• 9.374.096 stemmen

Witness for the Prosecution (1957)

Misdaad / Drama | 116 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Billy Wilder

Met onder meer: Tyrone Power, Marlene Dietrich en Charles Laughton

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 24 april 2003

Plot Witness for the Prosecution

"The most electrifying entertainment of our time!"

Advocaat Sir Wilfrid Robarts is net weer aan zijn werk gegaan nadat hij aan een hartaanval heeft geleden. De dokters raden hem aan om te stoppen met werken. Wanneer hij echter hoort van de zaak Leonard Vole, die beschuldigd is van moord, kan hij die niet weerstaan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sir Wilfrid Robarts

Leonard Vole

Christine Vole

Miss Plimsoll

Brogan-Moore

Emily Jane French

Janet McKenzie

avatar van stinissen

Het beste rechtbank drama aller tijden!!

avatar van hugohei

hugohei

IJzersterk rechtbankdrama, naar een erg goed toneelstuk van Agatha Christie - in allerlei details nog sterk verbeterd door Billy Wilder.

Moet je absoluut zien ! Charles Laughton ! Marlène Dietrich ! Top-amusement.

avatar van NERD

NERD

Volgens IMDb een re-release van deze film vanaf 24 April in de bios.

avatar van jay73

jay73

Sublieme film inderdaad. Met Charles Laughton in een glorieuze rol.

Een van de beste films uit de 50s, denk ik.

Charles Laughton steelt de show!

Door zijn toedoen komt er zoveel humor in de film, ik heb veelvuldig hardop moeten lachen. Dit is dus ook geen normale rechtbankfilm.

Het rechtbankgedeelte duurt misschien zelfs minder dan de helft van de film.

Marlene Dietrich is koel en doortastend. Ze heeft een heel bijzondere blik in haar ogen.

Het rechtbankverhaal is aanvankelijk heel overzichtelijk en zonder veel zijsporen, maar zoals je van Agatha Christie mag verwachten krijgt het einde een verrassende twist.

avatar van neo

neo

Helemaal met je eens kap.De hoofdrolspeler heet niet voor niets Charles Laughton. 4.5 sterren

avatar van neo

neo

As the end title comes on screen, an announcer's voice is heard requesting theatre patrons not to reveal the secret of the movie so as not to spoil the film for those who have not seen it.

Was ook wel apart

avatar van titan

titan

Wat een heerlijke, snedige klassieker is dit. Zelden zo'n geslaagde combinatie tussen humor en drama gezien. 4,5*

FisherKing

Verdorie, zo maken ze ze tegenwoordig zelden.

Charles Laughton als Sir Wilfrid Robarts speelt de rol van zijn leven. Indrukwekkend.

Waarschijnlijk een van de sterkste acteursprestaties ooit in een film. Als onverbeterlijke brompot. Maar met heel veel, en diep gevoel.

Wat ik ook zo sterk vond is het gevoel dat je echt in de Britse Rechtbank cultuur begeeft. Het zware werk van een Advocaat op leeftijd (met gezondheidsproblemen) die ethiek erg serieus neemt. (ik zie wat raaklijnen met Smulltronstället). Ondanks gevaar voor eigen leven wil ie een onschuldige tot het uiterste verdedigen. Je wil tenslotte geen onschuldigen laten veroordelen.

En idd de mix tussen humor en drama is meesterlijk gedaan.

Ben regelmatig in de lach geschoten.

Perfecte regie van Billy Wilder (die ik graag op een steeds hoger voetstuk begin te plaatsen).

6 Oscarnominaties en geen enkele oscar. Ik vind het een groot onrecht.(Bridge on the River Kwai van David Lean was de grote concurrent)

Voorlopig 4.5*

FisherKing

De viewers die hem vanavond in de bios zagen zijn erg opvallend allemaal dezelfde mening toegedaan. Het zal de eerste meeting met film zijn waar dat gebeurt.

Het is ook bijzonder knap dat 2 uur OMVLIEGEN.

Wacht met angst en beven Queto_Yurlunyur's reactie af.

