• 9.379.368 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.263.775)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van Mister DiablO

Mister DiablO

een meesterlijke film super!

avatar van JurassicPark

JurassicPark

een 5,0. super meesterlijke film!!!! geweldig

avatar van Ryann

Ryann

Een mooie film een 4.0

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Echt bangelijk, echt een harde film die weergeeft hoe het er vaak echt aan toegaat.

Een klein meesterwerkje.

avatar van SweetSnukky

SweetSnukky

Mooie film die de kei harde werkelijkheid laat zien. Echt 'n super goede film, maar word wel boos om de dingen die daar gebeuren...

avatar van Respekked

Respekked

Enorm sterke film, bijna beangstigend goed geacteerd door Norton. Zijn uitdrukking na de stoeprand scene is onbeschrijfelijk. Verder ziet het er allemaal goed uit en is de combinatie tussen zwart/wit en kleur een voltreffer.

Dikke 4,5*!

avatar van Sutherland

Sutherland

Niet te geloven dat ik deze film nu pas heb gezien! Misschien komt het doordat ik Edward Norton in verschillende films heb gezien en ik deze van hem ook wilde zien. Nou ik heb er geen spijt van hoor!

Ik vond de film hard, realistisch, ontroerend maar vooral goed!

Voor nu alvast 4 *

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Latesta schreef:

Verder kijken dan je neus lang is, orbit. Ooit van Lonsdalers gehoord?

Ik ben opstandig, 17 jaar, dus een puber.

Toch ben ik voor het socialisme.

avatar van mr,x

mr,x

heb hem vandaag weer gekeken hij blijft goed.

verveelt geen moment.

van mij krijgt hij 5 sterren.

avatar van Inperfections

Inperfections

Erikjuh schreef:
Goede film. Indrukwekkend door heftige gebeurtenissen en flashbacks. Ook is de weergave van neonazi's en hun standpunten vrij realistisch. Alleen als ik het verhaal doorneem, beland ik nog wel op enkele vreemde dingen. Selecteer het onderstaande...
Zo is het indrukwekkend wat Derek meemaakte in de gevangenis, het maakt zijn bekering geloofwaardig. Maar dat zijn broertje meteen bekeerd is bij het horen van zijn verhaal, kan er bij mij niet in. Als je zulke extreme gedachten hebt, zit dat vrij diepgeworteld. Als een volwassene overtuigd raakt door zulke gedachten, betekent dat, dat hij van een rationeel persoon tot een persoon is gegroeid met een verkeerd wereldbeeld. En het is nog diepgewortelder als iemand van jongs af aan al zulke standpunten opgedrongen krijgt. Ik zou het dus geloofwaardiger vinden als Danny bij zijn extreme standpunten bleef, en zich zou verzetten tegen zijn broer. Ook vindt ik de dood van Danny te geforceerd, hij keek die jongen alleen vuil aan en blies wat rook in zijn gezicht, echt een reden om iemand vol lood te knallen. De dood van Danny werd geïllustreerd als resultaat van Derek's eerdere invloed als broer (toen hij nog een neonazi was). Derek zegt dan ook "What have I done". Maar, ik zie de samenhang niet tussen die moord, en de invloed van Danny's broer. Wat tussen Danny en zijn moordenaar gebeurde, zou iedere niet-neonazi kunnen gebeuren. Maarja, genoeg gesproken.
Ik geef deze film 3,5 sterren voor Norton's goede acteerprestaties.

Afgezien van derek's dood deel ik je mening, doch geef ik hem vier sterren (een 8 ), want het is en blijft een goede film

avatar van snousje

snousje

SweetSnukky schreef:

helemaal gelijk in

avatar van Snitsel

Snitsel

heb er geen woorden voor...

misschien wel...

geschift goeie, zotte film

5*****

avatar van David_D

David_D

Een keiharde film met een mooi moraal.

avatar van cheris

cheris

De eerste keer dat ik deze film heb gezien zat ik nog op school. ( in de les Maatschappijleer)..Wat was ik geschrokken zeg, heb hem toen ook niet eens af gekeken. Nu paar jaar later heb ik hem al een paar keer gezien, en vind het een hele goeie film! Het zou ook zomaar kunnen ( in amerika dan)..

Ik kon me erg kwaad maken om de film, maar ook heb ik een traantje weggepinkt..Krijgt van mij een 5*

avatar van cyborg

cyborg

Een mooie film een 4.0

avatar van Niellus

Niellus

Indrukwekkende film dit.

Geweldig acteerwerk van Norton, en Furlong vind ik hier ook erg goed.

Mooi verhaal en een prachtig einde.

Heb deze film al tientalle keren gezien en hij blijft mooi.

Zeker een aanrader.

avatar van Lappy

Lappy

Absolute topfilm.

Script zit goed in elkaar, en de emoties worden bijzonder goed in beeld gebracht.

absoluut een 5 waard

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Hoe zit dat nou precies met de regisseur? Deze regisseur heeft toch niet de hele film gemaakt of iets dergelijks, maar de regisseur die de film had gemaakt vertrok wegens ruzie/ontevredendheid ofzoiets?

avatar van FisherKing

FisherKing

Hij mocht de final-cut niet maken, en heeft sindsdien ook nooit meer een film gemaakt.

Er is weer in de film geknipt zie ik net op Nederland 3

avatar van dannyB

dannyB

Wat is er dan uitgeknipt?

Stoeprandscene

avatar van dannyB

dannyB

Nee hoor, hij is net geweest.

avatar van Uma Oldman

Uma Oldman

Oké DannyB je bent me 1 minuutje voor...

avatar van XZtephan

XZtephan

Ja idd, ik heb hem net weer ff voor de 3e keer bekeken, en hij blijft gewoon supergoed. En zelfs op Ned 3 is de stoeprandscene er niet uitgeknipt, wat ik al erg verassend vond. Goeie film, goed acteerwerk, boeiend verhaal, kortom 4,4*

avatar van Pilcrepus

Pilcrepus

Ik dacht ook, die beroemde stoeprandscene komt niet meer. Ik was vergeten dat die later in de film kwam.
Ik vraag me toch af hoe en wanneer Derek te weten is gekomen dat zijn broertje vermoord was. Had het iets te maken met die auto die hij zag?

avatar van leyla_33

leyla_33

ben zeer onde de indruk!

goed geacteerd,goede beelden indrukwekkend gewoon.

avatar van leyla_33

leyla_33

edward norton is een stuk

ben verliefd ........:)

avatar van De Knip

De Knip

Pilcrepus schreef:

Derek zag sowieso achter elke boom een vijand. Overal waar hij liep keek hij nadrukkelijk om zich heen. Ik heb er even op zitten letten en Derek was nog geeneens een paar honderd meter van die wc's af. Hij heeft het schot gewoon gehoord. Voor de kijker kwam inderdaad die auto langs. Het is dan aan de kijker of hij inderdaad die auto herkende, maar echt van doorslaggevend belang is het niet. Hij hoorde het schot erna ook.

Pilcrepus schreef:

Ja ik heb me er ook in vergist wanneer die kwam