• 9.374.112 stemmen

Met onder meer: Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 14 december 1995

Plot La Haine

"How far you fall doesn't matter, it's how you land…"

Een Arabische jongen uit een Parijse voorstad wordt tijdens een verhoor zo hard aangepakt dat hij levensgevaarlijk verwond in het ziekenhuis belandt. Het gevolg is het uitbreken van rellen waarbij de politie slaags raakt met groepen jongeren. In het gewoel raakt een politieagent zijn pistool kwijt dat in handen van Vinz komt. Hij en zijn twee vrienden willen de gewonde jongen bezoeken, maar de politie stuurt ze weg. Vinz zweert dat hij de politieagent vermoordt als de jongen sterft.

avatar van Wouter

En dat terwijl je de film niet gezien hebt....

Jordy

Als dit een links vs. rechts discussie gaat worden... kun je je politieke mening niet voor je houden MFEO?

avatar van roda

roda

Jordy schreef:

Jordy je laat wel linkse meningen toe, dan moet je die ook verbieden.

Verbiedt hij iets?

roda schreef:

Jordy je laat wel linkse meningen toe, dan moet je die ook verbieden.

zucht.....

heeft niets met links of rechts te maken, jordy wil gewoon geen politieke discussies bij films.

nu kan in binnen bepaalde mate een politieke discussie wel vind ik, maar dit ging weer de verkeerde kant op.

die (bijna extreem) rechtse mening van jou kennen we nu wel....

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

mister blonde schreef:

die (bijna extreem) rechtse mening van jou kennen we nu wel....

nou ja zeg. Ik heb hem nog nooit op een bericht kunnen betrappen wat niet door de beugel kon. Beetje ongenuanceerd als je het mij vraagt.

Agony schreef:

Precies, als bijvoorbeeld was geroepen dat het gedrag van de politie in deze film stuitend was zou mister blonde vast niet hebben geroepen dat de discussie de verkeerde (linkse) kant op ging.

avatar van Wouter

Overigens zie ik niet in waarom deze discussie niet hier zou mogen. Heeft alles met de inhoud van de film te maken.

titan schreef:

De vraag is of dat net zover links is als dat de opmerking van MFEO rechts is. Maar tuurlijk, zolang het over de film gaat mag de discussie hier. Maar dit zal natuurlijk binnen een paar berichten al niet meer het geval zijn, normaal gesproken. Het laatste deel van het bericht van MFEO had echt helemaal niets met de film te maken, bijvoorbeeld. Puur provocatief bedoeld.

avatar van Hobbes

Hobbes

Opmerkelijk dat het merendeel van de reactie's helemaal niet over het belangrijkste onderwerp gaat: het feit dat er iemand roept dat de jeugd in La Haine het grootste schuim der aarde is en daarvoor maar met fysiek geweld onderdrukt moet worden.

Ik kom met een reactie dat ik dat een huiveringwekkende gedachte vind, geef aan dat door zo'n uitdrukking de film bij mij in een ander daglicht komt te staan en pas mijn stem daar op aan. Als ik een dergelijke uitspraak zou horen op (ik noem maar wat) school vlak na het zien van deze film zou ik óók deze stap ondernomen hebben. Van corrigerend stemgedrag is dus absoluut geen sprake en iedere beschuldiging daarvan is ongegrond en simpelweg niet waar.

De reden dat ik niet ingegaan ben verder op het bericht van MFEO is omdat ik zeer vaak met dit soort dingen geconfronteerd word en mij regelmatig moet 'verantwoorden' voor mijn denkbeelden en idealen. Ik had er simpelweg geen zin in om het allemaal ook nog eens hier te komen doen. Een bericht als dat van MFEO is echter te stuitend om er niet op te reageren. Mijn excuses dat ik er enkel een reactie op gaf en geen uitgebreide argumentatie, dit soort berichten stemmen mij naast mistroostig en droevig ook zeer vermoeid.

Je zal van mij niet horen dat de linkse mensen in Nederland meer of minder getolereerd worden dan rechtse mensen. Voor iedere rechtse persoon die roept dat nederland pro-links is, is er een linkse persoon die steen en been klaagt over de verrechtsing van de samenleving. En waarom zul je dat van mij niet horen? Omdat het puur tijdsverspilling is. We kunnen wel op elkaar lopen schreeuwen dat de ander het fout heeft en vervolgens in twee kampen lopen grienen dat de andere kant bevoorrecht wordt, maar dat levert geen ene zak op. Dat heb ik nu al meerdere malen ondervonden in mijn leven en ik pas ervoor. Doe mij maar een discussie met argumenten. Daar heb je veel meer aan.

Nu dan: Ik zal uit de doeken doen waarom MFEO het simpelweg fout heeft als hij stelt dat:

Deze film bevestigd maar weer dat je de politie alle mogelijke middelen moet geven om zulk tuig als in deze film met harde hand aan te pakken.

Stop ze in straf/werk kampen onder militair regime

Het is al uitermate vervelend dat er niet precies wordt uitgelegd wie 'ze' precies zijn. Ik ga er maar even van uit dat 'ze' de jeugd zijn waarmee de problemen zijn ontstaan in de voorsteden van Parijs aangezien er in de film over twee kampen gesproken kan worden.

De geschiedenis heeft keer op keer uitgewezen dat geweld enkel geweld oproept, dat door middel van onderdrukking níets tot stand kan worden gebracht wat over een goede fundering beschikt. Mensen hebben vrijheid, ruimte om te denken etc. nodig om zich volledig te kunnen ontplooien. Als jij een bepaalde groepering (in dit geval de allochtoonse jongeren in Parijs) door middel van een semi-dictatuur (een andere bewoording is er niet) en volledige politiestaat wil vastpinnen, onderdrukken en vormen naar vooraf vastgelegde modellen dan zal generatie na generatie in compleet verval raken. Geen enkele mogelijkheid tot ontplooiing wordt er geboden.

Straf/werk kampen onder militair regime zullen dus op korte én lange termijn desastreuse gevolgen hebben voor een complete bevolkingsgroep en vervolgens voor de bevolkingsgroepen daar om heen. Het is ongeveer te vergelijken met de niet bestaande spreiding van allochtonen (zowel hier, als in Parijs zoals in La Haine duidelijk te zien is). Dat heeft ook gigantische problemen ten gevolge (problemen die dus mede dankzij onszelf veroorzaakt zijn (met ons bedoel ik dan de overheid, in dit geval dus ook de overheid van Frankrijk). Die problemen lopen steeds meer en meer uit de hand en de overheid raakt de controle kwijt. In plaats van een oplossing te zoeken wordt er een symptoombestrijding toegepast (het sturen van de ME naar de rellen n.a.v. de dood van Abdel in de film) die de situatie alleen maar verslechtert. In plaats van te kijken wát er nou werkelijk aan de hand is wordt er meteen gereageerd. En dat werkt dus averechts.

De onvrede wordt niet behandeld, het wordt weggeslagen. Is het dan vreemd dat de woede niet verdwijnt, maar juist enorm groeit?

De uitlatingen van MFEO zijn dus naast kortzichtig en ondoordacht ook nog eens uiterst gevaarlijk. Gelukkig staat de grondwet nooit en te nimmer toe dat 'opvoeding' door middel van geweld wordt opgelegd. Maar dat er mensen zijn die er daadwerkelijk van overtuigd zijn dat zoiets zou werken is in principe al erg genoeg.

Zoals ook in de film wordt genoemd: 'Haat roept alleen maar op tot meer haat'

Jordy schreef:

Sterker nog, na bovenstaand bericht van Hobbes is dat al niet meer het geval.

Jordy

Sja ik snap ook niet waarom je zo'n lange lap tekst gaat typen terwijl je weet dat het verwijderd gaat worden. Ik ga stoppen voor vandaag, zie morgen wel wat ik er mee doe.

avatar van KillaJah

KillaJah

Ik vind dat de tekst van Hobbes niet verwijderd mag worden omdat het een reactie is op een eerder bericht in verband met de film. En Hobbes heeft volkomen gelijk. Ik begrijp niet dat mensen de allochtone jongeren tuig of eender wat durven noemen. Het zijn gewone mensen die met de "verkeerde" huidskleur op de verkeerde plaats geboren zijn. Moesten die jongens blank zijn en in jouw dorp wonen, maar voor de rest helemaal hetzelfde karakter hebben zou het dan ook tuig zijn? Voor deze reden worden film zoals LA HAINE gemaakt. En zegt Hubert niet: "Haat lokt haat uit"? Hij is blijkbaar slimmer dan jij want jij beseft dat niet precies.

KillaJah schreef:

Dat klinkt wel erg naief Killajah. Als je zoals ik in een stad woont waar 99% van de straatroven door allochtonen wordt gepleegd praat je wel anders. Maar goed, nu begin ik me ook een beetje aan politiek te bezondigen. Ik vind in ieder geval dat Hobbes te ver is gegaan, want zijn verhaal is gewoon 1 groot politiek pamflet.

titan schreef:

Sterker nog, na bovenstaand bericht van Hobbes is dat al niet meer het geval.

Pardon?!!!!!

