• 9.373.926 stemmen

Met onder meer: Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 14 december 1995

Plot La Haine

"How far you fall doesn't matter, it's how you land…"

Een Arabische jongen uit een Parijse voorstad wordt tijdens een verhoor zo hard aangepakt dat hij levensgevaarlijk verwond in het ziekenhuis belandt. Het gevolg is het uitbreken van rellen waarbij de politie slaags raakt met groepen jongeren. In het gewoel raakt een politieagent zijn pistool kwijt dat in handen van Vinz komt. Hij en zijn twee vrienden willen de gewonde jongen bezoeken, maar de politie stuurt ze weg. Vinz zweert dat hij de politieagent vermoordt als de jongen sterft.

avatar van starbright boy

Een tijdje niet verkrijgbaar bij FRS, maar hij is er weer. Voor 6,99. Een spotprijs voor een prachtige film.

Dev film is volgens de hoes 4:3. Maar als ik kijk (ik heb geen verstand van de terminologie) zie ik een film in een breed formaat met de ondertiteling in de balk beneden. Heet dat niet letterbox ofzo?

avatar van damon

damon

topfilm

een regelrechter klassieker 4,5*

titan

Mede gezien zijn positie in de top 100 vind ik La haine erg tegenvallen. Vooral het eerste half uur kabbelt het verhaal maar wat voort zonder fatosenlijke plotontwikkeling. Daarnaast zijn de motieven van de hoofdrolspelers slecht uitgewerkt, waardoor ze de hele film onsympathiek blijven. 2,5*

NB: Cicade de Deus is een veel betere film in dit genre, ga die kijken!

avatar van neo

neo

Was gewoon totaal onboeiend en wat wil het zeggen als de film realistisch is gemaakt? 2 sterren

KillaJah

Voor Hubert had ik wel sympathie, en ik denk niet dat het de bedoeling is om ze sympathiek in beeld te brengen, omdat het ook niet de sympathiekste mensen zijn denk ik.

En ik vind Cidade De Deus ook een prachtige film maar moeilijker om me ermee te identificeren omdat het zich voor een groot deel in het verleden afspeelt en omdat Brazilië zich ver van hier bevind.

avatar van Yak

Yak

Wat mij betreft is dit helemaal geen film die het moet hebben van motieven van de karakters en mirakuleuze plotwendigen (die er trouwens wel zijn, al blijven ze dicht bij de werkelijkheid staan - de situatie bij Astérix bijvoorbeeld, of het moment dat ze hun vriend in het ziekenhuis niet mogen bezoeken). Het is een schets van mensen die, door de situatie gedwongen, in allerlei zaken verzeild raken en zich proberen te redden - veel meer hebben ze niet. Dat alles prachtig, 'clean' gefilmd en zéér goed vertolkt.

Daarnaast is de hele film natuurlijk een woedeuitbarsting van de maker, die nu eindelijk eens wil dat de uitzichtloze situatie van mensen zoals Saïd, Vincent en Hubert onder ogen wordt gezien.

avatar van MFEO

MFEO

Ongeloofelijk dat deze film zo'n hoge waardering heeft. Wat zegt dit over veel moviemeter leden? Deze film roept alleen maar irritatie en boosheid op ten opzichte van dat tuig. Dit is een zeer foute linkse film.

Deze film bevestigd maar weer dat je de politie alle mogelijke middelen moet geven om zulk tuig als in deze film met harde hand aan te pakken.

Hobbes

Ik was van plan er 4 te geven, maar door het stuitende bericht hierboven maak ik er gelijk 5 van.

Geeft nog maar eens aan waarom het zo belangrijk is dat er dit soort films gemaakt moeten blijven worden.

Stop ze in straf/werk kampen onder militair regime.

Zag je dan werkelijk de menselijke kant van "het tuig" dan niet???

FisherKing

Oh ja ik zag het tuig. Daar wordt ik niet blij van. Maakt de film voor mij niet perse goed. Vond zelfs de film erg slecht. Via vele documentaires weet ik wel hoe het daar toe gaat. Deze film verkoopt zich als film met een soort quasi docu stijl. Beviel me erg slecht.

Hobbes

Ik zie niet hoe de film een quasi docu stijl zou hebben? Het is aan alle kanten een speelfilm en doet nergens alsof 't meer is.

En over dat 'tuig'. Wel eens van het spreekwoord gehoord 'Behandel mensen als beesten en ze gedragen zich als beesten'? Mooi van toepassing hier.

