Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
Menni
Da's prachtig omschreven, het betoog klopt van A tot Z. En toch vind ik het totaal niet erg als iemand geen problemen heeft met Het Concept. Ik was me er tijdens Braveheart volledig van bewust dat ik naar Het Concept zat te kijken, ben zelfs ook niet bepaald ontzettend liefhebber van Het Concept. En toch heb ik me er prima mee vermaakt. De idiote kruistocht en dan vooral in de vorm van steeds weer terugkerende oneliners, dat is waar bijvoorbeeld Stephan terecht al enige irritatie over uit. Als je écht oprecht (kort samengevat) tegen oppervlakkigheid wilt strijden, wat op zich heel nobel is, dan is dit dus geen effectieve manier. Al zijn de reakties van Asmahan al een stuk prettiger en respectvoller dan die van Wouter. Verder roep ik alle Braveheart-liefhebbers op vooral te blijven genieten.
Stephan
Ashmahan... Het doet me ineens aan zo'n beetje elke filmklassieker denken. Ik gooi er nog een halve ster tegenaan...
En Menni... jij snapt het tenminste...
Menni
Dank je, Stephan, en toch ga ik speciaal om jou te pesten nu toch maar NIET ook met een halve ster verhogen, ook al had ook ik die neiging enigszins
Ik ruik snode allianties.. Ook al zo Concept, yuck
Asmahan
Maak je geen zorgen, ik pleit niet voor een algehele Braveheartverbranding. Waar films branden, branden ooit mensen... (mooie quote voor een Conceptfilm).
Menni
't Is zondermeer een interessante discussie.. Anti-Conceptie is in sommige kringen al Het Nieuwe Concept geworden, maar dan moeten we inderdaad niet bij Braveheart zijn
Asmahan
Opperde ik niet al eerder dat de mogelijkheid bestaat dat Gibson zich waagt aan een film over Paus JP2?
Anticonceptie draag ik zeker voorlopig een warm hart toe. Ik word nu al moedeloos als ik denk aan alle heerlijke familiefilms die ik anders met kroost uit moet zitten. (Deze uitspraak klopt ook in niet metaforische zin).
Menni
Oh, niks mis met anticonceptie hoor, maar mijn anti-anticonceptie begint op te spelen als volstrekte onbekenden met geweld condooms om m'n hart trachten te trekken.
(zo, dat was wel weer even genoeg metafoor voor vandaag)
Asmahan
Hahahaha, ik heb juist bij dit soort films het gevoel dat ze met te veel bombarie mijn hart willen raken.
Menni
Joh, dat was uit je betoog nog helemaal niet duidelijk naar voren gekomen
Maak je geen zorgen, ik pleit niet voor een algehele Braveheartverbranding.
Nee, dat was ik.
Menni
Ah, kijk eens aan, heb ik toch nog een mooi moment gevonden om een halve ster toe te voegen!
Menni
Yep.. Door degelijke en gezellige argumentatie laat ik me nooit verleiden tot dit soort kinderachtigheden.
Asmahan
Je werkt met halve sterren, volgens mij hoop je dat ie nog vaak komt etteren.
Menni
Daar hoef ik niet eens voor te hopen hoor!
XfofaXX
... en weer af te kappen.
Volgens mij zit je gewoon Wouter wat te treiteren...
opa_paul
en toch geeft iedereen er steeds weer een half sterretje bij he!... mooi zo.. nog ff discussieren en we zitten allemaal aan de 5*-en
ga zo door!
crown_secure
Lekkere film. Veel actie en een triest einde. Een welverdiende 4!
ropjuh89
Hele mooie film! Er zit een geweldig verhaal in! Alleen op het laatst was het bijna huilen, heel ontroerend als 'tie wordt doodgemarteld....
Zeker 4,5 ster waard!
- 2082 stemmen

Ik blijf me verbazen over zijn nogal lichte behandeling. Volgens mij ging dat destijds veel anders.
Misschien ben ik niet masochistisch genoeg, maar echt prettig is het volgens mij niet, om een ijzeren haak in je lijf gejast te krijgen.
- 2082 stemmen
Toegegeven dat ik niet wist wat masochistisch is, dus maar opgezocht.
ma·so·chis·me (het ~)
1 psychische gesteldheid waarbij het ondergaan van vernedering en pijn een belangrijk middel is tot seksuele bevrediging Hmmm...

Maargoed, ik bedoelde maar, dat hij voor zijn daden een naar mijn idee lichte behandeling heeft gekregen. Denk maar eens aan wat ze met Balthazar Gerards hebben gedaan, om maar een groot voorbeeld te noemen...
Toegegeven dat ik niet wist wat masochistisch is, dus maar opgezocht.
ma·so·chis·me (het ~)

Wat er staat...
Klopt. Maar wat ze met Gerards hebben gedaan ging veel verder dan alleen vierendeling. Hij werd dagenlang gemarteld, Wallace's ging heel wat sneller.
Klik hier om te lezen wat ze met Gerards hebben gedaan. Staat ergens
't Is te akelig en te verschrikkelijk om hier vermeld te worden met vetgedrukte letters. Daar staat het.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vrijdagavond (16 augustus) op televisie

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart