ik van deze film vond. Contact is een film die typisch te leiden heeft van "te". Het is te sentimenteel, te cliché, te dramatisch, te langdradig ook. Bovendien ben ik ook niet zo ontzettend gecharmeerd van Jodie Foster en dat is ook hier weer het geval.
Het is erg jammer dat deze film blijft hangen in te hapklare brokken filosofie en dat wetenschap en religie zo zwart/wit worden voorgesteld. Het diepetepunt in deze vond ik wel de wetenschapper die uiteindelijk een religieuze ervaring krijgt en daardoor haar oude overtuiging compleet kwijt raakt. Ik vindt dit een behoorlijke simplistische benadering van een moeilijk maar wel boeiend thema. Ik zet tijdens een donkere winteravond nog wel eens 2001 op. 2*
Nou vooruit, even reclame maken dan. Voor de liefhebber, de site van SETI@Home onderdeel van het BOINC project. Veel succes met het zoeken naar E.T!
Eny
Idd goede film. Je leeft heel erg mee. Het "idee" (verhaal) vind ik ook goed. Een.... 4,5
De tijd er voor wordt echter perfect gebruikt om op een zeer geloofwaardige manier te laten zien hoe de wereld op deze ontdekkingen zou reageren. De spectaculaire, prachtig gefilmde finale is hierdoor zeer geloofwaardig. Er worden diverse interessante religieuze en wetenschappelijke vraagstukken aangesneden. Het einde van de film is ook erg mooi, en laat het aan de kijker om te kiezen wat je wil geloven: heeft Ellie echt contact gehad met aliens, of was het allemaal maar een illusie? 4.5 sterren.
Helemaal mee eens, fantastische film!
jurriaan15
Ik weet nog wel dat ik een tijd lang over deze film moest nadenken nadat ik deze film in de bios zag.. (was nog best jong hehe)
dat betekend dat het een goeie film is (indruk etc.)
het evenaart American Beauty niet maargoed hehe
toch wel 4,5 ster
bartsch
Bull, ze krijgt geen religieuze ervaring, maar een ervaring die voor anderen religieus aan doet. Ze gaat niet in god geloven oid. De (ietwat geforceerde) conclusie die deze film onvermijdelijk opdringt is dat het geloof in god, of het geloof in buitenaards leven dichterbij elkaar ligt dan op eerste gezicht doet vermoeden.
Leuke film, geen topper 3,5*
Madecineman (moderator films)
Ze gaat niet in god geloven oid.
Dat zeg ik toch ook niet. Wat mij stoort is dat ze na die religieus aandoende ervaring al haar oude wetenschappelijke overtuigingen zomaar kwijt raakt. Ik vind dit kort door de bocht.
Als deze film iets concludeert is het dat geloof in bovennatuurlijke zaken (of god) boven wetenschap verheven is omdat deze slechts uit is op roem, het grote geld en andere aardse materiele zaken. Bovendien zou volgens deze film wetenschap niet open staan voor nieuwe ontdekkingen en richtingen. Dat noem ik dan dus Bull.
Demeter
Hoe kom je tot de conclusie dat ze al haar oude wetenschappelijke overtuigingen zomaar kwijtraakt? In de film komt dit nergens naar voren. We zien alleen maar dat ze een spirituele ervaring opdoet en ze zegt daarover dat ze die met anderen zou willen delen maar dat helaas niet kan en ze zegt dat ze er geen bewijs voor heeft. Met andere woorden: behalve een louter wetenschappelijk denkend persoon is ze na deze ervaring ook een spiritueel persoon geworden
Madecineman (moderator films)
Nou ja, waren het niet die gemene wetenschappers die eerst de fondsen voor haar project sloten om vervolgens met de eer en roem van de door haar gedaane ontdekking te gaan pochen. Tot overmaat van ramp wordt ze dan door die enge, boze mannen ook nog niet geglooft als ze zegt 16 uur weg te zijn geweest en een alien in de vorm van haar vader heeft gesproken
Tja, raar hoor. Maar gelukkig is daar pretty boy dominee die al de hele film haar spirutuele geweten wil aanspreken. Hij neemt haar bij het handje en samen gingen ze de kindjes uitleggen waar E.T. woont en ze leefde nog lang en gelukkig.
Kom op zeg, vond het echt zo zwart/wit allemaal. Niet dat spirutaliteit en wetenschap elkaar moeten uit sluiten, ze kunnen wat mij betreft heel goed naast elkaar bestaan maar dat zie ik dan weer nergens in deze film terug. Vind dat een film als bv 2001 of Solyaris die ik pas zag de materie dan toch op een veel volwassenere, betere en subtielere manier benadert.
Ik kreeg bij Contact echt een Maria Verhoeven, die vurig pleit voor het invoeren van Intelligent Design binnen het biologie-onderwijs, gevoel! En dat terwijl op tal van christelijke scholen niet eens evolutieleer mag worden onderwezen, notabene het bindende thema binnen de biologie. Dat valt niet echt goed bij Madecineman, is ook wel iets persoonlijks hoor.
Demeter
Ben het wel met je eens dat deze film wat subtieler had gekund. Persoonlijk stoorde ik me vooral aan de sentimentele muziek die steeds weer op kwam zetten.
