• 9.381.546 stemmen

Oorlog / Historisch | 177 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Mel Gibson, Sophie Marceau en Patrick McGoohan

IMDb beoordeling: 8,3 (1.153.575)

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 7 september 1995

Plot Braveheart

"Every man dies. Not every man truly lives."

Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.

William Wallace

Young William Wallace

MacClannough

Mother MacClannough

Menni

Da's prachtig omschreven, het betoog klopt van A tot Z. En toch vind ik het totaal niet erg als iemand geen problemen heeft met Het Concept. Ik was me er tijdens Braveheart volledig van bewust dat ik naar Het Concept zat te kijken, ben zelfs ook niet bepaald ontzettend liefhebber van Het Concept. En toch heb ik me er prima mee vermaakt. De idiote kruistocht en dan vooral in de vorm van steeds weer terugkerende oneliners, dat is waar bijvoorbeeld Stephan terecht al enige irritatie over uit. Als je écht oprecht (kort samengevat) tegen oppervlakkigheid wilt strijden, wat op zich heel nobel is, dan is dit dus geen effectieve manier. Al zijn de reakties van Asmahan al een stuk prettiger en respectvoller dan die van Wouter. Verder roep ik alle Braveheart-liefhebbers op vooral te blijven genieten.

avatar van Stephan

Stephan

Ashmahan... Het doet me ineens aan zo'n beetje elke filmklassieker denken. Ik gooi er nog een halve ster tegenaan...

En Menni... jij snapt het tenminste...

Menni

Dank je, Stephan, en toch ga ik speciaal om jou te pesten nu toch maar NIET ook met een halve ster verhogen, ook al had ook ik die neiging enigszins .

Asmahan

Wohoooo het werkt, Stephan!

Menni

Ik ruik snode allianties.. Ook al zo Concept, yuck .

Asmahan

Maak je geen zorgen, ik pleit niet voor een algehele Braveheartverbranding. Waar films branden, branden ooit mensen... (mooie quote voor een Conceptfilm).

Menni

't Is zondermeer een interessante discussie.. Anti-Conceptie is in sommige kringen al Het Nieuwe Concept geworden, maar dan moeten we inderdaad niet bij Braveheart zijn .

Asmahan

Opperde ik niet al eerder dat de mogelijkheid bestaat dat Gibson zich waagt aan een film over Paus JP2?

Anticonceptie draag ik zeker voorlopig een warm hart toe. Ik word nu al moedeloos als ik denk aan alle heerlijke familiefilms die ik anders met kroost uit moet zitten. (Deze uitspraak klopt ook in niet metaforische zin).

Menni

Oh, niks mis met anticonceptie hoor, maar mijn anti-anticonceptie begint op te spelen als volstrekte onbekenden met geweld condooms om m'n hart trachten te trekken.

(zo, dat was wel weer even genoeg metafoor voor vandaag)

Asmahan

Hahahaha, ik heb juist bij dit soort films het gevoel dat ze met te veel bombarie mijn hart willen raken.

Menni

Joh, dat was uit je betoog nog helemaal niet duidelijk naar voren gekomen .

avatar van Wouter

Asmahan schreef:

Maak je geen zorgen, ik pleit niet voor een algehele Braveheartverbranding.

Nee, dat was ik.

Menni

Ah, kijk eens aan, heb ik toch nog een mooi moment gevonden om een halve ster toe te voegen!

Asmahan

Had je Wouter daarvoor nodig?

Menni

Yep.. Door degelijke en gezellige argumentatie laat ik me nooit verleiden tot dit soort kinderachtigheden.

Asmahan

Je werkt met halve sterren, volgens mij hoop je dat ie nog vaak komt etteren.

avatar van gotti

Wees daar maar niet bang voor...

Menni

Daar hoef ik niet eens voor te hopen hoor!

En nu weer on-topic graag.

avatar van XfofaXX

XfofaXX

Menni schreef:

... en weer af te kappen.

Volgens mij zit je gewoon Wouter wat te treiteren...

avatar van opa_paul

opa_paul

en toch geeft iedereen er steeds weer een half sterretje bij he!... mooi zo.. nog ff discussieren en we zitten allemaal aan de 5*-en

ga zo door!

avatar van crown_secure

crown_secure

Lekkere film. Veel actie en een triest einde. Een welverdiende 4!

avatar van MaryCorleone

MaryCorleone

David O'Hara als 'gekke Ier' was ook geweldig in deze film!

avatar van ropjuh89

ropjuh89

Hele mooie film! Er zit een geweldig verhaal in! Alleen op het laatst was het bijna huilen, heel ontroerend als 'tie wordt doodgemarteld.... Zeker 4,5 ster waard!

• 2082 stemmen

heel ontroerend als 'tie wordt doodgemarteld....

Ik blijf me verbazen over zijn nogal lichte behandeling. Volgens mij ging dat destijds veel anders.

avatar van gotti

Misschien ben ik niet masochistisch genoeg, maar echt prettig is het volgens mij niet, om een ijzeren haak in je lijf gejast te krijgen.

• 2082 stemmen

Toegegeven dat ik niet wist wat masochistisch is, dus maar opgezocht.

ma·so·chis·me (het ~)
1 psychische gesteldheid waarbij het ondergaan van vernedering en pijn een belangrijk middel is tot seksuele bevrediging
Hmmm...

Maargoed, ik bedoelde maar, dat hij voor zijn daden een naar mijn idee lichte behandeling heeft gekregen. Denk maar eens aan wat ze met Balthazar Gerards hebben gedaan, om maar een groot voorbeeld te noemen...

U-96 schreef:

Toegegeven dat ik niet wist wat masochistisch is, dus maar opgezocht.

ma·so·chis·me (het ~)
Hmmm...
You are saying?

Lijkt me allebei vrij pijnlijk, zowel een vierendeling als een haak in je lijf, die een keer flink wordt doorgetrokken, waarna, als ik het goed heb, zijn lichaam in vieren wordt gehakt.

You are saying?

Wat er staat...

Klopt. Maar wat ze met Gerards hebben gedaan ging veel verder dan alleen vierendeling. Hij werd dagenlang gemarteld, Wallace's ging heel wat sneller.

Klik hier om te lezen wat ze met Gerards hebben gedaan. Staat ergens
't Is te akelig en te verschrikkelijk om hier vermeld te worden met vetgedrukte letters. Daar staat het.

U-96 schreef:

Wat er staat...

Doe niet zo popi. Als je smiley's bebruikt, moet je het wel goed doen. Wat bedoel je er in hemelsnaam mee?