Hobbes schreef:

Ik ben het ook niet met MFEO eens, maar dit soort corrigerend stemgedrag vind ik pas echt stuitend. Daarom verlaag ik (tijdelijk) mijn stem met 1 ster.

avatar van Noodles

Noodles

titan schreef:

Ho ho, even normaal blijven doen. Ik corrigeer niet omdat ik die 0.5 te laag vind (ik had toen ik 't schreef nog niet eens gezien dát een 0.5 was), maar door de strekking van het bericht.

Ik vind het beangstigend dat er mensen zijn die zo denken en juist dáárom is 't het zo verschirkkelijk belangrijk dat er dit soort films gemaakt worden. En dát is de reden dat ik er 5 geef. De gemiddelde score of de score van anderen interesseren me niet.

Hobbes schreef:

Klopt wel. Ik vond de film behoorlijk beangstigend en weet hoe reeel het is. Vandaar wellicht mijn niet-terechte vergelijking. Je wordt niet echt blij als je weet hoe het er in die banileu's allemaal aan toegaat.

Maar dat maakt, voor mij, de film niet per definitie goed.

avatar van Wouter

Hoe komt het toch dat jij moeite hebt met films die de nare kanten van de wereld laten zien zoals ze werkelijk zijn, FK?

FisherKing schreef:

Laatst zei je tegen mij dat je de film weer wilde zien, omdat je oordeel wellicht te hard was.

Tja, de film is ook gebaseerd op een nieuwsfeit.

Wouter schreef:

Dat heb ik niet met alle films natuurlijk, maar wel met films waarbij ik het gevoel krijg dat dit gewoon door mijn strot wordt geduwd.

kappeuter schreef:

Klopt, ga hem ook herzien. Wellicht was ik gewoon in een erg slechte bui toen ik hem gezien heb.

Wat een gezever allemaal. Gewoon een supersterke, realistische film die de grimmige sfeer in de banlieu's perfect in beeld brengt. Niks romantisering, niks ophemelen, gewoon één en al ellende op een meeslepende manier gebracht en fantastisch gefilmd.

avatar van Wouter

Het vreemde aan de film is, dat het allemaal helemaal niet zo documentair en realistisch is.

het verhaal en spel zijn dat wel, maar de visuele aanpak is supergestileerd. En dat werkt heel goed, vind ik.

Hobbes schreef:

Dat doet er niet toe. Als het bericht van MFEO niet gepost was had je gewoon 4* gegeven. Je hebt je door het bericht laten beinvloeden in je beoordeling en dat vind ik onzin.

Als je bijvoorbeeld iemand de holocaust ziet ontkennen op tv, ga je dan ook gelijk alle films waarin de verschrikkingen van het bewind van Hitler worden getoond opwaarderen omdat je zo'n mening beangstigend vindt?

avatar van Agony

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

titan schreef:

ben ik het in z'n algemeenheid niet helemaal mee eens. Je kunt door iemand anders z'n inzichten en/of visie op een film zelf tot een andere kijk op een film komen. Ik heb het wel eens met spoilers waardoor ik bepaalde elementen in een film beter kan plaatsen en soms de film daar uiteindelijk beter door ga vinden.

Agony schreef:

Dat is hier denk ik niet het geval. Er moet m.i. onderscheid gemaakt worden tussen wat je van een film vindt en wat je opinie is over het onderwerp. Een film die precies mijn denkbeelden verwoordt is nog niet automatisch een goede film en andersom. Wat de opinie van een ander over de denkbeelden is, is (bij mij althans) totaal niet van invloed op mijn beoordeling, laat staan dat ik mijn beoordeling aanpas als iemand zijn andere visie (bijvoorbeeld op dit forum) hierover ventileert.

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Realistische film die een mooi beeld schetst van een stel jongens met een "uitzichtloze" toekomst. De verveling en het op straat hangen brengen allerlei frustraties en problemen met zich mee. Af en toe vondt ik het een iets te traag tempo hebben, maar dat was nou weer precies het realistische ervan.

avatar van starbright boy

Wouter schreef:

Precies! De film maakt door bijvoorbeeld de cameravoering en het gebruik van zwart wit (ook stylering als je dat tegenwoordig doet) de druk extra voelbaar. Een combinatie die hier erg goed werkt.

Ik vind trouwens dat deze film exact een bewijs is van het tegendeel van wat MFEO beweerde. De politie heeft in deze film veel mogelijkheden en is bijzonder hard. Dat werkt misbruik door kwaadwillende agenten in de hand. Daardoor wordt de voorstad een snelkookpan die dreigt te ontploffen.

Helaas is deze film nu pardoes uit de top 100 gevallen.

avatar van SlingBlade

SlingBlade

MFEO schreef:

Bowling for columbine wel eens gezien ?

Stop ze in straf/werk kampen onder militair regime.

Nominatie voor engste bericht van het jaar.

avatar van roda

roda

nominatie voor het beste bericht van het jaar. MFEO