• 9.416.409 stemmen

Oorlog / Historisch | 177 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Mel Gibson, Sophie Marceau en Patrick McGoohan

IMDb beoordeling: 8,3 (1.158.682)

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 7 september 1995

Plot Braveheart

"Every man dies. Not every man truly lives."

Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.

William Wallace

Mother MacClannough

Nee, leuker....

avatar van Achilles

Achilles

Mijn persoonlijke favoriet. Ik vond het een adembenemende film met geweldige vechtscenes. Het verhaal, de omgeving, het acteerwerk en de "power of love" hebben me, toen ik de film voor de eerste keer zag, meteen veroverd.

Het muzikale meesterwerk van James Horner geeft daarbij de film een extra dimensie en elegantie!!

Mel Gibson vervult zijn karakter William Wallace met veel passie wat een ware inspiratiebron oplevert. De film weerspiegelt perfect de schotse trots!!

Alles in deze film is smaakvol en met veel zorg en aandacht in elkaar gezet. Een schitterend einde dat hij zijn vrouw ziet tijdens een traumatische gebeurtenis en dat hij het uitschreewt voor vrijheid en niet smeekt om genade!!

Een epische topper die je iedere keer weer opnieuw wilt gaan zien!

5 *****

avatar van Doom

Doom

Ik heb hem herzien en sluit me volledig aan bij Achilles, het is een topper!

Verhoogd naar een 5*

avatar van muismat

muismat

Geweldige film, totdat je hem een keer of 10 hebt gezien, dan levert ie toch wat van zijn magie in, toch zeker een 4.

avatar van Purmerend

Purmerend

Mooie film, met veel actie, maar ook liefde, vertrouwen, bedrog, vriendschap en bovenal prachtige muziek.

avatar van Muja

Muja

Zeker 1 van mijn favorieten... Hoe Mel Gibson zijn rol neerzet, hoe de muziek je raakt, en van Sophie Marceau kan ik maar geen genoeg krijgen wat ziet ze dr beeldschoon uit zeg..! Dit is een topper..!

S.Y

avatar van Majestykn

Majestykn

Klassieker godverdomme, een echte klassieker.Mel Gibson zijn eigen produkties en regie zijn een orgasme voor oog en ziel.Damn! 5!!!

avatar van Muja

Muja

Majestykn schreef:

Wuahahahahhaahhaahahhahaha Prachtig gezegd !!!

avatar van sun

sun

Deze film ondertussen voor de 3de keer gezien en zelfs dan heb ik hem van begin tot het einde nog met spanning bekeken. Dit pareltje krijgt van mij een DIKKE 5 en weet zeker dat ik hem nog wel een aantal keren zal bekijken. Na 177 minuten vol kijkplezier heb je spijt dat hij gedaan is. BRILJANT!!!!!!!!!!!!!

avatar van Phil Leotardo

Phil Leotardo

Gisteren voor de zoveelste keer gekeken en ik blijf erbij 5 sterren voor deze geweldige film. Het acteerwerk is subliem zowel van Mel Gibson als van Patrick McGoohan. Ik vind Longshanks duidelijk de show stelen als wrede koning van Engeland. De rest van de cast past ook precies op hun plaats, de locaties en de effecten plus actie zijn zelfs nu nog top. Een klassieker die na 10 jaar na uitgebracht te zijn nog steeds geweldig om naar te kijken is

avatar van Nomak

Nomak

Prachtige film, een meesterwerk.

Ik heb hem een tijdje niet meer gezien, ik geef er nu 4,5 sterren voor maar het kan goed zijn dat ik dat verhoog naar 5 na herziening.

avatar van Materny

Materny

Was eigenlijk 1e van de eerste films in dit genre die echt famous werd.

Natuurlijk weten we allemaal waarom deze film zo bekend is en waarom hij maar liefst 3.91 sterren heeft.

Simpel, goede Se, mooie locaties, verhaal op zich is natuurlijk waargebeurd maar dankzij de scherpe uitvoering op scherm is er geen enkel saai moment in de film te bekennen.

En natuurlijk, de acteerprestaties zijn gewoon over-the-top.

Ik heb Gibson altijd al sterke rollen zien spelen maar deze vindt ik nog altijd de beste.

Natuurlijk ook applaus voor de overige selectie van acteurs

ik heb hem toevallig gister gekocht

en het is wel een mooie film maar wat er in gebeurt is niet helemaal waar wisten jullie dat?

