Genre: Thriller
Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars
Releasedatum: 1 februari 1996
Bekijk via Prime Video
Plot The Usual Suspects
"Five criminals. One line up. No coincidence."
In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.
McManus
Edie Finneran
Jack Baer
Jeff Rabin
Martijnnn
Ja, met een beetje opletten kon je dat er wel uithalen, je krijgt genoeg aanwijzingen. Dat wil niet zeggen dat het er niet minder briljant om is.
thegoodfella
Ik vind dit een hele goede film. Een topsfeer topcast en een topverhaal.
alleen heb ik een groot kritiekpunt en dat is het feit dat Kevin spacey per individu kan zeggen wat er op de boot is gebeurt en dat vond ik toch zeer ongeloofwaardig omdat hij helemaal niet bij ieder individu aanwezig geweest kan zijn.
Miron
Na het zien van deze film vond ik hem om eerlijk te zijn vrij saai en op sommige momenten erg ingewikkeld. De tweede keer dat ik keek kon ik het een stuk beter volgen en waardeerde ik elke scene wat meer. Na het zien van de laatste scene wist ik dat ik zojuist een waar meesterwerk heb ervaren dat voorzien is van top acteerwerk, verhaal, muziek en een geniaal einde!
* * * * *
Maartenn
Een ijzer sterke misdaadfilm van Bryan Singer, die hierna, helaas, niets écht noemenswaardig meer heeft gemaakt. The Usual Suspect is, zoals veel films in de top250, één van de films die je móet hebben gezien als je jezelf volwaardig filmliefhebber wilt noemen.
De manier van vertellen is een manier die je moet aanstaan; het verhaal begint in de 'verleden tijd' met de moord op crimineel genaamd Keaton op een boot. Met deze scene wordt je gelijk al in de verre diepte van het verhaal gegooid. Vervolgens wordt je mee terug genomen naar de 'tegenwoordig tijd' waar een zenuwachtige Verbal Kint, een manke, enigszins onnozele man, betrokken blijkt te zijn bij het zojuist vertoonde schietincident. Een politieman die het onderzoek leidt, dwingt hem tot een revisie van zijn verklaring en hierop volgt een spectaculair verhaal over list en bedrog met als leidraad de mysterieuze persoon Kaiser Söze. De manier van vertellen, het de hele tijd heen en weer gaan tussen verleden en heden levert, in tegenstelling tot sommige andere films geen verwarring, het schept duidelijkheid het verhaal in een juist kader te kunnen plaatsen. Het perfect uitvoeren van deze overgangen is met name te danken aan de goede timing van de regie.
Opzich een verhaal, wat geen potentiële topper hoeft te vormen. Het is dan ook de combinatie van ijzersterk acteerwerk met een constant hoog mysterie gehalte (wie is toch die Kaizer Söze en bestaat hij wel echt?) die deze film tot een topper maken. Kevin Spacey in topvorm is sowieso altijd genieten, ik noem een American Beauty, maar met een cast die voor de rest ook nog wordt aangevuld met acteurs die weliswaar geen leidende rol spelen, maar alles zeer gedoseerd en zeer goed uitgevoerd neerzetten, is deze film een waar plezier om eens te kijken.
Een 4.5*
"The Greatest Trick the Devil Ever Pulled Was Convincing the World He Didn't Exist"
komerad
Ik kwam eens thuis na een hele namiddag werken, pofte in de zetel en begon te zappen op zoek naar iets interessants. Bleek er net een film te beginnen, de eerste indruk leek me goed en heb hem uitgekeken.
Daarna heb ik toch wel het tv boekje gezocht om te weten welke fantastische film ik zopas gezien had. Jawel The usual suspects!
MarazRecep
MEESTERWERK!
Hulde voor deze film, zelden zo'n goed film gezien. Vooral het einde ik zat met open mond te kijken, gebeurd niet vaak dat ik zo'n shock krijg van een film. Je moet Usual Suspects keertje in je leven hebben gezien, echt uniek.
5* (10/10)
Grover
Een klassieker, met aparte personages, onverwachtte wendingen en puik acteerwerk. Prima om standaard in je collectie te hebben.
speranza
Deze film zet je op briljante wijze op het verkeerde been. Door het ijzersterke begin zit je meteen in de film. Er wordt in dit mysterie bijzonder knap tussen verleden en heden geschakeld. Kevin Spacey speelt op uitmuntende wijze de rol van Verbal Kint. Niemand kan zien aankomen dat hij uiteindelijk de briljante schurk blijkt te zijn. Zelfs met deze wetenschap zie je de angst op zijn gezicht tijdens de scène waarin zijn overgebleven "companen" om het leven komen. In de scène vlak voor de ontknoping krijg ik zelfs bij herziening nog medelijden met dit "in de maling genomen" personage. Het acteerwerk van Gabriel Byrne is zeer goed en het acteerwerk van alle overige acteurs is goed. Tenslotte is de muziek in deze film bijzonder sterk.
Arbil
uhh ik weet niet waarom verrassend maar ik zag al laaaang van te voren dat die manke de slechterik was.
daardoor geen slechte film
i.Ron S.
zeg wat nuttigs of hou het voor je..
jijzelf kan misschien spoilertags in je voorgaande bericht zetten.
DONNI
Gisteren nog eens terug gezien en alles werd iets duidelijker dan vorige keer.
4 => 4.5
Rosicky
