Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
Achilles
Mijn persoonlijke favoriet. Ik vond het een adembenemende film met geweldige vechtscenes. Het verhaal, de omgeving, het acteerwerk en de "power of love" hebben me, toen ik de film voor de eerste keer zag, meteen veroverd.
Het muzikale meesterwerk van James Horner geeft daarbij de film een extra dimensie en elegantie!!
Mel Gibson vervult zijn karakter William Wallace met veel passie wat een ware inspiratiebron oplevert. De film weerspiegelt perfect de schotse trots!!
Alles in deze film is smaakvol en met veel zorg en aandacht in elkaar gezet. Een schitterend einde dat hij zijn vrouw ziet tijdens een traumatische gebeurtenis en dat hij het uitschreewt voor vrijheid en niet smeekt om genade!!
Een epische topper die je iedere keer weer opnieuw wilt gaan zien!
5 *****
Doom
Ik heb hem herzien en sluit me volledig aan bij Achilles, het is een topper!
Verhoogd naar een 5*
muismat
Geweldige film, totdat je hem een keer of 10 hebt gezien, dan levert ie toch wat van zijn magie in, toch zeker een 4.
Purmerend
Mooie film, met veel actie, maar ook liefde, vertrouwen, bedrog, vriendschap en bovenal prachtige muziek.
Muja
Zeker 1 van mijn favorieten... Hoe Mel Gibson zijn rol neerzet, hoe de muziek je raakt, en van Sophie Marceau kan ik maar geen genoeg krijgen wat ziet ze dr beeldschoon uit zeg..! Dit is een topper..!
S.Y
Majestykn
Klassieker godverdomme, een echte klassieker.Mel Gibson zijn eigen produkties en regie zijn een orgasme voor oog en ziel.Damn! 5!!!
Muja
Wuahahahahhaahhaahahhahaha
Prachtig gezegd !!!
sun
Deze film ondertussen voor de 3de keer gezien en zelfs dan heb ik hem van begin tot het einde nog met spanning bekeken. Dit pareltje krijgt van mij een DIKKE 5 en weet zeker dat ik hem nog wel een aantal keren zal bekijken. Na 177 minuten vol kijkplezier heb je spijt dat hij gedaan is. BRILJANT!!!!!!!!!!!!!
Phil Leotardo
Gisteren voor de zoveelste keer gekeken en ik blijf erbij 5 sterren voor deze geweldige film. Het acteerwerk is subliem zowel van Mel Gibson als van Patrick McGoohan. Ik vind Longshanks duidelijk de show stelen als wrede koning van Engeland. De rest van de cast past ook precies op hun plaats, de locaties en de effecten plus actie zijn zelfs nu nog top. Een klassieker die na 10 jaar na uitgebracht te zijn nog steeds geweldig om naar te kijken is
Nomak
Prachtige film, een meesterwerk.
Ik heb hem een tijdje niet meer gezien, ik geef er nu 4,5 sterren voor maar het kan goed zijn dat ik dat verhoog naar 5 na herziening.
Materny
Was eigenlijk 1e van de eerste films in dit genre die echt famous werd.
Natuurlijk weten we allemaal waarom deze film zo bekend is en waarom hij maar liefst 3.91 sterren heeft.
Simpel, goede Se, mooie locaties, verhaal op zich is natuurlijk waargebeurd maar dankzij de scherpe uitvoering op scherm is er geen enkel saai moment in de film te bekennen.
En natuurlijk, de acteerprestaties zijn gewoon over-the-top.
Ik heb Gibson altijd al sterke rollen zien spelen maar deze vindt ik nog altijd de beste.
Natuurlijk ook applaus voor de overige selectie van acteurs