Het gaat juist heel erg over de film. Als dit bericht wordt weggehaald reduceert Jordy Moviemeter definitief tot een oppervlakkige site.

Hulde voor het stuk van Hobbes. Direct verbonden met de inhoud van de film. Wat zou ik zulks graag meer lezen.

titan schreef:

Tja. Deze film is een politiek statement, nauw verwant met het relaas van Hobbes.

Ik erger me vaker aan de hsyterische manier waarop alles weggeknipt wordt. Vaak terecht, maar vaak ook niet. Een discussie over God moet mogen bij Contact. Net als de discussie over de manier waarop de autoriteiten dienen om te gaan met probleemjongeren hier hoort.

Ik denk dat, afgezien het stuk waarin het persoonlijk wordt, de tekst ook zeer waardevol is.

avatar van starbright boy

eens, laten staan aub.

De discussie gaat wel over politiek, maar wel m.b.t. deze film.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja vind het ook een stuk uit mijn hart gegrepen.

avatar van MFEO

MFEO

Hobbes schreef:

....................

Dit is weer een duidelijke linkse praat. Doet me echt denken aan die types van Groen Links. Hoe stuitend en naief is jou berichtje wel niet? Als je in een stad als Rotterdam waar 99 % van de straatroven door allochtonen worden gepleegt (en het zelf eens ondervonden heb) praat je wel anders. Al hoewel vraag het me af! Als je die (s)linkse types al jaren hoor praten...... . Die linkse praat is juist erg gevaarlijk. Als je nagaat dat al bijna 50% in Rotterdam allochtoon is... dat is pas stuitend! Dan vraag je je soms af in welk land je leeft. Problemen worden daardoor alleen maar groter. "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden"

Tuurlijk moet je die figuren aanpakken. Met geweld de kop indrukken is wel weer het andere uiterste. Om maar te zwijgen over generalisatie.

avatar van Wouter

Dit is weer een duidelijke linkse praat.

Wat vooral typisch is van de laatste jaren is dat er met termen als links en rechts gesmeten wordt. En ook nog of het waarde-oordelen zijn. Laten we het bij de inhoud houden.

Criminaliteit moet worden tegengegaan. Da's wat anders dan het hele zooitje in kampen gooien. Misschien moet je eens wat cijfers zien over wat voor gevolgen straffen hebben.

Al hoewel vraag het me af! Als je die (s)linkse types

zucht.

Dit vind ik dus eng. Ik woon in een Marokkaanse buurt e n voel me prima.

Cijfers wijzen anders uit.

Agony schreef:

een discussie die naar aanleiding van death wish in het topic kwam, ontlokte nogal vergaande rechtse reacties van roda.

in de straf maatregelen pleitte roda zo ongeveer voor lijfstraffen.

hij wil in opsporingsmethode zo'n beetje vrijspel geven aan politie. oorzaak van de meeste criminaliteit waren buitenlandse jongeren.

voordat je mij ongenuanceerd noemt, lees eerst dit topic eens door. (als dat er nog is, met AL zijn berichten).

avatar van Wouter

In PM's drukt Roda zich nog onverbloemder uit.

avatar van Hobbes

Hobbes

Ik heb geprobeerd mijn stuk zo veel mogelijk over de film te laten gaan, maar om dingen zo compleet mogelijk te houden en uit te leggen moet je soms wel buiten de film treden.

Een reactie van mijn kant op MFEO is eigenlijk niet nuttig aangezien er niet op mijn argumenten ingegaan wordt, maar er alleen voorbeelden uit Nederland aagehaald worden (waar de discussie dus niet over ging). Nu is het helaas wel off-topic gegaan.

Jordy

Goed, het ging dus erg off-topic, zooi berichten verwijderd. En nu weer over de film

mister blonde

zag hem te koop voor 6,99 bij FRS. zit nog te twijfelen....

De FRS zou 'm hebben ja. Maar in Utrecht ligt 'ie nooit in de schappen. In andere steden ben ik 'm ook nog nooit tegengekomen.

Mijn hoop is gevestigd op Fisherking....

avatar van KillaJah

KillaJah

Kopen gewoon die handel je zal er geen spijt van hebben. Voor 6.99 kan je nu toch niet sukkelen.

avatar van MFEO

MFEO

KillaJah schreef:

Denk dat je wel spijt krijgen. Is een mega slechte film. TITAN vind het zelfs zwaar tegenvallen. Al had hij hem gekocht omdat hij hem wel leuk leek (kon ik me al niet voorstellen).

Als je hem wil kopen... Stuur dan een PM naar TITAN. Hij zal zeker goedkoper zijn dan in de winkel want 6,99 bij FRS is al te veel voor zo'n film.