Briljante film! Iedereen die beweert dat ie te moeilijk is om te begrijpen let gewoon niet goed op. Dat Spacey het had gedaan was natuurlijk de grote finale, al hield ik er stiekem wel een beetje rekening mee.
speranza
Wat ik heel vreemd blijf vinden is dat je hem heel bang ziet kijken als hij alleen achterblijft bij de bestorming van het schip. Hij hoeft op dat moment toch voor niemand toneel te spelen?
Rosicky
heb ik ook nog een vraag: Tijdens de moord waarmee de film begint en eindigt, op de boot die van Spacey op Byrne, zien we steeds het shot van een soort van stapel touwen, die steeds dichter word ingezoomd. Ik vraag me af wat daar zo bijzonder aan is? Heb ik een aanwijzing gemist? of wat is er aan de hand met die stapel touwen of wat het dan ook is/zijn?
Rosicky
achter die touwen zie je een figuur lopen
H31()
Heerlijke film, die van begin tot eind spannend blijft.
Moet wel zeggen dat ik halvewege de film inderdaad wel het vermoede kreeg dat Spacey eingelijk de Kaiser Suze was. De Film wordt er zeker niet veel slechter op.
4,5 sterren
Iron Maiden
pfff, vanwege de hoge normering toch maar eens gekocht.
had van te voren al mijn twijfels, want ik vind kevin spacey niet echt bepaald een top acteur. altijd hetzelfde hoofd en geen emoties.
maar goed, film was leuk ( lachte me kapot om del Toro ) tot halverwege. hij word een beetje langdradig en dat hele gedoe over dat spook is ook overdreven gedaan. vervolgens kreeg ik een einde te zien dat precies lijkt op Scary Movie en ik dus al van halverwege zag aankomen. beetje jammer!
al met al vermakelijke film, maar 1 van de beste films ooit?
dat niet nee, helaas.
Meneer Bungel
altijd hetzelfde hoofd.
Klopt. Is mij ook opgevallen...
Sjossa
pfff, vanwege de hoge normering toch maar eens gekocht.
al met al vermakelijke film, maar 1 van de beste films ooit?
dat niet nee, helaas.
Dat van Scary Movie is ook niet gek, dat is juist gebaseerd op The Usual Suspects. Er worden wel meer films in Scary Movie geparodieerd. Vind dus eigenlijk dat je dat niet als argument mag gebruiken.
Iron Maiden
het viel me niet op tijdens de film, nu ik erover schreef viel het me pas op. einde was gewoon slecht.
Denveen
Na deze film voor de tweede keer gezien te hebben wordt de film natuurlijk minder, zeker als je weet hoe de vork eigenlijk in de steel zit. Verbanden worden sneller gelegd en de plotlijnen zijn duidelijker. Desalniettemin blijft de film geweldig boeiend en overtuigend. Kevin Spacey domineert deze film werkelijk! Mooi ook hoe de scenes aan het begin van de film schakelen tussen heden en verleden zonder enige visuele notie.
"And like that, he's gone."
abasinp
IK heb de film net afgekeken en ik moet zeggen dat ie wel tegenviel aangezien ik al wist wie de dader was, dus vond ik het einde ook helemaal niet bijzonder.
Maar ik kan me wel voorstellen dat in 1994 of 1995 mensen het einde wel bijzonder vonden.
Maar voor de mensen die denken dat ik de gehele film beoordeel op het einde de gehele film is gewoon een standaard misdaad film en ik weet zodra je een film meerdere keren gaat bekijken dat je em beter gaat vinden.
Sommigen proberen ook echt iets erachter te zoeken en ik kan me gewoon niet voorstellen dat mensen het verhaal gecompliceerd vonden.
Toentertijd was dit een film die de top 250 waardig zou zijn maar nu in de 21e eeuw is dit totaal geen uitblinker, als ik de film 10 jaar geleden had gezien zou ik em beter gevonden hebben.
B_B
- 1969 berichten
Ik hou wel van dit soort mystery films, en ook the usual suspects heeft me zeker niet doen vervelen.
Het sterkste punt van deze film is toch zeker het einde, een verrassende plotwending waarin je geconfronteerd wordt met dingen die je eerder over het hoofd zag. De film begint ook best interessant maar de zwakke schakel hier is toch echt het middenstuk. Deze is net wat te traag om echt te kunnen blijven boeien, en voelt soms een beetje aan als filler.
Acteerwerk was een beetje wisselend, Kevin Spacey leverde een erg sterke prestatie af en heb regelmatig moeten lachen om Del Toro, echt een geniaal accent. Toch had ik bij Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Kevin Pollak een beetje het idee dat het op de automatische piloot ging.
Visueel niet overdonderend, maar wel lekker strak. Beetje net als de soundtrack, degelijk maar niet bijzonder. Al met al zeker geen slechte film, maar wel een beetje overgewaardeerd naar mij idee.
3.5 ster.
M.Goodkat
Na lang treuzelen gezien maar deels de verrassing weg wist dat kevin spacey al een beetje dat hij het helemaal was maar dan nog,prachtige film,bangelijk geacteerd door iedereen en vooral van Kevin Spacey,niks voor niks een bangelijke acteur.
Spijtig dat dit de enige film is van Bryan Singer die goed is.

Bekijk hem nog snel: 'The Usual Suspects' gaat van streaming verdwijnen

'Heerlijke misdaadfilm, waarin volop te puzzelen valt': 'The Usual Suspects' komt uit in prachtige 4K-release

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Misdaadklassieker 'The Usual Suspects' van Bryan Singer vanavond op RTL 7