Mark Oetelaar
ik heb hem toevallig gister gekocht
en het is wel een mooie film maar wat er in gebeurt is niet helemaal waar wisten jullie dat?
Er zijn grote veranderingen:
-De film opent met de verteller, die aangeeft dat de wrede Edward Schotland claimde. Dit zet meteen een anti-Engelse toon, terwijl in werkelijkheid de Schotten niet konden bepalen wie de nieuwe koning moest zijn, waardoor ze Edward uitgenodigd hebben.
-De positie in de strijd die Robert the Bruce inneemt.
-De belangrijke rol die Andrew Murray gespeeld heeft.
-De afkomst van William Wallace. In de film wordt gedaan of hij een arme jongen was, die door een zonderlinge man Latijn geleerd heeft. In werkelijkheid kwam Wallace uit een vooraanstaande familie en was hij onderwezen in diverse disciplines.
-De familie van William Wallace, zowel de dood van diens vader als het feit dat hij broers en een zus had.
-De manier van vechten van de rebellen. Braveheart perfectioneerde namelijk de circulaire aanvalsbeweging, waardoor ze de overmacht aankonden. In de film lijkt het meer op een paar boeren die met een knots en een zeis de vijand ongeorganiseerd (en zonder beschermende kleding) tegemoet treden.
Was eigenlijk 1e van de eerste films in dit genre die echt famous werd.
Hoe kom je daar in hemelsnaam bij? Het zal wel de eerste zijn die jou opviel.
Het is voor mij nog altijd een raadsel.
The One Ring
Ik denk dat de eerste uit dit genre die echt bekend werd Ben-Hur uit de jaren '20 is.
TheRisingSun
ik heb hem toevallig gister gekocht
Er zijn grote veranderingen:
-De positie in de strijd die Robert the Bruce inneemt.
-De belangrijke rol die Andrew Murray gespeeld heeft.
Wel leuke feitjes om te weten,maar het maakt de film er voor mij totaal niet minder door! Op en top een topfilm voor mij!
En voor jou wordt ie ook niet minder aan je stem te zien.
Materny
Eey wouter.
Ik ben benieuwd welke film jij dan hebt gezien die meer Fame kreeg als Braveheart van voor 1995.
En zeg aub niet een film van voor de oorlog want dat is van een andere wereld.
Maar als jij een film vindt van de laatste 60 jaar die voor Braveheart uitkwam en die meer Fame kreeg als Braveheart, dan neem ik inderdaad mijn woorden terug.
Want bij mijn weten ken ik daar geen een film van.
Je hebt natuurlijk wel Spartacus, wat een geweldige film is maar die niet echt veel fame kreeg.

RemyBl
Als de oscar voor fame staat.
Eey wouter.
En zeg aub niet een film van voor de oorlog want dat is van een andere wereld.
Tja, dat vind ik al een stupide uitsluiting, maar goed, dan zijn er nog films.
Grappig, eerst zeg je dat het een van de eerste films is die zo beroemd werd en nu vraag je om een beroemdere film. Wat wil je nu eigenlijk?
Maar goed, u vraagt wij draaien.
Ben Hur 11 oscars. Nu jij weer.
Want bij mijn weten ken ik daar geen een film van.
Dat blijkt.

Da's een grapje, hoop ik? Die film was een groot succes, won 4 oscars en is uitgegroeid tot een absolute klassieker.
SuperSideSwipe
The Last Samurai, Lord of the Rings, Troy. hangt er maar net vanaf welk aspect je aan het genre beviel
djelle
The Patriot (ook met Mel Gibson) vond ik zeer goed.
Remi
heeft iemand nog enige tips voor leuke films in dit genre?
- Gladiator
- Lord of the Rings trilogie
- The Patriot
- King Arthur
- Kingdom of heaven
- Troy
- Last Samurai
metaledje
dit blijft tog mun favo in dit genre,en dit genre boeit mij het meest,ik hou hiervan, weet nie wat ut is maar moet elke keer weer janke als ik deze film weer zie :-O 5*
Benja
Mijn absolute favoriet in dit genre, begrijp ook helemaal niets van sommige mensen die zeggen dat mel gibson niet goed is in deze film. een echte klassieker.

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vanavond op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart