• 9.375.053 stemmen

Met onder meer: Jodie Foster, Matthew McConaughey en Jena Malone

Gesproken taal: Engels, Russisch en Spaans

Releasedatum: 30 oktober 1997

Plot Contact

"If it's just us, it seems like an awful waste of space."

De astronome Ellie Arroway vindt na jaren zoeken eindelijk een radioboodschap van een buitenaardse beschaving. De boodschap bevat gedetailleerde instructies voor het maken van een mysterieuze machine. Onder groot protest van diverse religieuze groeperingen wordt het apparaat gebouwd. De vraag is nu wie er plaats zal mogen nemen in het apparaat, dat vermoedelijk een ruimteschip is. Ellie zou dolgraag willen.

avatar van Wouter

Eindelijk eens een film die buitenaards leven intelligent benadert

intelligent?!

Ja voor de mensen die de film snapten Wouter

en die rol van McConaughey was juist een groot pluspunt van deze film... het aanvankelijke contrast tussen zijn opvattingen en die van Foster, hoe dat contrast uiteindelijk verdween enz..

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

elk zijn mening natuurlijk, ik blijf erbij dat de film zonder het personage van McCauneghy beter tot zijn recht zou zijn gekomen.

Ik moet 'm dringend nog eens zien eigenlijk ...

avatar van Jos2

Jos2

Ja voor de mensen die de film snapten Wouter

*proest* De simpelen der geest vinden waarschijnlijk nogal snel iets intelligent.

Jordy

ja probeer jezelf dat maar wijs te maken

avatar van cornelis

cornelis

Simpelen *van* geest, toch?

avatar van gimli f

gimli f

Simpelen *van* geest, toch?

Helemaal.

avatar van Wouter

Grapjas.....

avatar van roerdomp61

roerdomp61

Tja, ik zie Jodie altijd wel graag spelen en ik werd ook wel bezig gehouden tijdens deze film, maar echt super is tie niet.

Maar zeker de moeite waard om uit te kijken.

avatar van renske

renske

Jemig, hoe hebben ze deze film kunnen maken. Wat saai, voorspelbaar en clichématig. Jodie Foster daar heb ik wel iets mee maar ik vind dat ze wel een beetje rare filmkeuzes maakt, en ik vind haar stem hier ook ineens heel ergerlijk. Matthew Mckonnefie vind ik helemaal niet aantrekkelijk (dit noem ik meestal niet als belangrijke factor maar zijn rol slaat nergens op dus dan blijft zijn uiterlijk als enige over om over te oordelen).

• 1985 berichten

ik snap niet dat er zoveel mensen dit een slechte film vonden... hebben jullie wel goed gekeken! Dit is echt een meesterwerkje! Ik heb deze film zelfs in mijn top 10 staan. 4,5 sterren (en ik heb getwijfeld over de volle 5!).

Jordy

yep ik ook.. prachtige film blijft dit. Cliché ?? ik ken weinig films die op zo'n knappe manier de scheidslijn tussen religie en wetenschap behandelen... weinig films waarin geweldige SF-scenes zo'n emotionele lading hebben omdat de personages zo goed zijn neer gezet. Geen film die de spanning in de wereld bij zo'n gebeurtenis, en de impact ervan, op zo'n mooie manier weergeeft...

• 1985 berichten

Jordy, je geeft precies mijn gedachten weer! Ik kan het zo mooi niet op "papier" zetten, ben blij dat jij dat voor me doet

Jordy schreef:

De contradictie tussen wetenschap en religie wordt juist op een hele laffe manier behandeld in deze film. Zo van: we weten niet zeker wie gelijk heeft, dus hebben we allebei een beetje gelijk. Bah!

avatar van Stephan

Stephan

jay73 schreef:

Absoluut NIET eens met deze polderbeschouwing.

Ondanks dat ik bedenkingen heb bij ander werk van regisseur Zemeckis, vind ik dit zijn beste werk. Er zitten een paar heel bijzondere scenariojuweeltjes in. Je voelt ook aan alles dat Carl Sagan het verhaal bedacht heeft, want als verwoed amateur-astronoom kan ik in grote lijnen over het wetenschappelijke geen fouten ontdekken. Er zit aan het begin (de fly-out into space) wel een tijdsprobleem, maar dat wordt op de commentarytrack voldoende uitgelegd.)

Enig punt van kritiek vind ik het personage van John Hurt.

Maar science FACtion is zelden zo duidelijk neergezet.

(PS. Science faction is een benaming die door "The Andromedastrain" is geïntroduceerd en betekent eigenlijk: "Science fiction... maar het zou heel goed mogelijk kunnen zijn.")

jay73 schreef:

Helemaal mee <B>oneens</B>... dit is nl. nergens in de film storend... het wordt op een subtiele manier in het toch al zo briliante script verwerkt... Ik kan me alleen maar bij Jordy's mening aansluiten.

Agony schreef:

Helemaal mee <B>oneens</B>... dit is nl. nergens in de film storend...

Jij vindt het niet storend. Ik dus wel. De film werd, zeker naarmate het einde naderde, een grote kleffe hap...thanx to Father Palmer Joss.

Visueel en wetenschappelijk vond ook ik dit een behoorlijke film, daar hoor je mij ook niet over klagen, Stephan. Ik heb dan ook gemengde gevoelens bij Contact.

Wat bedoel je trouwens met polderbeschouwing?

avatar van StuF

StuF

religie heeft beetje gelijk, wetenschap heeft beetje gelijk. laten we de middenweg kiezen. a la poldermodel dus

jay73

Precies, dat dacht ik ook.

Dat kan mij dus niet in de schoenen geschoven worden, dacht ik zo.

avatar van santana

santana

fantastisch film! Meesterwerk!

avatar van mc rosss

mc rosss

het einde van de film vind ik maar niets, het begin is nog realistisch maar het einde??

avatar van cornelis

cornelis

mc ross, wat is voor jou dan precies de relatie tussen realisme en kwaliteit?

Jordy

Het einde is niet realistisch?? vond ik juist een prachtige (niet slappe zoals anderen) mengeling tussen beide "antwoorden" op de gebeurtenissen uit deze film. Wat daar niet realistisch aan is? Bracht mij juist met beide benen op aarde na de bijzondere gebeurtenissen ("ehm Jordy, denk eens goed bij jezelf na... gebeurde er nou allemaal wel écht wat je dacht dat er gebeurde?).

Kortom, onrealistisch vind ik een vreemde uitdrukking met betrekking tot het einde van deze film

avatar van Hemdale

Hemdale

Hele aparte film absoluut niet mijn favoriet in het genre, vond het een beetje tegenvallen...

avatar van gremlin gizmo

gremlin gizmo

zitten in deze film ook aliens?

Jordy

Foster heeft richting het eind van de film een ontmoeting met een alien, die de vorm van haar overleden vader heeft aangenomen. Of dit "echt" was, of dat dit een hallucinatie van haar was, is op het einde van de film de vraag.

avatar van gremlin gizmo

gremlin gizmo

?

Jordy

wat is daar niet duidelijk aan?

avatar van Stephan

Stephan

Briljante parallel met de hele discussie door de film over haar atheisme als ze uiteindelijk de enige lijkt die 'gelooft' en dat voor een bijna inquisitie-verhoor moet verdedigen.
Ben ook blij dat de film niet in Spielberg/Cameron valkuil stapt v.w.b. die aliens.

avatar van Linda

Linda

Het word toch echt eens tijd dat ik weer eens een nieuwe 4uurs band ga halen want ik mis elke keer de meest goede films. Hopelijk is hij op tijd afgelopen.