Queto Yurlunyur

Ik heb me goed vermaakt hoor, maar bijzonder was de film niet. De eerste twee derde van de film vulden zich vooral met veel humor, soms erg geslaagd, soms vreselijk flauw; daarna probeert de film opeens weer een serieuze koers op te pakken, wat niet bepaald aansluit op het voorgaande (het verhaal was toch al niet serieus te nemen). Het einde vond ik wat teveel van het goede (het korte verhaal van Agatha Christie dat ik al kende eindigt met Chritines bekentenis dat ze wist dat haar man schuldig was, en daar haalde het verhaal meteen z'n kracht uit. Ik weet niet of haar toneelstuk dit uitgebreidere einde al had, of dat Wilder dit toevoegde, maar echt geloofwaardig was het niet). Misschien dat het verhaal zonder de humor ook niet zou overleven (het plot is welbeschouwd niet sluitend en ook niet logisch), maar om als komedie te slagen had het verhaal juist weer meer humor moeten hebben. Wel was de film erg goed geacteerd, al zie ik Laughton toch liever in serieuze rollen. 3 *

avatar van titan

titan

Queto Yurlunyur schreef:om als komedie te slagen had het verhaal juist weer meer humor moeten hebben.

Hoeveel komedie wil je nog meer hebben in een film? Veel komedies hebben nog niet eens half zoveel geslaagde grappen als deze film.

FisherKing schreef:

Wacht met angst en beven Queto_Yurlunyur's reactie af.

En terecht, zoals is gebleken

Queto, ik merk dat jij moeite hebt met de vermenging van genres. Het lijkt alsof het je, overdreven gezegd, in de war brengt.

Het leven is toch ook een lach EN een traan?

Ik vind films die meerdere genres goed weten te combineren de beste films. Daaronder schaar ik ook deze film.

Queto Yurlunyur

Ik kan op twee manieren naar een film kijken: serieus of niet-serieus. Om grappen in een film te waarderen, moet ik het verhaal niet serieus nemen (en vice versa, grappige dingen in het verhaal maken het voor mij moeilijker de film serieus te nemen). Om spanning of drama te kunnen waarderen, moet ik het verhaal juist wel serieus nemen. Dramatische momenten in een komedie werken daarom bijvoorbeeld nooit bij mij.

kappeuter schreef:

Het leven is toch ook een lach EN een traan?

Natuurlijk, maar een film moet meer zijn dan een verzameling fragmenten uit het leven; een film moet bovenal coherent zijn. Daarom is bij ruim 99% van de films de vertelde tijd ook ongelijk aan de verteltijd, omdat minder interessante stukken weggelaten moeten worden. Ik hoef in een film geen verzameling gebeurtenissesn te zijn die zich toevallig achter elkaar afspelen, ik wil juist graaag een verzameling gebeurtenissen zien die middels het plot en de stijl verbonden zijn.

Queto Yurlunyur schreef:

Dat laatste gebeurt toch wel degelijk in Witness for the Prosecution waarin briljant de voorgeschiedenis wordt geschetst die verder wordt uitgesponnen in de rechtbank.

Queto Yurlunyur schreef:

Ik kan op twee manieren naar een film kijken: serieus of niet-serieus.

Die strikte indeling zou voor mij niet werken. Veel te klinisch.

Als dit geen erg serieuze rol was weet ik het niet meer. Help !

avatar van tovenaar

tovenaar

Queto Yurlunyur schreef:

Ik kan op twee manieren naar een film kijken: serieus of niet-serieus.

Waarom zou je jezelf deze restricties opleggen?

Queto Yurlunyur

Ik leg mezelf die restricties niet actief op, ik merk gewoon aan mezelf dat ik een film als zodanig ervaar. Zou ook niet weten hoe ik er onderuit zou kunnen komen.

Klein addendum nog bij mijn uitleg: Indien humor geen betrekking heeft op het plot, en ook het plot niet ophoudt, dan kan het ook in serieuze 'stand' werken. Maar dan gaat het om details, een goed gemaakte cynische opmerking bijvoorbeeld, en niet over de soms bijna slapstick-achtige humor waar Wilder zijn films mee doorspekt (gelukkig was het hier nog lang niet zo erg als in Stalag 17).

FisherKing schreef:

Qua plot zou het - zonder de humor - coherent zijn, ja, maar de humoristische stukken en de serieuze stukken werkten elkaar hier tegen, vond ik.

avatar van De Knip

De Knip

Erg goede rechtbankdrama. Vooral Charles Laughton was fantastisch; de film is erg fijn om te zien, aangezien het 1e uur zich nog niet in de rechtbank voltrekt. Ik vond het tot dan toe aardig, maar dan komt het prachtige slot! je weet onbewust dat Vole de dader is, maar wat de rol van Dittrich is, blijft tot het laatst toe spannend. Enerverend slot!.

Queto, het is al vaker gezegd: relax en geniet van -in dit geval- dit heerlijke rechtbrankdrama!

Ieder zijn eigen, maar bij deze film kan ik jouw reactie niet echt goed bevatten. Je neemt de film echt te serieus op bepaalde punten. Humor en serieuze momenten kunnen elkaar toch best afwisselen? Beviel mij in ieder geval uitstekend. Enneh....het is een film, de regisseur probeert mensen te laten genieten van het verhaal (van Agatha Christie). Wil je dan dat iedereen serieus doet in een rechtbank, zoals in het echie. Agatha Christie's boeken zijn toch ook maar fictief en geromantiseerd. Vroeger heb ik ze best veel gelezen de Agatha's....lekker genieten, da's mijn credo.

****1/2

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Na The Devil's Advocate en ... And Justice For All is Al Pacino wellicht op het witte doek weer te zien in de rechtszaal. De acteur heeft laten weten interesse te hebben in een rol in de remake van Witness For The Prosecution.

In het door Billy Wilder geregisseerde origineel uit 1957, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Agatha Christie, neemt advocaat Wilfrid Robarts een zaak aan, kort nadat hij is hersteld van een hartaanval.

Voor de regie wordt momenteel onderhandeld met Robert Benton (Kramer vs. Kramer, The Human Stain).

bron@filmtotaal

avatar van Fred Neil

Fred Neil

De beste Agatha Christie verfilming die ik tot nu toe heb gezien

avatar van Guyke

Guyke

Grandioze film. Wilder vermengt meerdere genres in deze productie: komedie, rechtbankdrama, who-done-it, love-story, thriller... Ik had al heel wat komedies van Wilder gezien toen ik deze film kocht en verwachtte mij aan een nieuwe klucht. De humor ontbreekt inderdaad niet. Laughton speelt één van de grappigste rollen die ik ooit zag. Zijn karakter is burlesk maar zeker niet compleet onrealistisch en bovendien zo lekker typisch Brittish.

Wat deze film helemaal speciaal maakt is het fantastische scenario dat volop zorgt voor spanning, plotwendingen, komische situaties enz. Een film die mij beeld voor beeld heeft geboeid.

Volgens mij de beste Wilder.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Mijn hoofd tolt nog van het grandioze einde. Zag ik dus absoluut niet aankomen. Laughton speelt waarschijnlijk de beste (en leukste) rol uit zijn carriere, en Dietrich en Power vervullen ijzersterke bijrollen. Groots. 5*

avatar van otherfool

otherfool

Sterke film van Wilder al zag ik de 'twist' van mijlenver aankomen. 3,5 sterren.

avatar van ap1947

ap1947

Sterke film van Wilder die boeit van begin tot einde met een prima Charles Laughton en Marlene Dietrich.

avatar van mister blonde

mister blonde

Is dit op dvd?

avatar van Mug

Mug

Jazekers

Zijn er nog steeds gebruikers die hem nog niet hebben? Dikke FOEI! (let op, die Some Like It Hot dvd zit er niet bij...tenminste, niet bij mijn versie)

avatar van tsjidde

tsjidde

Ik heb hem op R1, maar hij schijnt wel in R2 te bestaan, in ieder geval een Spaanse uitgave genaamd 'Testigo de Cargo' (overigens gewoon met Eng. audio en vele subs, waaronder zelfs NL).

avatar van mister blonde

mister blonde

Mug schreef:

Jazekers

Had ik van tevoren geweten dat ik Wilder zo goed zou vinden had ik die box zeker aangeschaft. Nu heb ik al een hoop van die dvd's los...

avatar van DaveV

DaveV

As maandag half acht te bezichtigen in de Verkadefabriek in Den Bosch.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Geweldig rechtbankdrama!

Alhoewel drama? Billy Wilder geeft weer een onvervalste komische noot mee aan deze film.

Normaal sla ik films die zich afspelen in een rechtbank graag over maar deze film weet constant te boeien. Dat komt omdat de film luchtig van aard is en geweldige personages herbergt. De rol van excentrieke, mysterieuze Duitse dame is Marlene Dietrich op haar lijf geschreven. Het is nooit helemaal duidelijk aan welke kant het dubbeltje nou gaat vallen. Maar ook de zuster die het zwaar te verduren heeft door toezicht te moeten houden op Wilfred Robarts is in haar element. Heerlijke strenge rol die perfect klikt met het cynische karakter van Wilfred Robarts. De chemie spat van hun conversaties af.

De film komt snel op gang en herbergt al snel enkele mooie momenten doordat de hoofdpersonages meer doen dan alleen maar praten en praten. Niet dat deze film visueel veel voorsteld maar daar maak ik mij eigenlijk niet zo druk om. Net zo min als dat de muziek het nogal laat afweten. Mooiste moment waren de flashbacks in Duitsland, o.a. met het bed .

De film moet het dus vooral hebben van een sterk verhaal en goed neergezette rollen. Ik ga gewoon verder met het uitdiepen van Billy Wilder. 4*