Ondanks deze minpuntjes blijft dit voor mij een goede film. Zeker de eerste keer dat ik hem zag (8 jaar geleden)maakte hij een enorme indruk op mij dit kwam met name door het originele en goed uitgewerkte gegeven van signalen van een andere planeet en de spanning die werd opgeroepen toen ze de ruimtereis ging maken 4 sterren.
code9
Er wordt naar mijn mening nogal eens te snel gezegd dat een film 'intelligent' is maar deze SF film is dat wél. Er is goed nagedacht over het bekende thema 'first contact' met buitenaardsen, en Contact komt met een verrassende en geloofwaardige versie. De special effects zijn van zeer hoge kwaliteit en het acteerwerk van met name Foster (niet bepaald mijn favoriete actrice) is heel overtuigend.
De (al dan niet schijnbare) tegenstijdigheid tussen religie en wetenschap wordt op een redelijk ingetogen manier inzichtelijk gemaakt. Goed dat dit aspect toch regelmatig naar voren komt en de nadruk niet alleen ligt op het 'contact' leggen met buitenaardsen. Het einde vind ik ietsje te kort door de bocht en een tikkeltje onwaarschijnlijk.
Toch een hele goede totaalindruk.
jade16
heej... kan iemand mij vertellen hoe in film ''Contact" de buitenaardse wezens worden tegengegaan/vernietigd. ik moet het weten voor school en ik heb geen idee.
Stephan
Ja... het antwoord zal dan ineens een stuk filosofischer worden...
hinie
Kan niet iemand gewoon vertellen wat hij /zij vraagt, want de film is niet om aan te zien!
ik heb hem wel gezien maar weet het antwoord niet eens, kun je nagaan wat voor een indruk die heeft gemaakt!!
code9
De gruwelijke buitenaardse wezens hadden bijna onze planeet overgenomen maar hadden geen verweer tegen ons nieuwste model fotontorpedo's! Ook konden ze niet op tegen ons verbeterde faserkanon waardoor we ze allemaal aan puin konden schieten!!!!! En zo werd de aarde gered....
(Of je neemt de moeite om deze door velen gewaardeerde film te bekijken, dat kan natuurlijk ook...)
Flipman
Mooie film, maar hij duurt me te lang. Op de een of andere manier heb ik er wel goeie herinneringen aan
!
Paøsk Inaüke
Ik kom net op 2,5* uit. De film liet een beetje een knullige indruk op mij achter. Voor de rest heb ik geen toevoegingen.
otherfool
Mooie, intelligente film waarbij de lange duur me geen moment irriteerde. De machine ziet er prachtig uit en Foster is een ras-actrice.
4*.
Dennis Evahi
Echt een hele boeiende film. Ik ging er helemaal in op. Die drive van Ellie om toch door te zetten met haar project en zoektocht. De zoektocht vind ik heel origineel bedacht. Knap gedaan. En het einde zet je echt tot nadenken.....Je kan er over blijven filosoferen. Een mooi verhaal en ook mooi in beeld gebracht.
****-sterren
hannes64
- 1926 berichten
****-sterren
Ben `t helemaal met je eens.
Let eens op `t schitterende camerawerk...Ongelooflijk mooi!!
Het begin van de film waar de camera uitzoomd van de aarde naar oneindig...tot ie weer uitkomt in de jonge ellie haar ogen , en natuurlijk de al eerder genoemde spiegelscène.
En Foster speelt zoals gewoonlijk een overtuigende rol...( Mag haar altijd al graag zien acteren )
Ook 4****.
kriz1975
Saaie film, gebeurd weinig tot niets, zeker in het begin erg irritant Amerikaans.
Megamar
De beste film die ik ooit gezien heb, eindelijk eens geen flauwe kul science fiction maar iets met een ongelovelijk boeiend verhaal. Verreweg de beste science fiction ooit.
Een dikke 5
Sjron
het lijkt me een mooie film. heb 'm nog niet gezien, maar ga die vanavond kijken op tv. ben benieuwd!
Marcellos
Het is een mooie film !!!
en volgens mij heb je nog nooit zoveel van die schotel dingen bij elkaar gezien..
Ik zal niks veraden maar kijk de film maar eens
Echt wel grappig
kissyfur
Vond het een slechte film. Stel je voor: je hele leven ben je agnosticus, wil je eerst bewijzen zien voordat je iets aanneemt (ik vermijd het woord geloof), maar dan opeens heb je een bijzonder vreemde ervaring die je niet kunt bewijzen en die de rest van de wereld niet met je deelt, en toch ben je koppig genoeg om die subjectieve mening niet aan te passen. Enigszins onwaarschijnlijk.
Overigens, let op de rol van de massa. Als ze als wetenschapper bezig is is de massa voor het onderzoeksinstituut tegen haar, maar zodra ze toegeeft dat niet alles objectief verklaarbaar is, is de massa daar in Washington voor haar.
Vond de EO-beschuldiging wel terecht. En dan de filmmuziek met de militaire trompetjes... en die kinderscene aan het eind!
2,5 ster... omdat het me toch aanzet om op een forum te posten.

'Contact' met Jodie Foster vandaag te zien op televisie: 'Dit blijft de moeite waard'

Aliens

Baraka
Documentaire, 1992

Groundhog Day
Komedie / Fantasy, 1993
gebaseerd op boeknasanew mexicoextraterrestrial technologyprime numberradio wave wormholefanaticspiritualiteitreligiewetenschappersabotageham radio alien contactmechanical engineeringobservatory eccentric manradio telescope