Er zijn grote veranderingen:

-De film opent met de verteller, die aangeeft dat de wrede Edward Schotland claimde. Dit zet meteen een anti-Engelse toon, terwijl in werkelijkheid de Schotten niet konden bepalen wie de nieuwe koning moest zijn, waardoor ze Edward uitgenodigd hebben.

-De positie in de strijd die Robert the Bruce inneemt.

-De belangrijke rol die Andrew Murray gespeeld heeft.

-De afkomst van William Wallace. In de film wordt gedaan of hij een arme jongen was, die door een zonderlinge man Latijn geleerd heeft. In werkelijkheid kwam Wallace uit een vooraanstaande familie en was hij onderwezen in diverse disciplines.

-De familie van William Wallace, zowel de dood van diens vader als het feit dat hij broers en een zus had.

-De manier van vechten van de rebellen. Braveheart perfectioneerde namelijk de circulaire aanvalsbeweging, waardoor ze de overmacht aankonden. In de film lijkt het meer op een paar boeren die met een knots en een zeis de vijand ongeorganiseerd (en zonder beschermende kleding) tegemoet treden.

daar worden we still van hè?

avatar van Achilles

Achilles

dit zijn geen grappen nee

Materny schreef:

Was eigenlijk 1e van de eerste films in dit genre die echt famous werd.

Hoe kom je daar in hemelsnaam bij? Het zal wel de eerste zijn die jou opviel.

Het is voor mij nog altijd een raadsel.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik denk dat de eerste uit dit genre die echt bekend werd Ben-Hur uit de jaren '20 is.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Mark Oetelaar schreef:

ik heb hem toevallig gister gekocht

Er zijn grote veranderingen:

-De positie in de strijd die Robert the Bruce inneemt.

-De belangrijke rol die Andrew Murray gespeeld heeft.

Wel leuke feitjes om te weten,maar het maakt de film er voor mij totaal niet minder door! Op en top een topfilm voor mij!

En voor jou wordt ie ook niet minder aan je stem te zien.

avatar van Materny

Materny

Eey wouter.

Ik ben benieuwd welke film jij dan hebt gezien die meer Fame kreeg als Braveheart van voor 1995.

En zeg aub niet een film van voor de oorlog want dat is van een andere wereld.

Maar als jij een film vindt van de laatste 60 jaar die voor Braveheart uitkwam en die meer Fame kreeg als Braveheart, dan neem ik inderdaad mijn woorden terug.

Want bij mijn weten ken ik daar geen een film van.

Je hebt natuurlijk wel Spartacus, wat een geweldige film is maar die niet echt veel fame kreeg.

avatar van RemyBl

RemyBl

Als de oscar voor fame staat.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ben Hur, Spartacus, Seven Samurai.

Materny schreef:

Eey wouter.

En zeg aub niet een film van voor de oorlog want dat is van een andere wereld.

Tja, dat vind ik al een stupide uitsluiting, maar goed, dan zijn er nog films.

Grappig, eerst zeg je dat het een van de eerste films is die zo beroemd werd en nu vraag je om een beroemdere film. Wat wil je nu eigenlijk?

Maar goed, u vraagt wij draaien.

Ben Hur 11 oscars. Nu jij weer.

Want bij mijn weten ken ik daar geen een film van.

Dat blijkt.

Da's een grapje, hoop ik? Die film was een groot succes, won 4 oscars en is uitgegroeid tot een absolute klassieker.

avatar van Stephan

Stephan

Life of Brian

heeft iemand nog enige tips voor leuke films in dit genre?

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

The Last Samurai, Lord of the Rings, Troy. hangt er maar net vanaf welk aspect je aan het genre beviel

avatar van djelle

djelle

The Patriot (ook met Mel Gibson) vond ik zeer goed.

avatar van Remi

Remi

Mark Oetelaar schreef:

heeft iemand nog enige tips voor leuke films in dit genre?

- Gladiator

- Last Samurai

bedankt! ik denk dat ik The Patriot ga halen

avatar van metaledje

metaledje

dit blijft tog mun favo in dit genre,en dit genre boeit mij het meest,ik hou hiervan, weet nie wat ut is maar moet elke keer weer janke als ik deze film weer zie :-O 5*

avatar van Benja

Benja

Mijn absolute favoriet in dit genre, begrijp ook helemaal niets van sommige mensen die zeggen dat mel gibson niet goed is in deze film. een echte klassieker.